On fakta että palmuöljy aiheuttaa syöpää
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/palmuöljy-voi-aiheuttaa-syöpä…
Mitähän tähän sanoo esim Fazer ja Lidl?
Kommentit (4)
Hmm, kiitos tiedosta. Alan kattomaan pakkausselosteita vähän tarkemmin, kaikessa ei kuitenkaan voi sitä välttää.
Palmuöljy puristetaan öljypalmupuun hedelmän lihasta. Hedelmä on herkkä vioittumaan korjuun yhteydessä. Hedelmä sisältää lipaasi-entsyymiä, joka on suunnilleen samaa, jota meidän haima ja suolisto tuottaa. Mikäli öljypalmun hedelmätertut pääsevät rikkoutumaan ja kestää pitkän ajan, ennen kuin lipaasin toiminta valmistusprosessissa lopetetaan, syntyy ongelmia. Joutuessaan kosketuksiin öljyn kanssa, lipaasi alkaa hajottamaan öljyn triglyseridi-estereitä monoglyserideiksi ja vapaiksi rasvahapoiksi. Mikäli näitä on valmistuksen aikana öljyssä paljon, öljyyn syntyy glysidolia ja siitä 3-mcpd- ja 2-mcpd-estereitä. Nämä ovat haitta-aineita, joiden epäillään olevan syöpää aiheuttavia. Tämä sama ongelma on kaikessa öljyjen valmistuksessa, mutta öljypalmun hedelmät ovat herkempiä kolhuille. Nykyaikaisilla korjuu- ja valmistusmenetelmillä pystytään palmuöljy valmistamaan hyvin vähä näitä aineita sisältäväksi. Itse asiassa hyvät palmuöljyt sisältävät vähemmän näitä haitta-aineita kuin muut öljyt keskimäärin. Eli laatu ratkaisee, kuten muissakin öljyissä. Palmuöljy on kuitenkin luonnon kannalta todella hyvä vaihtoehto ja sen ravinnepitoisuus on merkittävä. Se ei hapetu herkästi ja se sietää lämpöä hyvin. Varsinkin punaisen palmuöljyn terveysvaikutuksista on paljon julkaistuja tutkimuksia.
Up