Ahneet maajussit
http://www.verkkouutiset.fi/talous/mtk_ruoka_verkkokauppa-54026
https://ruokaasuomesta.fi/
Mitähän karjan kasvattaja saa jauhelihakilosta kun toimittaa sen normaalien kanaviensa kautta markettiin myytäväksi?
Prismassa nautajauheliha maksaa 7-12€/kg, valmistajasta ja lihan laadusta riippuen.
Viljelijältä suoraa ostaessa hinta on 10-20€/kg.
Miksi viljelijän täytyy saada moninkertaiset katteet jos myy tuotetta suoraan kuluttajalle? Ei tuollainen tilamyynti koskaan kasvata osuuttaa, ellei siitä ole suoraa hintahyötyä myös kuluttajalle.
Kommentit (3)
Ketään ei kiinnosta. Lihaa saa kaupasta.
Tilamyyjälle lihan käsittelykustannukset tulevat usein hyvin suuriksi per lihakilo koska volyymi on pieni, joutuu kuljetuttamaan eläimet muualle teurastettavaksi ja käsiteltäväksi, sitten takaisin tilalle, ja rakentamaan kuitenkin kaikenlaiset kylmä ja myyntitilat.
On totta että hinnassa on vähän sellainen muna-kana-ongelma. Jos hinta olisi pienempi niin tilamyynti lisääntyisi. Mutta jotta hinta voisi olla pienempi pitäisi myynnin lisääntyä.
Tilalta myyty jauheliha on usein kyllä paljon laadukkaampaa, oikeasti jauheLIHAA eikä mansikin kehnoimpia teurasjätteitä.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/miten-paljon-kauppa-ja-tuot…
Naudan jauheliha 9,4€/kg, josta tuottajan osuus 2,62€/kg.
Ilmeisesti teollisuuden ja kaupan toiminta on kuitenkin varsin tehokasta ja jos tuottaja itse pistää naudan jahelihan myytipakkaukseen ja myy sen niin se tulee kalliimmaksi.