Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Ideoita jämäruuista tähän ketjuun! Miten voimme jatkojalostaa tähteitä?

Vierailija
04.06.2017 |

Jokainen suomalainen heittää roskiin laskennallisesti puolisen kiloa ruokaa viikossa. Se on paljon.

Tietysti kaikissa talouksissa tämä ei ole ongelma. Joko syöjät syövät kaiken aina tai jämät jo osataan täydellisesti hyödyntää.

Mutta me vähemmän täydelliset voisimme vähän kierrättää ideoita. Laitetaan niitä tähän ketjuun, josko vaikka joku keksii itselleen uusia vinkkejä joukosta! Ruuan heittäminen roskiin on ekologisesti ja ekonomisesta tyhmää, siksi!

Kommentit (27)

Vierailija
1/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aloitan vaikka itse. Kaikenlainen vihannesten jämien ja kantapalojen säästäminen ja hyödyntäminen on helppoa.

Vaikkapa kukkakaalin lehdet ovat mainioita vihannescurryn joukossa tai wokissa. Itse keitin juuri kukkakaalin ja parsakaalin jaloista mainion sosekeiton yhdessä jauhoisen perunan ja purjon jo hiukan nuupahtaneiden kärkilehtien kanssa. Mausteeksi eilen texmex-aterialta jämäksi jääneet ranskankermat, timjamia, valkosipulia, pippuria ja suolaa.

Perunamuusi uppoaa perunarieskoihin.

Jauhelihasoosia voi jatkojalostaa perunalaatikkoon tai syödä pienet jämät sellaisenaan leivän päällä.

Joulukinkusta saa aineksia hernekeitton, kinkkukastikkeeseen ja vorshmackiin.

Keitetyistä perunoista voi tehdä perunsalaattia. Meillä siihen ei panna majoneesia, vaan oliiviöljyä, hienoksi hakattua sipulia, dijon-sinappia ja kapriksia.

Pyttipannuun voi upottaa myös jämäruokaa: keitettyjä perunoita, jauheliha- tai kinkkukastiketta, lihapullia, sipulia, nakkikastiketta...

Kaalista saa hapankaalia ja sitä voi tunkea puolalaiseen bigosiin, joka on puolalaisten versio pytipannista, ja siihen voi panna kaalin ohella melkein mitä vain makkaroista lihaan, omenasta sieniin.

Ap

Vierailija
2/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Leivänkannikat joko korppujauhoksi tai lämpimiksi voileiviksi. Täytteeksi käy melkein mikä vain kastike, päälle vain oreganoa, pippuria ja juustoraastetta, ja uuniin.

Pullankannat pullavanukkaaseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tähteeksi jääneen riisin voi sekoittaa maitorahkaan ja hedelmiin, sekaan voi halutessaan laittaa kermaviiliä tai kermavaahtoa, muttei mitenkään pakko. Appelsiini-riisi-rahka esimerkiksi on hyvä ja herkullinen kasari-jälkkäri.

Vierailija
4/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tämä kuulostaa villiltä, mutta on itse asiassa hyvää. Jos jämäksi jää keitettyä spagettia, silppuan sen könttänä silpuksi ja sekoitan sämpylätaikinaan. "Sattumien" suutuntuma on yllättävän hyvä. Älä kumminkaan laita enempää kuin kolmannes jauhomäärästä, ettei tule liian tiivis taikina, nuohan tietenkään eivät kohoa hiivan vaikutuksesta mihinkään.

Vierailija
5/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ylikypsät banaanit smoothieen tai kakkuun. Ylipäätään pehmeiksi menevät hedelmät kannattaa ajoissa soseuttaa, sose säilyy sokeroituna vielä pari päivää jääkaapissa ja sillä voi maustaa puuron, viilin, jogurtin.... you name it.

Vierailija
6/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Yllättävän moniin ruokiin sopii hedelmät. Esim. nahistuneet omenat ja päärynät voi kuoria ja pilkkoa ruoan sekaan (kanaruokiin tosi hyvä). Kuivahtaneet juustot samoin raasteena tai pilkottuna ruoan sekaan.  "Ei niin tuoreet leivät" saa uuden ja herkullisen elämän paahdettuna tai paistettuna. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Melkein kaiken voi sekoittaa jauhelihapihvi- tai mureketaikinaan. Tai kasvismureke- tai -pihvitaikinaan.

