Vauva tulossa - jatkaako esikoinen päiväkodissa?
Vauva tulossa - jatkaako esikoinen päiväkodissa?
klo 20:32 | 11.10.2015
Meille syntyy toinen lapsi marras-joulukuussa. Esikoinen on pian 4-vuotias "päiväkotikonkari".
Olenko ihan paska mutsi jos pidän lapseni päiväkodissa sen 10pv/kk? Ehottomasti haluan että esikoinen saa olla meidän kanssa kotona suurimman osan viikosta, mutta tiedän että hän kaipaa myös sitä omaa leikkiseuraa, jota ei meidän läheltä päiväsaikaan löydy.
Tietty on myös kerhoja jne, mutta siellä olisi eri leikkikaverit ja hoitajat, mikä vaatisi tietty alkuun totuttelua. Ja en tiedä miten helposti nuihin kerhoihin pääsee.
Miten te olette tehneet? Oliko hyvä päätös?
Pitäisin päiväkodissa jos viihtyy siellä ja on kavereita. Muutenkin iso muutos tulossa hänen elämäänsä. Ja vaikea ehkä saada pk-paikkaa samasta päiväkodista.
Meillä esikoinen 3 vee teki juurikin tuota 10päivää kuukaudessa. Yleensä oli hoidossa ti-ke (to) noin 6 tuntia päivä. Oikein hyvä järjestely, varsinkin kun vauva paljastui aika vaativaksi tapaukseksi.
Täältä löytyy hoitopaikkatakuu eli hoitopaikan menetys ei olis ongelma :)
Ap
Eli lapsi olis hoidossa sitten 7-17 että mami ja vauva saa laatuaikaa?
Meidän päiväkodissa suorastaan vaadittiin että lapsi pysyy puolikkaana vaikka olenkin vauvan kanssa kotona. Eli meillä 5v. tyttö on hoidossa neljänä päivänä viikosta sen neljä tuntia kerrallaan.
Ei nyt sentään :) Minä varmaan veisin hoitoon 9 aikaan kun siellä yleensä alkaa silloin ulkoilut/jumpat/askartelut. Ja mies hakisi kunhan pääsee töistä siinä kolmen maissa. Suht lyhyet päivät siis.
Ap
Meillä nelivuotias jatkaa hoidossa. Katsotaan sitten ensi vuonna onko hoito tosiaan rajattu puolipäiväiseksi hallituksen leikkausten takia vai voiko lapsen viedä esim. 2-3 päivänä viikossa vaikkapa klo 9-15.30. Pidän kuitenkin tärkeänä, että tuon ikäinen pääsee hyötymään varhaiskasvatuksesta ja saa leikkiä tuttujen kavereiden kanssa. Ettei vauvan tulo riistä niitä häneltä.
Meilläkin tehdään näin. Tai no ei nyt aivan vaadita, mutta suositellaan. Erityisesti silloin jos lapsi kaipaa sitä erityisesti (on jotain ongelmia/on erityisen sosiaalinen ja seuraa kaipaava tapaus) Ja kyseessä on ihan kunnallinen, joten kyseessä ei ole pelkkä rahastus. T. Päiväkodintäti
Alkuun pidin päiväkodissa, jälkikäteen ajatellen ois kannattanu siirtää heti kerhoon, vauva sairasti jatkuvasti kun esikoinen kantoi tauteja päiväkodista kotiin(esikoinen selvis ihan pikkunuhalla mutta vauva oli aina pari viikkoa sairas ja sai joka taidin päätteeksi korvatulehduksen) sairastelu rauhoittui heti kun kerhoon siirryttin, sinne kun ei kenenkään ole pakko viedä nuhaisia lapsia niin taudit ei tartu.
Toisaalta vauvan olessa pieni oli kyllä ihanaa kun esikoinen oli sen viis tuntia päovähoidossa niin ehti levätä vauvan nukkuessa, seurustella vauvan kanssa ja siivota vielä asunnonkin. Kerho on sen verran lyhyt aika että siinä ei kauheesti ehi kun juoa kupin kahvia ja lukea hesarin, sit on lähettävä hakemaan..
Meillä 2 vee on hoidossa tuon 10pv per kk ihan vaan koska vauva on todella vaativa tapaus. 2 vee sinänsä viihtyisi varmasti kotonakin joten tää on pakkopullajärjestely. Kunhan päästään koliikista eroon, mietitään homma uudelleen.
Hoidossa on aina ke ja to klo 8.30-16.00 sekä joka toinen pe 8.30-15.00.
Mää en selväis ilman että esikoinen käy pari päivää viikosta pkssa :D Ne on niitä aamuja kun minä saan nukkua, vauva yleensä nukkuu sikeästi vasta 05.00 eteenpäin välillä jopa 10 asti. Ja esikoinen herää jo viimestään 7.30.
Meidän tapauksessa lapsella ei ole mitään ongelmia (tai sitten niistä ei ole kerrottu minulle jamiehelle). Kyseessä on pieni päiväkoti jossa nytkin päiväkotipaikkoja vapaana. Tiedän, että kyseinen päiväkoti on lopetusuhan alla juuri vähäisen lapsimäärän takia ja sen takia varmaan haluavatkin lapsen sinne vaikka sitten puolikkaana. Kait se vähän lisäaikaa antaa toiminnalle.
