Persimoni
Huomasin tässä joku aika sitten, kun pikkukakkosessa juontaja söi persimonia (tunnetaan myös kaki-hedelmänä) ja kertoi tämän olevan hänen lemppariaan.
Tuli mieleen tästä tapaus, kun muksu söi persimonia. Sen syömisestä tuli kovat vatsakivut, jotka eivät tuntuneet lieventyvän ollenkaan.
Tutkin asiaa ja huomasin, että Persimon muuttuu vatsan olosuhteissa kuitumaiseksi kasvimassaksi, eli bezoaariksi (tai phytobezoaari), joka turpoaa. Monien ihmisten elimistöt eivät pysty hajottamaan tätä. Siksi se aiheuttaa kipua. Ilmeisesti seuraamukset voivat olla tosi vakaviakin. Voi olla, että tuo voidaan joutua ottamaan leikkauksella pois.
Annoin lapselle ruoansulatusentsyymejä (doctor's best) ja hups, ei mennyt kauaa, kun kivut hellittivät. Sitten annoin seuraavan annoksen noin tunnin kuluttua. Muistaakseni yhteensä tein tämän 3 kertaa.
Tosi amatöörimaista pikkukakkosessa suositella lapsille tällaista, tunnettua ongelmien aiheuttajaa.
Älkää siis antako lapsillenne tätä persimoni-myrkkyä!
Kommentit (10)
Jaaha, luulin että se kuori olisi ärsyttävä, vähän niinkuin paprika 😦
Hyvin selvitetty, ap!
Ei minulle niistä mitään oireita tullut. Ensimmäistä kertaa söin persimonia viime syksynä ja tykästyin heti, syön niitä usein 2-3 kpl saman tien.
Minä en ole koskaan tykännyt noista persemoneista. Ovat helvetin äitelän makuisia.
Tuttava kehui niitä kovasti, joten ostin sitten minäkin pari kappaletta. En tiennyt, että kuorikin olisi ollut syötävä, joten koversin vain sisuksen lusikalla suuhuni. Totesin, ettei tarvitse ostaa toista kertaa, olivat niin mitättömän makuisia. Jossakin hedelmäsalaatissa tai muussa jälkiruuassa menettelisivät luultavasti. Ai niin, minkäänlaisia vatsanväänteitä tai muitakaan oireita ei tullut.
Söin suoraan puusta. Naaami! En sitten tiiä minkälaiseksi kuljetus tekee, kun en ole Suomessa syönyt.
Rakastan persimoneja <3 Ite kyllä aina kuorin ne ennen syömistä. Joku rajoitus niissä muistaakseni oli, palkon niitä saa syödä, jotta emimistöön ei tule jotain tiettyä ainetta liikaa. Muistaako kukaan, mitä?
Persimmon phytobezoar, although in general an infrequent entity, is not rare in some countries. Because of their particular features, management of diospyrobezoars is difficult. Most patients with bezoars have ingested unpeeled fruits. While ingestion of Persimmon carries a 9.8-fold elevated risk of bezoar development, ingestion of the unpeeled fruit increases the risk of this complication 56 times over that of age- and sex-matched controls. Small bowel obstruction in children due to persimmon phytobezoars may occur.
Meidän tapauksessa oli kuorittu persimoni kyseessä. Onneksi oli hyviä ruoansulatus-entsyymejä käsillä!
Ei oo todellista 😂😂😂 only in Finland.
Tämä ruokapelko sekä uskomukset on aivan uniikkia.
En ole kuullutkaan. Onko antaa linkkiä sivustolle missä kirjoitetaan persimonin myrkyistä ja vaaroista?