Vierailija
8/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Piiraat ja piirakat. Niihin saa piilotettua kaikenlaista jämää, riisinloput, vihannesjämät, lihaloput. Esimerkiksi meillä teinien lempparia ovat samosa-piiraat, joihin isken keitetyn perunan ja riisin pienet jämät, sekotan ensin sekaan vaan sipulia tai purjosilppua ja maustan voimakkaasti.

Piirakoihin käyvät vaikkapa vihannesten jämät. Viimeksi meillä jäi parsakaalta yli, pienensin sen piirakkataikinalle, päälle kermaviilin ja munan, suolaa, timjamia ja mustapippuria. Päällimmäiseksi raastoin juustonkannikan - juuston kuivuushan ei kuorrutuksessa haittaa yhtään, ja monen eri juustolajin sekoittaminen vain plussaa makua.

Ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kuivista leivistä saa köyhiä ritareita

10/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Yli jääneet vihannekset voi keittää padassa mössöksi, lihaliemikuutio ja paketti koskenlaskijaa perään, rouhaus pippuria ja tehosekottimella soseeksi. Helppo sosekeitto on valmis! Sosekeitosta voi myös tehdä curryn ja kookosmaidon avulla intialaisen kastikkeen. Kananpalat sekaan, ja kanacurry on valmis.

Tällaista kasvissoosia voi hyvin tunkea myös lasagnen täytteeksi jauhelihan kanssa.

🇺🇦🇮🇱

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kakun ja pullan jämät kannattaa hyödyntää trifleen tai pappilan hätävaraan. (Triflen siis voi tehdä myös kakusta, ei pelkästään kekseistä)

https://kotiliesi.fi/ruoka/ruokaideat/trifle-ja-muut-helpot-jalkiruoat

Vierailija
12/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mummovainaa aikanaan keitteli hovinpuuroksi kutsumaansa ruokaa - siis keitetään vapaavalintainen/olosuhteiden sanelema puuro ja sotketaan kaikki vanhaksi jäävä/tähteet tähän. On niin kuin puuropohjainen spydäri. Kovasti tuota ylisti, mutten koskaan keittämäänsä maistanut. On peruja pulavuosilta. Mummo oli syntynyt vuonna 1912.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Me teemme niin, että laitamme kaiken tehosekoittimeen ja sitten laitamme kärpäset töihin.

Ihan pian massa on täynnä kärpästoukkia ja sitten kun ne ovat mehevän näköisiä, niin keräämme ne ja paistamme pannulla. Sitruunamehun kanssa ovat todella hyviä.

Vierailija
14/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Keitetyt perunat sopii loistavasti munakkaaseen :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Tämä kuulostaa villiltä, mutta on itse asiassa hyvää. Jos jämäksi jää keitettyä spagettia, silppuan sen könttänä silpuksi ja sekoitan sämpylätaikinaan. "Sattumien" suutuntuma on yllättävän hyvä. Älä kumminkaan laita enempää kuin kolmannes jauhomäärästä, ettei tule liian tiivis taikina, nuohan tietenkään eivät kohoa hiivan vaikutuksesta mihinkään.

Moni täällä kuvattu niksi on ihan ok. Mutta (anteeksi vain) tästä tuli todella huono olo jo kuvitellessani sitä. Tahmeaa limaista spagettia silputaan köntäksi ja sekoitetaan sämpylöihin, öks :( - itse keksin sille spagetille mieluummin muita käyttötapoja :)

17/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ylikypsät banaanit smoothieen tai kakkuun. Ylipäätään pehmeiksi menevät hedelmät kannattaa ajoissa soseuttaa, sose säilyy sokeroituna vielä pari päivää jääkaapissa ja sillä voi maustaa puuron, viilin, jogurtin.... you name it.

