Miten saan leivästä tai sämpylöistä kuohkeita ja maukkaita?
Kun teen niin tulee liian "tiiviitä" eikä oikein maistu millekän vaikka teen leivinuunissa.
Winks pliis!
Kommentit (31)
Minäkin haluan tietää.
T: littania sämpylöitä leipova
toinen asia on että kohotus on jäänyt vajaaksi ennen paistoa.
Hiivataikinatuotteet pitää kohottaa hyvin ennen paistoa. Suurin osa lykkää tuotteet uuniin ennenaikojaan.
Saapi kulpia itsekseen ja myöhemmin vastaat siihen loput jauhot. Melko pehmeää saa olla. Nostatat ja paistat.
Leivät kohoavat mielestäni hyvin. Ensin taikina kohoaa kulhossa, sitten vaivaan vielä ennenkuin leivon leivät/sämpylät, annan kohota ja pistelen vielä, jolloin kylläkin lässähtävät.
Oisko teillä antaa ihan konkreettisia aikoja noille kohoamisille? Olen silmämääräisesti katsonut, että taikina tuplaantuu kun kohoaa kulhossa.
AP
ettei sitä pysty leipoo käsin vaan nostan kahdella lusikalla köntsän pellille. Tulee pehmeitä. Joskus sokerin voi korvata hunajalla tai siirapilla jos haluaa vähän eri makuvivahdetta.
Aika mauttomia ovat olleet, ei ollenkaan sellaista herkullista hiivaleipää mitä leipomoista saa.
AP
kun vaihtelet vähän aineksia. Meillä tehdään usein perus kaurahiutale/vehnäjauho/siirappi sämpylöitä mutta kun haluaa vaihtelua ei tarvi kun vaihtaa kaurahiutaleet esim ruishiutaleiksi niin ovat jo aivan eri makuisia. Kokeile myös raasteena tai soseena esim. porkkanaa tai muuta juuresta, omenastakin tulee aika hyvät sämpylät (ja "mehukkaat"), juustoa tai mitä mieleen tulee.
Tosiaan jauhojen määrän on moni jo todennutkin. Tee taikina joka on hätiään leivottava ja muista kohottaa taikina.
että laitan leipätaikinaan sekä sokeria (sehän ei maistu koska hiiva syö sen) ja sen verran vehnäjauhoja, että niihin tulee hyvä sitko (tämän ohjeen sain paikallisilta martoilta, ja se tosiaan pelittää). Tällä tavalla sämpylät kohoavat hyvin, koska hiivalla on mitä syödä, ja niistä tulee pehmeän kuohkeita. Jätän myös taikinan tosi pehmoiseksi, ja otan siitä kahdella lusikalla palleroita pellille kohoamaan. Kun ne saavat riittävän kauan kohota, niistä tulee kauniin pyöreitä.
sen sitkon saa siis taikinaan, kun vaivaa voimakkaasti sitä taikinajuurta (tai koko taikinaa, itse vaivaan taikinajuuren koska se on niin paljon helpompaa). Sitko on se rakenteellinen ominaisuus, että leipä ei murene pikku murusiksi vaan on "sitkeää" kuten pulla.
että laitan leipätaikinaan sekä sokeria (sehän ei maistu koska hiiva syö sen) ja sen verran vehnäjauhoja, että niihin tulee hyvä sitko (tämän ohjeen sain paikallisilta martoilta, ja se tosiaan pelittää). Tällä tavalla sämpylät kohoavat hyvin, koska hiivalla on mitä syödä, ja niistä tulee pehmeän kuohkeita. Jätän myös taikinan tosi pehmoiseksi, ja otan siitä kahdella lusikalla palleroita pellille kohoamaan. Kun ne saavat riittävän kauan kohota, niistä tulee kauniin pyöreitä.
Ei mullakaan onnistu tulee ,tiljaskoita.
ja kohota taikina jääkaapissa yön yli.
