Vierailija

Äidin raskaudenaikainen tupakointi lisää lapsen riskiä sairastua skitsofreniaan.

Mitä enemmän nikotiinia äidin veressä oli, sitä suurempi oli myös lapsen skitsofreniariski myöhemmin elämässä, selvisi Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen, Columbian yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Oulun yliopiston yhteistyössä tekemässä tutkimuksessa.

Tutkimus on maailmassa ensimmäinen, jossa yhteys sikiöaikaisen nikotiinialtistuksen ja skitsofrenian välillä vahvistettiin käyttämällä raskaudenaikaisia veriseeruminäytteitä. Tutkimuksessa käytettiin aineistona noin 2 000 suomalaisäidin ja heidän jälkeläistensä rekisteritietoja.

Suomalaisnaisista noin 15 prosenttia tupakoi raskauden aikana, mikä on Pohjoismaiden keskiarvoa enemmän.

Tupakan sisältämä nikotiini voi vaurioittaa kehittyvän sikiön aivojen kehitystä ja aiheuttaa osalla nikotiinille altistuneista lapsista erilaisia kasvuun, kehitykseen ja psyykkiseen oireiluun liittyviä ongelmia myöhemmin elämässä.

Lapsen syntymäpaino, vanhempien sairastamat psykiatriset sairaudet, vanhempien ikä tai asuinpaikka eivät selittäneet nikotiinialtistuksen ja skitsofrenian välistä yhteyttä.

– Äidin raskaudenaikainen tupakointi ei todennäköisesti yksinään selitä, miksi joku sairastuu skitsofreniaan, mutta voi myötävaikuttaa sairastumiseen esimerkiksi perimän ja ympäristötekijöiden ohella. Tupakoinnin lopettaminen ennen raskautta saattaisi vähentää jälkeläisen sairastumisriskiä, Oulun yliopiston professori Solja Niemelä sanoo tiedotteessa.

– Sikiön nikotiinialtistusta voidaan parhaiten tutkia raskauden aikana otetuin verinäyttein. Aiemmat tutkimukset ovat perustuneet äidin omaan ilmoitukseen raskaudenaikaisesta tupakoinnista.

http://www.ts.fi/uutiset/turun+seutu/2667806/idin+tupakointi+raskausaika...

Kommentit (2)

Vierailija

Ai suomalaisnaisista 15 % tupakoi raskaana? Ohhoh. Vilkaisin netistä, että vuonna 2014 naisista 14 % tupakoi päivittäin. Vaikuttaa vähän siltä, että raskaus lisää tupakoinnin riskiä...

Vaikka otettaisiin huomioon selittäviäkin tekijöitä - esim. kaikki raskaana tupakoivat eivät ehkä tupakoi päivittäin, tai että jostain syystä tupakoivat naiset ehkä hankkiutuvat raskaaksi tupakoimattomia useammin -, vaikuttavat luvut kummallisilta. Varmaahan on, että osa naisista onnistuu lopetamaan tupakoinnin raskauden aikana. Liioitellaanko raskaana tupakoivien vai vähätelläänkö muuten tupakoivien naisten määrää?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla