Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Miksi kaikenlaiseen ihmisten kategorisointiin suhtaudutaan niin vihamielisesti?

Vierailija

Olet automaattisesti rasisti, mikäli olet huomannut ja mainitset ääneen esimerkiksi jonkun asian mitä "kaikki", eli suomeksi "monet", vaikkapa tummaihoiset ihmiset tekevät.

Samoin perustein olet automaattisesti myös vaikkapa mies/naisvihaaja.

Miksi näin? Joku nyt on vain sattunut huomaamaan jonkun toistuvan trendin jonkun ihmisryhmän edustajien kesken. Tuo toistuva trendi ei useinkaan ole ihan hatusta vedetty, vaan useat ihmiset ovat huomanneet saman toistuvuuden samassa ihmisryhmässä. Eikö tällöin voi jo sanoa, että jokin, esimerkiksi aktiviteetti X, on yleistä jossain ihmisryhmässä, oli se asia sitten kyseistä ihmisryhmää "loukkaava" tai ei.

Minun mielestäni yksi iso ongelmakohta tällaisissa asioissa on tuo "kaikki" tai "jokainen" sanojen käyttö. Mielestäni kukaan (tässäkin "kukaan", eli ei kirjaimellinen) ei oikeasti tarkoita kirjaimellisesti "kaikkia", vaikka puhuu "kaikista", mutta silti monet tuntuvat takertuvan siihen, tahallaan tai tahattomasti.

Jos vaikka esimerkiksi otetaan jokin (kärjistetty) heitto mitä täällä on nähnyt; "Kaikki miehet ovat ovat joko kusipäitä tai nörttejä". Tässä on yksinkertaisesti joku vain tehnyt havainnon, että _MONET_ havainnon tekijän tapaamat miehet ovat olleet joko kusipäitä tai sitten nörttejä. Tämä voi olla vaikka jopa totta, kun ottaa huomioon asioita, kuten esimerkiksi havainnon tekijän tapaamien miehien määrän, mikä on melko varmasti suhteellisen pieni. Pienessä joukossa miehiä hyvinkin moni voi kategorisoitua kusipääksi tai nörtiksi.

Tässä ei nyt siis ollut mielestäni mitään väärää tai erityistä syytä, miksi jonkun tarvitsisi tästä loukkaantua, provosoitua tms. On vain havainto, joka on tehty jostain ihmisryhmästä ja sitten siihen päälle laiskasti heitetty "kaikki ihmisryhmän edustajat" sitä ja tätä, vaikka oikeasti tarkoitetaan "useita" tai "monia".

Kommentit (2)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mitä sinä siinä oikein tilität?

Onko tämän keskustelupalstan ÄO ihan oikeasti vähän keskivertoa alempi, vai mikä siinä on, että täällä on miltein mahdotonta saada mitään astetta järkevämpää keskustelua ja/tai pohdintaa aikaiseksi?

En tilitä mitään. Toi esille havaintoni ihmisryhmiin kohdistuvista havainnoista ja niihin suhtautumisesta ja toivoin saavani jotain keskustelua aikaiseksi.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat