Vierailija

Minut on raiskattu n. 5 vuotta sitten. Nyt olen raskaana viimeisellä kolmanneksella ja raiskaus on noussut taas mieleen. Näen painajaisia, kärsin unettomuudesta, masentaa ja tuleva synnytys ahdistaa. En osaa sanoa minkä takia tai miksi raskaus aktivoi muistot raiskauksesta niin pinnalle ja miten mieli yhdistää tulevan synnytyksen tapahtuneeseen. Onko täällä kohtalotovereita? Miten olet itse selvinnyt vastaavasta?

 • ylös 22
 • alas 0

Sivut

Kommentit (25)

Vierailija

Hakeudu ihmeessä juttelemaan asiasta ammattiauttajan kanssa, asia järjestyy esim. neuvolan kautta. Tsemppiä ja voimia!

 • ylös 62
 • alas 2
Vierailija

En ole mikään psykologi eikä minua ole raiskattu, mutta sisälläsi on toinen ihminen, jota kohtaan tunnet varmasti hyvin voimakasta suojelunhalua. Kuitenkaan et voi vaikuttaa siihen, mitä olento sisälläsi tekee, miten se sinua potkii tai mitä sen syntymä tekee tai miten synnytys vaikuttaa sinuun. Olet isompien voimien vietävänä.

Luulen että alitajuisesti tunnet, että et voi hallita tätä tilannetta ja se vie ajatuksesi siihen todelliseen painajaiseen, jossa omaa tahtoasi ei kunnoitettu.

 • ylös 56
 • alas 2
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Olen netistä koittanut kovasti etsiä tietoa, kokemuksia yms, mutta mistään en ole löytänyt keskusteluja tai faktatietoa asiasta. Pelottaa ottaa asia puheeksi neuvolassa, jos ammattilaisillakaan ei ole kokemuksia vastaavasta, tai ahdistustani ei oteta tosissaan. Hankalinta on, kun en itsekään tiedä miksi mieli yhdistää raskauden ja tulevan synnytyksen asiaan. T. Ap

 • ylös 22
 • alas 2
Vierailija

Varaa aika neuvolapsykologille. Riittää, että kerrot aikaa varatessa , että synnytys ahdistaa ja haluat jutella. Psykologille voit sitten avautua enemmän ahdistuksen taustoista.

 • ylös 30
 • alas 1
Vierailija

Ilmoittakaa asiattomiksi nuo pari suorastaan rimanalitusviestiä. Voisi moderointi skarpata muutenkin, kuin tietyn asian tiimoilta. Ap:lle paljon voimia! Olisiko mitään vertaistukiryhmää? Tai jos puhuisit neuvolassa? Älä jää yksin.

 • ylös 19
 • alas 2
Vierailija

Ei kannata ottaa puheeksi ainakaan missään julkisen sektorin paikassa. Vai haluatko, että jatkossa loppuelämäsi ajan joka kerta kun käyt terveyskeskuksessa ihan minkä tahansa asian takia, niin hoitaja lukee samalla merkinnät kaikesta mitä olet puhunut raiskauksesta?

Jos joudut joskus asioimaan sosiaalihuollon kanssa, niin myös kunnan sosiaalityöntekijä voi lukea potilasasiakirjat ilman lupaasi ja ilman, että hän ikinä edes kertoo sinulle lukeneensa ne. Kokemusta on. Asia paljastui, kun pyysin lokitiedot.

Jos niin sanotusti haet apua, hae yksityiseltä, ja varmista etukäteen, millaisia merkintöjä tehdään ja missä ne näkyvät.

 • ylös 4
 • alas 22
Vierailija

miten noi lokitiedot pyydetään? Itsekin ihmettelin kun sosiaalityöntekijä kysyi: perutkos sinä usein lääkäriaikoja? No tottahan se oli, eri syistä olin perunut(hammanlääkäripelko mm.), mutta ei hänen olisi pitänyt tietää asioistani terveyskeskuksessa yhtään mitään.

 • ylös 15
 • alas 4
Vierailija

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä

18 § Asiakkaan tiedonsaantioikeus

Asiakkaalla on oikeus saada asiakastietojensa käsittelyyn liittyvien oikeuksiensa selvittämistä tai toteuttamista varten sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palvelujen antajalta kirjallisesta pyynnöstä viivytyksettä lokirekisterin perusteella maksutta tieto siitä, kuka on käyttänyt tai kenelle on luovutettu häntä koskevia tietoja sekä mikä on ollut käytön tai luovutuksen peruste.

Vierailija

Mitä se haittaa, vaikka hoitaja lukisikin tiedot kaikesta sellaisesta mitä elämääni kuuluu? Entinen mieheni pahoinpiteli mua ja kyllä ihan julkisella kävin. Siinähän lukevat sit.

 • ylös 23
 • alas 1
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mitä se haittaa, vaikka hoitaja lukisikin tiedot kaikesta sellaisesta mitä elämääni kuuluu? Entinen mieheni pahoinpiteli mua ja kyllä ihan julkisella kävin. Siinähän lukevat sit.

En minäkään ole koskaan ajatellut sitä ongelmaksi. Tietenkin pienellä paikkakunnalla voi olla eri asia.

 • ylös 11
 • alas 2
Vierailija

Mitä luulette, saisiko pelkosektiota tällä perusteella? Ellei keskustelut psykologin tms kanssa tuota tulosta. T. Ap

Vierailija

Keittiöpsykologialla ajattelisin lähestyvän synnytyksen tuovan takaisin sen tunteen, että et voi itse hallita kehoasi vaan olet toisen armoilla. Tämä kuitenkin on positiviinen vaikka fyysisesti rankka asia. Yritä löytää joku ammattilainen, jolle pääset puhumaan asiasta.

Hyvää loppuodotusta!

 • ylös 17
 • alas 0
Vierailija

Minäkin ajattelisin, että se liittyy hallinnan menettämisen pelkoon, ja nimenomaan oman kehon päätäntävallan menettämiseen, ja vielä erityisesti sen suhteen, mitä sukupuolielimille tapahtuu tai tehdään synnytyksessä (esim. episiotomia, repeämät). Tulee esiin pelko epäasiallisesta kohtelusta ja häpeään joutumisesta.

Jos pelko on tosi paha, varmaan voit sen takia saada sektion, mutta entä jos puhuisit asiasta ja tehtäisiin selväksi, että sinulla näitä pelkoja on ja toivot erityistä sensitiivisyyttä, hienotunteisuutta, ettet traumatisoidu lisää.

Ja voihan tämä liittyä siihenkin, että raskaudessa kaikki naiseuteen liittyvä on pinnalla, tai siihen, että tavallaan toinen henkilö on valloittanut kehosi, vaikka onkin oma lapsi ja osa sinua.

 • ylös 12
 • alas 1
Vierailija

Pyydä apua neuvolasta. Itse jouduin muistamaan lapsuusajan hyväksikäytön raskausaikana unien myötä ja otin asian puheeksi neuvolassa ja sain heti ajan neuvolan psykiatriselle sairaanhoitajalle ja pääsin käsittelemään asiaa ennen synnytystä. Lisäksi neuvolasta soitettiin synnärille asiasta pyynnöstäni jotta huomioivat asian synnytyksessä. Itselläni kipu alapäässä laukaisee häpeän tunteen ja liika kipu saa taantumaan 5-vuotiaaksi joten kivun lievitys on tärkeää eli kaikki kolme synnytystä on menty epiduraalin avulla koska sitä voi tarvittaessa lisätä. Psykiatrinen sairaanhoitaja ei kirjaa käyntien sisältöä kuin yleisellä tasolla.

Vierailija

Miten asia huomioitiin synnytyksessä? Olivatko hellävaraisempia? Tarvitsiko synnyttäessä vielä kertoa asiasta vai oliko tieto kulkenut hyvin?

Vierailija

Annettiin kyselemättä epiduraali ja lisäannos pyydettäessä, ei pakotettu ponnistamaan ennen kuin kipu saatiin hallintaan joten sain olla "aikuisena" synnyttämässä. Välttivät tarpeetonta koskemista ja haarojen levittämistä ja kertoivat aina etukäteen mitä pitää tehdä kun tutkittiin. Ymmärsivät kun kivun tullessa yritin käpertyä sikiö asentoon ja opastivat mieheni rauhottelemaan minua tarvittaessa jotta tunsin oloni turvalliseksi. Tieto oli mennyt hyvin perille eikä tarvinnut puhua asiasta. Lisäksi osastolla huomioitiin toiveeni rauhallisesta huoneesta kun ei ollu mahdollisuutta päästä perhehuoneeseen.

Vierailija

Tuo kuulostaa kyllä hyvältä. Tänään on neuvola, niin täytyy yrittää uskaltaa ottaa puheeksi.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mitä se haittaa, vaikka hoitaja lukisikin tiedot kaikesta sellaisesta mitä elämääni kuuluu? Entinen mieheni pahoinpiteli mua ja kyllä ihan julkisella kävin. Siinähän lukevat sit.

En minäkään ole koskaan ajatellut sitä ongelmaksi. Tietenkin pienellä paikkakunnalla voi olla eri asia.

itelläni on kaksi entistä luokkakaveria omahoitajanani. Toinen on nk. koulukiusaaja, ja jatkaa samaa rataa vielä aikuisena. Oikein ivallisesti toljottaa kun näkee terveyskeskusksessa. Sitten on lisäksi kaksi muuta ystävää siellä myös hoitajananani, oli ennen omahoitajani. Yritäppä siinä asioida, kun on takasinsoittopalvelu, ja koskaan ei tiedä millon nää kaverit soittaa takasin kun pitäisi asioida. Lukeevat kaikki minun tiedot sieltä en epäile yhtään edes. Asiasta olen monta kertaa valittanu että saisin vaihdettua nämä tutut, muttei ole mahdollista.

Vierailija

Sun tuntemukset ovat ihan normaaleja ap. Ei aina ymmärrä miksi mieli ja keho toimii niin kuin tekevät mutta olen kohdannut työssäni kätilönä naisia jotka ovat kokeneet samaa ja synnytys ahdistaa. On tärkeätä ottaa puheeksi tämä asia, voit ehkä päästä pelkopolille käymään tai äit.polille (en tiedä miten sinun kaupungissa rakennettu) niin synnytyssalissa ovat sitten tietoisia asiasta. Ei siitä sitten sen kummemmin puhuta mutta vältetään ns turhia sisätutkimuksia esim. Jaxamista.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla