Äitien kokemukset vauvan hoidosta

Esikoinen

Hei!

Olen mies ja saimme 3viikkoa sitten esikoisemme. Avovaimollani on iskenyt kova uupumus viimeisen kolmen päivän aikana. Tämän viimeisen kolmen päivän aikana lapsi on myös itkenyt huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Kaksi päivää olemme antaneet D-vitamiinia tippoina. Nyt on menossa kaksi tippaa/päivä. Neuvolassa ilmoittivat että ei ole haitaksi vaikka vähän myöhässä aloittaa sen tipan annon, kun jäi nämä tipat saamatta. Aloitimme siis 2vk 5pv vanhana vauvalle tippojen annon. Haluaisin nyt hieman kokemuksia ihmisiltä ja niiden kautta vastauksia pariin kysymykseeni:

1. Vauvalla on siis selkeästi ilmavaivoja, aloitimme nyt Cuplatonin ja heti tuntuu ilma kiertävän paremmin. Pieruja pääsee huomattavasti nopeammin syönnin jälkeen, mutta silti vauvalla on kokoajan lisää kipuja/ilmaa tuloillaan. Mistä johtuu?

2. Onko esimerkiksi lisääntynyt huomion/hoidon tarve vauvalla voinut aiheuttaa näin jälkikäteen avovaimolleni jonkin asteen raskauden jälkeisen masennuksen? Aiemmin ei selkeitä "oireita" asiaan ollut, ja olenkin nyt huolissani hänen jaksamisestaan vauvan lisäksi. Tunti sitten pyysin avovaimoani menemään syönnin jälkeen nukkumaan, että saa edes univelkoja pois. Vauvalla kiertää ilmat kokoajan ja se selkeästi stressaa häntä.

3. Onko mitään muita keinoja kuin Cuplaton, röyhtäyttäminen ja sitteri (jossa lapsen voi pitää hieman yläviistossa) apuna tähän ilmojen kiertoon?

Kiitos asiallisista vastauksista! Esikoisen kanssa tulee kysyttyä varmasti vähän tyhmiäkin, mutta kiitän asiallisista kokemuksista ja vastauksista! :)

Sivut

Kommentit (27)

Vierailija

Vauvoilla on kehittymätön suolisto, osa reagoi mahavaivoilla d.vitamiinitippoihin. toista merkkiä voi kokeilla, vesipohjainen vs. öljypohjainen. Saako vauva maitoa pullosta vai rinnasta? Mahavaivaa voi tulla korvikkeestakin, vaihda merkkiä. Rintamaitoon menee taas kaikki myös äitiä pierettävät tuotteet, joten sipulit ynnä muut voi jättää imetettäessä ruokavaliosta pois vähäksi aikaa. Saahan vauva tarpeeksi syliä ja seurustelua? Moni vauva viihtyy parhaiten sylissä. Ja ei, vastasyntynyttä ei voi pitää liikaa sylissä! Kantoreppuakin voi kokeilla.

Vierailija

Lisäisin vielä, että äidin mielialaa ja jaksamista kannattaa tarkkailla, baby blues on tavallista, mutta niin on raskauden jälkeinen depressiokin. Väsymys, hormoonien heittely ja vanhemmaksi tuleminen on iso mullistus!

Vierailija

D-vitamiinitippojen aloitus voi aiheuttaa myös vatsakipuja, joten jos tilanne tuntuu menevän hurjaksi niin ne voi hetkeksi jättää tauolle ja kokeilla uudelleen vaikka toisella valmisteella. Tuo äidin väsähtäminen tai mielialan lasku on ihan normaalia, hormonit jylläävät ja univelka painaa. Hienoa että osaat ottaa aktiivista roolia ja etsiä keinoja helpottaa tilannettanne! Ilmavaivoja voi kokeilla helpottaa myös vatsan hieronnalla, "pierujumpalla", makuuttamalla vauvaa hetken vatsallaan vaikka omien reisien päällä jne. Googlaamalla löydät ohjeita. Tsemppiä teille ja muista paijata puolisoasi ja olkaa edelleenkin toisillenne myös puolisoita, eikä vain pikkuvauvan vanhempia.

