Mitä erikoisuuksia teillä on joulupöydässä?
Kaipaan inspiraatiota johonkin uuteen perinteisten laatikoiden, kinkkujen, torttujen ja rosollien kaveriksi. Onko teillä jotain perinteistä poikkeavaa mitä pöydästä löytyy? Juomia? Jälkiruokia ja makeisia?
Kommentit (18)
Perinteisiä nämäkin, mutta hyviä: mätiä ( kirjolohen, siian ja muikun) smetanaa ja sipulia, itsetehtyjä maustesilakoita: sinappi- ja chili- ja joku vuosittain vaihtuva ( gini/ korianteri-sitruuna/ rakuuna-sinihomejuusto), laatikoiden lisäksi hernemuhennosta ja poronkäristystä. Graavilohen sijasta jääkellarilohta ja sinappikastiketta.
Tyrnijäädyke jälkiruuaksi.
Jouluruokien viehätys onkin juuri siinä, että niitä syödään vain ja ainoastaan jouluaattona ja joulupäivänä.
Meillä on aina jälkiruokana itsetehty jäädyke, maut vaihtelee. Tässä pari esimerkkiä:
- piparkakku - halva
- vadelma - marenki
- karpalo - kinuski
- mansikka
- sitruuna (lemoncurd) - marenki
- marianne crush
- tumma suklaamuru - bastogne muru
- mustikka - valkosuklaamuru
Joskus on ollut pala hanhenmaksaa kun on lahjaksi saatu. Lohimoussea pienissä tuulihatuissa ja lohi/ukkojugge/ruohosipuli - seosta saaristolaisleivällä (tätä on aina)
Ehdoton parannus joulupöytään on vaihtaa punaviini valkoviiniin ( kuohuviinikin käy) . Kalaruokien ja mädin kanssa erikoisolut ja akvaviittisnapsi.
Punaviini ei sovi perinteisten joululaatikoiden kanssa. Jos välttämättä haluaa punaviiniä, niin sitten juustojen kanssa lasillinen hyvää viiniä.
Suosittelen blinipannaria.
Hyvää, näyttävää, säilyy musta ihan hyvänä vielä seuraavaan päiväänkin.
https://www.soppa365.fi/reseptit/kala-juhli-ja-nauti/blinipannukakku
Minun perinteeni on lohimousse ja savukalaa pitää myös olla tarjolla. Kasvisjuttuja ja salaatteja olen viime vuosina lisännyt ihan jo senkin vuoksi että ei olisi niin "raskaan" oloista ruokaa kaikki.
Meillä syödään lipeäkalaa.
Perinteinen joulukala, mutta niin harvinaistunut, että voi jo pitää erikoisuutena. Ehkä vanhimmissa ikäpolvissa vielä harrastetaan, mutta ollaan kolmikymppisiä kahden lapsen vanhempia.
Meillä tykkäävät kaikki siitä: maustepippuria, valkokastiketta ja perunalaatikkoa -- tai keitettyä perunaa (itse tykkään jälkimmäisestä).
Perinteisiä nääkin on, mutta skagenröraa, pateita, konjakkigraavattua lohta, kylmäsavuporoa, saaristolaisleipää...ja lihapullia, mun lapsuudenkodista perinne peräisin.
Laatikot on pääruoalla ja aika pienessä roolissa. Rosollia ei ole ollenkaan. Sitten taas on karjalanpaisti joka on miehen lapsuudenkodin perinne.
Karjalanpiirakoita ja munavoita. Kai se joulupöydässä on erikoista, meillä kyllä kuuluu aina juhliin.
Äityliinin herkkuja:
https://www.vauva.fi/keskustelu/2977384/helppoja-ja-nopeita-lounaitaval…
Äityliini osaa ja tietää
https://www.vauva.fi/keskustelu/2734599/mika-riittava-maara-joululaatik…
Kiitos vinkeistä! Olenkin saanut hyviä ideoita, mutta saa laittaa lisää jos vaikka joku muukin inspiroituu! Saaristolaisleipä ja lohimousse yhdessä voisi toimia hyvänä yhdistelmänä alkupalapöydässä... ap
Bataatti-vuohenjuutsovuoka ja punajuuri-aura-vuoka ovat korvanneet perinteiset laatikot.
Vierailija kirjoitti:
Bataatti-vuohenjuutsovuoka ja punajuuri-aura-vuoka ovat korvanneet perinteiset laatikot.
Itse inhoan aurajuustoa joten laittaisin tuon punajuurenkin kanssa vuohenjuustoa. Toimii hyvin.
Ainoa sinihomejuusto mitä syön on St Agur sellaisena leviteversiona, sitä nokare minipiparin päälle. Nuo unohdin, tarjotaan ennen joulupäivällistä glögin kanssa
4
Vierailija kirjoitti:
Marinoituja papuja
Linssimureke
Meillä on ollut tätä linssipatéta tarjolla, ihanan jouluista
https://www.alko.fi/juoma-ruoka/reseptit/pahkinainen-taateli-linssipatee
4
Marinoituja sieniä