Miten tekisin itse täysrukiista leipää?
Varsinaiseen leipäänhän tarvinnee vehnäjauhoakin, ettei mene littanaksi.
Jos jollain on vinkkiä tai ohjetta, ottaisin kiitollisena vastaan!
Ai niin, ja leivinuunia ei ole, ihan tavalliselle uunille soveltuvaa kaipaisin.
Kommentit (2)
Tee itse ruisleipää
Ainekset (2 limppua)
Juuri: 5 dl vettä, 5 dl ruisjauhoja
Sekoita n.30 asteiseen veteen ruisjauhot. Jätä pariksi päiväksi liinalla peitettynä huoneenlämpöön.
Leipä: Juuri, 2,5 dl vettä, 1 rkl suolaa (vähintään), 20 g hiivaa, 1 litra ruisjauhoja
Liota hiiva veteen ja heitä juuri sekaan. Vaivaa taikina ja lisää suolat + jauhot. Taikina jää ja saakin jäädä tarttuvaksi. Ripottele jauhoja massan päälle ja peitä liinalla noin tunnin ajaksi. Leivo limput ja 200 asteeseen tunniksi. Leivät on valmiit, kun rystyskopautus limpun pohjaan tuottaa onton kumahduksen.
Ruisleipiin tarvitset juuren, eli huomenna voisit varsinaisesti tehdä leipää...
Katso; www pirkka fi / ruoka / reseptit /
tuolta löytyy ainakin ruisleipäsiä ym. joihin pystyy tekemään juuren ruisjauhosta, hiivasta, vedestä ja siirapista - puoli tuntia ja pystyy jo tekemään varsinaisen taikinan.