tein tiramisua ja on se hyvää, mutta sellainen tietty maku puuttuu.
Mietin että voisiko se mättää en laittanut mascarponea vaan tuorejuustoa, vai onko sillä mitään eroa?
Jospa se olisi huomenna parempaa kun yön on jääkaapissa.
Mutta laitoin savojardikeksejä mikä on se tärkein.
Kommentit (6)
Osaatko sanoa miten se sitten eroaa muista tuorejuustoista?
ja siten maukkaampaa. Minulle tiramisun tekemisen opetti italialainen ystävättäreni, joka ensimmäisellä kerralla oikein järkyttyi kun ehdotin tavallista tuorejuustoa. Mascarpone on kuulemma ainoa joka antaa tiramisuun riittävän täyteläisen maun. Joka tapauksessa tiramisua kannattaa pitää "vetäytymässä" tunteja tai mieluiten yön yli.
ja siten maukkaampaa. Minulle tiramisun tekemisen opetti italialainen ystävättäreni, joka ensimmäisellä kerralla oikein järkyttyi kun ehdotin tavallista tuorejuustoa. Mascarpone on kuulemma ainoa joka antaa tiramisuun riittävän täyteläisen maun. Joka tapauksessa tiramisua kannattaa pitää "vetäytymässä" tunteja tai mieluiten yön yli.
ei ole oikean makuinen, seuraavaksi pitää tehdä mascarponeen.
Ihan kamalia ohjeita tuli kun googlailin. osassa oli kermavaahtoa / rahkaa / liivatetta / tavallinen kakkupohja yms mitä ei ole todellakaan sitten enää tiramisua.
Kaikki meni, viimeistä murua myöten.
Ingredients
1 cup espresso coffee, or 8 teaspoons espresso powder dissolved in 1 cup boiling water
1 cup Frangelico hazlenut liqueur, plus more for the filling
For the filling:
2 eggs, separated
1/3 cup superfine sugar
1/4 cup Frangelico hazlenut liqueur
1 pound (2 cups) mascarpone
30 Savoiardi biscuits (lady fingers), approx. 14 ounces
3/4 cup chopped roasted hazelnuts
3 teaspoons unsweetened cocoa powder
Special equipment: 8-inch square dish
Combine the coffee and 1 cup Frangelico in a pitcher, and allow to cool if the coffee is hot.
Whisk the egg whites till frothy. In a separate bowl beat the yolks and sugar with the 1/4 cup Frangelico for the filling. Add the mascarpone to the yolks and sugar mixture, beating it in well to mix. Gently fold in the foamy egg whites, and mix again.
Pour half of the coffee and Frangelico mixture into a wide shallow bowl and dunk enough Savoiardi cookies for a layer, about 4 at a time, into the liquid, coating both sides. Line your tiramisu dish with the soaked Savoiardi cookies; they should be damp but not falling to pieces (though it wouldn't matter if they did). Pour any leftover liquid from the dipping process over the layer you have made.
Put half the mascarpone mixture on top of the soaked cookies and spread to make an even layer. Pour the remaining coffee and Frangelico mixture from the pitcher into the shallow dish and make another, final, layer of Savoiardi, dipping as before and layering on top of the mascarpone in the dish.
Pour any leftover liquid over the Savoiardi layer, and then cover with the final layer of mascarpone. Cover the dish with plastic wrap and leave overnight, or for at least 6 hours, in the refrigerator.
When you are ready to serve, take the tiramisu out of the refrigerator and remove the plastic wrap. Mix the chopped roasted hazelnuts with 2 teaspoons of cocoa and sprinkle over the top layer of mascarpone. Then dust with the final teaspoon of cocoa powder, pushing it through a strainer for lighter coverage, over the nut-rubbly tiramisu.
ja MISU puuttuu? Metsästä jostain tuore kissa ja lisää se "tiraan", niin a vot!