Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Jätättekö ravintolassa tippiä ja jos, niin kuinka paljon

Vierailija
12.01.2016 |

Oltiin miehen kanssa viikonloppuna pitkästä aikaa kahdestaan syömässä illallista. Ei mikään super-hieno ravintola, ihan osuuskaupan parempi paikka, mutta ei mikään ketjuravintolakaan.

Syötiin hyvät ruuat viineillä ja otettiin kahvit lopuksi. Ihan normi-syöjiä ollaan eli ei vaadittu mitään erikoisannoksia tai muutakaan vastaavaa. Lasku oli jotain 160 eur. Mies maksoi kortilla ja lisäsi summaan tippiä. Tämän ravintolan korttikoneeseen siis näppäiltiin itse haluamansa extran määrä. Tarjoilija katseli tätä miehen olan yli ja ilme muuttui välittömästi happamaksi. Minä tietysti ensimmäisenä ajattelin, että jätetty tippi oli jotenkin tosi pieni. Tarjoilija ei enää katsonut kohti ja mutisi vaan illan jatkoja.

Kysyin heti lähdettyä, että miten vähän sä oikein jätit tippiä!? Tarkistettiin vielä kuitista, ettei kyseessä ollut vahingossa liian pieneksi näppäilty tippi. Tippi oli noin 12 euroa. (Eli jos summa olisi ollut vaikka 157,70 tippi oli 12,30 että tulee loppusummaksi tasasumma).

Tarjoilijan myrtyneestä ilmeestä ihmettelevänä kysynkin, miten paljon Suomessa on sitten tapana jättää tippiä? Ei toi ollut 10 % mutta uskoisin että tuollaisessa osuuskaupan ravintolassa tarjoilijat kuitenkin saavat palkkansa. Eihän Suomessa ole muutenkaan mitään pakkoa jättää yhtään mitään ravintolalaskun loppusumman päälle. Vai onko edellisestä ulkona syömisestä päässyt kulumaan liian pitkään?

Ja tosiaan puhutaan Suomesta, sen verran minäkin tiedän, että monissa maissa tilanne on toinen sekä juomarahan "pakollisuuden" (tai "vapaaehtoisuuden") että määrän suhteen.

Jatkossa siis ravintolassa paljon enemmän tippiä? Vai olisko parempi, että ei ollenkaan?

Kommentit (27)

Vierailija
1/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuo oli minusta sopiva määrä. Pyöristää lähimpään tasasummaan.

Vierailija
2/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Musta 12 e on ihan sopiva.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ehkä tarjoilijan ilme oli vain sinun liioitteluasi?  ; )

Tippiä jätän aina kun ruoka ja palvelu on ollut hyvää, en muuten.

Vierailija
4/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Juuri tuota 10 prosentin luokkaa jätetään, jos palvelu ja ruoka oli hyvä. Tai laitetaan just johonkin sopivaan tasasummaan. Huonoa palvelua tuo, että naamasta näkyy tyytymättömyys.

Vierailija
5/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minusta tuo oli Suomessa jo antelias tippi. Olettaisin tarjoilijan happaman ilmeen syyksi jotain muuta (ehkä sen, että hyvä tippi ei menekään suoraan hänelle, vaan se jaetaan isomman porukan kesken - näin monissa ravintoloissa toimitaan).

Vierailija
6/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suomessa ei kuulu antaa tippiä! Älkää nyt lähtekö mukaan tuohon hömppään, rahat menee suoraan ravintolan omistajalle, ei tarjoilijalle. Työehtosopimukset pitää siitä huolen...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suomessa ei ole tippikulttuuria. Ravintolan työntekijät tienaa parmmin kuin esim minä itse. Se palvelumaksu on jo niissä annoksissa ja juomissa. Sikakallista on kunnon ravintolassa käynti. Meidän perheeltäkin menee 250 euroa, jos syödään kunnolla.

Vierailija
8/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suomessa ei ole tippikulttuuria, joten en tippaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Suomessa ei kuulu antaa tippiä! Älkää nyt lähtekö mukaan tuohon hömppään, rahat menee suoraan ravintolan omistajalle, ei tarjoilijalle. Työehtosopimukset pitää siitä huolen...

Höpöhöpö. Tippi menee henkilökunnalle. Itse tippaan aina jos palvelu on hyvää.

Vierailija
10/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Normisyöjiä ja lasku kahdelta 160 euroa, huh huh..Onneksi en asu Suomessa tai jos asuisin niin taitaisi jäädä ravintolat käymättä, jos noin paljon menee rahaa.

Itse jätän tippiä joka kerta niin, että jos lasku on esim. 23,20 niin saatan antaa 25 euroa eli pyöristän sopivaan summaan ylöspäin. En siis mitään hirveitä summia eikä niiden antaminen muutenkaan ole mikään must. Keski-Euroopassa asun. Täällä maksetaan usein käteisellä joten tippien antaminen käy sujuvasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Suomessa ei kuulu antaa tippiä! Älkää nyt lähtekö mukaan tuohon hömppään, rahat menee suoraan ravintolan omistajalle, ei tarjoilijalle. Työehtosopimukset pitää siitä huolen...

Samaa mieltä. Suomessa en tippaa myöskään taksissa, kampaamossa, hierojalla jne, vaikka ulkomailla olen tipannut näissä kaikissa. Ulkomailla tipit todella ovat suuri osa palkasta.

Vierailija
12/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Suomessa ei kuulu antaa tippiä! Älkää nyt lähtekö mukaan tuohon hömppään, rahat menee suoraan ravintolan omistajalle, ei tarjoilijalle. Työehtosopimukset pitää siitä huolen...

Höpöhöpö. Tippi menee henkilökunnalle. Itse tippaan aina jos palvelu on hyvää.

no ei mene. Ehkä jossain harmaatalous jyllää,ja tarjoilijat ottaa tipit taskuun. Työnantaja maksaa sitten palkkaa alle tessin. Semmoistahan se maailmalla on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pari lanttia jätän pöydälle. 10 % maksetaan maissa, joissa tarjoilija ei saa muuta palkkaa. Niissä on vielä halvemmat ravintolahinnat kuin meillä, joten tuo oli runsas tippi. Tuli itsellekin mieleen, että ehkä tuo raha ei mennyt tarjoilijalle? Siksi parempi antaa tipit käteisenä.

Vierailija
14/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Normisyöjiä ja lasku kahdelta 160 euroa, huh huh..Onneksi en asu Suomessa tai jos asuisin niin taitaisi jäädä ravintolat käymättä, jos noin paljon menee rahaa.

Itse jätän tippiä joka kerta niin, että jos lasku on esim. 23,20 niin saatan antaa 25 euroa eli pyöristän sopivaan summaan ylöspäin. En siis mitään hirveitä summia eikä niiden antaminen muutenkaan ole mikään must. Keski-Euroopassa asun. Täällä maksetaan usein käteisellä joten tippien antaminen käy sujuvasti.

Tuollainen 1.80 tippi on ihan yhtä tyhjän kanssa. Jos olet noin pihi, niin odota ja ota toki ne vaihtorahatkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

10%. Asun Keski-Euroopassa. Käymme ravintoloissa, joissa lasku on jotain 60 euroa yhteensä kahdelta eli edullisissa tavispaikoissa. Eli 6 euroa ei ole paljon, mutta se mikä tapana täällä on antaa.

Vierailija
16/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

En tippaa jos maksan kortilla. Joskus harvoin käteisellä maksaessa saatan pyytää jättää vaihtorahat antamatta. Käyn paljon ravintoloissa (niissä, joissa loppulasku on sen 100 e/naama), eikä henkilökunta Suomessa ikinä ole osoittanut mitään kiittämättömyyttä tippaamattomuuden tai pienen tipin vuoksi.

Vierailija
17/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kolmasosan ruoan hinnasta, ei niin maukkaasta viidesosan.

Vierailija
18/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Normisyöjiä ja lasku kahdelta 160 euroa, huh huh..Onneksi en asu Suomessa tai jos asuisin niin taitaisi jäädä ravintolat käymättä, jos noin paljon menee rahaa.

Itse jätän tippiä joka kerta niin, että jos lasku on esim. 23,20 niin saatan antaa 25 euroa eli pyöristän sopivaan summaan ylöspäin. En siis mitään hirveitä summia eikä niiden antaminen muutenkaan ole mikään must. Keski-Euroopassa asun. Täällä maksetaan usein käteisellä joten tippien antaminen käy sujuvasti.

Tuollainen 1.80 tippi on ihan yhtä tyhjän kanssa. Jos olet noin pihi, niin odota ja ota toki ne vaihtorahatkin.

En sanoisi noinkaan. Jos saa 10 asiakkaalta pari euroa, onhan se yhtenä työpäivänä 20 euroa, viitenä työpäivänä satasen ja kuukaudessa 400 euroa. Paljonko sitä tippiä pitäisi tulla, tonni kuussako?

Sitä paitsi niitä asiakkaita on varmaan paljon, paljon enemmän kuin 10 päivässä. Jo tuollaisilla pienillä tipeillä voidaan päästä mukavaan kuukausisummaan.

Vierailija
19/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Normisyöjiä ja lasku kahdelta 160 euroa, huh huh..Onneksi en asu Suomessa tai jos asuisin niin taitaisi jäädä ravintolat käymättä, jos noin paljon menee rahaa.

Itse jätän tippiä joka kerta niin, että jos lasku on esim. 23,20 niin saatan antaa 25 euroa eli pyöristän sopivaan summaan ylöspäin. En siis mitään hirveitä summia eikä niiden antaminen muutenkaan ole mikään must. Keski-Euroopassa asun. Täällä maksetaan usein käteisellä joten tippien antaminen käy sujuvasti.

Tuollainen 1.80 tippi on ihan yhtä tyhjän kanssa. Jos olet noin pihi, niin odota ja ota toki ne vaihtorahatkin.

Höpöhöpö. Ihan normaali käytäntö tässä maassa, mutta sitähän sinä et Suomessa asuvana voi tietää :)

Vierailija
20/27 |
12.01.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kolmasosan ruoan hinnasta, ei niin maukkaasta viidesosan.

Tarjoilija ei ole ruokaa tehnyt. Menisi nyt edes sille, joka ruuan on valmistanut, eikä sille, joka kantaa ruuan pöytään!

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: seitsemän yhdeksän yhdeksän