Edullisia ruokia lomaileville koululaisille tähän pinoon!
Pidetään ajatuksena sitä, että ruoka on terveellistä, monipuolista, edullista ja sitä on helppo syödä useampi päivä peräkkäin (ei siis mitään kertaruokia tyyliin ranskalaiset ja kananuggetit). Lisäksi tulisi olla ns. mikroruokaa eli syöjän ei tarvitse kauheasti kokkailla ruokaa lämmittäessään kun vanhempi on alun alkaen tehnyt ruoan esim. viikonloppuna.
Joku kurkku-tomaattilisäke tai porkkanaraaste voisi olla sellainen mitä jääkaapissa on aina lisättäväksi ruokalautaselle.
Muuten tulee mieleen jotain tällaista:
- makaronilaatikko
- lasagne
- uunilohi ja muusi
- karjalanpaisti ja muusi
- kinkkukiusaus
- lohikiusaus
- kanakastike ja riisi
Kommentit (31)
Mikä tahansa kotiruoka jota on tehty isompi satsi?
Tiedän että tää on vegaaninen (sori siitä). Itse en ole, mutta nuoreni on. Tein hänelle just ison satsin erilaisia ruokia pakastimeen ja jääkaappiin. Tää oli todella hyvää ja superhelppo. Tosta annoksesta tuli 5 l kattilallinen. Itse jätin oliivit pois enkä hifistellyt minkään pähkinäparmesaanin yms kanssa. Ja voihan kikherneet vaikka korvata paistetulla jauhelihalla.
Yhden kattilan pasta
noin 4 annosta
1 tlk kikherneitä
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
0,5 dl silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja
(1 dl tummia kalamataoliiveja)
200 g spagettia tai muuta pastaa
500 g tomaattimurskaa
n. 5 dl vettä
2 (vähäsuolaista) kasvisliemikuutiota
2 tl oreganoa
chiliä maun mukaan
mustapippuria myllystä
tuoretta basilikaa ja pähkinäparmesaania tarjoiluun
Huuhtele ja valuta kikherneet ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.
Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä kannen alla välillä sekoitellen, kunnes pasta on kypsää ja neste on imeytynyt (noin 10-15 minuuttia). Lisää vettä tarvittaessa.
Tarjoa pasta tuoreen basilikan ja pähkinäparmesaanin kera.
Vierailija kirjoitti:
Mikä tahansa kotiruoka jota on tehty isompi satsi?
No esim. joku uudet perunat eivät ole kovin hyviä kyllä enää seuraavana päivänä mikron kautta syötynä. Klassinen kesäruoka se tosin on.
Jos uusia perunoita jää, niitä voi paistaa seuraavana päivänä pyttipannuun. Voihan sitä ruokaa tehdä isomman satsin iltaruoaksi, ja sitten koululainen lämmittää sitä seuraavana päivänä mikrossa.
Erilaiset salaatit, esim. sekaan tuorepastanappulat (pestossa pyöräytettynä) on ihania salaatin kanssa, kylmänä tai lämpimänä.
ja sose- ja lihapohjaiset keitot sanoisin minäkin, ja ihan perusjuttuja..
Valmiiksi keitettyä perunaa/pastaa ja niiden kanssa jotain kanaa/lihapyöryköitä.
Onko lapsi /lapset toivoneet mitään ruokia? Tai jos heitä osallistaisi mukaan ruuan valmistukseen. Helpottaisi työssäkäyvän vanhemman taakkaa. Itse aloin tehdä kotona ruokaa noin 9-vuotiaana, mutta en omille lapsille niin varhain antaisi käyttää kuumia pannuja sun muuta..
Aika kalliita nuo teidän edulliset ruuat. Ei ihme, että pienutuloisilla "ei ole varaa" ruokaan, jos karjalanpaisti, lohi ja kanakastiketta kiskotaan.
