Miten muuttaisit koulu/päiväkotiruokaa
Kommentit (14)
Lisää proteiinia, pöytä mausteet käyttöön, rasvaton maito, keiju ja kaikki kiisselit helvettiin. Oikeaa voita, oikeaa kermaa, monipuolisia salaatteja, omat keitot takaisin, einekset pois. Tiedän, ei toteudu 😑
Vierailija kirjoitti:
Lisää proteiinia, pöytä mausteet käyttöön, rasvaton maito, keiju ja kaikki kiisselit helvettiin. Oikeaa voita, oikeaa kermaa, monipuolisia salaatteja, omat keitot takaisin, einekset pois. Tiedän, ei toteudu 😑
Keitot=keittiöt
Mausteita muitakin kuin suola ja jauhelihamauste, kaikki ei ois sellasta kamalaa yhtenäistä mössöä ja laatikoita, salaatit olisi monipuolisempia. Ne järkyttävät hengiltä prosessoidut margariinit pois ja tilalle jotain enemmän voita muistuttavaa. Enemmän kannustusta juoda vettä ruokajuomana, ja ne jotka maitoa jois niin sen pitäisi olla myös aitoa tavaraa, ei sitä harmaata vettä. Vähemmän selvästi prosessoitua ja huonolaatuista ruokaa ja lihaa, lisää kasvisruokaa ja vaihtoehtoja proteiinille. Onhan tuossa paljonkin paranneltavaa
Ensinnäkin kaikki margariinit, rypsiöljyt pois ja rasvattomat maidot pois.
Lapsille täytyy antaa kunnon ruokaa, ei eineksiä.
No ainakin pinaattikeittopäivän eineslihapiirakka, joka ikäänkuin "proteiinia" yrittää leikkiä "ruokaisuudellaan", pois ja tilalle keitetty kananmuna tai raejuustoa. Puuropäiväksikin voisi jotain proteiinia kehittää lisäksi, sillä kuinka 9lk:n jannu jaksaa koulussa loppupäivän klo 15.30 asti, jos klo 11 on saanut viimeksi ruokaa ja sekin veteen keitettyä puuroa marjakiisselillä, näkkäri kyytipoikana ja rasvatonta maitoa juomana. Muutenkin voisi vähän miettiä määrää ja laatua ikätasoisesti, eskarilainen pikkumies ja 9lk aikamies painii kylläisyydessä hieman eri sarjoissa, jos kummallekin on sama määrä samaa huttua annettu.
Einekset kokonaan pois, nyt niitä tarjotaan monta kertaa viikossa. On pinaattilettuja, nakkeja, makkaraa, kasvispihvejä ja pyöryköitä, Lohi-liha-broilerpyöryköitä, saarioisten maksalaatikkoa ym. Näitähän riittää. Kastikkeet on lähes aina tehty jauheesta.
Meillä oli yksityisessä päiväkodissa oma keittiö. Vaikka noudatettiinkin kaupungin listoja sovellettuna (torstaisin oli aina keittopäivä ja päiväkodilla oli keittorinki, eli keittoa sai ostaa myös kotiin torstaisin ennakkotilauksella) eikä hirveästi rahaa ollut käytettävissä, niin ruoka oli herkullista. Olen paitsi kuulunut keittorinkiin, myös syönyt muutamasti päiväkodissa ja ruoka oli tosi hyvää.
No, nyt on ollut hieman karu paluu arkeen koulun merkeissä, mutta arvostan silti maksutonta kouluruokaa ja kyllä meillä lapset sitä ihan hyvin syövät, vaikka mauttomuutta sun muuta valittavatkin.
Vierailija kirjoitti:
Meillä oli yksityisessä päiväkodissa oma keittiö. Vaikka noudatettiinkin kaupungin listoja sovellettuna (torstaisin oli aina keittopäivä ja päiväkodilla oli keittorinki, eli keittoa sai ostaa myös kotiin torstaisin ennakkotilauksella) eikä hirveästi rahaa ollut käytettävissä, niin ruoka oli herkullista. Olen paitsi kuulunut keittorinkiin, myös syönyt muutamasti päiväkodissa ja ruoka oli tosi hyvää.
No, nyt on ollut hieman karu paluu arkeen koulun merkeissä, mutta arvostan silti maksutonta kouluruokaa ja kyllä meillä lapset sitä ihan hyvin syövät, vaikka mauttomuutta sun muuta valittavatkin.
Ja siis se muutostoive oli "omat keittiöt kouluihin". Niukistakin aineksista saa parempaa. Ei tule toteutumaan, tiedän. Välipaloiksi päiväkotiin tuoreita hedelmiä, marjarahkaa jne. kiisseleiden sijaan. Ei tule toteutumaan, tiedän.
Palmia tarjoaa monta kertaa viikossa aamupalaksi/välipalaksi mautonta valkoista vehnäleipää - se nyt pois ensimmäiseksi. Keitoissa saattaa olla paljon lientä ja vähän "sattumia", eli ei pidä nälkää. Liikaa nopeita hiilareita.
Vähemmän suolaa, ei valmisruokia vaan että tehtäisiin paikanpäällä. (ja on mahdollista tehdä suurelle määrälle hyvää ruokaa). Oikeaa lihaa.
Salaateista pois tölkkihedelmät.
Tässä perusasiat:
- ruoka kypsää, eikä raakaa, ylikypsää tai peräti palanutta. Tämä ei edes riipu rahasta vaan taidosta!
- ei samaa mössöä kaikki. Ruokalaji on oltava tunnistettavissa ruokalistaa lukematta, ja vihannekset ja lihat eri astioissa, ei kaikki samaan pataan mätettynä. Tuleehan siinä enemmän tiskiä ja ruokaaki kuluu enemmän, joo.
- maustetaan kunnolla. Kalalle kalamaustetta, possulle possunlihamaustetta, broilerille broilerimaustetta jne, jotta kaikki ei ole samanmakuisia.
Tärkein toive olisi kuitenkin tämä:
JOKA KOULUSSA VALMISTETAAN RUOKAA. Tämä siksi, että lapset oppivat, että ruuan todella valmistaa joku, eikä se tule "jostakin" niin kuin maito kaupan purkista. Toiseksi onhan se ruoka paljon tuoreempaa ja hyvän ruuan tuoksukin herättää ruokahalua.
Omat keittiöt niissä kohteissa, joissa tämä voidaan toteuttaa, enemmän luomua, kasviksia, vähemmän pakasteita, puolivalmisteita, säilykkeitä, mahdollisimman paljon suomalaista ja lähiruokaa.
Omat keittiöt, joissa ruoka tehtäisiin itse, kunnon raaka-aineista.