Nyt kasvaa ulkona paljon ilmaista ruokaa :)
Eilen tein nokkoskeittoa pinaattikeiton reseptillä. Tänään wokkasin nuudeleita ja heitin pannulle myös voikukan ja vuohenputken lehtiä. Mitähän huomenna keksisi luonnon antimista... mitä te muut teette villivihanneksista?
Kommentit (22)
No ei kasva täälläkään vielä nokkoset tai vuohenputket. Siellä etelässä helposti unohtuu, että Suomi on pitkä maa.
Kiva jos osaisi noita käyttää luontevasti, taidan olla liian laiska keräämään ja pesemään. Anopilla oon syönyt ties mitä rikkaruohosalaattia, ihan hyvää oikeastaan oli muun ruoan lisänä.
Meitsi taisi vetää ruohonleikkurilla potentiaaliset sapuskat sileeksi. Miten noita voikukan lehtiä voi syödä? Vedätkö ihan ihan raakana jossain salaatissa?
Viimekesänä innostuin tosta vuohenputkesta kun se on meillä pihalla riesana, tein siitä piirakkaa fetajuuston kanssa ja jotain peston tapaista myös. Kohta sitä taas saa täälläkin...
Mulla on aina sellainen tunne että pitää lähteä pitkälle maastoon täältä kaupungista. Vai voinko ihan kerätä mistä vaan? En halua mitään koiranpissaruohoja.
Vierailija kirjoitti:
Meitsi taisi vetää ruohonleikkurilla potentiaaliset sapuskat sileeksi. Miten noita voikukan lehtiä voi syödä? Vedätkö ihan ihan raakana jossain salaatissa?
Joo raakana salaatissa ja munakkaaseen olen laittanut myös. Itselläkin on vielä kokeilut kesken mitä kaikkea voisi tehdä, netistä löytyy myös paljon reseptejä
Öö hyi. Pitäydyn roskaruuassa, kiitos vain.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Meitsi taisi vetää ruohonleikkurilla potentiaaliset sapuskat sileeksi. Miten noita voikukan lehtiä voi syödä? Vedätkö ihan ihan raakana jossain salaatissa?
Joo raakana salaatissa ja munakkaaseen olen laittanut myös. Itselläkin on vielä kokeilut kesken mitä kaikkea voisi tehdä, netistä löytyy myös paljon reseptejä
Täytyypä googlettaa! Joskus aina käynyt mielessä, että pitäisi ottaa selvää, mutta liiterin pakastealtaalle olen päätynyt hakemaan pinaattia.
Mitään vihreää syötävää ei tulisi kerätä kehä 3:n sisäpuolelta. Liikaa saasteita.
Vitun ituhippi jatka vaan saasteiden syömistä haha :D
Vihermehuun käytin tänään ulkoa maitohorsmaa, poimulehteä, mesiangervoa
( varovasti, isosta määrästä kirveli silmät viime kesänä :( ), voikukkaa, jotain heinää, ehkä juolavehnää.
Marjasmoothieen:
marjoja, avokadoa, psylliymiä, lucumaa, kolme taatelia makeutukseen, kuivattua nokkosta ja voikukkaa.
😃 ..😄 .😉
Hyvä kun muistutit ap, oonkin halunnut tutustua noihin syötäviin luonnonkasveihin, viimekesänä havahduin liian myöhään. Jos oppis käyttämään niin ei tarvis kaupasta kantaa kotiin niin paljon salaattia ja yrttejä.
Vierailija kirjoitti:
Vitun ituhippi jatka vaan saasteiden syömistä haha :D
Itse saatat syödä jossain Keski-Euroopassa moottoritien varressa kasvaneita...
Tässä taas nähtiin, että lihaa syövät ovat äänekkäimpiä ja takakireimpiä 😔
Voikukanlehdistä parhaita ovat varjossa kasvaneet sileäreunaiset. Mesiangervon ja siankärsämön kanssa allergisten on oltava varovaisia.
Juolavehnän juuret ovat muuten olleet hätäruokaa, vieläkin käytetään rohtona, muistaakseni diabetekseen. Olen köyhänä kuokkinut kasvimaata ja kokenut katiskaa, ja todennut että enhän minä oikeasti köyhä ole, kun voin syöttää särjet kissalle eikä tarvitse juolavehnän ja voikukan juuria ihan tosissani ruuaksi kerätä.
Vierailija kirjoitti:
Vitun ituhippi jatka vaan saasteiden syömistä haha :D
Luulet että ruoka jota ostat kaupasta on puhdasta ja myrkytöntä?
Nokkosesta teen keiton lisäksi muhennosta, lettuja ja talveksi kuivaan ja käytän keittoihin viherjauheena. Voikukkaa syödään läpi kesän salaattina, kannattaa valita sellaiset ei sahalaitaiset lehdet, niin eivät ole kitkeriä. Syön voikukan varsia kuurina näin keväällä, 3 viikon ajan muutama varsi päivässä, voikukkahan tekee hyvää maksalle ja puhdistaa elimistöä ja ihoa. Syksyllä kaivelen juuria ja juon teetä, samoin 3 viikon kuurina.
Salaattiin kelpaa monenlaiset villivihannekset, pienet koivunlehdet, suolaheinä, ratamon, siankärsämön ja apiloiden lehdet ja tietysti ketunleipä. Horsman versot on hyviä kasviskeitossa, värjää keiton vähän violetiksi. Mustaherukan ja vadelman lehdet on hyvää teenä ja mustaherukan myös salaatissa. Koiranputki tosiaan sopii hyvin kasvispiirakkaan. Kuusenkerkistä teen talven varalle yskänsiirappia.
Poimulehti on hyvää leivän päällä ja salaatissa. Kuivaan sitä myös talveksi, käytän teenä ja kylvyissä. Sehän on oikea naisten yrtti, tekee hyvää hormonitoiminnalle ja nuorentaa ihoa.
Nää on yleisimmät mitä käytän, mutta muitakin kyllä. Asun maalla ja ihan tuosta omalta pihalta poimin osan, osan sitten lenkkireittieni varrelta, tietysti kaukana valtateistä, enkä ihan pellon pientareeltakaan, tiedä mitä myrkkyjä ja milloin on levitetty.
Hortoiluhan tämän harrastuksen nimi on. Hortoilijoilla on oma face-sivukin, sieltä löytyy lisää tietoa, jos kiinnostaa :).
Täällä alkoivat pajunkissat juuri kukkia..
Vuohenputki-vuohenjuustopiirakka oli ainakin viime kesänä hyvää :)
Kiva kun muistutit hortoilusta, pitääkin mennä joku päivä keräilemään salaattiainekset ja muut tuolta pelloilta.
No ei kasva, korkeintaan pari vihreää tuppoa jotain heinää tai juolavehnää.