Vierailija

d-vitamiinin voi jättää poiskin ja katsoa paraneeko tilanne sillä. Jos paranee parissa päivässä niin sitten toista merkkiä, meillä kävi vain jekovit ja monella on toiminut kaikki paitsi jekovit...

Meillä ilma tuli parhaiten ulos röyhtäyttämällä makuuttamalla polvien päällä kasvot alaspäin ja vähän polvia tärisyttämällä. Kun vaivat oli tosi pahoja niin käytettiin apteekista saatavia sellasia pillejä (http://www.apteekkini.fi/WebRoot/OVA/Shops/09022011-998764/522E/ED17/64B...

Mulla ei ilmavaivoista oo muuta tietoa, ne helpotti ku löydettiin sopiva d-vitamiini. Cuplaton ei tuntunut vaikuttavan mitenkään.

Onko äidillä nyt paljon muuta hässäkkää yhtä aikaa esim sukulaisvierailuja tms, jotka voivat uuvuttaa vaikka olisivat mieluisia? Ristiäis/nimiäishässäkkää? Tällaisia kannattaisi myös yrittää karsia minimiin jos ne aiheuttavat ylimääräistä kuormitusta. 

Vierailija

Ainiin, ja kantoliinassa kantaminen poisti ilmaa tosi hyvin kanssa. Joku siinä pystyasennossa tai liinassa olossa tai liikkeessä toimi, sitä varmaan voisi simuloida ilman liinaakin.

-4

Vierailija

Vauva on rintaruokinnalla. Ainoastaan synnärillä tarjosivat korviketta, mutta itse olin sitä mieltä että ei tarvitse antaa, ja samaa mieltä oli myös avovaimoni. Kokeiltiin pari kertaa ja eihän se edes maistunut kuin kerran parin millin verran.

Nyt syötän tänään NAN korviketta kerran-pari, koska haluan että avovaimoni saa nukkua ees hetken. Väsymyksestä johtuen en viitsinyt häntä pitää hereillä siihen asti että ehdin rintapumpun pestä ja keittää... (tästäkin ristiriitaisia neuvoja miten tulee pitää puhtaana ja keitellä)

D-tipoista paljon etsinkin tietoa, mutta tämä "oirelu" ja vatsavaivat alkoivat lapsella reilua vuorokautta aikaisemmin, eikä tipoilla ollut asiaan mielestäni vaikutusta. Siksi en tipoista alkanut huolestumaan, mutta voi olla että 4-5tipan kohdalla tilanne pahenee. "Pierujumppaa" kokeilin ja katsoin youtubesta videonkin "how to make baby boo". Sitä varovasti kokeilin, mutta tuloksetta. (Aika "ronskilta" näytti otteet minun silmään :D)

Vauva on viettänyt aikaa niin sylissä, kuin muuallakin (sitteri, sänky jne.). Sukulaisia on käynyt kylässä ja syliä vauva oli viime "hellyysjakson" jälkeen enemmän vailla kuin aiemmin. Tai näin ainakin oletan, koska välissä muualla ei ollut niin millään hyvä olla, kuin lämpimässä sylissä :) Lapsi tosiaan nukkui ja oli kokoajan mummien ja papan hellittävänä sylissä.

Yksi kysymys vielä lisää

3. Lapsi hakee paljon rinnalle, ja tiedän että se voi olla merkki siitä, että haluaa turvaa hakea sylistä. Monesti kuitenkin parin tunnin jälkeen lapsella on jo kova nälkä, niin voiko tämäkin olla merkki siitä että TODELLA paljon ilmaa pääsee vaikkapa huonon asennon vuoksi rintaruokinnassa mukaan? Voiko esimerkiksi "hotkia" ateriansa ja haukkoa ilmaa huonon asennon vuoksi? Tästä olen saanut kysyessä hieman ristiriitaisia vinkkejä kätilöt vs neuvola, kun olen asiasta maininnut... Mielestäni kuitenkin tämä olisi ehkä loogisin selitys sille, miksi ruokaa tarvitaan niin tiheään ja selittyisi samalla tuo ilmavaivojen alkuperä myös...

P.S Pahoittelut pitkistä kirjoituksista...

Vierailija

Synnytyksen jälkeinen masennus voi alkaa koska vaan. Ei se heti synnäriltä useinkaan ala. Itselläni oli ihan ok olo synnärillä, kotona aloin itkeskellä ja tuntea epätoivoa erityisesti aamuisin ja imettäessä. Masennuksen myönsin jossain 2-3 kk kohdalla ja helpottaa se alkoi imetyksen loputtua 7kk kohdalla, edelleen käyn terapiassa ja lapsi pian kaksi.

Vierailija

Vauvoilla on ajoittain myös ns. tiheän imun kausia jollon haluavat olla tissi suussa 24/7. Kestävät yleensä parista päivästä viikkoon. ei välttämättä nyt ole kyse sellaisesta, mutta niitäkin on tulossa.

Vierailija

Auttaisko se että yrittää ruokkia ennen kuin vauvalle tulee todella kova nälkä? Me annettiin rintaa heti kun alkoi työntää käsiään suuhun kun muuten se hotki ja syöttäminen oli kaikin puolin muutenkin hankalampaa kun vauvalla meni hermot ja itseltä myös. Ja tuli noita ilmavaivoja. Kun syötti "liian aikaisin" niin ongelmia ei ollut.

Vierailija

Meillä oli juurikin ilmavaivainen vauveli, nyt 4.5kk ilman vaivaa. Kokeiltiin kaikki tipat, tipattomuus, röyhtäytys yms... ei apua.
Vauvan ollessa 5-viikkoinen, käytimme vyöhyketerapeutilla ja 2. kerta auttoi huomattavasti! Vauvan suolistokin voi krampata ja ilmavaivat pahentaa sitä. Imettääkö avovaimo? Jos imettää, niin maitoa voi tulla hurjalla vauhdilla ja vauvalla menee ilmaa vatsaan. Googlettakaa esim. suihkutissit:)

Jos juo pullosta, suosikaa jotain koliikkipulloja, vähentää ilman pääsyä vatsaan. Tuo maitokin meillä ainakin tuppasi kaasuuntumaan suolistossa, syytä ei tiedetty.

Kokeiltiin myös maidotonta diettiä äidillä, joskus vauvan vatsavaivat johtuu maitoallergiasta, eli äidinmaidon kautta saa maitoproteiinia, jolle voi olla allerginen. Se voi olla aika rankka tuossa elämäntilanteessa toteuttaa jos on uupumusta.

Kantoliina on hyvä vatsavaivaisen vauvan kantoon, suosittelen. Vauvat myös nukkuu yleensä hyvin kantoliinassa.

Ymmärrän, että avovaimosi stressaa vatsavaivoja, niin minäkin tein. Vain se, että kokeiltiin kaikkea vauvan olon helpottamiseksi, auttoi jaksamaan paremmin. Meillä vauva itki ja paljon niitä vatsavaivoja. On normaalia olla stressaantunut tuossa tilanteessa, mutta suosittelen ottamaan neuvolaan yhteyttä mahd. pian! Jaksaminen on tärkeää ja siitä on puhuttava.

Jälkeenpäin ajateltuna, olisin vienyt vauvani heti vyöhyketerapiaan jos olisin tiennyt sen vaikuttavan edes vähääkään, meillä itku puolittui päivässä toisen kerran jälkeen, suosittelen lämpimästi.

Voimia koko perheelle, kyllä se siitä helpottaa!

Vierailija

Itkuisuutta on ollut todella paljon myös avovaimollani viimeisten vuorokausien aikana. Puhuin vauvalle itsekseni että "Annetaan äidin mennä nukkumaan, koska hänellä väsyttää niin paljon. Ollaan me miehet keskenää vähän aikaa.", niin tämä jo sai hänet itkemään? Osittain tämän vuoksi lähdin kysymään, että onko se jälkeenpäin mahdollista puhjeta.

Vastauksestasi oli paljon apua. Nyt tiedän suhtautua asioihin erilailla sekä katsoa myös hänen hyvinvointinsa perään. Äidin taakka on kyllä hämmästyttävän suuri. o.O

Nostan hattua kaikille äideille ja varsinkin yksinhuoltajille!

P.S voimia sinulle ja tiedä se että autoit ainakin yhtä tuoretta äitiä jakamalla kokemuksesi :)

Vierailija

Ja vauvalla ei välttämättä ole mitään syömisrytmiä vaan saattaa haluta tosiaankin syödä paljon ja usein. Jotkut vauvat kasvavat ekassa kuukaudessa 2 cm ja toiset 7 cm, joten tuollaisilla kasvueroja on jo syömiserotkin aika hurjia. Imetyssessiot on alussa aika tolkuttomia välillä, mutta ne kyllä 1-2 kuukauden jälkeen yleensä lyhenee todella ja imetysvälit kasvavat. Kannattaa sitä rintaa tarjota kun vauva sitä osoittaa mitenkään haluavansa, sitä ei voi tarjota liikaa eikä sylissä voi olla liikaa. Jos ärsyttää jossain vaiheessa se sylintarve niin kantoliina voi auttaa kun saa kädet vapaaksi. Siinä voi myös imettää jo imetyssessiot tympivät.

Mä en halua pelotella, mutta meillä oli suuritarpeinen vauva ja se alkoi "oireilla" noilla viikoilla. Ja vaikka suuritarpeista vauvaa ei olisikaan, niin ne vinkit saattaa olla toimivia ihan normivauvallakin. http://www.imetys.fi/index.php/tukea-tietoa/imetystietoa/laheisyys-autta...

Vierailija

Vierailija kirjoitti:

Ja vauvalla ei välttämättä ole mitään syömisrytmiä vaan saattaa haluta tosiaankin syödä paljon ja usein. Jotkut vauvat kasvavat ekassa kuukaudessa 2 cm ja toiset 7 cm, joten tuollaisilla kasvueroja on jo syömiserotkin aika hurjia. Imetyssessiot on alussa aika tolkuttomia välillä, mutta ne kyllä 1-2 kuukauden jälkeen yleensä lyhenee todella ja imetysvälit kasvavat. Kannattaa sitä rintaa tarjota kun vauva sitä osoittaa mitenkään haluavansa, sitä ei voi tarjota liikaa eikä sylissä voi olla liikaa. Jos ärsyttää jossain vaiheessa se sylintarve niin kantoliina voi auttaa kun saa kädet vapaaksi. Siinä voi myös imettää jo imetyssessiot tympivät.

Mä en halua pelotella, mutta meillä oli suuritarpeinen vauva ja se alkoi "oireilla" noilla viikoilla. Ja vaikka suuritarpeista vauvaa ei olisikaan, niin ne vinkit saattaa olla toimivia ihan normivauvallakin. http://www.imetys.fi/index.php/tukea-tietoa/imetystietoa/laheisyys-autta...

Meillä vauva ainakin vaatii paljon läheisyyttä. Ainoastaan kun hän nukahtaa on mahdollista saada hänet myös nukkumaan muualla. Isin tai äidin vatsan päällä hän tykkää nukkua kyljelleen, korva rintakehää vasten, mutta pikkuisen yläviistossa. Monesti siirtäminen ja pienikin herääminen aiheuttanut sen, että itku pääsee kun yrittää viedä omaan sänkyyn nukkumaan. Etkä sinä säikäyttänyt, koska selkeästi on tunnistettavissa samat asiat kuin mainitsemassasi linkissä. Epätietoisuus se enemmän pelottaa, kuin se, että tietää missä mennään. Tiedostamalla voi asioihin suhtautua myös tilanteen vaatimalla tavalla. :)

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat