Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Lautasmallin pasta/riisi/peruna-osa - terveellisin vaihtoehto?

Vierailija
24.03.2018 |

Kertokaahan mielestänne terveellisin vaihtoehto ja perusteluja. Ideana siis ei ole tehdä sellaista risottoa, nuudeleita tai pastaa, jolla täyttäisi koko lautasen, vaan pitäytyä kohtuullisesti neljänneksessä. Onko esim. täysjyvänuudelit tähän tarkoitukseen selvästi muita vaihtoehtoja huonompi? Useinhan puhutaan nuudelien epäterveellisyydestä, mutta eikö tällöin ole kyse siitä, että joku syö lounaaksi pelkän nuudelipaketin eli kasvikset ja liha/kala/kasvisvaihtoehto jäävät puuttumaan?

Kommentit (32)

Vierailija
1/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Täysjyvä ei ole terveellistä, on se sitten leivässä tai makaroonissa.

Vierailija
2/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Täysjyvä ei ole terveellistä, on se sitten leivässä tai makaroonissa.

Miksei?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Täysjyvä ei ole terveellistä, on se sitten leivässä tai makaroonissa.

Mikä sitten on terveellistä? En usko, että sekään, että poistetaan kokonaan kaikki leipä, pasta, riisi jne. lautaselta. Jollain on jaksettava päivä.

Vierailija
4/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Täysjyvä ei ole terveellistä, on se sitten leivässä tai makaroonissa.

Kaurahiutaleetkin ovat täysjyvää, mutta jos olet viljattomalla ruokavaliolla, niin miksi vastaat ketjuun ja vieläpä ilman perusteluja?

Vierailija
5/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mihin tarvitset koko osiota?

Missään noista ei ole mitään muuta tarvitsemaasi kuin kaloreita. Sen puoleen sama mitä niistä syöt, ja yhtä hyvin voit vetää kalorit vaikka oliiviöljystä.

Riisistä on löydetty haitallista arseenia jonkin verran, joten pelkästään sitä ei ehkä kannata käyttää. Toisaalta ihan pitkäikäisiähän nuo japanilaiset riisinpupeltajat ovat, eli ehkä meitä on peloteltu liikaa.

Vierailija
6/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Täysjyvä ei ole terveellistä, on se sitten leivässä tai makaroonissa.

Mikä sitten on terveellistä? En usko, että sekään, että poistetaan kokonaan kaikki leipä, pasta, riisi jne. lautaselta. Jollain on jaksettava päivä.

Millä tavoin sippaat, jos lautasellasi ei ole mitään noista mainitsemistasi? Kyllähän moni tulee toimeen ilmankin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kvinoa. Paljon ravinteita, ei turvota vatsaa kuten vehnä.

Vierailija
8/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kvinoa! Luomulaatuisena vielä terveellisempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Peruna ja täysjyväpasta ovat esim. hyviä vaihtoehtoja. Ei täysjyväriisissäkään ole vikaa. Täysjyvänuudelit myös, kunhan et käytä mitään valmisaromipusseja yms. vaan pelkkää puhdasta nuudelia. Toisin sanoen kaikki paitsi valkoinen pasta ja valkoinen riisi on ihan terveellistä.

Vierailija
10/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Peruna ja täysjyväpasta ovat esim. hyviä vaihtoehtoja. Ei täysjyväriisissäkään ole vikaa. Täysjyvänuudelit myös, kunhan et käytä mitään valmisaromipusseja yms. vaan pelkkää puhdasta nuudelia. Toisin sanoen kaikki paitsi valkoinen pasta ja valkoinen riisi on ihan terveellistä.

Mitä olennaista terveellisyyseroa mielestäsi on täysjyväriisillä ja valkoisella riisillä? Jos oletetaan, että ihminen syö tarpeeksi kasviksia ja saa kuitua niistä, ja vaikka ruisleipää lisäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Perunaa ja pastaa tehdään Suomessa, joten nämä ovat ekologisempia kuin toiselta puolelta maailmaa raahattu riisi.

Vierailija
12/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kvinoa. Paljon ravinteita, ei turvota vatsaa kuten vehnä.

Epäeettistä riistää köyhiltä Etelä-Amerikkalaisilta ainoa ravinnerikas kasvi. Kvinoaa tuodaan tänne rikkaille pullamössöille eikä viljelijöillä ole varaa ostaa sitä itselleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Peruna ja täysjyväpasta ovat esim. hyviä vaihtoehtoja. Ei täysjyväriisissäkään ole vikaa. Täysjyvänuudelit myös, kunhan et käytä mitään valmisaromipusseja yms. vaan pelkkää puhdasta nuudelia. Toisin sanoen kaikki paitsi valkoinen pasta ja valkoinen riisi on ihan terveellistä.

Terveelliseen välimeren ruokavalioon kuuluu perinteisesti valkoinen pasta ja terveelliseen japanilaiseen valkoinen riisi.

