lakiosa, jos elinaikanaan myy alihintaan kesäasunnon yhdellä lapsista?

Vierailija

Isäni haluaisi myydä minulle kesämökin noin neljäsosalla käyvästä arvosta. Kauppakirjassa on maininta, että kyse ei ole ennakkoperinnöstä.  Onko totta, että isäni kuoltua sisarukseni voisivat vaatia itselleen lakiosaansa vedoten osaansa tästä kesämökistä?

 

  Maija

 

p.s. Tällaisen lakiosa-ajatuksen esitti minulle kauppakirjaluonnoksen tehnyt pankin ammattilainen ja sama ajatus tuli esiin, kun oli hetki sitten eräässä kansalaisopiston perintöveroillassa. Kuulemma harvinainen tapaus, josta ennakkopäätäksiä ei juuri ole. Mutta mahdollinen. Jos kaksi eri tahoa näin esittää, se lienee totta, vaikka ei käy maalaisjärkeeni.

 

Jos tämä on totta, ei kukaan voisi ostaa vanhemmiltaan mitään edullisesti, koska vanhemman myöhemmin kuollessa sisarukset tulisivat vaatimaan siitä osansa. Ei jotenkin käy järkeeni, jos vanhempi kaupan tehnyt täysissä järjissään.

 

Vanhempihan saattaa kuluttaa kaupastaan saamansa rahat eläessään ja kuolla varattomana.

 

Meidän tapauksessamme isäni haluaisi myydä kesämökin minulle, jotta mökki pysyisi suvussa. Kyseessä on isäni lapsuudenkoti. Kellään meistä neljästä sisaruksesta ei ole mahdollista hankkia mökkiä itselleen markkinahintaan. Kuolintapauksessa arvelen, että mökki menisi myyntiin ulkopuoliselle, koska osalla meistä ei olisi varaa maksaa perintövero-osuuttaan ja muilla ei varaa ostaa toista osakasta ulos.

 

Lisäksi mökin ylläpitoa koskevat päätökset olisi helpompi tehdä, jos päätöksiä tekemässä ei olisi montaa osakasta (sisaruksillani on melko raskaat asuntolainat ja ylimääräistä rahaa mökin ylläpitoon ei ehkä kovin helposti liikenisi). Mökki on tällä hetkellä hyvässä kunnossa, mutta tulevina vuosina on välttämätöntä tehdä ylläpitokorjauksia. 

 

Kommentit (6)

Vierailija

Minkä ihmeen takia jengi kyselee tällaisia jostain av:lta. Kysykää ihmiseltä joka TIETÄÄ tämän asian. Eli asioihin perehtyneeltä lakimieheltä. Av:lla tästä saa aikaiseksi vain eipäs-juupas -leikin. Mitään faktaa et saa.

Vierailija

niin no, kahdelta itseään asiantuntijaksi kutsuvalta olen tällaisen vastauksen saanut. Tuntuu silti uskomattomalta. Siksi äimistelen asiaa av:lla.

Luulisi, että järjissään oleva ihminen saisi eläessään tehdä omaisuudellaan mitä haluaa. Vaikka sitten myydä alihintaan lapselleen.

  ap

Vierailija

Alihintaan myynnistä menee lahjavero, mutta sen varmaan tiesitkin. Onko isäsi muuten varaton? Jos sisaruksille jää muuta perintöä, eivät he voi vaatia ennakkoperintöä. Mutta totta on, että alihintaan myynti katsotaan lahjaksi, ja lahja taas voidaan katsoa ennakkoperinnöksi.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:

Luulisi, että järjissään oleva ihminen saisi eläessään tehdä omaisuudellaan mitä haluaa. Vaikka sitten myydä alihintaan lapselleen.

  ap

No silloin tuo on (perintö)veronkiertoa. Johan kaikki vanhemmat myisi asuntonsa, talonsa ja kesämökkinsä lapsilleen pilkkahintaan todellisesta arvosta jos näin saisi tehdä. Sen sijaan vanhemmat saavat myydä asunnon lapsilleen 75 % markkinahinnasta.

Vierailija

Onko isälläsi muuta varallisuutta? Jos on, niin muut saavat sitten lakiosansa mahdollisesti siitä varallisuudesta. Ongelma muodostuu, jos muuta varallisuutta on todella vähän tai ei lainkaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat