Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Osaatko tehdä aito-karjalaista pottilohkoa?

Vierailija
29.05.2017 |

Muistan kun 1800-luvulla syntynyt mummoni teki meille lapsenlapsille 1970-luvulla pottilohkoa:
hapanta ruisvelliä, jossa oli keitettyjä perunanpuolikkaita.
Oli lapsen suussa yhtä pahaa kuin mämmi.
Onko kukaan muu kuullut pottilohkosta?
Reseptiä?

Tykkään nykyään mämmistäkin.

Kommentit (5)

Vierailija
1/5 |
29.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuo ruokalaji on nimeltään hapanlohko.

https://ylamaan.marttayhdistys.fi/ylamaalaisia-perinneruokia/

Pottilohko (potlohko) on myös peräisin Karjalankannakselta, mutta se on eri ruoka.

https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/94703/Potlohko%20Karjalast/

Google on ihan fiksu vekotin.

Vierailija
2/5 |
29.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Tuo ruokalaji on nimeltään hapanlohko.

https://ylamaan.marttayhdistys.fi/ylamaalaisia-perinneruokia/

Pottilohko (potlohko) on myös peräisin Karjalankannakselta, mutta se on eri ruoka.

https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/94703/Potlohko%20Karjalast/

Google on ihan fiksu vekotin.

Fiksu Googlesi ei ole ihan autenttinen.

Koivistolla kuvaamaani ruokaa nimitettiin pottilohkoksi,

kukaan ei näpytellyt näitä Googleen kun minun isovanhempani vielä elivät.

Ps. Netin ulkopuolellakin on elämää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/5 |
29.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Poistan varmistimen, kun kuulenkin sanan perinneruoka.

Vierailija
4/5 |
29.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eri alueilla samoja asioita kutsutaan eri nimillä ja se on ihan ok.

Vierailija
5/5 |
29.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hapanlohko ja pottilohko ovat evakkojen lapselle kovin tuttuja ruokia.

Ap:n kuvaama ruoka on nimenomaan hapanlohko.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hapanlohko

"Hapanlohko on karjalainen perinneruoka. Sitä on ainakin valmistettu luovutetulla alueella, Johanneksen ja Säkkijärven pitäjissä. Hapanlohko valmistettiin perunoista ja ruisleivän taikinasta. Taikina otettiin taikinatiinusta, joka on puinen hapatusastia, hapatusvaiheen aikana ennen, kuin siitä alettiin leipoa varsinaista leipää. Taikina keitettiin kuorittujen perunoiden kanssa kattilassa ja tätä keitosta kutsuttiin hapanlohkoksi."

Pottilohko (yleisemmin potlohko) taas on uunissa valmistettava sianliha-peruna-juurespata, sekin perinneruoka Kannakselta.

Molemmat reseptit ovat useassa luovutetun alueen historiikissa ja vastaavissa, joita on hyllyssäni metrikaupalla. Netistäkin löytyvät helposti.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kahdeksan kahdeksan seitsemän