Mitä jogurttia uskaltaa syöttää lapselleen?
http://www.taloussanomat.fi/paivittaistavarat/2013/02/01/mittaus-moness…
"Biohitin tiedotteen mukaan Maailman terveysjärjestön tutkimusyksikkö on luokitellut asetaldehydin ihmiselle syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Asetaldehydi on yhtä vaarallista kuin esimerkiksi asbesti ja tupakka."
"Tutkimuksessa vain yhden jogurtin asetaldehydipitoisuus alitti syöpää aiheuttavan rajan."
"Otos sisälsi yhteensä 44 eri kaupallista tuotemerkkiä. Näytteet valittiin satunnaisesti eri päivittäistavaraliikkeistä pääkaupunkiseudulla."
Mikä tämä juttu on? Siis YKSI jogurtti ALITTI syöpää aiheuttavan rajan!
Onko tämä Maailman terveysjärjestön luokittelu joku vitsi vai miksi en ole kuullut tästä aikaisemmin? Minkä merkkisiä nämä jogurtit olivat ja mikä oli minkäkin pitoisuus? Ei lue purkin kyljessä, miksi? Mitä järkeä on tehdä tällaisia uutisia jos kuluttaja ei voi tehdä mitään valintoja näiden pohjalta?!
Kuinka paljon syötän lapsilleni syöpämyrkkyä minkäkin jogurtin osalta? Täydellistä kuluttajan aliarviointia tällainen faktojen pimittäminen. Jos ainetta ei pidetä syöpävaarallisena, miksi pitoisuuksia ei voida rehellisesti ilmoittaa purkkien kyljissä?!
Kommentit (20)
Siis kaupallinen taho uutisoi tutkimuksen, jonka on tarkoitus vauhdittaa omaa liiketoimintaa...
Asetaldehydi on syöpävaarallinen aine, lisää eniten ymmärtääkseni mahasyövän riskiä. Mahasyövän esiintyvyys Suomessa on vähentynyt viimeisten vuosikymmenten kuluessa johtuen paremmista säilytysolosuhteista (jääkaappi), suolan käytön vähenemisestä, kasvisten syönnin lisääntymisestä ja etenkin helikobakteeritartuntojen vähentymisestä.
En nyt ehkä kovin huolestuisi jugurttien syömisestä, taitaa niidenkin suurin terveyshaitta olla ennemminkin sokeri kuin asetaldehydi. Eikä niitä muutenkaan tule päivittäin mielestäni syödä.
Siis kaupallinen taho uutisoi tutkimuksen, jonka on tarkoitus vauhdittaa omaa liiketoimintaa...
Asetaldehydi on syöpävaarallinen aine, lisää eniten ymmärtääkseni mahasyövän riskiä. Mahasyövän esiintyvyys Suomessa on vähentynyt viimeisten vuosikymmenten kuluessa johtuen paremmista säilytysolosuhteista (jääkaappi), suolan käytön vähenemisestä, kasvisten syönnin lisääntymisestä ja etenkin helikobakteeritartuntojen vähentymisestä.
En nyt ehkä kovin huolestuisi jugurttien syömisestä, taitaa niidenkin suurin terveyshaitta olla ennemminkin sokeri kuin asetaldehydi. Eikä niitä muutenkaan tule päivittäin mielestäni syödä.
http://tarjuskkaa.wordpress.com/2010/11/04/syopa-ja-asetaldehydi-rantas…
"Asetaldehydialtistuksenon todettu liittyvän maailmanlaajuisesti n. 4 miljoonaan uuteen syöpätapaukseen vuosittain eli lähes 40% kaikista syövistä."
Tässä puhutaan kyllä kaikista syövistä, ei vain mahasyövästä.
"Asetaldehydin aiheuttamaa syöpäriskiä lisää se, että saamme sitä jatkuvasti ja useista eri lähteistä."
Kyllä minä söisin mieluummin jogurttia jossa tuota myrkkyä on mahdollisimman vähän. Miksi näitä pitoisuuksia ei ilmoiteta missään? Onhan purkkien kyljissä sokerimäärät, lisäaineet ja kaikki sisältö!?
Jos jokun kaupallinen tahon jogurtti sisältää vähemmän asetaldehydiä kuin muut, sehän on hienoa! Kyllä itseäni ainakin kiinnostaa tällainen vaihtoehto. Mikä jogurtti on kyseessä?
todetaan liittyvän niin-ja-niin isoon osaan syöpätapauksista. Miten? Ajattele vaikka sitä, että vesi liittyy 100% kaikkiin todettuihin syöpätapauksiin. Ja happi samoin.
Lopeta jugurtin syöminen jos huolettaa. Itse olen enemmän huolissani kansallisella tasolla tupakasta, alkoholista, sokerista ja holtittomasta seksikäyttäytymisestä.
perustuu kokonaan kaupallisille intresseille.
Siis kaupallinen taho uutisoi tutkimuksen, jonka on tarkoitus vauhdittaa omaa liiketoimintaa...
Asetaldehydi on syöpävaarallinen aine, lisää eniten ymmärtääkseni mahasyövän riskiä. Mahasyövän esiintyvyys Suomessa on vähentynyt viimeisten vuosikymmenten kuluessa johtuen paremmista säilytysolosuhteista (jääkaappi), suolan käytön vähenemisestä, kasvisten syönnin lisääntymisestä ja etenkin helikobakteeritartuntojen vähentymisestä.
En nyt ehkä kovin huolestuisi jugurttien syömisestä, taitaa niidenkin suurin terveyshaitta olla ennemminkin sokeri kuin asetaldehydi. Eikä niitä muutenkaan tule päivittäin mielestäni syödä.
<a href="http://tarjuskkaa.wordpress.com/2010/11/04/syopa-ja-asetaldehydi-rantas…" alt="http://tarjuskkaa.wordpress.com/2010/11/04/syopa-ja-asetaldehydi-rantas…">http://tarjuskkaa.wordpress.com/2010/11/04/syopa-ja-asetaldehydi-rantas…;
"Asetaldehydialtistuksenon todettu liittyvän maailmanlaajuisesti n. 4 miljoonaan uuteen syöpätapaukseen vuosittain eli lähes 40% kaikista syövistä."
Tässä puhutaan kyllä kaikista syövistä, ei vain mahasyövästä.
"Asetaldehydin aiheuttamaa syöpäriskiä lisää se, että saamme sitä jatkuvasti ja useista eri lähteistä."
Kyllä minä söisin mieluummin jogurttia jossa tuota myrkkyä on mahdollisimman vähän. Miksi näitä pitoisuuksia ei ilmoiteta missään? Onhan purkkien kyljissä sokerimäärät, lisäaineet ja kaikki sisältö!?
Jos jokun kaupallinen tahon jogurtti sisältää vähemmän asetaldehydiä kuin muut, sehän on hienoa! Kyllä itseäni ainakin kiinnostaa tällainen vaihtoehto. Mikä jogurtti on kyseessä?
todetaan liittyvän niin-ja-niin isoon osaan syöpätapauksista. Miten? Ajattele vaikka sitä, että vesi liittyy 100% kaikkiin todettuihin syöpätapauksiin. Ja happi samoin.
Lopeta jugurtin syöminen jos huolettaa. Itse olen enemmän huolissani kansallisella tasolla tupakasta, alkoholista, sokerista ja holtittomasta seksikäyttäytymisestä.
En tiedä myöskään miten asbesti aiheuttaa syöpää? Voinko silloin hengittää turvallisesti asbestia?
Mikä kaupallinen intressi Maailman terveysjärjestöllä oli nostaa asetaldehydin karsinogeeniluokkaan 1 tupakan ja asbestin rinnalle? Onko WHO jokin kaupallinen laitos? Tämähän rupeaa kiinnostamaan!
Olen kanssasi samaa mieltä tupakasta, sokerista ja holtittomasta seksikäyttäytymisestä, mutta se ei estä minua ihmettelemästä tällaisen asian pimittämistä. Jokin syy siihen on oltava. Pitoisuuden ilmoittaminen ei veisi juuri yhtään tilaa jogurteista.
Toki asbesti on syöpävaarallinen, samoin asetaldehydi. Ja mieti säteilyn tuomia riskejä! Kyse on enemmän siitä, paljonko, kuinka usein ja millaisille määrille altistuu.
Kansanterveydellisesti asbesti nyt vain on pienempi paha kuin tupakka, sille altistuu erittäin pieni osa (suomalaisesta) väestöstä. Tälle altistuneelle ryhmälle riski on todellinen, mutta ei muille.
Jos oikeasti todettaisiin, että juuri nimenomaan jugurtissa on niin paljon syöpävaarallista ainetta, että se muodostaisi ison riskin isolle osalle väestöä, totta kai sen pitoisuuksia vahdittaisiin ja ilmoitettaisiin. Mutta oisko kuitenkin niin, että tosiasiassa ne pitoisuudet ovat niin pieniä, että ne eivät todellista riskiä aiheuta? Ilman muuta yhdistettynä muihin riskeihin voi asetaldehydialtistus lisätä kokonaisriskiä.
Itse olen silti sitä mieltä, että tuo paasaus on kaupallista höpinää. Paranee varmaan foliohatulla.
Ympäristömme on täynnä riskejä. Toiset on isompia kuin toiset.
JULKAISTU LISTA !!!!!!!
Taulukko 1. Elintarvikkeet joiden asetaldehydipitoisuus on vähäinen, analysointi kaasugromatografisesti.
Laji
Markkinoija
Pitoisuus (µM)
Glögi
Wanhan Porvoon Fabriikki Glögi
0
Glögi
Raikastamo Luomuglögi
1
Glögi
Hommanäs Gård Jouluglögi, tiiviste
3
Glögi
Hommanäs Gård Jouluglögi
5
Glögi
Stockmann Glögitiiviste
6
Glögi
Saturnus AB Glögi, tiiviste
6
Glögi
Herrljunga alc. 10% Klassinen Punaviini Glögi
6
Glögi
Providental Wines & Spirits AB alc. 15% Dufvenkrooks Choklad
7
Glögi
Marli Perinteinen Glögi
10
Vauvanruoat
Semper, Mustikkaa, exp. 5.2014
1
Vauvanruoat
Semper, Viidakkojälkiruoka, exp. 7.2014
3
Vauvanruoat
Piltti, Omena-mango-kauraherkku, exp. 5.2014
3
Vauvanruoat
Semper, Mangoa ja Banaania, exp. 7.2014
4
Vauvanruoat
Piltti, Persikkaa ja Banaania, exp. 5.2014
5
Vauvanruoat
Piltti, Mangoa, exp. 5.2014
5
Vauvanruoat
Piltti, Metsämarjoja, exp. 6.2014
5
Vauvanruoat
Piltti, Ruusunmarjaa ja Vadelmaa, exp. 5.2014
5
Vauvanruoat
Muksu, Hedelmäralli, exp. 8.2014
7
Vauvanruoat
Hippo, Trooppinen Mangomix, exp. 2.2014
7
Vauvanruoat
Muksu, Marjakimara, exp. 9.2014
8
Vauvanruoat
Muksu, Herukkaherkku, exp. 7.2014
8
Vauvanruoat
Piltti, Aurinkoinen, exp. 5.2014
10
Hedelmämehu
Valio Gefilus® hedelmätehojuoma mango-appels-omena-ban-pass
1
Hedelmämehu
Valio Gefilus® hedelmätehojuoma ananas-appelsiini-rypäle-porkkana
1
Hedelmämehu
Valio Gefilus® hedelmätehojuoma ananas-appelsiini-rypäle-porkkana
1
Hedelmämehu
Valio Gefilus® hedelmätehojuoma ananas-appelsiini-rypäle-porkkana
1
Hedelmämehu
Valio Gefilus® hedelmätehojuoma ananas-appelsiini-rypäle-porkkana
1
Hedelmämehu
Valio Gefilus® hedelmätehojuoma mango-appels-omena-ban-pass
1
Hedelmämehu
Valio Gefilus® hedelmätehojuoma mango-appels-omena-ban-pass
2
Hedelmämehu
Valio Gefilus® hedelmätehojuoma mango-appels-omena-ban-pass
2
Jogurttijuoma
Gefilus, vanilja jogurttijuoma
0
Miksei Valio ilmoita asetaldehydipitoisuuksia jugurttipurkeissa?
Miksei meille kerrota mitä meille myydään?
Asetaldehydin määrä ei varmaankaan ole vakio, vaan se riippuunee mm. hedelmäjogurtin hedelmien kypsyydestä ja jogurtin iästä.
Riskiryhmään kuuluvien kannattaa ehkä ennemmin syödä viiliä.
Listalta ratkaisu ongelmaan: Glögi Marli Perinteinen Glögi.
jonkun toimittajan pitäisi tilata asetaldehydianallyysit joltakin labralta ja tehdä tästä juttu jossa vertaillaan jugurttia. Tulokset kiinnostaisivat kaikkia vauvalehden lukijoita.
faktat esiin!
Juuri näin. Ja google auttaa ensihätään, asetaldehydistä löytyy paljon tietoa. Tuosta voi vaikka aloittaa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Asetaldehydi
Eli yhteenvetona: asetaldehydi on syöpävaarallinen aine kun sitä saa liikaa. Sitä esiintyy luontaisesti monissa elintarvikkeissa, ja muodostuu ihmisen omassa elimistössä. Suurin asetaldehydialtistus tulee alkoholista ja tupakasta, jugurtin sisältämä asetaldehydi tuskin on kovin merkityksellistä Ja sitä tosiaan muodostuu ihmisen omassa elimistössäkin, joten kokonaan sitä on mahdoton välttää.
[quote author="Vierailija" time="01.02.2013 klo 05:13"]
Toki asbesti on syöpävaarallinen, samoin asetaldehydi. Ja mieti säteilyn tuomia riskejä! Kyse on enemmän siitä, paljonko, kuinka usein ja millaisille määrille altistuu.
Kansanterveydellisesti asbesti nyt vain on pienempi paha kuin tupakka, sille altistuu erittäin pieni osa (suomalaisesta) väestöstä. Tälle altistuneelle ryhmälle riski on todellinen, mutta ei muille.
Jos oikeasti todettaisiin, että juuri nimenomaan jugurtissa on niin paljon syöpävaarallista ainetta, että se muodostaisi ison riskin isolle osalle väestöä, totta kai sen pitoisuuksia vahdittaisiin ja ilmoitettaisiin. Mutta oisko kuitenkin niin, että tosiasiassa ne pitoisuudet ovat niin pieniä, että ne eivät todellista riskiä aiheuta? Ilman muuta yhdistettynä muihin riskeihin voi asetaldehydialtistus lisätä kokonaisriskiä.
Itse olen silti sitä mieltä, että tuo paasaus on kaupallista höpinää. Paranee varmaan foliohatulla.
Ympäristömme on täynnä riskejä. Toiset on isompia kuin toiset.
[/quote]
Tää jogurttijupakka on todella hämmentävä, varsinkin kun jogurtista kirjoitetaan myös näin:
http://www.tohtori.fi/?page=4031888&id=3253391
http://www.tohtori.fi/?page=8913638&id=2825270
eli siis jogurtti sekä aiheuttaa, että ennaltaehkäisee syöpää? Ketä tässä pitäisi uskoa?
Varmaan totta mitä täällä jotkut kirjoitti, että jogurtin pitoisuudet on aika pieniä, mutta ne kuitenkin
ylittää tuon syöpää aiheuttavan raja-arvon. Ei kai kukaan keksi päästään tuollaisia raja-arvoja?
ja mistä sitä tietää kuinka paljon asetaldehydia saa muualta esim. Hedelmistä ja hedelmämehuista?
jos tuo jogurtista saatu annos onkin sitte se viimeinen niitti?
En tiedä mihin uskoa, mutta lopetin jogurttien ostamisen, kunnes tähän hullutukseen joku taho antaa
luotettavan selityksen.
Valio tekee miljoonavoittoa asetaldehydin myynnilla. Koko kuvıo perustuu siihen kun asetaldehydin avulla saadaan asiakkaat koukkuun sokerıjugurtteihin
Otin aiheen uudestaan esille kun asia on toistamiseen otettu uutisoinnissa esille.
Vaikka Biohit on kaupallinen toimija, pitäisin heidän tutkimustaan tieteelliset kriteerit täyttävänä:
Vain Gefilus, vanilja jogurttijuoma oli asetaldehydivapaa. Otoksen mukaan voisi jogurttien asemasta suositella mielummin viilejä.
Listauksessa ei käy selville mitä pitoisuuksia jostain makeuttamattomasta luomujugurtista olisi saatu, mutta on mahdollista että juuri jokin naturel-luomujugurtti, makeutettuna jollain listalta löytyvällä hedelmäsoseella, voisi olla vaihtoehto jos jugurttia pitää syödä.
Pidän yleisestikin asetaldihydin korkeita pitoisuuksia teollisesti valmistetuissa ruuissa niin tärkeänä, että ruokateollisuuden pitäisi joutua osallistumaan laajaan yhteiskunnalliseen keskusteluun tässä aiheessa.
Lindals,turkkilainen jogurtti. aito jogurtin maku.ei ole käytetty etanolilla.Ei siis sisällä MYRKKYJÄ.
Myrkkyjä ei pidä syöttää lapsille.
Taas yksi syy miksi vegaaniruokavalio kannattaa. Lisäksi maitotuotteissa on suuret määrät ftalaatteja.
mutta muut olisivat nostaneet metelin.