Tutkimus: Lasten marjasoseet aiheuttavat 1-tyypin diabetesta
ta lähinnä niiden pektiini ja ksylaani
http://www.ts.fi/uutiset/turun+seutu/2772222/Lasten+marjasoseet+voivat+…
Kommentit (39)
Eikö marjoissa ole pektiiniä ihan luonnostaan.
Joo joo. Eikö nämä tutkimukset jo riitä. Kaikkeen kuolee.
Vierailija kirjoitti:
Eikö marjoissa ole pektiiniä ihan luonnostaan.
Kyllä. Ja myös ksylaania. Mistäköhän ihmeestä on tehty päätelmä, että nimenomaan marjasoseet ovat tähän syyllisiä?
Tutkimuksessa diabetes 1 yhdistetään tähän soseiden syöttämiseen, kerrotaan että tautia esiintyy Suomessa ja Skandinaviassa selvästi enemmän kuin muualla ja yhdistetään sen syntyminen tuohon pektiiniin ja ksylaaniin. Noita esiintyy marjoissa, mutta myös hedelmissä.
Osaako joku muuten kertoa jotain muiden maiden vauvan ravintosuosituksista? Millaista ruokaa esim. Etelä-Euroopassa, Aasiassa tai Australiassa vauvoille syötetään kun aloitetaan kiinteät. Voisin kuvitella, että ainakin lämpimissä maissa ainakin hedelmiä syötetään jo vauvoillekin.
Tärkeä tekijä on myös fruktoosi. Fruktoosin lisääminen lastenruokiin on todella vastuutonta, koska jo teineillä alkaa olla rasvamaksaa fruktoosin ylisaannista. Yhdistettynä penktiinin yms liikasaantiin soppa on valmis.
Eiköhän ne herätä vaan sen alttiuden diabetekseen. Ihmisellä joko on tai ei ole alttiutta ykköstyyppiin. Kaikki ei sitä edes voi saada, vaikka söis mitä. Huoh.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eikö marjoissa ole pektiiniä ihan luonnostaan.
Kyllä. Ja myös ksylaania. Mistäköhän ihmeestä on tehty päätelmä, että nimenomaan marjasoseet ovat tähän syyllisiä?
Tutkimuksessa diabetes 1 yhdistetään tähän soseiden syöttämiseen, kerrotaan että tautia esiintyy Suomessa ja Skandinaviassa selvästi enemmän kuin muualla ja yhdistetään sen syntyminen tuohon pektiiniin ja ksylaaniin. Noita esiintyy marjoissa, mutta myös hedelmissä.
Osaako joku muuten kertoa jotain muiden maiden vauvan ravintosuosituksista? Millaista ruokaa esim. Etelä-Euroopassa, Aasiassa tai Australiassa vauvoille syötetään kun aloitetaan kiinteät. Voisin kuvitella, että ainakin lämpimissä maissa ainakin hedelmiä syötetään jo vauvoillekin.
Diabetes, syövät jne ovat länsimaista ruokavaliota noudattavien ongelma. Hedelmissäkin on eroa. Onko sillä esimerkiksi merkitystä, syötkö hedelmäsi itse kasvattamistasi puista, vai myrkyillä tehotuotetuista puista? Mikä on merkitys sillä, että hedelmät poimitaan raakana ja kypsytetään esimerkiksi kasvihormoneilla kohdemaassa?
Ap ei tainnut ihan ymmärtää lukemaansa. Marjasoseeseen EIVÄT aiheuta tyypin 1 diabetesta, vaan _mahdollisesti_ saattavat sille altistaa. Siinä on vissi ero.
Vierailija kirjoitti:
Eiköhän ne herätä vaan sen alttiuden diabetekseen. Ihmisellä joko on tai ei ole alttiutta ykköstyyppiin. Kaikki ei sitä edes voi saada, vaikka söis mitä. Huoh.
Kakkostyypin diabetes on vahvasti geneettisesti periytyvää, mutta ykköstyypin ei ole.
Vierailija kirjoitti:
Ap ei tainnut ihan ymmärtää lukemaansa. Marjasoseeseen EIVÄT aiheuta tyypin 1 diabetesta, vaan _mahdollisesti_ saattavat sille altistaa. Siinä on vissi ero.
Hyvä korjaus. Yksikään esimerkiksi lihavuuteen liitetty tutkimus ei ikinä vahvista "aiheuttaa", vaan "voi aiheuttaa". Ihmiset silti lukevat, että lihavuus aiheuttaa sitä ja tätä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eikö marjoissa ole pektiiniä ihan luonnostaan.
Kyllä. Ja myös ksylaania. Mistäköhän ihmeestä on tehty päätelmä, että nimenomaan marjasoseet ovat tähän syyllisiä?
Tutkimuksessa diabetes 1 yhdistetään tähän soseiden syöttämiseen, kerrotaan että tautia esiintyy Suomessa ja Skandinaviassa selvästi enemmän kuin muualla ja yhdistetään sen syntyminen tuohon pektiiniin ja ksylaaniin. Noita esiintyy marjoissa, mutta myös hedelmissä.
Osaako joku muuten kertoa jotain muiden maiden vauvan ravintosuosituksista? Millaista ruokaa esim. Etelä-Euroopassa, Aasiassa tai Australiassa vauvoille syötetään kun aloitetaan kiinteät. Voisin kuvitella, että ainakin lämpimissä maissa ainakin hedelmiä syötetään jo vauvoillekin.
Diabetes, syövät jne ovat länsimaista ruokavaliota noudattavien ongelma. Hedelmissäkin on eroa. Onko sillä esimerkiksi merkitystä, syötkö hedelmäsi itse kasvattamistasi puista, vai myrkyillä tehotuotetuista puista? Mikä on merkitys sillä, että hedelmät poimitaan raakana ja kypsytetään esimerkiksi kasvihormoneilla kohdemaassa?
Mutta aloituksen mukaan marjasoseet ovat kaiken pahan alku ja juuri tässä diabetesasiassa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eiköhän ne herätä vaan sen alttiuden diabetekseen. Ihmisellä joko on tai ei ole alttiutta ykköstyyppiin. Kaikki ei sitä edes voi saada, vaikka söis mitä. Huoh.
Kakkostyypin diabetes on vahvasti geneettisesti periytyvää, mutta ykköstyypin ei ole.
Hmmm
Joo, marjoissa ja hedelmissä varmasti on luontaisestikin noita, mutta eiköhän kyse ole nyt siitä, mitä niihin soseisiin lisätään sakeuttamiseksi. Esim. pektiiniä soseet sa on varmasti moninkertaisesti vs. marjat marjoista syötynä.
Vierailija kirjoitti:
Joo, marjoissa ja hedelmissä varmasti on luontaisestikin noita, mutta eiköhän kyse ole nyt siitä, mitä niihin soseisiin lisätään sakeuttamiseksi. Esim. pektiiniä soseet sa on varmasti moninkertaisesti vs. marjat marjoista syötynä.
Olet jäljillä. Määrä ratkaisee. Ei fruktoosikaan olisi ongelma, jos sitä nautittaisiin alkuperäisesti kuitujen yhteydessä, jolloin niiden olomuoto suolistossa on eri ja toisaalta poistuvat nopeammin. Sama pätee marjoihin. Kukaan ei jaksa syödä marjoja marjoina, jos ne poimii puskista, niin paljoa, että ne haittaisivat. Toiseksi, jos mietitte vauvaa ja luontoa, niin moniko vauva on keräillyt marjoja syödäkseen niin paljon kuin soseeseen tungetaan? Ottaen huomioon evoluutiokaaremme.
Oisko se ihan eri, jos söis tuoretta marjaa? Kuitenkin niissä on vielä siemeniä ja kuitua ja ravintoaineita ihan eri tavalla kuin soseissa. Kuitu ja siemenet (rasva) suojaa aikuisiakin verensokereiden heittelyltä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eiköhän ne herätä vaan sen alttiuden diabetekseen. Ihmisellä joko on tai ei ole alttiutta ykköstyyppiin. Kaikki ei sitä edes voi saada, vaikka söis mitä. Huoh.
Kakkostyypin diabetes on vahvasti geneettisesti periytyvää, mutta ykköstyypin ei ole.
Hmmm
Hmm hmm ... tyypin 1 on noin 5% ja tyypin 2 on 40-70% riippuen vanhemmista.
Vierailija kirjoitti:
Joo, marjoissa ja hedelmissä varmasti on luontaisestikin noita, mutta eiköhän kyse ole nyt siitä, mitä niihin soseisiin lisätään sakeuttamiseksi. Esim. pektiiniä soseet sa on varmasti moninkertaisesti vs. marjat marjoista syötynä.
Pitäisi siis puhua lisätystä pektiinistä ja lisätystä ksylaanista.
Noo, siis tutkimus toi esille, että hiirien 1-tyypin diabetes lisääntyy pektiinien ja ksylaanin vaikutuksesta.
Mutta ei se kerro näiden vaikutuksesta ihmislasten 1-tyypin diabeteksen esiintyvyyteen.
Vierailija kirjoitti:
Eiköhän ne herätä vaan sen alttiuden diabetekseen. Ihmisellä joko on tai ei ole alttiutta ykköstyyppiin. Kaikki ei sitä edes voi saada, vaikka söis mitä. Huoh.
Näinpä. Mulla on ihan todettu perinnöllinen alttius 1 tyypin diabetekseen, isältä peritty. Ja kakenmaailman pilttejä, just niitä hilloja, söin koko vauva-aikani + ja paljon hedelmiä ja marjoja syönyt aina. Nyt on ikää yli 40v ja ei ole vielä puhjennut. MUTTA: mä olen normaalipainoinen ja tietoisesti vältellyt suuria stressejä elämässä sekä en juo alkoholia holtittomasti (isällä nuo 2 vikaa laukaisi diabeteksen alle 30 vuotiaana).
Lehmänmaito ei olekaan ollenkaan niin paha kuin marjasoseet. Kaikenlaista.