Meillä kuitenkin tyttö on sellainen peruskiltti tapaus eli ei taida pahemmin aiheuttaa harmaita hiuksia työntekijöille. Helppo hoidettava toisin sanoen.
Meillä jatkaa 5-vuotias päivähoidossa. On ensi vuonna eskarilainen ja on juuri nyt kukkeimmillaan päivähoidossa. Itse tulen olemaan synnytyksen jälkeen todella huonossa kunnossa ja pitkään, vauvalla on aika hyvällä todennäköisyydellä maitoallergia ja/tai ruoka-aineallergioita ja korvatulehduksetkaan eivät ole poissuljettuja. Lisäksi yritän opiskella vauvanhoidon ohella. 5-vuotiaalle hoitopaikka on tärkeä ja kesälomallakin tuli sinne ikävä useammin kuin kerran. Luultavasti koitan katsoa voinnin ja jaksamisen mukaan vapaapäiviä ja hakea välillä reilusti aikaisemin, mutta kokopäiväpaikka pidetään. Mielestäni oikein hyvä ratkaisu meille, joilla EI ole turvaverkkoja ja isompien lasten allergiakierteet ovat uuvuttaneet meidät aiemminkin jaksamisen äärirajoille.
Tässä tilanteessa päiväkotipaikka on huomattavasti pienempi "paha" kuin hirmuinen sinnittely ja hätävarahoitoratkaisujen keksiminen lennossa (kotipalvelu, MLL, muut maksulliset tahot), jolloin kuukauden hoito tulisi luultavasti yhtä kalliiksi, lapsella ei olisi kavereita ja joka kerta olisi eri hoitaja. Plus me vanhemmat keräisimme stressiä hoitokuvioiden järjestämisestä sun muusta. Säännöllinen päivähoitomahdollisuus on meille oikea oljenkorsi.
Sallitaanko teillä kokopäiväpaikka vaikka vanhempi on kotona? Meillä saa silloin olla sen max 10pv/kk. Tietty sosiaalisilla syillä voi saada lisää päiviä (esim vanhemman masennus) mutta kovin helposti niitä ei myönnetä.
Luulin, että enää ei saa pitää lasta päiväkodissa, jos toinen vanhemmista on kotona.
Olen sairaslomalla, opiskelen ja meillä on mitä todennäköisimmin allerginen vauva. Ei puhettakaan etteikö sallittaisi.
Saa, jos perheessä on ongelmia.
Meidän kaksivuotias oli 8 päivää kuussa klo 9-15 hoidossa. Mutta ei oikeasti ollut hyvä juttu mulle. Stressasi kauheesti niinä aamuina, kun piti joutua viemään hoitoon ja sitten taas hakemisen aikaan repiä vauva taas mukaan oli se nukkumassa tai ei. Sotki kauheesti vauvan rytmiä ja kun ei ollut helppo vauva muutenkaan. Yritin, että ukko oisi vienyt edes aamuisin töihin mennessä, mutta ei. Nyt olen hoitovapaalla ja molemmat mukulat kotona. Esikoinen joskus kyselee, että miksi mä en mene enään hoitoon, mutta en tiedä onko se ikävää hoitotätiä kohtaan vai mitä....
Otin esikoisen pois päivähoidosta, kun jäin äitiyslomalle. Hän aloitti kerhossa kolme kertaa viikossa. Siellä hän tutustui uusiin lapsiin ja kyläiltiin puolin ja toisin. Sain myös itse uusia tuttavuuksia lasten äideistä. Aiemmin ajattelin, että esikoinen on niin kamalan sosiaalinen ja vilkas, että hänen olisi pakko jatkaa päiväkodissa vauvan synnyttyä. Huomasin, että rauhallinen kotielämä sopi lapselle paremmin. Päiväkodin hulinassa hän oli käynyt ylikierroksilla. Oravanpyörään ehtii myöhemminkin mukaan.
Pari pointtia nostaisin esille.
Kuten jo edellä on tullut esille, kerhoon ei viedä sairaita lapsia tartuttamaan muita, kuten päiväkotiin viedään. Esikoisen päiväkodissa oli milloin täitä, milloin flunssaa yms. Kun kotona on pieni vauva, ei todellakaan kaipaa mitään ylimääräisiä tauteja.
Kerholapsilla on harvemmin sosiaalisia ongelmia. Kerhoa ei käytetä lasten kuntoutukseen, kuten päiväkotia käytetään.
Olen itsekin tutustunut uusiin ihmisiin ja saanut uusia ystäviä. Kun lapsia on viety ja haettu kerhosta, on mukava vaihtaa pari sanaa tai jäädä lasten kanssa vielä pihaan leikkimään. Esikoisen ollessa päivähoidossa, en juuri tutustunut lasten vanhempiin, kun kaikilla oli niin kiire.
Ennen kuin kukaan alkaa huutamaan "helppo sanoa, kun on helppo vauva", kerron vielä ettei vauva todellakaan ollut helppo ja ongelmat jatkuvat, vaikka "vauva" on kohta 2-vuotias.