Vierailija

Moi,

Haluaisin tietää paljonko abortin tekeminen maksaa, kauanko kestää, vaikuttaako se tulevaisuudessa hedelmällisyyteen/voiko aiheuttaa jotain komplikaatioita? Entä raskaustesteistä, kuinka aikaisin sen voi tehdä luotettavan tuloksen saamiseksi? Paljonko sellaiset noin yleensä ottaen maksavat, mikä olisi halpa ja luotettava vaihtoehto? Olen aika lailla rahaton ja äidilleni en haluaisi kertoa.

Olen tosiaan 18-vuotias, käytän ehkäisynä e-pillereitä joihin olen luottanut sen verran ettei poikaystäväni käytä kondomia. Pillereiden kanssa menkkani tulevat säännöllisesti, mutta nyt ovat myöhässä ja luulosairauteen taipuvaisena haluaisin kartoittaa kaikki vaihtoehdot.

  • ylös 3
  • alas 5

Kommentit (7)

Hei,

raskaustestin voi tehdä heti, kun kuukautiset ovat myöhässä. Apteekista on saatavilla monia merkkejä, joista edullisimmat maksavat noin 5€.

E-pillereiden ehkäisyteho on 98-99%. Tämä tarkoittaa, että pillereiden asianmukaisesta käytöstä huolimatta vuosittain 1-2 naista sadasta tulee raskaaksi. Ehkäisyteho heikentyy, jos pillereitä unohtelee tai niitä ei ota ajallaan. E-pillerit suositellaan otettavan joka päivä samaan aikaan.

Jos on käynyt niin, että ehkäisy on pettänyt ja olet raskaana, ole mahdollisimman pian yhteydessä omaan terveysasemaasi. Raskaudenkeskeytys pyritään tekemään mahdollisimman pian ennen raskausviikon 12 täyttymistä, mieluiten ennen 9. viikkoa. Terveyskeskuslääkäri tekee sinulle lähetteen raskaudenkeskeytykseen. Aika naistentautien klinikalle varataan mahdollisimman pian.

Raskaudenkeskeytys tehdään etupäässä lääkkeellisesti. Klinikalla sinulle annetaan lääkitys, joka tappaa sikiön ja aloittaa kohdun tyhjentymisen eli aiheuttaa verenvuotoa. Lääkkeet annetaan 1-3 päivän välein keskeytystavasta riippuen eli sinun on käytävä klinikalla mahdollisesti kahtena päivänä. Raskauden keskeytyminen varmistetaan verikokeella 2-3 viikon kuluttua. Keskeytyksen kuuluu myös jälkitarkastus 2-4 viikon kuluttua keskeytyksestä.

Joskus käy niin, ettei kohtu tyhjene itsestään ja tällöin on tehtävä kaavinta. Kaavinnassa kohdunsuutapehmennetään ja laajennetaan ja kohtu tyhjennetään imukatetrilla. Tämä tapahtuu kevyessä nukutuksessa.

Lääkkeellinen keskeytys ei vaikuta hedelmällisyyteen eli voit saada lapsia myöhemmin normaalisti. Joskus kaavinnan komplikaationa kohdun limakalvo osittain vaurioituu ja alkio ei pysty kiinnittymään kohdun seinämään. Nykyiset kaavintamenetelmät ovat kuitenkin niin hellävaraisia, että tällaisen komplikaation riski on melko pieni.

Raskaudenkeskeytys ja siihen tarvittavat lääkkeet ovat maksuttomia. Joudut kuitenkin maksamaan terveyskeskusmaksun ellet ole jo maksanut vuosimaksua, kun käyt lääkärissä lähetettä varten sekä poliklinikkamaksut, joiden suuruus riippuu kotikunnastasi. Keskimäärin nämä ovat 15-20€ ja 30-40€.

Raskaudenkeskeytys on parin yhteinen asia. Jos taloutesi on tiukilla, olisi poikaystävältäsi asiaankuuluvaa osallistua raskaudenkeskeytykseen kustannuksiin. Tarvitset myös henkistä tukea keskeytyksen aikana, joten poikaystäväsi olisi hyvä olla läsnä vastaanottokäynneillä sekä kotona, kun keskeytys on lähtenyt käyntiin.

Toivon kovasti, että keskeytystä ei tarvitse tehdä. Toivotan sinulle kaikkea hyvää ja mukavaa kesää!

t. Mia, terveydenhoitaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Tuli tota sun viestiäsi lukiessani mieleen että tosi moni nainen menee paniikkiin ku tulee ei-suunnitellusti raskaaksi ja tekee abortin päästäkseen "ongelmasta" äkkiä eroon. Heti abortin jälkeen voi tulla helpottunut fiilis mutta myöhemmin sit ku paniikki on mennyt ohi ja ajatukset selkeytyneet niin alkaa kaduttaa ja tuntua siltä että olisikin halunnut pitää lapsen.
Kannattaa myös miettiä että vaikka abortti on lääketieteellisesti suhteellisen yksinkertanen toimenpide niin psyykkiset vaikutukset voi olla silti voimakkaita. Kohonnut riski erilaisiin mt-ongelmiin kuten masennukseen, syömishäiriöihin ja ptsd:en ei ole mikään leikin asia kuten ei kohonnut itsemurhariskikään.

Vierailija

Moni on saanut lapsen nuorena ja pärjännyt ihan hyvin :) Jos raskaustesti on positiivinen niin mene sosiaalityöntekijän luokse kertomaan tilanteestasi, saat varmasti apua. Sosiaalituet on juuri sitä varten että hankalassa tilanteessa olevat saavat apua siihen asti kun saavat asiansa kuntoon.

Vierailija

Mä sain poikani 19-vuotiaana ja nyt se on jo lukiossa. Tuossa se nytkin katsoo futista kavereidensa kanssa ja tyhjentää jääkaappia... Hetkeäkään en kadu päätöstäni jatkaa raskautta ja vaikka se oli aikoinaan todella vaikea ratkaisu niin en osaisi kuvitellakaan elämää ilman poikaani. Kaikkea hyvää sulle, toivottavasti päädyt oikeaan ratkaisuun ja pidät lapsen.

Vierailija

Laita se poikaystäväsi käyttämään kondomia niin ehkäisy ei ole pelkästään sun vastuullasi. Kai se sentään maksaa pillerit puoliksi sun kanssasi?

Hei,

tällä palstalla ei tuomita ketään. Jokainen tekee oman päätöksensä raskauden jatkamisen tai sen keskeyttämisen suhteen. Tuntemattomana ihmisenä ei voi tietää tilanteen taustoja tai toisen elämäntilannetta, joten raskaudenkeskeytyksestä moittiminen on täysin turhaa. Aikuinen nainen osaa arvioida omat voimavaransa ja jos tuntuu, että ne eivät riitä lapsen kasvattamiseen, on vastuullista keskeyttää ei-toivottu raskaus. 

On totta, että raskaudenkeskeytys kaikkien käytännön asioiden jälkeen voi alkaa mietityttämään. Asia voi tulla uudelleen esiin myös sitten, kun toivottu raskaus on alkanut myöhemmin elämässä. Siksi on hyvä olla herkästi yhteydessä neuvolaan tai mielenterveystoimistoon, jos kokee, että tarvitsee keskusteluapua.

t. Mia, terveydenhoitaja

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla