Pitääkö Chia- siemenet liottaa tai huuhdella? Voiko laittaa suoraan blenderiin smoothiin?
Kommentit (17)
Periaatteessa voi, mutta suositellaan liottamaan, koska ne turpoaa ja niihin on joku dorka joskus kuollut kun on vetänyt liikaa siemeniä kerralla kurkkuun jossa ne on sitten turvonnut niin ettei henki kulje.
Siemenet tulee ehdottomasti liottaa ennen käyttöä, sillä chian siemen sitoo moninkertaisesti painonsa verran nestettä. Liotetuista siemenistä syntyy paksu geeli, jonka voi nauttia vaikkapa smoothien tai puuron seassa. Liottamattomat siemenet saattavat aiheuttaa suolitukoksen.
Vierailija kirjoitti:
Periaatteessa voi, mutta suositellaan liottamaan, koska ne turpoaa ja niihin on joku dorka joskus kuollut kun on vetänyt liikaa siemeniä kerralla kurkkuun jossa ne on sitten turvonnut niin ettei henki kulje.
Se joku dorka vois olla vaikka minä, aloittelen vasta näitä superfuudeja.
Entäs auringonkukansiemenet? Mä vedän niitä suoraan pussista...
Hyvin tulee myös raskasmetallit siinä mukana. Turvallisempaa olisi käyttää kotimaista pellavaa.
Vierailija kirjoitti:
Entäs auringonkukansiemenet? Mä vedän niitä suoraan pussista...
No niitä saakin vetää suoraan pussista. Ei tarvitse turvottaa.
Periaatteessa esim. pähkinöiden liottaminen helpottaa niiden sulamista ja ravintoaineiden vapautumista, mutta henk. koht. en ainakaan tykkää lionneista pähkinöistä, ellei niitä sitten tunge just johonkin smoothieen.
Smoothieen voi aivan hyvin laittaa liottamatta.
Pitää liottaa. Kokeile huviksesi: laita 1 rkl ja 3-4 rkl nestettä. Sekoita hyvin. Katso 10 minuutin kuluttua miltä koostumus näyttää. Mieti, miltä vatsassa tuntuisi, jos turpoaminen tapahtuisi vasta siellä.
Meillä on chiasiemen geeliä aina jääkaapissa. Kolme ruokalusikallista siemeniä ja purkki (3dl) lähes täyteen kylmää vettä. Tiivis kansi päälle ja kova ravistus. Puolentunnin päästä purkki on chiageeliä täynnä.
Voihan niitä pestäkin ennen tuota. Enpä ole edes ajatellut. Nuo sopii omalle mahalle nätisti, pellava ei - siitä tuli ripuli. Vaikka kuinka säätelin määriä ja kuukausiakin jaksoin pikkuäiti vuosina testata.
Joskus vaan laitan vesilasin joukkoon ruokalusikallisen pari geeliä, jos en puuroja tai smoothieta tee.
Tai sitten hedelmä-marjasalaattiin laitan joskus ruokalusikallisen raakana. niiden pitää antaa tekeytyä, että hedelmien nesteestä tulee se geeli. Namia on.
Niin et jos laittaa jogurttiin, niin voi vaan heittää ne suoraan jogurttiin ja pistää sen hetkeksi jääkaappiin ennen syömistä? Vai onks jotenkin parempi liottaa ne ensin vedessä ja sit vasta sekottaa?
Voi kun se wilfan moottori jo kärähtäisi
Vierailija kirjoitti:
Niin et jos laittaa jogurttiin, niin voi vaan heittää ne suoraan jogurttiin ja pistää sen hetkeksi jääkaappiin ennen syömistä? Vai onks jotenkin parempi liottaa ne ensin vedessä ja sit vasta sekottaa?
Heitä vaan jogurttiin ->30min jääkaappiin ja sitten syöt. Ei tarvi liottaa tai huuhdella ensin.
Vierailija kirjoitti:
Hyvin tulee myös raskasmetallit siinä mukana. Turvallisempaa olisi käyttää kotimaista pellavaa.
Ihan turha alapeukutella, totta kirjoitat. Chian siemeneriä jää säännöllisesti kiinni tullilaboratorion testeissä ja ennen joulua 2020 oli taas uutinen, missä siemeneriä vedettiin markkinoilta kun olivat liian myrkyllisiä.
Tulli ei edes ehdi tehdä kuin pistokokeita joten koko totuutta raskasmetalleista ei tiedä kukaan. Nämä jättäisin kauppaan jos oma aivoterveys on tärkeä asia.
Voi tehdä myös "riisipuuron" kookosmaidolla. Blenderillä sekaisin ja kylmään jäähtymään.
Syön maissikeksejä, joissa on chiaa mukana. Onko ne siis liotettu?
Onko siis pellavansiemenissä vähemmän raskasmetalleja? Onhan nekin öljykasvin siemeniä ja onhan Suomenkin maaperässä raskasmetalleja. Viitaten siis tohon alkuperäiseen lainaukseen, jossa kehotettiin vhian siementen sijaan vetämään pellavaa. THL:n ohjeissa ei lue, ettei chiaa kannattais vetää, vaan sen käytölle on ihan samat maximirajoitukset kun muittenkin öljykasvin siementen, ettei raskasmetalleja kertysis liikaa. Plus suositus käyttää niitä lajia vaihdellen.
Pitää turvottaa nesteessä.