Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Dukan-dieetti vai sittenkin Atkins?

Vierailija
07.02.2016 |

Vaikka av ei olekaan varsinaisesti mikään laihdutuspalsta, niin luotan teillä olevan kokemusta asiasta.

Eli aion siirtyä vhh ruokavaliolle karistaakseni n. 20-25kg ylipainoa. Omin päin en kuitenkaan halua aloittaa, vaan tarvitsen tukea jostain selkeästä ruokavaliosta, ja haluan myös laihduttaa ketoosin avulla. Mietinkin nyt, että kumpikohan yllämainituista olisi keholle terveellisempi?

Pähkinänkuoressa ero noiden välillä on siinä, että Atkins painottaa proteiinin ohella rasvan merkitystä energianlähteenä, kun taas Dukan on sekä vähähiilarinen että vähärasvainen. Molempien aloitus on samanlainen proteiinishokki, mutta alun jälkeen Dukan sallii runsaammin kasviksia joka toinen päivä. Proteiinia ei saa jättää pois, mutta olettaisin syöväni noina kasvispäivinä hyvinkin lautasmallinmukaisesti. Dukanissa on ohjeet myös loppuelämän syömiseen, jossa lopulta ylläpidetään painoa yhdellä protskupäivällä, ruokavalion ollen muutoin vapaa (mutta toki terveellinen). Luulisin, että Dukan olisi minulle helpompi, sillä rakastan kasviksia, vaikka pidän kyllä paljon myös lihasta. Makeaa en kaipaa normaalistikaan, joten se tuskin kaataa kumpaakaan ruokavaliota.

Mietin nyt lähinnä tuota vähärasvaisuutta. Järjellä ajateltuna voisi olettaa, että vähähiilarinen ja vähärasvainen on parempi vaihtoehto, kuin paljon rasvaa sisältävä dieetti. Olen kuitenkin törmännyt sellaisiinkin arvioihin, että Dukan on liian ankara ja liian suuri proteiinipainotus ei ole terveellistä. Mutta eikö liiallinen rasva aiheuta kolesteroliongelmia?

Mitä sanotte? Minkälaisia kokemuksia teillä on Dukanista?

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 |
07.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kun sitten muistaisit, että atkins ei ole mikään proteiinidietti. Proteiinia syödään vain tarpeen mukaan ja energian lähteenä on rasva. Kasviksia syödään paljon.

Vierailija
2/8 |
07.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kun sitten muistaisit, että atkins ei ole mikään proteiinidietti. Proteiinia syödään vain tarpeen mukaan ja energian lähteenä on rasva. Kasviksia syödään paljon.

Tuohan se kysymykseni ydin juuri onkin, eli vähärasvainen vhh (D) vs. runsasrasvainen vhh (A).

Olen ollut Atkinsilla joskus, enkä kyllä mieltänyt että kasviksia saisi syödä paljon, korkeintaan kohtuudella. Atkins sallii myös kaikki juustot, Dukanissa juustoa ei pudotusvaiheessa syödä kuin minimaalisesti. Jotenkin miellän järjellä ajateltuna kovan juustonkin epäterveelliseksi, joten sen rajoittaminen käy kyllä järkeen.

Mutta siis onko jotain estettä karsia hiilareiden lisäksi myös rasva pois?

Teholla ei ole mitään merkitystä, sillä tiedän molempien toimivan tehokkaasti. Kumpaakaan ei tarvinne noudattaa puolta vuotta kauempaa, jos siis tähtään n. kilo/viikko tahtiin. Dukanissa on tosin oma tasoitteluvaiheensa, joka kestää toiset puoli vuotta, mutta tarkoitus onkin muuttaa ruokavalio ihan pysyvästi vähähiilariseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/8 |
07.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Dukanin diettiä en tunne, joten siitä en sano mitään.

Jos jätät pois rasvan ja hiilarit, mistä luulet saavasi energiaa? Kasviksissa sitä on vähän eikä proteiinia kannata käyttää energian lähteenä.

Vierailija
4/8 |
07.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Dukanin diettiä en tunne, joten siitä en sano mitään.

Jos jätät pois rasvan ja hiilarit, mistä luulet saavasi energiaa? Kasviksissa sitä on vähän eikä proteiinia kannata käyttää energian lähteenä.

Miksi proteiinia ei kannata käyttää energian lähteenä? Dukanin teho perustuu ymmärtääkseni proteiinipäiviin, mutta pelkkää proteiinia syödään vain ihan alussa, 1-10 päivää.

Kasviksista saan kuitua ja maltillisesti hiilareita. Liha/kana/kala (kaloissa myös runsasrasvainen) + vähärasvaiset maitotuotteet kuuluvat Dukanin pudotusvaiheeseen, sekä kauraleselisä vatsantoiminnan takaamiseksi. Ja kuten alussa sanoin, Dukan tähtää lopulta ihan normaaliin, kaikki makrot sisältävään ruokavalioon. Jatkossakin pidetään vain yksi proteiinipäivä viikossa.

Vierailija
5/8 |
07.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Siksi että liian proteiinin vaikutus kehossa on tismalleen sama kuin liian hiilihydraatin.

Lue joku kirja jossa asiat selitetään.

Ja unohda se Dukan.

Vierailija
6/8 |
07.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Proteiini on rakennusaine, ei varsinainen energianlähde. Energiamakroja on hiilarit, rasvat ja alkoholi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/8 |
07.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hmm... Olen kyllä valmis "puhdasoppisen" Dukanin unohtamaankin, tai vähintään säätämään sitä rasvaisempaan suuntaan.

Ja voisin toki lukea aiheeseen liittyvää kirjallisuutta (ja ennen pitkää varmasti luenkin), mutta laihduttamiseen liittyvät kirjatkin on kirjoitettu aina jonkin tausta-ajatuksen sävyttämänä. Siksi kyselen näin alkuun täällä kokemuksia ja näkemyksiä, jotka eivät (kenties?) perustu minkään kuurin fanaattiseen mainostamiseen.

Joten kertokaa, miten vhh ja vähärasvaista ruokavaliota kannattaisi säätää terveellisempään suuntaan? Kannattaisiko lisärasva ottaa pääsääntöisesti esim. pähkinöistä ja pehmeistä rasvoista?

Voita, kermaa ja rasvaisia juustoja en kerta kaikkiaan halua opetella syömään, sillä tiedän jo kokemuksesta, että niillä mässäilyn "päälle jääminen" ketoosin loputtua on tuhoisinta, mitä keholleen voi lihomisen suhteen tehdä. Atkinsin ruokavalio + hiilarimässäily (edes silloin tällöin) on takuuvarma keino saada kaikki kilot takaisin.

Ap (joka unohtaa aina mainita olevansa Ap)

Vierailija
8/8 |
07.02.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

En oikein ymmärtänyt, mitä tarkoitit.

Vhh on ruokavalio, joka on kasvispainotteinen, proteiinia syödään tarpeellinen määrä ja energia otetaan rasvasta.

Ruoka on aitoa, ei eineksiä, ei kevyttuotteita, ei korvikkeita. Joten rasvatkin ovat oikeaa rasvaa: voita, oliiviöljyä, kookosöljyä, maitotuotteet täysrasvaisia. Pähkinät ovat myös hyviä rasvanlähteitä.

Rasvalla ei mässäillä niinkuin ei muullakaan ruualla.