Valmistuuko esim. perunat nopeammin keitettäessä jos levy on täysillä, eikä miedommalla lämmöllä?
Saatiin tästä kiista aikaiseksi poikaystävän kanssa. Valaiskaa ja selittäkää!
Kommentit (17)
Ei nopeuta, sähköä kuluu vaan enemmän.
Enemmän vaikuttaa se keitättekö perunat kokonaisina vai paloiteltuina.
Niin siis vesihän kiehuu 100 asteessa ja siitä se lämpö ei nouse sen enempää vaikka kiehuisi yli.
Lämpötila ei nouse yli 100 asteen, joten levyä täysillä pitämisellä ei ole merkitystä siihen verrattuna, että kiehumisen alettua säätää levyn pienemmälle, kunhan vesi kiehuu eli lämpötila säilyy 100 asteessa.
Kantta käyttämällä lämpö voi nousta korkeammaksi, joten sillä voi olla vaikutusta perunoiden kypsymisen nopeuteen.
Vesi kiehuu korkeintaan sata-asteiseksi, vaikka laittaisi levyn kuinka suurelle. Kiehuvasta vedestä poistuu koko ajan höyrynä osa, siis "kiehuu yli". Aika pian joudut lisäämään viileämpää vettä tilalle, ja sen lämmittäminen kiehuvaksi vie aikaa (ja hermoja).
Perunat kypsyvät siis parhaiten lämmöllä, joka on mahdollisimman lähellä kiehumispistettä mutta ei vielä kiehu. Voit joko laittaa perunoille sopivan määrän vettä (niin että ne peittyvät mutta ei juuri sen yli) ja vähentää lämpötilan mahdollisimman nopeasti 3-4 pykälään eli aika matalalle, tai voit laittaa perunat isoon kattilaan ja sinne paljon vettä, ja vähentää lämpötilan vain viitospykälään, jolloin vesi on kuumempaa. Silloin menee kuitenkin enemmän aikaa veden kiehumiseen eli perunat eivät kypsy nopeammin. Lisäksi niistä menee paljon enemmän kivennäisaineita hukkaan.
Suosittelisin hankkimaan poikaystävän kanssa kehittävämpää tekemistä.
Hohhoijaa. Oliko koulussa kotitaloustunteja? Voi teitä teinejä.
Vierailija kirjoitti:
Lämpötila ei nouse yli 100 asteen, joten levyä täysillä pitämisellä ei ole merkitystä siihen verrattuna, että kiehumisen alettua säätää levyn pienemmälle, kunhan vesi kiehuu eli lämpötila säilyy 100 asteessa.
Kantta käyttämällä lämpö voi nousta korkeammaksi, joten sillä voi olla vaikutusta perunoiden kypsymisen nopeuteen.
Pimpom! Kansi ei nosta veden kiehumispistettä. Vesi kyllä lämpenee nopeammin.
Vierailija kirjoitti:
Hohhoijaa. Oliko koulussa kotitaloustunteja? Voi teitä teinejä.
Kysymyshän on perus kemiaa ja fysiikkaa.
Vierailija kirjoitti:
Vesi kiehuu korkeintaan sata-asteiseksi, vaikka laittaisi levyn kuinka suurelle. Kiehuvasta vedestä poistuu koko ajan höyrynä osa, siis "kiehuu yli". Aika pian joudut lisäämään viileämpää vettä tilalle, ja sen lämmittäminen kiehuvaksi vie aikaa (ja hermoja).
Perunat kypsyvät siis parhaiten lämmöllä, joka on mahdollisimman lähellä kiehumispistettä mutta ei vielä kiehu. Voit joko laittaa perunoille sopivan määrän vettä (niin että ne peittyvät mutta ei juuri sen yli) ja vähentää lämpötilan mahdollisimman nopeasti 3-4 pykälään eli aika matalalle, tai voit laittaa perunat isoon kattilaan ja sinne paljon vettä, ja vähentää lämpötilan vain viitospykälään, jolloin vesi on kuumempaa. Silloin menee kuitenkin enemmän aikaa veden kiehumiseen eli perunat eivät kypsy nopeammin. Lisäksi niistä menee paljon enemmän kivennäisaineita hukkaan.
Suosittelisin hankkimaan poikaystävän kanssa kehittävämpää tekemistä.
Pimpom! Veden kiehumispiste ei riipu kattilan koosta!
Vesi alkaa kiehumaan nopeammin, jos levy on täysillä, mutta kiehumisen alkamisen jälkeen ei merkitystä. Levy kannattaa siis pienentää siinä vaiheessa kun vesi alkaa kiehua.
Painekattilassa kypsyy nopeammin.
Kansi lisää painetta, joka nostaa kiehumispistettä. Katsokaa vaikka Maolista. Vesi kiehuu 100 asteessa NORMAALIOLOISSA. Korkeammassa paineessa korkeammassa, matalammaksi matalammassa.
Vierailija kirjoitti:
Kansi lisää painetta, joka nostaa kiehumispistettä. Katsokaa vaikka Maolista. Vesi kiehuu 100 asteessa NORMAALIOLOISSA. Korkeammassa paineessa korkeammassa, matalammaksi matalammassa.
Pimpom! Paitsi että irrallinen kattila ei käytännössä lisää painetta!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kansi lisää painetta, joka nostaa kiehumispistettä. Katsokaa vaikka Maolista. Vesi kiehuu 100 asteessa NORMAALIOLOISSA. Korkeammassa paineessa korkeammassa, matalammaksi matalammassa.
Pimpom! Paitsi että irrallinen kattila ei käytännössä lisää painetta!
ääh siis KANSI
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kansi lisää painetta, joka nostaa kiehumispistettä. Katsokaa vaikka Maolista. Vesi kiehuu 100 asteessa NORMAALIOLOISSA. Korkeammassa paineessa korkeammassa, matalammaksi matalammassa.
Pimpom! Paitsi että irrallinen kattila ei käytännössä lisää painetta!
Mikä irrallinen kattila?
Kansi tukevasti kiinni, kyllä kasvaa paine, varsinkin rautakautisen. Kansihan painaa kuin synti. Monesti menee kurkistamaan joko vesi kiehuu, ja kun nostaa kannen niin se alkaa sitten heti kiehumaan.
Käytännössä sama aika. Teoriassa "täysillä" syntyvä hakkaava liike nopeuttaa piirun verran. Lämpötila on molemmissa sama 100 astetta.