Vinkkejä rasksusdiabeetes ruokavalioon. Kiitos.
Eli ihan mitä sinä joka olet kärsinyt tästä " taudista" olet syönyt aamupalalla, lounaalla, päivällisellä ja iltapalalla ja illallisella, entä välipalat. Ideoita kun tuntuu että aina vaan ruisleipää, ruisleipää, ruisleipää ruualla välipalalla, ilta ja aamupalana. Milloin sitten maitotuotteita kun nekin nostavat sokeireita? Hedelmät jälkkäreinä sen tiesinkin. Kiitos jos joku jaksaisi antaa vinkkejä.
Mitenkäs sokerittomat makeiset? Tietääkseni ainakin dietorelle nameja voi syödä. Onko muita jos makean nälkä yllättää?
Kommentit (2)
minulle tosin sanottiin ettei välipalaksi ainkaan maitotuotteita tai hedelmää koska ne nostavat sokereita ja hiutalepuurot myöskin ellei ole kunnolla haudutettuja eli ns minuuttipuurot nostavat, joten siksi kysyin vaihtoehtoja..Eli ei siis suositella aamupalallakaan puuroa eikä iltapalaksi eikä siis välipalaksi esim jukurttia tai hedelmiä.
Tässä ohjeita Espoon neuvolaoiden sivuilta:
Raskausdiabeetikolle sopivia ruokavalintoja:
- viljavalmisteita lähes jokaiselle aterialle, suositaan täysjyväviljavalmisteita
- pääaterialla annosmalliksi lautasmalli:
- ½ lautasellista salaattia, raastetta, keitettyjä tai höyrytettyjä kasviksia
- ¼ lautasellista perunaa, riisiä tai pastaa
- vajaa ¼ lautasellista vähärasvaista lihaa, kalaa tai kanaa
- suositaan kasvirasvoja
- leiville vain sipaisu kasvirasvaa
- salaattiin kasvirasvapohjaista salaatinkastiketta
- ruoanvalmistuksessa vähän rasvaa (keittäminen, hauduttaminen, uunissa paistaminen, mikrossa valmistaminen). Keitto- ja pataruoat ovat yleensä vähärasvaisia.
- kohtuullisesti vähärasvaisia leikkeleitä (1 viipale leikkelettä leipäviipaleelle)
- kevytjuustot sisältävät rasvaa noin 10-17%
- täyslihaleikkeleet kuten kinkut, kalkkunaleikkeleet sisältävät niukasti rasvaa
- kevytmakkarat sisältävät rasvaa yleensä alle 10%
- päivittäin 3-4 lasillista rasvattomia tai vähärasvaisia (alle 1% rasvaa) maitovalmisteita (mm. maito, piimä, viili, jogurtti) riittää turvaamaan kalsiuminsaannin
- välipaloina ja jälkiruokina suositaan hedelmiä ja marjoja
- kasviksia voi syödä jokaisella aterialla ja välipalalla esim. sellaisenaan, raasteina, salaatteina, juurespaloina sekä keitettyinä tai höyrytettyinä
- janojuomaksi sopivat vesi, light-mehut tai -virvoitusjuomat, kivennäisvedet tai hyvin laimea mehu.
Päivän ateriat voi koota esimerkiksi tähän tapaan:
Aamupala
- lautasellinen puuroa tai pari viipaletta leipää, joilla sipaisu margariinia ja vähärasvaista leikkelettä
- lasillinen rasvatonta tai vähärasvaista jogurttia, viiliä, maitoa tai piimää
- teetä tai kahvia
- hedelmä tai marjoja tai hilloa puuroon
Lounas
- reilusti kasviksia ja salaattia lautaselle
- 1-2 perunaa tai 1-2dl keitettyä makaronia tai riisiä tai 1-2 dl perunamuusia
- kohtuullinen annos lihaa, kalaa, kanaa esim. 3-4 lihapyörykkää
- lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää
- 1-2 viipaletta leipää, jolla sipaisu kasvimargariinia
Välipala
- 1-2 viipaletta leipää, jolla sipaisu kasvimargariinia
- tai pullansiivu tai korppu
- hedelmä tai marjoja tai kiisseliä
- kahvia tai teetä
Päivällinen
kuten lounas tai
- lautasellinen keittoa tai 2-3dl laatikkoruokaa
- lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää
- 1-2 viipaletta leipää, joilla kasvimargariinia
- jälkiruoaksi esimerkiksi hedelmä tai kupillinen marjoja
Iltapala
- lautasellinen puuroa maidon tai vähäsokerisen mehukeiton kanssa
- tai pari viipaletta leipää, joilla sipaisu kasvimargariinia ja vähärasvaista leikkelettä
- hedelmä tai marjoja
- teetä tai kahvia
Jokaisella aterialla voi olla reilusti kasviksia.
Esimerkin ruokamääristä tulee n. 1600-1800kcal päivässä. Jos et ole ylipainoinen ja liikut paljon, tarvitset todennäköisesti enemmän ruokaa. Toisen lämpimän aterian voit halutessasi korvata syömällä esimerkiksi 3-4 viipaletta leipää, joilla kevytlevitettä ja kohtuullisesti leikkelettä, runsaasti kasviksia, purkillisen vähärasvaista kevytjogurttia ja hedelmän.
http://www.espoo.fi/xsl_perussivu_alasivuilla.asp?path=1;606;608;32661;…