Vierailija
14/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Riisikilon hiilijalanjälki on yhtä suuri kuin lihakilon. Eli riisi jää pois lautaselta epäekologisuutensa vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mihin tarvitset koko osiota?

Missään noista ei ole mitään muuta tarvitsemaasi kuin kaloreita. Sen puoleen sama mitä niistä syöt, ja yhtä hyvin voit vetää kalorit vaikka oliiviöljystä.

Riisistä on löydetty haitallista arseenia jonkin verran, joten pelkästään sitä ei ehkä kannata käyttää. Toisaalta ihan pitkäikäisiähän nuo japanilaiset riisinpupeltajat ovat, eli ehkä meitä on peloteltu liikaa.

"Täysjyvällä tarkoitetaan ravinnossa viljan jyvää, joka sisältää kaikki rakenteelliset pääosaset. Täysjyvävilja sisältää tämän vuoksi runsaasti kuitua, vitamiineja sekä hivenaineita ja onkin yksi tärkeimmistä kuidun, B- ja E-vitamiinien, raudan, magnesiumin ja seleenin lähteistä ravinnossa[1]. Verrattuna vain endospermia (siemenvalkuaista) sisältäviin jauhoihin täysjyväviljassa on n. 80 % enemmän kuitua."

Ainakin wikipedian mukaan täysjyvä sisältää paljon tarpeellisia aineita ja tietojen todenperäisyyden voi varmistaa thl:n raportista: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110839/THL_RAP2013_016_%2…

Vierailija
16/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei mikään noista, vaan ohra. Se on kotimaista eikä nosta verensokeria yhtä paljon kuin nuo muut vaihtoehdot. Vehnä ja valkoinen riisi ovat verensokerin kannalta pahimmat, riisi on lisäksi tuontitavaraa.

Vierailija
17/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ihmettelen vaan, että millä tulisi jaksaa, jos pitäisi poistaa neljännes ruoasta lautaselta? Itselläni ainakaan ei ole varaa laihtua, koska olen jo nyt hoikka.

- ap

Vierailija
18/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Perunaa ja pastaa tehdään Suomessa, joten nämä ovat ekologisempia kuin toiselta puolelta maailmaa raahattu riisi.

Tutustupa valtamerilaivojen ekonomiaan, niin tajuat, että toiselta puolelta maailmaa voi hyvinkin raahata tavaraa tänne, ilman että se tekee yhtään mistään tuotteesta epäekologisen. Sitten kun verrataan keskenään "suuri ekologinen haitta tuotannosta Suomessa" vs. "ei-niin-suuri ekologinen haitta tuotannosta ulkomailla + mitätön ekologinen haitta logistiikasta", voidaan usein päätyä lopputulokseen, että suomalainen vastine on haitallisempi ympäristölle.

Suomessahan ei nimittäin ole mitenkään tehokkaat olot maatalouden kannalta, koska täällä saadaan vähemmän satoa per maapläntti per vuosi kylmän ilmaston ja auringonvalon vähäisyyden vuoksi. Riisi tulee kaikenlisäksi pääosin Euroopasta, kuten Italiasta, eikä toiselta puolelta maailmaa.

Vaikket osaisikaan laskea, kuinka vähän laiva saastuttaa per tuote, voit asian ymmärtää arkijärjelläsikin jo siitä, että saastuttaminen maksaa, eivätkä ulkomaiset tuotteet ole erityisen kalliita. Saastuttamistakaan kun ei pysty ilmaiseksi tekemään, vaan se vaatii esimerkiksi poltettavaa polttoainetta. Se taas ei ole ilmaista laivayhtiöllekään.

Katsopa riisikiloa, joka maksaa 0,75 € Prismassa. Siinä on mukana kaupan kate ja kulut, viljelijän kate ja kulut, 14 % ALV, logistiikka Suomessa sekä ulkomailla, varastointia, veroja ja ties mitä muuta. Ei siinä yksinkertaisesti voi olla montaakaan senttiä laivan polttoainetta. Ja sentillä tai parilla sä et saastuta kärpäsenpaskan vertaa, koska et sillä rahalla saa polttoainetta lähes ollenkaan.

Vierailija
19/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä olen viimeksi 80-luvulla syönyt leipää, pottuja, riisiä, viljatuotteita.

Kasviksilla ja juureksilla korvannut nuo, paino tippui silloin 16kg ja ei ole siitä muuttunut.

172cm/67kg

Vierailija
20/32 |
24.03.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Peruna tai riisi, kunhan sen uittaa rasvassa niin että päivittäinen hiilihydraattikuorma jää alle 100g per vrk, mieluummin lähelle 60g per vrk. Peruna parempi, koska sitä saa kotimaisena lähipottuna ja samalla saa keittiöönsä terveelliset lähibakteerit jos suosii multapottuja. Pasta on huonoin vaihtoehto, koska siinä on gluteenia ja tummassa versiossa vielä huonoja kuituja.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: seitsemän viisi kolme