2) Älä käytä kotimaisia jauhoja, vaan etelämpää tuotuja. Esim. Euroshopper-vehnäjauhot tuodaan Virosta ja niissä on parempi sitko.
käytän aina tuorehiivaa. Minuakin kiinnostaisi, miten kuivahiivalla saa hyviä sämpylöitä? Tuntuu että saa houkutella sitä hiivaa toimimaan vesihauteella ja vaikka millä, mutta ei se vaan virkisty siitä koskaan tuorehiivan veroiseksi.
10
tiesittekö, että tuorehiivaa voi pakastaa?
liian vähän suolaa. Itse laitan n. kulholliseen leipätaikinaa kaksi kukkurallista Pan suolaa, jos käytät esim. sormisuolaa, tulee maukkaampaa, mutta käytä vähemmän, koska on voimakkaampaa kuin Pan suola. Ja rasvaakin laitan vajaan desin, itse käytän aina rypsiöljyä (on terveellisempää ja helpompaa).
...siis kaksi kukkarallista teelusikallista suolaa...
Joskus lehdestä luin jonkun ammattilaisen vinkin hiivataikinan valmistukseen. Lisätään taikinaan aluksi vain pieni osa jauhoista, niin että on vielä ihan löysää, ja VATKATAAN sähkövatkaimella taikinaa sellaisena löysänä huolellisesti ja aika pitkään. Minun hiivaleivonnaiset ovat alkaneet onnistua tällä vinkillä paremmin.
SUOLAA pitää laittaa yleensä enemmän kuin ohjeissa (kaupan maukkaissa leivissä ja sämpylöissä on tosi paljon suolaa..). Ja suolan maku pääsee esiin vain jos taikinassa on vastapainona jotakin makeaa: sokeria, siirappia, hunajaa. Sama toimii myös toisin päin: makeaan pullataikinaan tarvitaan riittävästi suolaa.
Kuivahiivallakin saa hyviä sämpylöitä (itse leivon aina kuivahiivalla), mutta kuivahiivan kanssa monet jättää taikinan liian kylmäksi. Sen veden/maidon pitää olla kuivahiivan kanssa reilusti yli kädenlämpöinen, jotta hiiva aktivoituu. Ja sokeria/hunajaa/siirappia pitää laittaa taikinaan hiivalle "ruoaksi".
Jauhojen vähennys täällä on jo mainittukin (tosiaan saa ja pitää olla tahmaista), mutta hyvä kikka saada sämpylöistä kuohkeampia on lisätä taikinaan reilu teelusikallinen leivinjauhetta.
Joo, tiedän, ettei leivinjauhe oikeasti kuulu nostatettaviin leivonnaisiin, mutta kummasti se tuo vaan ainakin omiin sämpylöihin lisäkuohkeutta. Kannattaa kokeilla.
Lidlin sämpyläjauhopussi on todella hyvää jauhoa!
Ensin (kuiva)hiiva lämpöiseen veteen/maitoon/vesimaitoon, jota on puoli litraa, (muista puristella hiivaklöntit KUNNOLLA sekaan), mukaan sokeria 2 rkl, suolaa 2tl ja oliiviöljyä n. desi. Sitten desi jauhoja mukaan ja tee sellainen kunnon liemi ja pyörittele aikasi sitä. Seuraavaksi lisäät jauhoja pikkuhiljaa, koko ajan vaivaten niin kauan, että taikina lähtee juuri ja juuri sormista irti (jauhoja kuluu reilut 10dl). Eli tavallaan vähän löysäksi saa jättää. Sitten kohoamaan 20min ajaksi. Levitä taikina pellille (ja painele joitain siemeniä taikinan pintaan) ja laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kun uuni on lämminnyt, leikkaa veitsellä tai pistele haarukalla taikina ruuduiksi ja kastele sumutinpullon avulla taikinan pinta vedellä märäksi. Paita uunin keskitasolla vartti. Voila. Sulla on pellillinen sämpylää, joka on oikeasti hyvää ja vähän "sitkeää" kuin kaupan leipä.
Nimimerkki,
miehetkin osaavat
Laita jauhoja niin että taikina on juuri ja juuri leivottavaa ja lopuksi vielä n. 50-75g sulatettua voita ja saat taatusti hyvää leipää tai sämpylää!