Miten valmistat jauhelihakastikkeen?
Olen muista keskusteluista kuulluut, että jotkut tekevät ns. ruskean kastikkeen ensin ja lisäävät siihen käristetyn jauhelihan. Kuulostaa uskomattomalta. Miksi näin?
Itse teen jauhelihakastikastiketta kahdella tavalla.
Joko bolognese, tomaattipohjaan, johon tulee murskatun tomaatin (usein myös paseerattua ja pyrettä, vähän miten kaapista löytyy) jauhelihan, sipulin, valkosipulin, porkkanaraasteen lisäksi jauhelihaa ja rutkasti mausteita ja sitä keitetään kokoon. Sekaan usein myös esim. sieniä ja kesäkurpitsaa, vaikka ne ei bologneseen varsinaisesti kuulu Syödään pastan kanssa.
Sitten perinteinen" mummon malli", jossa sipuli, valkosipuli ja jauheliha ruskistetaan tilkassa öljyä. Ripotellaan päälle hippunen jauhoja ja sitten vettä ja annetaan suurustua. Laiskana lihalienikuutio, muuten mausteilla ja sinapilla hyväksi. Tämä yleensä keitettyjen perunoiden ja vihannesten kanssa.
Kiinnostaa, miten ruskeakastikefanit tekevät soosin ja mitä sen kanssa syödään? Ja miksi tähän siis tehdään se ruskea kastike, joka on rasvaa ja jauhoja?