Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Mistä/miten sipuli kasvaa?

Vierailija
12.07.2018 |

Onko se vähän niin kuin peruna? Laitat itävän perunan maahan ja sit syksyllä sieltä maasta kaivetaan uusia perunoita? Tuleeko sipulit samalla tavalla ns. juurina? Vai miten? Olen googletellut, en vain ymmärrä. Kaikkialla sanotaan, että "kun naatit nahistuu, on aika nostaa sipulit ylös". Sitä samaa ylösnostamistako se on kuin perunoiden kanssa? Laitoin keväällä huvikseni yhden sipulin ruukkuun ja nyt kun naatit nahistui (ja kukkaa pukkaa) kokeilin onko mullan alla uusia sipuleita niin ei kyllä näkynyt.

Kommentit (11)

Vierailija
1/11 |
12.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

On kolme eri tapaa.

Sinkkumies

Vierailija
2/11 |
12.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Yhden sipulin istuttamalla saat ehkä n. 4-5 pienempää sipulia, eli toimii vähän kuin peruna.

Istukassipulin istuttamalla saat yhden sipulin. Itselläni sipulit nytkin kukkivat, eli yrittävät siementää ja sitten voi tullakin vaikka 10 sipulia yhdestä.

Tapoja on monia ..

Sinkkumies

Mutta miten se salaatti oikein sitten lisääntyy? ... ;)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/11 |
12.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sipulit nostetaan aikaisintaan elokuun puolivälissä, ellet tarkoituksella halua pieniä sipuleita. Varret kierretään ja jätetään aurinkoon kuivumaan kahdeksi päiväksi. (oikein aurinkoisella voivat kuivua nopeamminkin, joskus hitaammin)

Sen jälkeen ne voidaan pussittaa verkkoon ja säilyvät lämpöisessäkin seuraavaan kevääseen sakka.

Sinkkumies

Vierailija
4/11 |
12.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eli kaivetaanko ne uudet sipulit sieltä maan alta? Ap.

Vierailija
5/11 |
12.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sinun tapauksessa siis ei kuivateta, vaan suoraan jääkaappiin säilöön.

Sinkkumies

Vierailija
6/11 |
12.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Eli kaivetaanko ne uudet sipulit sieltä maan alta? Ap.

Ei kun puusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/11 |
12.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

On kaksi tapaa sipulista tai siemenestä. Sipulista saa satakin uutta sipulia leikkaamalla sen tyven missä juuret ovat sataan osaan labrassa.

Vierailija
8/11 |
12.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Eli kaivetaanko ne uudet sipulit sieltä maan alta? Ap.

Sun naatit on nahistunut huonolla hoidolla. Sipuli viihtyy muutenkin paremmin maassa, en kyllä ole ruukussa koskaan kasvattanut ja riittääkö aurinko, lannoitteet? 

Mutta sä saat keskikoisia sipuleita n. 4-5 kpl SYKSYLLÄ. Ennen elokuun puoliväliä on turha haaveilla, paitsi jos laitoit oikein aikaisin keväällä ..

Olen itse miettinyt uusien perunoiden kasvatusta sesongin ulkopuolella juuri noin. Ehkä joku päivä jaksan nähdä vaivaa. Onhan se kiva syödä talvella uusia perunoita, kun naapurilla ei ole ;)

Sinkkumies

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/11 |
12.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hajusta päätellen erään bussissa olleen hihattomalla paidalla varustetun 5 kymppisen naisen kainaloissa

Vierailija
10/11 |
12.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ruokasipuleita on kahta tyyppiä. Ne mitä tavallisimmin kasvatetaan (ja näitä on myös ne kaupan vihannesosastolla myytävät sipulit) ostetaan keväällä pieninä istukassipuleina (nämä on kasvatettu puutarhalla siemenistä, koko kasvu ei ehdi tapahtua yhtenä kesänä) ja istutetaan mullan pintaan, noin puolet sipulista maan alle ja puolet päälle. Juuret alaspäin.

Kesän aikana se sipuli kasvaa isoksi ja naattien lakastuessa on sellainen syöntikokoinen. Yhdestä istukkaasta tulee siis yksi sipuli.

Sitten on se tyyppi, jota kasvatettiin Suomessa perinteisesti, sanotaan ryvässipuliksi. Edellisen kesän sadosta jääneet isot sipulit istutetaan keväällä maahan samalla lailla puoleksi maan alle kuin istukkaatkin. Kesän mittaan sipulin sisällä alkaa kasvaa 4-5 pienempää sipulia, ja lopulta alkuperäisen sipulin kuori aukeaa ja sen tilalle kasvaa nippuna ne uudet sipulit. Syksyllä nekin on syöntikokoisia.

Ryvässipuli on siitä näppärä, että edellisen kauden sadosta saa aina tarpeet seuraavaan satoon, vähän niin kuin perunasta. "Tavallisilla" sipuleilla pitää aina hankkia uudet istukkaat.

Silloin kun halutaan syödä ne sipulit, mahdolliset kukkavarret pitää leikata pois. Jos sipuli kukkii, se käyttää sipulin voimat siementen tuottamiseen eikä siitä jää enää mitään syötävää.

Valkosipuli toimii vähän niin kuin ryvässipuli: maahan istutetaan yksittäinen kynsi ja siitä kasvaa kokonainen uusi valkosipuli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/11 |
12.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ruokasipuleita on todellakin enemmän, kuin kahta tyyppiä. Suomessa vain lähinnä kasvatetaan muutamaa tyyppiä.

Itse jätin mm. walesin sipulit viime talveksi maahan (söin toki minkä kerkesin) ja keväällä ne lähtivät aivan omin neuvoin kasvamaan, eli ei siis tarvinnut esikasvattaa, kun olivat viimekesän "satoa" siemenestä kasvatettuna maassa jo valmiina.

On myös Siperian sipulia ym. lajikkeita. Kaikki on ei ole vain täällä meillä impivaarassa.

Sinkkumies