Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Miten saan leivästä tai sämpylöistä kuohkeita ja maukkaita?

Vierailija
22.11.2012 |

Kun teen niin tulee liian "tiiviitä" eikä oikein maistu millekän vaikka teen leivinuunissa.



Winks pliis!

Kommentit (31)

Vierailija
1/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Laita jauhoja niin että taikina on juuri ja juuri leivottavaa ja lopuksi vielä n. 50-75g sulatettua voita ja saat taatusti hyvää leipää tai sämpylää!

Vierailija
2/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minäkin haluan tietää.



T: littania sämpylöitä leipova

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

toinen asia on että kohotus on jäänyt vajaaksi ennen paistoa.



Hiivataikinatuotteet pitää kohottaa hyvin ennen paistoa. Suurin osa lykkää tuotteet uuniin ennenaikojaan.

Vierailija
4/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Saapi kulpia itsekseen ja myöhemmin vastaat siihen loput jauhot. Melko pehmeää saa olla. Nostatat ja paistat.

Vierailija
5/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Leivät kohoavat mielestäni hyvin. Ensin taikina kohoaa kulhossa, sitten vaivaan vielä ennenkuin leivon leivät/sämpylät, annan kohota ja pistelen vielä, jolloin kylläkin lässähtävät.



Oisko teillä antaa ihan konkreettisia aikoja noille kohoamisille? Olen silmämääräisesti katsonut, että taikina tuplaantuu kun kohoaa kulhossa.



AP

Vierailija
6/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

ettei sitä pysty leipoo käsin vaan nostan kahdella lusikalla köntsän pellille. Tulee pehmeitä. Joskus sokerin voi korvata hunajalla tai siirapilla jos haluaa vähän eri makuvivahdetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aika mauttomia ovat olleet, ei ollenkaan sellaista herkullista hiivaleipää mitä leipomoista saa.



AP

Vierailija
8/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

kun vaihtelet vähän aineksia. Meillä tehdään usein perus kaurahiutale/vehnäjauho/siirappi sämpylöitä mutta kun haluaa vaihtelua ei tarvi kun vaihtaa kaurahiutaleet esim ruishiutaleiksi niin ovat jo aivan eri makuisia. Kokeile myös raasteena tai soseena esim. porkkanaa tai muuta juuresta, omenastakin tulee aika hyvät sämpylät (ja "mehukkaat"), juustoa tai mitä mieleen tulee.



Tosiaan jauhojen määrän on moni jo todennutkin. Tee taikina joka on hätiään leivottava ja muista kohottaa taikina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

että laitan leipätaikinaan sekä sokeria (sehän ei maistu koska hiiva syö sen) ja sen verran vehnäjauhoja, että niihin tulee hyvä sitko (tämän ohjeen sain paikallisilta martoilta, ja se tosiaan pelittää). Tällä tavalla sämpylät kohoavat hyvin, koska hiivalla on mitä syödä, ja niistä tulee pehmeän kuohkeita. Jätän myös taikinan tosi pehmoiseksi, ja otan siitä kahdella lusikalla palleroita pellille kohoamaan. Kun ne saavat riittävän kauan kohota, niistä tulee kauniin pyöreitä.

Vierailija
10/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

miltä se sitko tuntuu?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

sen sitkon saa siis taikinaan, kun vaivaa voimakkaasti sitä taikinajuurta (tai koko taikinaa, itse vaivaan taikinajuuren koska se on niin paljon helpompaa). Sitko on se rakenteellinen ominaisuus, että leipä ei murene pikku murusiksi vaan on "sitkeää" kuten pulla.

Vierailija
12/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

että laitan leipätaikinaan sekä sokeria (sehän ei maistu koska hiiva syö sen) ja sen verran vehnäjauhoja, että niihin tulee hyvä sitko (tämän ohjeen sain paikallisilta martoilta, ja se tosiaan pelittää). Tällä tavalla sämpylät kohoavat hyvin, koska hiivalla on mitä syödä, ja niistä tulee pehmeän kuohkeita. Jätän myös taikinan tosi pehmoiseksi, ja otan siitä kahdella lusikalla palleroita pellille kohoamaan. Kun ne saavat riittävän kauan kohota, niistä tulee kauniin pyöreitä.


Ei mullakaan onnistu tulee ,tiljaskoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

ja kohota taikina jääkaapissa yön yli.



2) Älä käytä kotimaisia jauhoja, vaan etelämpää tuotuja. Esim. Euroshopper-vehnäjauhot tuodaan Virosta ja niissä on parempi sitko.

Vierailija
14/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

käytän aina tuorehiivaa. Minuakin kiinnostaisi, miten kuivahiivalla saa hyviä sämpylöitä? Tuntuu että saa houkutella sitä hiivaa toimimaan vesihauteella ja vaikka millä, mutta ei se vaan virkisty siitä koskaan tuorehiivan veroiseksi.

10

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

tiesittekö, että tuorehiivaa voi pakastaa?

Vierailija
16/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

liian vähän suolaa. Itse laitan n. kulholliseen leipätaikinaa kaksi kukkurallista Pan suolaa, jos käytät esim. sormisuolaa, tulee maukkaampaa, mutta käytä vähemmän, koska on voimakkaampaa kuin Pan suola. Ja rasvaakin laitan vajaan desin, itse käytän aina rypsiöljyä (on terveellisempää ja helpompaa).

Vierailija
17/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

...siis kaksi kukkarallista teelusikallista suolaa...

Vierailija
18/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joskus lehdestä luin jonkun ammattilaisen vinkin hiivataikinan valmistukseen. Lisätään taikinaan aluksi vain pieni osa jauhoista, niin että on vielä ihan löysää, ja VATKATAAN sähkövatkaimella taikinaa sellaisena löysänä huolellisesti ja aika pitkään. Minun hiivaleivonnaiset ovat alkaneet onnistua tällä vinkillä paremmin.



SUOLAA pitää laittaa yleensä enemmän kuin ohjeissa (kaupan maukkaissa leivissä ja sämpylöissä on tosi paljon suolaa..). Ja suolan maku pääsee esiin vain jos taikinassa on vastapainona jotakin makeaa: sokeria, siirappia, hunajaa. Sama toimii myös toisin päin: makeaan pullataikinaan tarvitaan riittävästi suolaa.

Vierailija
19/31 |
22.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kuivahiivallakin saa hyviä sämpylöitä (itse leivon aina kuivahiivalla), mutta kuivahiivan kanssa monet jättää taikinan liian kylmäksi. Sen veden/maidon pitää olla kuivahiivan kanssa reilusti yli kädenlämpöinen, jotta hiiva aktivoituu. Ja sokeria/hunajaa/siirappia pitää laittaa taikinaan hiivalle "ruoaksi".



Jauhojen vähennys täällä on jo mainittukin (tosiaan saa ja pitää olla tahmaista), mutta hyvä kikka saada sämpylöistä kuohkeampia on lisätä taikinaan reilu teelusikallinen leivinjauhetta.



Joo, tiedän, ettei leivinjauhe oikeasti kuulu nostatettaviin leivonnaisiin, mutta kummasti se tuo vaan ainakin omiin sämpylöihin lisäkuohkeutta. Kannattaa kokeilla.

Vierailija
20/31 |
30.01.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lidlin sämpyläjauhopussi on todella hyvää jauhoa!

Ensin (kuiva)hiiva lämpöiseen veteen/maitoon/vesimaitoon, jota on puoli litraa, (muista puristella hiivaklöntit KUNNOLLA sekaan), mukaan sokeria 2 rkl, suolaa 2tl ja oliiviöljyä n. desi. Sitten desi jauhoja mukaan ja tee sellainen kunnon liemi ja pyörittele aikasi sitä. Seuraavaksi lisäät jauhoja pikkuhiljaa, koko ajan vaivaten niin kauan, että taikina lähtee juuri ja juuri sormista irti (jauhoja kuluu reilut 10dl). Eli tavallaan vähän löysäksi saa jättää. Sitten kohoamaan 20min ajaksi. Levitä taikina pellille (ja painele joitain siemeniä taikinan pintaan) ja laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kun uuni on lämminnyt, leikkaa veitsellä tai pistele haarukalla taikina ruuduiksi ja kastele sumutinpullon avulla taikinan pinta vedellä märäksi. Paita uunin keskitasolla vartti. Voila. Sulla on pellillinen sämpylää, joka on oikeasti hyvää ja vähän "sitkeää" kuin kaupan leipä.

 

Nimimerkki,

miehetkin osaavat

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme neljä kuusi