Tehdäänko donitsit samalla reseptillä kuin munkit?
Vappuna ajattelin tehdä donitseja. Käytössä on äidiltä peritty donitsilaite eli muovinen kippo, josta napista painamalla taikinaa putoaa pohjasta donitsin muotoinen rengas suoraan öljyyn.
Nyt sitten reseptiongelma.
Teenkö donitsit munkkien ohjeella?
KUn jokaisessa munkkien ohjeessa sanotaan, että ensin kohotetaan taikina (pullataikinaahan se oikeastaan on) ja sitten pyöritetään munkkeja ja ne kohotetaan uudestaan ennen paistamista.
Mutta jos teen donitseja kaatamalla taikinaa tuohon donitsilaitteeseen niin en voi kohottaa toista kertaa muotoilun jälkeen.
Teenkö siis munkkien taikinan ja kohotan vain kerran ja sitten paistan???
T. Avuton mamma
Kommentit (11)
että donistseihin tulee leivinjauhetta ja munkit on tehty hiivataikinasta....
Eli munkkeihin tulee periaattessa samat ainekset kuin tavalliseen pullataikinaan....... ja sehän kohotetaan kahteen kertaan... ensin kulhossa ja sitten pullina...
Mutta kun on miljoona vuotta aikaa noiden tekemisestä niin en muista donitsien kohottamista..... mutta koska on leivinjauheella kohotettava niin eikös se periaatteessa tehdä vain kerran ? Leivinjauhe on kuitenkin eri kuin hiiva....
Eli jos on donitsikone niin eikö donitsitaikina olis helpoin valinta ?
Jos taas haluat tehä munkkeja donitsikoneella niin älä pudota niitä öljyyn vaan pellille ja kohota uudestaan....
" kohta menee läskiksi " heh
Pienenä äiti kyllä pyöritti donitsitkin sokerissa. Mutta taidan tehdä sitten donitseja donitsitaikinalla JA pyörittää ne sokerissa...
Katsotaan miten onnistuu...
googlella varmasti löytyy.
Ei varmasti pullataikina mene koneestae edes läpi, on sen verran paksua. Ja donitsi taikinaa ei tarvitse kohottaa.
Ja voihan donitsitkin sokeroida jos haluaa.
mitään taikinaa mihin laitat leivijauhetta. esim. piirakkapohjaa.
ja taikinan kuuluu olla löysää, eli jos susta tuntuu että ohjeessa ehkä liian vähän jauhooja niin ei ole vaan sen tosiaan kuuluu olla löysää
T: Maalaisäiti
Taikinan voit antaa turvota kulhossa ja sitten vaan sinne koneeseen ja öljyyn paistumaan! Ja taikina on tosiaan löysää.
t. 6 (leipurin vaimo)
Selasin tuossa myöskin äidiltä perittyä vanhaa keittokirjaa jostain 60-luvulta ja siinä oli donitsien ohje (tai nimi taisi olla munkkirinkilät). Oli leivinjauhetta siinä taikinassa.
Teen siis sitä, annan kohota vähän kulhossa ja laitan suoraan öljyyn paistumaan sillä laitteella. Sen kyllä muistan lapsuudesta, että taikina oli tosi löysää, siis sellaista todella tahmean näköistä, ei ollenkaan pullataikinan näköistä. Siksi lähdinkin kyselemään, kun ei toi munkkien taikinan ohje ollenkaan vaikuttanut tutulta....
Kiitos kovasti!
ap
taikinaa ei kohoteta kuuluu olla löysää ja sitä ei voi leipoa.
Donitsit
40 g maitojauhetta
240 g tomusokeria
60 g öljyä tai sulaa rasvaa
600 g vehnäjauhoa
20 g leivinjauhetta
4 g kardemummaa
320 g vettä
110 g kananmunaa
Valmistus:
1. Sekoita kaikki kuivat aineet hyvin sekaisisin.
2. Lisää huoneenlämpöiset vesi ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi.
3. Lisää rasva ja sekoita tasaiseksi.
4. Anna massan levätä 20 minuuttia, kun haluat sileitä donitseja
tai
5. Paista välittömästi, jos haluat tähden muodostuvan donitsin keskustaan. Käännä vasta kun tähti alkaa muodostua.
Paistaminen:
Annostele donitsisuppilolla suoraan 180-190 asteiseen rasvaan.
Toivottavasti onnistuu, ohje on leipureille tarkoitetusta kirjasta, ohje oli alkujaan paljon suurempi pienensin sen kotioloihin sopivaksi.
Donitsit voit kuorruttaa halutessasi kostuttamalla sulaan suklaaseen, ja ripottele noparelleja halutessasi.
Voit kieritellä ne erittäin hienossa Siro sokerissa johon sekaan vaniljasokeria.
lisäys
on olemassa ohjeita joissa on paksumpi taikina mutta on erilainen kuin munkkien taikina, donitseissa on aina leivinjauhetta kohotusaineena.
Ja muutenkin ero on se että donitsit ovat kovakuorisempia eikä niitä kastella sokeriin. Munkit on ihan pehmeäkuorisia ja ne kuuluun kastaa sokeriin.
siitä ne ulkonäöstä pertiaatteessa erottaakin kun toiset on sokeroitu ja toiset ei