Jos mulla on hedelmiä jotka uhkaa mennä vanhaksi, pilkon ne palasiksi ja laitan annosrasioihin pakkaseen. Sieltä voi sitten heitellä niitä jäisenä blenderiin, ja tehdä ihanaa jäistä smoothieta! Tuoretta inkiväärtä ja sitruuna- tai limettimehua sekaan, ja nesteenä toimii vissy. Ihanan kuohkea, jäinen ja raikas terveysjuoma! Lempiyhdistelmäni on mansikka-minttu. Viinaa sekaan, niin smoothiesta tulee frozen strawberry margharita.

🇺🇦🇮🇱

Vierailija
18/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaffepulla kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Ylikypsät banaanit smoothieen tai kakkuun. Ylipäätään pehmeiksi menevät hedelmät kannattaa ajoissa soseuttaa, sose säilyy sokeroituna vielä pari päivää jääkaapissa ja sillä voi maustaa puuron, viilin, jogurtin.... you name it.

Jos mulla on hedelmiä jotka uhkaa mennä vanhaksi, pilkon ne palasiksi ja laitan annosrasioihin pakkaseen. Sieltä voi sitten heitellä niitä jäisenä blenderiin, ja tehdä ihanaa jäistä smoothieta! Tuoretta inkiväärtä ja sitruuna- tai limettimehua sekaan, ja nesteenä toimii vissy. Ihanan kuohkea, jäinen ja raikas terveysjuoma! Lempiyhdistelmäni on mansikka-minttu. Viinaa sekaan, niin smoothiesta tulee frozen strawberry margharita.

Inkiväärtä! Tirsk.

Vierailija
19/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Tämä kuulostaa villiltä, mutta on itse asiassa hyvää. Jos jämäksi jää keitettyä spagettia, silppuan sen könttänä silpuksi ja sekoitan sämpylätaikinaan. "Sattumien" suutuntuma on yllättävän hyvä. Älä kumminkaan laita enempää kuin kolmannes jauhomäärästä, ettei tule liian tiivis taikina, nuohan tietenkään eivät kohoa hiivan vaikutuksesta mihinkään.

Moni täällä kuvattu niksi on ihan ok. Mutta (anteeksi vain) tästä tuli todella huono olo jo kuvitellessani sitä. Tahmeaa limaista spagettia silputaan köntäksi ja sekoitetaan sämpylöihin, öks :( - itse keksin sille spagetille mieluummin muita käyttötapoja :)

Et ymmärtänyt oikein. Ei niitä tietenkään könttänä siihen taikinaan sekoiteta.

Vaan että otat ne könttänä leikkuulaudalla, niin saat ne silputtua.

Sitten se silppu sekoitetaan taikinaan, tietysti hajalleen! Kuten sanoin, tuota saa olla maksimissaan kolmannes eli noin kolmasosa taikinasta, koska keitetty spagetti tietenkään ei nouse.

Se on vähän kuin siemenleipä syödessä, suutuntumalta tai maulta - eikä paistettuna tietenkään ole lainkaan tahmeaa tai limaista. Kelpaa meillä hyvin lapsillekin.

Ihan uteliaisuudesta, mihin sinä käytät keitettyä ja jähmeää spagettia....?

Vierailija
20/27 |
04.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaffepulla kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Ylikypsät banaanit smoothieen tai kakkuun. Ylipäätään pehmeiksi menevät hedelmät kannattaa ajoissa soseuttaa, sose säilyy sokeroituna vielä pari päivää jääkaapissa ja sillä voi maustaa puuron, viilin, jogurtin.... you name it.

Jos mulla on hedelmiä jotka uhkaa mennä vanhaksi, pilkon ne palasiksi ja laitan annosrasioihin pakkaseen. Sieltä voi sitten heitellä niitä jäisenä blenderiin, ja tehdä ihanaa jäistä smoothieta! Tuoretta inkiväärtä ja sitruuna- tai limettimehua sekaan, ja nesteenä toimii vissy. Ihanan kuohkea, jäinen ja raikas terveysjuoma! Lempiyhdistelmäni on mansikka-minttu. Viinaa sekaan, niin smoothiesta tulee frozen strawberry margharita.

Mikäs olikaan se, mitä minä ekana niille ehdotin käyttötarkoitukseksi? Juu, nimenomaan smoothieta.