Kahdesta kissasta kysymys eli hoikasta ja paksusta

Vierailija

Miten toimisit tällaisessa tilanteessa? Kodissamme on kaksi 7-vuotiasta leikattua uroskissaa.
Toinen on aina kiltti ja herttainen oranssi-valkoinen kissa. Toinen on ihmisille kiltti musta kissa, joka ikävä kyllä höykyttää toisinaan oranssia kissaa, vie sen nukkumapaikan ja ajaa välillä takaa toista kissaa.Torumme, jos näemme teot ja musta kissa luikkii karkuun eli se tietää tekevänsä pahaa. (Kissaa ei tietenkään läpsitä tms.)
Molemmat kissat on hankittu eläinsuojeluyhdistyksestä. Ne eivät ole toisilleen sukua.
Oranssi kissa nuolee mahaansa todennäköisesti stressin vuoksi. Kissa lopettaa nuolemisen, jos sille sanoo asiasta. Viikon sisällä oranssi kissa on alkanut juoda enemmän eli varaan maanantaina eläinlääkärin diabetestutkimusta varten. Kissa on ylipainoinen. Musta kissa on lähes normaalipainoinen eli eläinlääkärin mukaan hieman liian kevyt.
Kissat syövät Fibre Response -kuitumuonaa, koska mustalla kissalla on muuten ummetusta. Iltaisin kissat syövät pakastettua ja sulatettua possunsydäntä (herkku) ja toisinaan liotettua ja pakastettua possunmunuaista (suuri herkku) tai kuumennettua pakasteseitä ja kauraryynejä ja hyvin harvoin vähän katkarapuja.
Kissat leikkivät kissanleluilla ja jahtaavat toisinaan laserhiiren valoa. Suurin osa päivästä menee nukkumiseen.
Kissoille on aina syötetty eläinkaupassa myytäviä kuivamuonia. Kevyttuotteista ei ikävä kyllä ole ollut apua laihtumiseen.
Onko jokin keino, jolla saamme oranssin kissan laihtumaan? Pitäisikö sille syöttää vain raakaruokaa? Ongelmana on, että ainoat kelpaavat ruoat ovat porsaansydän ja -munuainen, sei ja hyvin harvoin katkaravut. Mikään muu tuoreruoka ei kelpaa. Yrityksiä on ollut useita. Musta kissa on hoikka, mutta lähellä normaalipainoa eli ruokaa pitää olla tarjolla.
Vettä on aina tarjolla kahdessa kupissa ja kuivamuonaa on tarjolla koko ajan. Onko virhe siinä, että kuivamuonaa on koko ajan saatavilla? Olemme saaneet ohjeen kuivamuonan tarjoiluun eläinlääkäreiltä.
Mietimme jo sitäkin, että pitäisikö olla paikka, josta vain musta kissa saisi ruokaa ja toinen ei saisi. Ongelmana on, ettei sellaista paikkaa ole kodissamme...

Kommentit (10)

Vierailija

Voikun on söpö otsikko :) Ehkä sitä kuivamuonaa ei kannattaisi aina olla tarjolla? Mulla samanlainen tilanne, laihemmalle kissalle (joka tosin on paljon laiskemki kuin pullea, villi kaverinsa) syötän joskus salaa ruokaa, silloin kuin toinen on toisessa huoneessa sikeässä unessa nukkumassa.

Vierailija

Kiitos hyvästä vinkistä! Pitää syöttää jatkossa hoikempaa kissaa salaa. :) Uskoin eläinlääkäreitä ja pidin kupit esillä. 

Vierailija

Kissat, kuten me ihmisetkin, ovat erilaisia. Yksi lihoo ja toinen ei. Nythän on todettu, että lihavuusgeeni saa ihmislapset syömään muita enemmän. Voisiko eläimillä voi olla sama juttu.

Löytökissojen kohdalla syömiseen vaikuttaa myös se, millainen niiden elämä on aiemmin ollut. Jos kissa on joskus nähnyt nälkää, sen aivot käskevät sitä syömään, vaikka ruokaa olisikin nyt tarjolla. Vaistotoimintaa.