Tässä tosiköyhän äidin ruokalista (aineksia metsästetään klo. 21 jälkeen, jolloin -30% saa -60% alennuksella):
- pinaattikeitto+muna, juurespala
- keitto juureksista + pavuista
- keitetyt perunat + raejuustoa + kurkkupala + kesäkurpitsalla jatkettu jauhelihakastike
- puuro +kiisseli
- hernekeitto +juurespala
Pakkaseen leivon sämpylöitä, joita sulatetaan 1kpl/syöjä. Ei levitettä, mutta saa dipata oliiviöljyyn.
Tätä rataa tutkijaperheessä.
Vierailija kirjoitti:
Aika kalliita nuo teidän edulliset ruuat. Ei ihme, että pienutuloisilla "ei ole varaa" ruokaan, jos karjalanpaisti, lohi ja kanakastiketta kiskotaan.
Tässä tosiköyhän äidin ruokalista (aineksia metsästetään klo. 21 jälkeen, jolloin -30% saa -60% alennuksella):
- pinaattikeitto+muna, juurespala
- keitto juureksista + pavuista
- keitetyt perunat + raejuustoa + kurkkupala + kesäkurpitsalla jatkettu jauhelihakastike
- puuro +kiisseli
- hernekeitto +juurespalaPakkaseen leivon sämpylöitä, joita sulatetaan 1kpl/syöjä. Ei levitettä, mutta saa dipata oliiviöljyyn.
Tätä rataa tutkijaperheessä.
Näitäkö sinun lapsesi kokkailee yksin kotona ollessaan vai miten esim. nuo keitetyt perunat lämmitetään seuraavana päivänä?
Vierailija kirjoitti:
Aika kalliita nuo teidän edulliset ruuat. Ei ihme, että pienutuloisilla "ei ole varaa" ruokaan, jos karjalanpaisti, lohi ja kanakastiketta kiskotaan.
Tässä tosiköyhän äidin ruokalista (aineksia metsästetään klo. 21 jälkeen, jolloin -30% saa -60% alennuksella):
- pinaattikeitto+muna, juurespala
- keitto juureksista + pavuista
- keitetyt perunat + raejuustoa + kurkkupala + kesäkurpitsalla jatkettu jauhelihakastike
- puuro +kiisseli
- hernekeitto +juurespalaPakkaseen leivon sämpylöitä, joita sulatetaan 1kpl/syöjä. Ei levitettä, mutta saa dipata oliiviöljyyn.
Tätä rataa tutkijaperheessä.
Sinulla ei liene teinipoikaa....
Vierailija kirjoitti:
Aika kalliita nuo teidän edulliset ruuat. Ei ihme, että pienutuloisilla "ei ole varaa" ruokaan, jos karjalanpaisti, lohi ja kanakastiketta kiskotaan.
Tässä tosiköyhän äidin ruokalista (aineksia metsästetään klo. 21 jälkeen, jolloin -30% saa -60% alennuksella):
- pinaattikeitto+muna, juurespala
- keitto juureksista + pavuista
- keitetyt perunat + raejuustoa + kurkkupala + kesäkurpitsalla jatkettu jauhelihakastike
- puuro +kiisseli
- hernekeitto +juurespalaPakkaseen leivon sämpylöitä, joita sulatetaan 1kpl/syöjä. Ei levitettä, mutta saa dipata oliiviöljyyn.
Tätä rataa tutkijaperheessä.
No tässä toinen vegaaniruoka, ei ole kallis ja on hyvää ja täyttävää. Anteeksi että tuputan nyt näitä vegejuttuja, mutta satuin just tekemään isoja satseja pakastettavaksi sopivia ruokia. Teini on leirillä ma-pe ja treenit on aamusta iltaan niin, ettei kotiin ehdi, mutta tanssistudiolla voi lämmittää mikrossa ruoan. Siksi tein näitä ruokia pakastimeen, yleensä huolehtii pitkälti itse ruoistaan. Tämä on minusta ja useiden muiden mielestä todella, todella hyvää. Maistuu myös tanssijan kasosveljelle, urheilevalle teinipojalle. Ei maksa paljoa eikä ole vaikea. Noita mausteita voi soveltaa, jos tuntuu kalliilta ostaa ja mausterepertuaarissa ei ole. Ostin pienen palan tuoretta inkivääriä kaupasta tätä varten, maksoi 16 senttiä.
Linssikeitto, 6 annosta
2 rkl luomuvoita/kookosöljyä/rypsiöljyä
1 iso sipuli tai 2 pientä
3 valkosipulinkynttä
2 tl kurkumajauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
1/2 tl cajunmausteseosta
1,5-2 rkl laadukasta puhdistamatonta suolaa (tavallinen suola käy, mutta pienempänä annoksena, maista!)
400 g tomaattimurskaa
400 g chilitomaattimurskaa
1,1 l vettä
3 dl punaisia linssejä kuivana
2 dl luomukermaa/kookoskermaa/kookosmaitoa
Huuhdo linssit huolellisesti siivilässä kylmällä vedellä. Hienonna sipuli sekä valkosipuli ja laita ne mausteiden sekä voin kanssa kattilaan. Kuullota kevyesti miedolla lämmöllä, mutta älä päästä raaka-aineita ruskistumaan. Lisää joukkoon vesi sekä tomaattimurskat. Anna kiehua muutama minuutti ja lisää joukkoon huuhdotut linssit. Anna keiton kiehua 30 minuuttia ja lisää vielä kerma joukkoon. Anna hautua 5-10 minuuttia kannen alla ennen tarjoilua.
Tuo ap:n listaus ei oikein sytytä. Nuo ruuat ovat sitä tavallista kotiruokaa. Miksi tehdä viikonloppuna niin iso satsi ruokaa, että sitä riittää koululaiselle viikon jokaiseksi päiväksi. Eikö olisi yksinkertaisempaa tehdä joka päivä sellainennillallinen mitä kotona oleva koululainen voi lämmittää seuraavana päivänä? Ja jos jostain syystä edellisen päivän ruokaa ei jää lämmitettaväksi niin ehdotan helppoja tee-se-itse kokkauksia kuten munakas, pinaattiletut, tonnikalasalaatti, Kokkikartanon laatikot, karjalan piirakat, lihapiirakat ja silloin tällöin voi käydä kavereiden kanssa hampurilaisella.
Vierailija kirjoitti:
Tuo ap:n listaus ei oikein sytytä. Nuo ruuat ovat sitä tavallista kotiruokaa. Miksi tehdä viikonloppuna niin iso satsi ruokaa, että sitä riittää koululaiselle viikon jokaiseksi päiväksi. Eikö olisi yksinkertaisempaa tehdä joka päivä sellainennillallinen mitä kotona oleva koululainen voi lämmittää seuraavana päivänä? Ja jos jostain syystä edellisen päivän ruokaa ei jää lämmitettaväksi niin ehdotan helppoja tee-se-itse kokkauksia kuten munakas, pinaattiletut, tonnikalasalaatti, Kokkikartanon laatikot, karjalan piirakat, lihapiirakat ja silloin tällöin voi käydä kavereiden kanssa hampurilaisella.
Meillä ei tehdä illallista koska vain 1 lämmin ruoka päivässä riittää sekä aikuisille (jotka syövät arkisin töissä) ja lapsille välipalan lisäksi. Yritän juuri keksiä vaihtoehtoja eineksille kuten Kokkikartanon laatikot tai lihapiirakat.
Ongelma on se, että päivällinenkin on tehtävä. Ja se on usein/yleensä juurikin noita laatikko/kastike ymv ruokia joista riittää 2 päivälliselle. Eli mitäs sitten se lounas voisi olla, en oikein keksi...eineksiä?
T. 2 teinin äiti jotka kotona kaksin vielä 3vkoa.
Vierailija kirjoitti:
Ongelma on se, että päivällinenkin on tehtävä. Ja se on usein/yleensä juurikin noita laatikko/kastike ymv ruokia joista riittää 2 päivälliselle. Eli mitäs sitten se lounas voisi olla, en oikein keksi...eineksiä?
T. 2 teinin äiti jotka kotona kaksin vielä 3vkoa.
Miten usein teillä syödään jos lounas ja päivällinen?
14, meillä syö kasvavat teinit 2 lämmintä ateriaa päivässä (ja aamupala, välipala ja iltapala) jotta jaksavat kasvaa ja eivät ole nälässä. Koulussa lounas salaatteineen ja kotona minun valmistamani päivällinen rehujen ym kera. Minä ja mies emme syö työpäivän aikana lämmintä ruokaa, noh, minä ehkä välillä mutta hyvin harvoin.
-13-
Vierailija kirjoitti:
Ongelma on se, että päivällinenkin on tehtävä. Ja se on usein/yleensä juurikin noita laatikko/kastike ymv ruokia joista riittää 2 päivälliselle. Eli mitäs sitten se lounas voisi olla, en oikein keksi...eineksiä?
T. 2 teinin äiti jotka kotona kaksin vielä 3vkoa.
Lue koulun ruokalista ja ota lounaat sieltä.
Nehän on menneet sen mukaan viimeiset n. kymmenen kuukautta syöden lounaalla sitä kouluruokaa ja sitten päivällistä kotona.
Luuletko sen kouluruoan olevan jotain erilaisempaa kuin laatikko/kastikeruokia? Miksi tämä on kesällä ongelma, muttei koulupäivinä?
No, ruokaisat salaatit on hyviä lounaita kesällä, ei tartte edes lämmittää.
Vierailija kirjoitti:
14, meillä syö kasvavat teinit 2 lämmintä ateriaa päivässä (ja aamupala, välipala ja iltapala) jotta jaksavat kasvaa ja eivät ole nälässä. Koulussa lounas salaatteineen ja kotona minun valmistamani päivällinen rehujen ym kera. Minä ja mies emme syö työpäivän aikana lämmintä ruokaa, noh, minä ehkä välillä mutta hyvin harvoin.
-13-
Mihin kellonaikoihin nämä syömiset tapahtuvat lomalla? Meillä ainakin teinit heräävät lähempänä puolta päivää joten ei sitä heti mitään lounaita ruveta syömään vaan aamiaista brunssityyppisesti eli enemmän ja rauhassa tosin kuin koulupäivinä. Näin ei ole nälkäkään kuin joskus pitkälti iltapäivästä jolloin se ainoa ruoka. Illalla sitten vielä iltapalaa ennen nukkumaanmenoa (22). Välissä voi ottaa hedelmää tms. jos nälättää.
Halpaa ja helppoa ruokaa saa näistä: linssit, pavut, herneet, riisi. Sekaan juureksia, sipulia jne.
Mehukkuutta ja makua saa kookosmaidolla, tomaattimurskalla, yrteillä ja mausteilla.
Ruokaan voi lisätä kanaa, jos lihaa haluaa käyttää.
Myös juures-kana-kookoskeitto on halpaa ja helppoa. Linssikeitto myös. Ohjeita löytyy ihan Googlella netistä.
Häh, olenko muka ainoa, joka on lämmittänyt keitettyjä (ja kuorittuja) perunoita muun annoksen mukana mikrossa sujuvasti kohta 15 vuotta?
Terv. Se köyhä pinaattikeittomutsi ja juu, on meillä teinejä..
Vierailija kirjoitti:
Häh, olenko muka ainoa, joka on lämmittänyt keitettyjä (ja kuorittuja) perunoita muun annoksen mukana mikrossa sujuvasti kohta 15 vuotta?
Terv. Se köyhä pinaattikeittomutsi ja juu, on meillä teinejä..
Olen lämmittänyt mutta en nauti.
Risotto mihin lisää kasviksia.
Keitot.