Leikitä sitä lihavaa kissaa enemmän.

Keskinäinen "höykyttäminen" on pomottelua, siihen voisi auttaa feromonihaihdutin (FeliWay, esim. Zooplussan tai Musti ja Mirrin  verkkokaupasta). Meillä se ainakin on toiminut.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kiitos hyvästä vinkistä! Pitää syöttää jatkossa hoikempaa kissaa salaa. :) Uskoin eläinlääkäreitä ja pidin kupit esillä. 

Usko vaan mieluummin eläinlääkäriä ja pidä ne kupit esillä. Syötä laihaa lisäksi erikseen.

Vierailija

Meillä on ollut lihavalle kissalle erilaisia aktivointileluja, ettei syö liian nopeasti. Lisäksi meillä on ruoka-ajat käytössä, 3x vrk. Syövät pääasiallisesti kaikki 5-15v Orijenin kuivaruokaa ja sitä laitetaan kuppiin enemmän tai vähemmän sen mukaan onko hoikka vai pulskemmassa kunnossa. Syövät jokainen omassa huoneessaan.

Vierailija

Kiitos hyvistä vinkeistä!

FeliWay oli pitkään käytössä, mutta siitä ei ollut apua kummankaan ongelmiin eli ajoittaiseen kiusaamiseen ja toisen paksuuntumiseen. Musta kissa on muuten kiltti, joten pomotuskataluus on ikävää.

Keittiössä oli esillä vuoristoa muistuttava lelu, josta kissojen piti kaivaa esiin kuivaruokaa. Kumpikaan kissa ei ymmärtänyt ideaa. (Ei. Ne eivät ole tyhmiä.) Hoitokissa tuli käymään - ja tyhjensi lelun.

Orijen-kuivaruoka ei kelvannut kummallekaan, joten annoin hyvältä vaikuttaneet kissanruoat kavereiden kissoille. 

Ruoaksi on kokeiltu monenlaista lihaa, kananmunuaisia, -kauloja ja -siipiä, pakastettuja lihasekoituksia, juustoa, munankeltuaisia, kermaviiliä, hieman voita, erilaisia kaloja jne. Ikävää heittää kuivuneita tuotteita roskiin, kun ne eivät kelpaa. Kuvittelimme, että villinä eläneille kissoille maistuu kaikki. Olimme väärässä. 

Pantaa tai valjaita ei saa kummallekaan. Yrityksiä oli useita, kun kissat olivat nuorempia. Pakoon tai kiemurtelua. Onnistumisprosentti nolla. Kissat olivat melkein vuoden ikäisiä, kun hankimme ne eläinsuojeluyhdistyksestä ne eli pentuvaihe meni ohitse.

Oranssi kissa pitää silityksistä, mutta sitä ei saa syliin. Mustan kissan saa hetkeksi nostaa syliin. Kumpikaan ei koskaan istu sylissä, mutta musta kissa tulee niskan taa makaamaan sohvalla. :)

Kivaa kissaseuraa koko perheelle, mutta paksu kissa huolestuttaa. 

Ap

Vierailija

Siis laitat sitä ns. Märkäruokaa/raksuja tarjolle, unohdat ne herkut. Kissa voi olla nirso, mutta kyllä se nälässä syö vaikka ei ruoka olisi mieleen. Mulla kanssa lihava ja laiha kissa. Koko ajan on kuivaruokaa tarjolla, mutta merkki on sellainen mistä ei kumpikaan kauheasti pidä; lihava kissa syö vain kun on oikeasti nälkä ja laihempaa ruokin lisäruoalla ns. Salaa.

Vierailija

Kiitos vinkistä. Lihansyönti on tärkeää kissalle, joten syötän mielummin possunsydäntä kuin kuivamuonaa. Kuivamuonaa syötän, jotta mustan kissan vatsa on kunnossa. Täytyy ruokkia mustaa kissaa salaa enemmän.

Raakaruokintaa yritin, mutta siitä ei tullut mitään, koska vain possu ja sei kelpasivat.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat