Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Antakaa säästövinkkejä, miten saada ruokalasku pienemmäksi kuukaudessa?

28.11.2005 |

Meillä ei syödä viikolla mitenkään erikoisesti, eikä yleensä viikonloppuna, joskus kanaa joka on kallista... Yleisin ruoka aine on meillä jauheliha ja sitten ostan kyllä aikapaljon valmista siis pihvejä, lihapullia tämän tyylistä. Saako paljon halvemmalla jos itse väsäisi? Kun tuntuu että raaka-aineet kuitenkin ruokaa ei ole mitään halpoja.

Mutta kaikki mahdolliset vinkit olisi tervetulleita!! ja ohjeet...

Kommentit (7)

Vierailija
1/7 |
29.11.2005 |
Näytä aiemmat lainaukset

Moi...minäkin elokuisista=)

Itse käyn kerran kuukaudessa kaupassa " kunnolla." Teen listan valmiiksi ja tongin pakkasen, jääkaapin ja kaapit läpi. Pidän tiettyä perusvarastoa yllä. Kaapissa (siis omassani) pitää olla aina jauhoja, sokeria, käyttämiäni mausteita, säilykkeitä jne.

Ostan pari kärryllistä kerralla, rahaa menee n. 300 euroa. Perunoita, porkkanoita, varsiselleriä, sipulia, paprikaa, tomaatteja, kurkkua, hedelmiä, parsaa tai mitä nyt mieli tekee, leipiä, osa esipaistettuja, leivontamargariinia, juustoraasteita, ruokakermaa, vispikermaa, creme fraichea, kinkkuleikkeleitä, jauhoja, sokeria, munia, säilykkeitä, spaghetit ym... ja lihahyllyistä kerään tähän tyyliin: monta pakettia jauhelihaa, lisäksi lampaan jauhelihaa, broilerin jauhelihaa, naudan sisä- tai paahtopaistia muutama kilo, possun sisäpaistia, possun ulkofilett,ä broiskun rintoja monta pakettia, possun kyljyksiä, siskonmakkaroita, broiskun koipia, pakastekanoja ym...lisäksi pakastevihanneksia, pakastepinaattia jne... Siitä riittää sitten lähes koko kuukaudeksi, kaupasta pitää hakea vaan tuoretarvikkeet, mutta muuten aineita löytyy aina kotoa. Voi leipoa kaikenlaista, tehdä ruokaa mielihalujen mukaan ja vaikka suunnitella ruokalistan valmiiksi. Aikanaan teinkin niin, että suunnittelin kuukauden listan etukäteen, jonka pohjalta tein kauppalistan. Lista oli jääkaapin ovessa ja illalla ennen nukkumaanmenoa nostin pakkasesta jääkaappiin sulamaan seuraavan päivän tarvikkeet. Se oli loistava juttu, ei tarvinnut käyttää energiaa miettimiseen, että mitähän taas tänään tekisi. Vähän se vaatii vaivaa, mutta toteuttaminen onkin sitten jo helppoa.

En tiedä saitko mitään tästä irti....jos kiinnostaa, käy säkin blogissani katsomassa oisko siellä sullekin jotain vinkkiä=)



T:Lintu75 www.Lintu75.vuodatus.net

Vierailija
2/7 |
29.11.2005 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä ruokalaskut kutistui kun aloin tehdä keittoja ja laatikoita yms isompia eriä kerrallaan. Keittoa teen niin että perunoita paljon, pari kolme pussillista keittojuureksia ja lihaa n 400 g, sipulia...näistä saan kyhättyä kerralla koko perheelle 2-3 lämmintä ateriaa, pakastan keiton valmiiksi annoksiksi,jolloin ei tarvii kuin sulattaa se mikä menee sillä kerralla.

Makaroonilaatikkoa teen aina monta laatikollista, sekin on aika edullinen ruoka.

Välipalaksi teen usein esim pannaria yms joista riittä pienellä ainessatsauksella isommallekkin porukalle, hyvää ja tayttävää

Leipää yms syödään aika vähän mutta käyn välillä esim ehon leipomon myymälässä ja sieltä ostan isomman satsin uunituoreita leipiä pakkaseen ja saa todella edullisesti..esim. 3 isoa leipää 2 euroa...Kaupassa sama maksaisi helposti 4-5euroa

Makarooni on edullista kun ostaa isoista ruokamarketeista, saa monta pussia eurolla yms.

Perunaa syödään paljon ja se on halpaa, terveellistä ja täyttää vatsan

Teen perunasta paljon erillaisia juttuja, uunissa puolikkaina ja maustettuina, muusia, keitettynä, lohkoina, pannulla paistettuna,laatikkoa...sen kanssa tarjoan sitten jotain lihaa ja kastiketta

Kasviksia pyrin tajoamaan aina jossain muodossa. Edullisimmillaan ne on esim Euroshopperin porkkana kukkakaali, parsakaali sekoituspussi. Iso Kilon pussi maksaa muistaakseni jotain 1,50euroa...siitä riittää moneen ateriaan...



Herkkuja pyrin mahdollisimman vähän ostamaan koska ne nostaa nopeasti ruokalaskun hintaa...mutta aina jotain hyvää pitää olla kahvin kanssa...Kekseista ostan usein edullisemia versioita vaikka ei aina olekkaan niitä parhaimman makuisia mutta kelpaavat kuitenkin kun makeanhimo iskee tai sitten leivon itse jotain hyvä...leivontaaineksia pidän myös kuten lintu75kin, aina kotona perustarvikkeina...



Toivottavasti sait tästä ees jonkun vinkin, mukavia ruuanlaittohetkiä=)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/7 |
29.11.2005 |
Näytä aiemmat lainaukset

etukäteen suunnittelu ja isojen satsien tekeminen kerralla pienentää ruokalaskua. Ja kyllähän se helpottaakin elämää, jos tekee esim. lihapullia ja lihamureketta pakkaseen valmiiksi ja sitten tarjoilee niitä eri lisukkeiden kanssa. Ei mene niin paljon aikaa ruoanlaittoon.



Ja erilaiset raasteet toimivat hyvin lisukkeena lämpimän ruoan kanssa eivätkä tule kalliiksi. Myös pakastevihannekset on tuttuja meidän ruokapöydässä. Hedelmiä tulee ostettua välipalaksi usein kausittain sen mukaan, mikä milloinkin on edullista.



Totta on myös se, että herkut, mehut ja limpparit kasvattavat kauppalaskua yllättävän paljon. Pitäähän sitä jotain hyvääkin välillä ostaa mutta niitä herkkujakin on tosiaan monenhintaisia.

Vierailija
4/7 |
29.11.2005 |
Näytä aiemmat lainaukset

joka on laadittu johonkin maailman aikaan toiseen viestiin, mutta ei jaksa kirjoittaa aina uusiksi ;)





Ensinnäkin: varsin usein edullisia ruokia etsivää kehotetaan vertaamaan kilohintoja, mikä onkin saman ruoka-aineen eri pakkauksia ja pakkauskokoja vertaillessa järkevää - useimmiten suuri pakkauskoko on halvempi kuin pieni, mutta ei aina, joten aina kannattaa verrata. Esimerkiksi yhden pillimehupurkin hinnalla saattaa saada koko litran tuoremehua, joten kannattaa ostaa iso purkki, vaikka osa menisi hukkaankin. Toisaalta vehnäjauhot maksavat lähes aina enemmän viiden kilon pussissa kuin kahden kilon pussissa.



Mutta: todellista käsitystä siitä, mikä ruoka tulee halvimmaksi ei saa vertailemalla eri ruokien kilohintoja, vaan vertailemalla hintoja mittarilla euroa/senttiä per KILOKALORI (tai joule). Mehän emme tarvitse päivittäisen energiantarpeemme tyydyttämiseen tiettyä kilomäärää ruokaa, vaan tietyn kalorimäärän ja syömällä pelkkää voita kalorit tulevat paljon pienemmästä määrästä (kiloina) ruokaa kuin syömällä kurkkua. Tällä asialla ei tietenkään ole mitään tekemistä ruoan terveellisyyden kanssa, mistä syystä pelkkiä vehnäjauhoja tai makaronia ei voi syödä, vaan terveellisyyden ja maun vuoksi on hankittava jotain kalliimpaakin. Asiallisen ja silti edullisen ruokakorin saa siis aikaiseksi vertailemalla kalorihintoja ja valitsemalla kustakin tuoteryhmästä järkevästi yhdistellen edullisimmat tuotteet.



Näin mitaten vihannekset ja hedelmät ovat KAIKKEIN KALLEIMPIA perusruoka-aineita ja pelkkiä vihanneksia käyttämällä ruokalasku on kaikkein suurin (vaikka usein näkee toista väitettävän). Tottakai Gourmet -valmiseineksiä ja erikoistuotteita käyttämällä ruokalaskusta saa vieläkin suuremman kuin porkkanaa popsimalla, mutta tällä vertailulla tarkoitan edullisia peruselintarvikkeita. Todellisuus on se, että ruoassaan eniten säästää se, joka syö epäterveellisesti ja pystyy hallitsemaan mielitekonsa ja pitämään syömänsä ruokamäärät kohtuullisina - sekä tietysti tekee ruokansa itse.



Mielitekojen hallinta onkin yksi edullisen ruokavalion perusteista: Kevyttuotteet ovat lähestulkoon AINA hinnaltaan kalliimpia kuin vastaavat normaalituotteet ja useissa tuotteissa terveydellistä merkitystä ei ole jos vertaa siihen, että söisi normaalituotetta vähemmän: Makkarat, juustot, keksit ja suklaat kannattaa syödä normaalituotteina ja hillitä mielitekonsa pieneen määrään. Maito lienee lähes ainoita poikkeuksia, joissa rasvattoman maidon terveysvaikutus on iso verrattuna täysmaitoon ja keveydestä kannattaa maksaa. Mielitekojen hallintaa on myös se, että laittaa perheelle kunnon ruokaa sen sijaan, että kaikki kävisivät vuoronperään jääkaapilla syömässä sitä sun tätä: nämä välipalat tulevat yllättävän kalliiksi ja perusruoka maksaa paljon vähemmän! Jos tällaisia välipaloja tarvitaan, niin itse leivotut leivonnaiset, omatekoinen viili jne. ovat hyvä vaihtoehto.



Toinen pääsääntö on se, että valmiseinekset maksavat lähes AINA enemmän kuin vastaava tuote itse tehtynä (toisaalta kaupan lihapullista valtaosa on jauhoa ja jos teet itse hyvästä jauhelihasta, niin tulee kalliimmaksi). Eineksiä kannattaa siis välttää kuin ruttoa jos haluaa pienentää kauppalaskuaan: Tee isoja annoksia ja pakasta ylimäärä annoksina. Tee kotona eväät töihin. Jos joskus joudut ostamaan eineksiä, niin valitse halpoja: hernekeittoa, kalapuikkoja, nakkeja, lihapullia ja jauhelihapihvejä, maksa- ja makaronilaatikkoa, valmispitsoja, pinaatti- ja verilettuja,¿ Älä osta valmiita mikroaterioita, lämpimiä annoksia tiskiltä, eksoottisia annoksia, kerrosleipiä ja täytettyjä patonkeja,¿ ja vertaa niitä kilohintoja!



Yksi avainasia on myös se, että keittokirjan ohjeissa kannattaa tuplata halpojen ainesten (esim. makaronin tai riisin) määrä ja puolittaa kalliimpien ainesten (esim. liha tai kasvikset) määrä - näin sapuskakokonaisuuden hinta putoaa. Aineksia voi myös korvata halvemmilla, esim. jauhelihan soijarouheella, eksoottiset vihannekset tutummilla jne. Ylipäänsä kannattaa valita keittokirjasta ne ohjeet, joissa on pääasiassa tavallisia halpoja aineksia ja unohtaa tai jättää juhlapäiviksi ne, joihin tarvitaan kovin eksoottisia tai kalliita tuotteita.



Juomissa voi säästää suuria summia: vesi on suurinpiirtein ilmaista ja lisäksi huomattavasti terveellisempää kuin limpparit ja oluet, joilla ei ole mitään ravitsemuksellista merkitystä. Juhlapäiviksi mehua tai limpparia kannattaa ostaa valmiiksi kesän isoista tarjouksista: 1,5 litran limpparipullon voi saada 79 sentillä ja omassa ruokakaupassamme ovat jatkuvasti omena- ja appelsiinimehut tarjouksessa 5 purkkia eurolla ¿ siis 20 senttiä litra, mikä on jo edullista ruokaa! Kahvi on kallista, eikä lainkaan välttämätöntä juomaa ¿ tee on paljon halvempaa ja sitä voi tehdä itsekin.



Varsinkin vihanneksissa ja hedelmissä, mutta myös joissain muissa tuotteissa kannattaa suosia kausituotteita: appelsiinit ovat edullisimmillaan joulun alla, omenat alkusyksystä, tomaatit, kurkut ja paprikat keskikesällä jne¿ Kannattaa seurata hintoja ja ostaa aina sitä, mikä on halvinta juuri siihen aikaan vuodesta. Jos on hyvä kellari, niin perunat, porkkanat jne. voi ostaa koko vuodeksi kerrallaan. Myös esim. sokerista on halvimpia tarjouksia syksyllä säilöntäaikaan, kokonaisia kinkkuja saa joulun alla ihan älyttömän halvalla ja joulun jälkeen vielä halvemmalla jos niitä on vielä jäljellä. Uusia perunoita tai mansikoita ei kannata ostaa heti sesongin alussa, jolloin ne ovat kalleimmillaan, vaan vasta kun hinnat ovat tippuneet alimmilleen ¿ kokemus auttaa. Kaali on todella halpa vihannes, jos siitä tykkää ja osaa käyttää. Itse pidän vihannesten ja hedelmien suhteen linjana, että yli 2 euroa en kilolta maksa, tavallisimmista en tietysti sitäkään.



Jos omistaa oman puutarhan tai voi vuokrata maatilkun viljelyä varten, niin kannattaa viljellä kasviksia omaan käyttöön. Pienen maatilkun omistajan kannattaa miettiä, mitä viljelee ja isolla pellolla voi viljellä paljon kaikenlaista. Pienellä tilkulla kannattaa tietenkin viljellä mielummin niitä tuotteita, jotka maksavat kaupassa paljon kuin esim. perunaa, jota saa suhteellisen halvalla. Jos on paljon aikaa, niin voi viljellä suuritöisiä tuotteita, esim. vadelmia ja helpommalla pääsee, kun viljelee vaikka raparperia ja herukoita. Jos on hyvät säilytystilat, niin tuotteita kannattaa säilöä koko vuodeksi. Lisäksi kannattaa tietysti marjastaa, sienestää ja kalastaa, ilmaista ruokaa ovat metsät ja järvet pullollaan!



Ja ensimmäinen hankinta kun ryhtyy säästämään on tietenkin PAKASTIN. Oikeastaan säästämisestä ei tule yhtään mitään ilman pakastinta. Säästämisen alussa tarvitaan enemmän rahaa kuin normaalisti ja vasta varastojen täyttymisen myötä tulee sitä säästöä. Koskaan rahat eivät saa olla ihan loppu, koska aina pitää olla mahdollista ostaa iso erä tarjoukseen tulevaa tuotetta. Eli idea on, että ostetaan isoja eriä silloin kun saadaan halvalla ja säilötään tuotteet kaappiin tai pakastimeen. Esim. meillä on aina jauhelihaa (paistijauheliha tarjouksesta 4,95 / kilo) pakastimessa, tällä hetkellä yli 5 kg pakattuna 100 g ¿köntsinä¿ joista on helppoa ottaa aina tarvittava määrä sulamaan. Myös valmiita ruokia voi pakastaa eli vaivan välttämiseksi kannattaa tehdä isoja annoksia. Myöskin valmiseineksiä voi pakastaa (ei kuitenkaan sellaisia, jotka on jo kertaalleen pakastettu).



Yksi huomioitava asia, jossa voi säästää paljonkin on se, ettei kannata jättää ruokia pilaantumaan. Erityisen harkiten kannattaa ostaa kaikkea sellaista, mikä ei säily kauaa ¿ erityisesti hedelmät ja vihannekset ovat vaarallisia, koska niitä ei useinkaan voi käyttää muutoin kuin tuoreena. Ja sitten jos harkinnasta huolimatta huomaa, että jääkaapissa on liikaa ruokaa ja joku tulee pilaantumaan, niin kannattaa laittaa kiireesti pakastimeen kaikki sellainen minkä voi ja syödä sellaiset, mitä ei voi pakastaa. Osan esim. hedelmistä tai vihanneksista voi myös käyttää ruoanlaittoon tai leivontaan ja pakastaa sitten kypsänä. Joitakin voi hyvin kuivata säilytettäväksi ja osan voi keittää hilloksi, appelsiineista voi vaikka puristaa mehut ja pakastaa ¿ omenalohkot voi pakastaa ihan siltään. Myös esim. maitoa ja juustoa voi pakastaa, mutta ne menettävät rakenteensa jolloin ne kannattaa käyttää sulatettuna esim. lettuihin, puuroon, pizzaan tms. Leivät kannattaa mieluummin kuivata kuin homehduttaa ja tehdä niistä korppujauhoa ¿ samoin kannattaa käyttää esim. kantapalat jos ei halua syödä niitä. Lämpimillä keleillä kauppaan kannattaa aina ottaa kylmälaukku varaajineen mukaan ja pakata tuotteet kassalla suoraan kylmälaukkuun ja siirtää kotona suoraan jääkaappiin



Ja kannattaa myös muistaa, että ¿parasta ennen¿ ¿päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä. Osa tuotteista pilaantuu nopeasti, osa säilyy hyvin viikkotolkulla (tai jopa vuosia) päiväyksen jälkeen. Osa tuotteista pilaantuu ajan kanssa, osa vain menettää parhaan makunsa tai rakenteensa, mutta on ihan syötävää. Kokemus, tieto ja erityisesti omat aistit ovat paras indikaattori siitä, milloin tuotetta voi syödä ¿ ei kannata heittää jotain pois vain siksi, että päiväys on vanha. Lihassa ja lihatuotteissa kannattaa kunnioittaa päiväyksiä ja ainakin kuumentaa kunnolla jos on pienikin epäilys tuotteen laadusta. Kuivat tuotteet (jauhot, suurimot, hiutaleet) eivät yleensä pilaannu, vaan ainoastaan todella pitkään säilytettäessä niihin tulee karvas maku. Rasvaiset tuotteet härskiintyvät, mutta niitä voi hyvin syödä siihen saakka kun makuaisti sallii. Kananmunista ja maitotuotteista pystyy omin aistein toteamaan milloin ne ovat pilaantuneita ja siihen saakka niitä voi hyvin käyttää: hapanmaitotuotteet (piimä, jogurtti) säilyvät todella kauan ja kananmunat jopa vuosia jos kuori on ehjä (tästä on tehty kokeita), tavalliset maitotuotteet pilaantuvat nopeammin, varsinkin jos kylmäketju on katkennut jossain vaiheessa. Vanhentuneet pakasteet voi hyvin käyttää: ainoastaan rakenne muuttuu pitkään säilytettäessä, mutta pilaantuneita niistä ei tule vaikka säilyttäisi kymmeniä vuosia (elleivät pääse sulamaan välillä). Tavoite ei tietenkään ole säilyttää ruokia mahdollisimman pitkään vaan muodostaa kokonaistaloudellisesti järkevä kierto niin, että kaikki tulee syötyä kohtuullisessa ajassa. Ja home tai ötökät ovat tietysti aina varmoja merkkejä siitä, että tuote on pilaantunut ¿ hengellään ei kannata leikkiä!



Tässä listaa joistakin elintarvikkeista euroa (senttiä) / kilokalori ¿tyylillä. Hinnat ovat edullisia tai tarjoustuotteita, koska niitä säästäjän kannattaa käyttää. Vertauksena mainittakoon vaikka, että jäävuorisalaatista saatu kalori maksaa 233 kertaa enemmän kuin vehnäjauhosta tai makaronista hankittu ja kurkun kalorikin maksaa 76 kertaa enemmän kuin kaurahiutaleen kalori. Normaalikokoinen nainen kuluttaa päivässä keskimäärin 2000 kilokaloria. Jos hän täyttää päivittäisen ravinnontarpeensa makaroneilla, se maksaa 22 senttiä päivässä, 6,6 euroa kuukaudessa ja 80,3 euroa vuodessa. Kaurahiutaleilla hinnaksi tulee 58 senttiä päivässä, 17,4 euroa kuukaudessa ja 211,7 euroa vuodessa. Jos hän täyttää ravinnontarpeensa porkkanalla niin se maksaa 10,4 euroa päivässä, 312 euroa kuukaudessa ja 3796 euroa vuodessa. Tuoretta tonnikalafilettä syöden luvut ovat 35,4 euroa päivässä, 1062 euroa kuukaudessa ja 12 921 euroa vuodessa ja jäävuorisalaattia syöden 53 euroa päivässä, 1590 euroa kuukaudessa ja 19 345 euroa vuodessa. Mainittakoon vielä, että kun perunaa pidetään halpana ruokana niin sikäli se ei ihan pidä paikkaansa, että perunan kalori maksaa 10 kertaa enemmän kuin makaronin kalori ja 3,5 kertaa riisin tai kaurahiutaleen kalorin verran. Perunan kanssa saman hintaisia ovat mm. ruisleipä, paahtoleipä, maito, edamjuusto, jogurtti, jäätelö, suklaa, sipsit, broilerin koipireisi, makkara, tonnikalasäilyke öljyssä ja banaani (tietysti perunan hinnassa on suuria vaihteluita vuodenajan mukaan).



vehnäjauhot 35 senttiä kilo - 0,011 s/kcal

makaroni 38 senttiä kilo ¿ 0,011 s/kcal

kaurahiutaleet euron kilo - 0,029 s/kcal

puuroriisi 80 senttiä/kilo - 0,023 s/kcal

pitkäjyväinen riisi 1,3 euroa kilo ¿ 0,038 s/kcal

ruisleipä 2 euroa kilo - 0,09 s/kcal

ruisnäkkileipä 3 euroa kilo ¿ 0,10 s/kcal

paahtoleipä 2,8 euroa kilo ¿ 0,11 s/kcal

Ciabattaleipä 5,4 euroa kilo ¿ 0,26 s/kcal

pulla 5 euroa kilo ¿ 0,15 s/kcal

kermaleivos 18 euroa kilo ¿ 0,60 s/kcal

maissihiutaleet 2 euroa kilo ¿ 0,05 s/kcal

mysli 3 euroa kilo ¿ 0,09 s/kcal

muromysli 4,8 euroa kilo ¿ 0,11 s/kcal

riisimurot 7 euroa kilo ¿ 0,19 s/kcal

Kellogs Frost Rice 8 euroa kilo ¿ 0,21 s/kcal

Kellogs Special 10,3 euroa kilo ¿ 0,28 s/kcal



margariini 2 euroa kilo - 0,027 s/kcal

täysmaito 49 senttiä litra - 0,07 s/kcal,

rasvaton maito 49 senttiä litra - 0,14 s/kcal

äidinmaidonkorvike euron litra - 0,15 s/kcal

Edamjuusto 3,90 kilo - 0,11 s/kcal

Goudajuusto 7 euroa kilo ¿ 0,19 s/kcal

sulatejuustoviipale 7 euroa kilo ¿ 0,25 s/kcal

raejuusto 5 euroa kilo ¿ 0,53 s/kcal

jogurtti litran purkeissa euron litra - 0,12 s/kcal

jogurtti pikkupurkeissa 1,5 euroa litra ¿ 0,18 s/kcal

viili 1,3 euroa litra ¿ 0,20 s/kcal

vaniljakermajäätelö (euroshopper) 1,6 euroa kilo ¿ 0,08 s/kcal

kasvirasvajäätelö kaksi euroa kilo - 0,11 s/kcal

jäätelöauton jäätelötuutit 5,14 euroa kilo ¿ 0,25 s/kcal

maustettu kermajäätelö litran purkissa 6 euroa kilo ¿ 0,29 s/kcal

vispikerma 4,25 euroa litra ¿ 0,13 s/kcal

Flora vanilla 5,8 euroa litra ¿ 0,31 s/kcal

ruokakerma 3 euroa litra ¿ 0,15 s/kcal

Creme Fraiche 6,45 euroa litra ¿ 0,40 s/kcal



suklaa 7 euroa kilo - 0,13 s/kcal

sipsit 7 euroa kilo ¿ 0,13 s/kcal

appelsiinimehu tarjouksesta 40 senttiä kilo ¿ 0,093 s/kcal

pillimehu euron litra ¿ 0,23 s/kcal

limppari euron litra - 0,26 s/kcal

III olut 1,50 euroa litra ¿ 0,44 s/kcal



kananmunat 1,8 euroa/kilo - 0,13 s/kcal

kokonainen lohi tarjouksesta 3,5 euroa kilo ¿ 0,23 s/kcal

lohimedaljongit 13 euroa kilo ¿ 0,85 s/kcal

tonnikalasäilyke öljyssä 2,7 euroa kilo - 0,11 s/kcal

tonnikalasäilyke vedessä 2,7 euroa kilo ¿ 0,24 s/kcal

tuore tonnikalafile 20 euroa kilo ¿ 1,77 s/kcal

broilerin koipireisi 2 euroa kilo - 0,10 s/kcal

broilerin rintafile 10 euroa kilo ¿ 0,70 s/kcal

makkara 2 euroa kilo ¿ 0,09 s/kcal

sikanautajauheliha tarjouksesta 3 eurolla kilo - 0,14 s/kcal

paistijauheliha tarjouksesta 5 euroa kilo ¿ 0,34 s/kcal

joulukinkku 3 euroa kilo - 0,13 s/kcal

porsaan sisäfile 8 euroa kilo ¿ 0,56 s/kcal

härän sisäfile 17 euroa kilo ¿ 1,39 s/kcal



valmislihapullat 1,70 euroa kilo ¿ 0,06 s/kcal

purkkihernekeitto (euroshopper) 1,15 euroa kilo ¿ 0,10 s/kcal

perunamuusijauhe (euroshopper) 4 euroa kilo ¿ 0,12 s/kcal

maksalaatikko 2,5 euroa kilo ¿ 0,14 s/kcal

perunasalaatti 2,3 euroa kilo ¿ 0,14 s/kcal

pinaattiletut 3 euroa kilo ¿ 0,16 s/kcal

kananugetit tarjouksesta 5 euroa kilo ¿ 0,18 s/kcal

kananugetit normaalihinnalla 8 euroa kilo ¿ 0,29 s/kcal

lasagne 5,7 euroa kilo ¿ 0,44 s/kcal

mikroateria lihapullat & muusi 6,7 euroa kilo ¿ 0,61 s/kcal

mikroateria pannupihvi 9,1 euroa kilo ¿ 0,83 s/kcal





peruna 70 senttiä kilo - 0,10 s/kcal

kaali 70 senttiä kilo ¿ 0,17 s/kcal

porkkana 1,5 euroa kilo - 0,52 s/kcal

kukkakaali 1,5 euroa kilo ¿ 0,65 s/kcal

sipuli 2 euroa kilo - 0,77 s/kcal

banaani euron kilo - 0,12 s/kcal

omena euron kilo - 0,27 s/kcal,

mandariini 1,6 euroa kilo - 0,39 s/kcal

persikka 2 euroa kilo ¿ 0,57 s/kcal

tomaatti 1,4 euroa kilo - 0,78 s/kcal

kurkku 2 euroa kilo - 2,2 s/kcal,

jäävuorisalaatti 2,3 euroa kilo - 2,56 s/kcal



Ja sitten jonkinlaista esimerkkilistaa siitä, millainen esimerkiksi päivän ruokalista voisi olla:





LISTA 1:



Aamupalaksi kaurapuuroa maidon kanssa (2 dl = 10 centtiä) ja omena (80 c/kg = 10 c / kpl)

Kaurapuuro:

- 1 dl kaurahiutaleita (euron kilo = 5 centtiä)

- 2 dl vettä

Mittaa aineet lautaselle ja kypsennä mikrossa. Vaihtoehtoisesti voit tehdä kattilassa satsin isommalle porukalle. Annoksen hinta on noin 5 centtiä.



Lounaaksi makaronilaatikkoa ja porkkanaraastetta (49 c/ kg = 5 centtiä), juomana vettä

Makaronilaatikko isoon uunipannuun:

- 18 dl makaronia (= likimain 3 pussia, 20 centtiä pussi = 60 centtiä)

- 600 g jauhelihaa (meillä käytetään paistijauhelihaa tarjouksesta 3,99 euroa kilo = 2,40 euroa)

- 3 isoa ¿ 6 pientä sipulia ( noin 400g, 95 centtiä kilo = 38 centtiä)

- 200 g edamjuustoa (3,99 euroa kilo = 80 centtiä)

- 30 g margariinia sipulien paistamiseen ja vuoan voiteluun (90 centtiä / 500g = 5 centtiä)

- 6 kananmunaa (1,59 euroa / 15 kpl = 64 centtiä)

- 16 dl lihalientä (sis. 3 lihaliemikuutiota = n. 40 centtiä)

Makaronit keitetään, silputut sipulit ja jauhelihat paistetaan pannussa (näin iso satsi erikseen, koska eivät kaikki mahdu yhtä aikaa pannuun). Lihalientä varten kannattaa keittää pieni vesimäärä (esim. vedenkeittimellä tai mikrossa jos haluaa säästää sähköä), johon kuutiot liuotetaan ja sitten lisätään loppu vesi kylmänä. Makaronit, jauhelihat, sipulit ja juustoraaste sekoitetaan ja kaadetaan vuokaan. Lihaliemi ja kananmunat sekoitetaan ja kaadetaan päälle. Lihaliemeen tai jauhelihaan voi halutessaan lisätä mausteeksi mustapippuria, paprikajauhetta, muskottia ja basilikaa, mutta lihaliemikuutioistakin tulee aika hyvin makua. Paistetaan 175 asteessa ja tämä on niitä ruokia, jonka voi hyvin lykätä kylmään uuniin sähkön säästämiseksi: Laita siis vuoka uuniin ja käännä uuni 175 asteeseen. 45 minuutin kohdalla voit kääntää uunin nollille ja tunnin kohdalla sapuska on valmista. Koko satsin hinnaksi tulee 5,90 euroa ja siitä tulee 16 annosta (tai 12 tosi isoa annosta), eli 37-49 centtiä per annos. Vielä huomattavasti halvemmalla pääsee, jos jättää jauhelihan kokonaan pois, vaihtaa sen soijaksi tai edes sika-nautajauhelihaksi. Verrattuna kaupan tarjousmakaronilaatikkoon (euron / 400g laatikko) säästö on huomattava ja maku huomattavasti parempi. Mainio sapuska pakastettavaksi tai vaikka otettavaksi töihin evääksi.



Välipalaksi itse leivottu sämpylä, päälle 5g leipämargariinia (1 centti) ja 2 dl jogurttia (litran purkeissa 99 c/l = 20 centtiä), juomaksi vettä.

Sämpylät:

- 1 litra vettä

- 100 g hiivaa (80 centtiä(?))

- 1 tl suolaa

- ½ dl sokeria (80 centtiä kilo = 5 centtiä)

- 6 dl kaurahiutaleita (euron kilo = 30 centtiä)

- n. 16 dl vehnäjauhoja (40 centtiä kilo = 45 centtiä)

- 100 g margariinia (90 centtiä / 500 g = 18 centtiä)

Liuota hiiva veteen. Lisää suola, sokeri ja kaurahiutaleet. Alusta jauhot taikinaan ja lisää margariini. Kohota ja leivo sämpylöiksi. Paista 225 asteessa, uunin on oltava alusta loppuun kuuma. Annoksesta tulee noin 40 sämpylää. Satsin hinnaksi tulee 1,78 euroa ja yhden sämpylän hinnaksi 4,5 centtiä.



Päivälliseksi riisipuuroa ja mehukeittoa, jälkiruoaksi kauden hedelmä (10centtiä)

Riisipuuro:

- 4 dl vettä

- 4 dl puuroriisiä (80 senttiä kilo = 40 senttiä)

- 2 l kevytmaitoa (49 senttiä litra = 98 senttiä)

- ripaus suolaa

Laita riisit ja vesi kerroskattilan yläosaan ja keitä kunnes vesi imeytyy. Lisää maitoa vähitellen keittämisen aikana kunnes puuro on valmista. Lisää halutessasi suola. Satsin hinta on 1,38 euroa ja siitä tulee 8-10 annosta. Annoksen hinnaksi tulee 14-17 senttiä.

Mehukeitto:

- 1 l omista marjoista tehtyä mehua laimennettuna (sokerin osuus n. 8 senttiä)

- 3 rkl perunajauhoja (9 senttiä)

Kuumenna mehu ja suurusta veteen liuotetuilla perunajauhoilla. Satsin hinta on 17 senttiä ja annoksia tulee ainakin 5, eli annoksen hinnaksi tulee 3,4 senttiä. Jos ei ole omista marjoista tehtyä mehua niin myös kaupan mehutiivisteeseen voi tehdä, eikä senkään hinta mikään hurja ole.



Iltapalaksi lettuja tai pannaria ja hilloa

Letut tai pannari:

- 1 l maitoa (49 centtiä)

- 3 kananmunaa ( 1,59 euroa / 15 kpl = 32 centtiä)

- n. 5 dl vehnäjauhoja (40 centtiä kilo = 14 centtiä)

- (haluttaessa ripaus suolaa ja sokeria)

- lettujen paistamiseen 30 g margariinia (90 centtiä / 500 g = 5 centtiä)

- hilloa (vadelmahillo tarjouksesta 2 x 900 g / 3 euroa = 33 centtiä / 200g)

Kananmunat vatkataan maitoon ja lisätään sopivasti jauhoja ja haluttaessa suolaa ja sokeria. Paistetaan pannulla ohuita lettuja vähässä rasvassa tai kaadetaan koko satsi leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Koko satsin hinnaksi tulee 1,78 euroa ja siitä syö 4 todella nälkäistä ja suuriruokaista ihmistä tai vaihtoehtoisesti siitä tulee 8 normaaliannosta. Annoksen hinnaksi tulee

22-45 centtiä.



Päivän ruokien hinnaksi tulee: aamupala 25c + lounas 42c + välipala 26c + päivällinen 28c + iltapala 31c eli yhteensä 1,52 euroa/hlö ja 4-henkiselle perheelle 6,08 euroa.





LISTA 2:



Aamupalaksi maissimuroja (2 euroa kilo = 10 senttiä), maitoa (49 s/litra = 10 senttiä), 1 kananmuna (1,59 euroa / 15 kpl = 11 senttiä) ja lasi appelsiinimehua (5 litraa eurolla = 4 senttiä).



Lounaaksi Broileria ja riisiä sekä vihreää salaattia, juomaksi vettä

Broileria ja riisiä:

- 6-8 kpl broilerin koipireisiä (2 kg, 1,95 euroa kilo = 3,90 euroa)

- 12 dl pitkäjyväistä riisiä (euron kilo = n.1,4 euroa)

- 10 g margariinia vuoan voiteluun (90 centtiä / 500g = 2 centtiä)

Voitele uunivuoka. Huuhtele riisit ja laita vuoan pohjalle. Puolita koipireidet ja lado ne nahkoineen riisien päälle. Kaada marinadiliemi riisien ja kanapalojen päälle. Lisää reilusti vettä. Myös tämän ruoan voi työntää kylmään uuniin, eli sinne vaan ja uuni 200 asteeseen. Kurkista uuniin aina välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Uunin voi kääntää pois päältä kun riisit alkavat pehmetä. Tästä tulee 12-16 annosta. Satsin hinnaksi tulee 5,32 euroa ja annoksen hinnaksi 33-44 centtiä.

Vihreä salaatti (kannattaa tehdä vain sesonkiaikaan):

- salaattia omasta maasta (tai ruukkusalaatti kaupasta 49 senttiä)

- 3 tomaattia (1,39 euroa kilo = 30 senttiä)

- ½ kurkkua (1,3 euroa kilo = 20 senttiä)

- halpaa salaatinkastiketta (esim. euroshopper, 10 senttiä)

Salaatin hinnaksi tulee1,09 euroa ja siitä tulee ainakin 6-8 annosta, eli 14-18 senttiä/annos.



Välipalaksi raparperi- / omenapiirakkaa ja juomaksi mehua tai omista marjoista tehtyä mehua

Raparperi-/ omenapiirakka:

- 1 l vehnäjauhoja ( 40 centtiä kilo = n. 28 centtiä)

- 2 rkl leivinjauhetta (10 centtiä)

- 1 rkl vaniljasokeria (5 centtiä)

- 6 dl sokeria (80 centtiä kilo = n. 64 centtiä)

- 300 g margariinia ( 90 centtiä / 500 g = 54 centtiä)

- 3 kananmunaa (1,59 euroa / 15 kpl = 32 centtiä)

- 1 l raparperinpaloja tai omenapaloja omalta pihalta

- kyytipojaksi litra vaniljajäätelöä (80 centtiä)

Sekoita kuivat aineet. Nypi joukkoon pehmeä margariini. Lisää munat ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Taputtele 2/3 taikinasta leivinpaperilla vuoratun uunivuoan pohjalle, kaada päälle omana/raparperipalat ja ripottele niiden päälle loput taikinasta. Paista 175 asteessa n. 30 min. uunin kannattaa olla yli 100-asteinen kun laitat piirakan uuniin, voit kääntää uunin pois päältä noin 5 minuuttia ennen kuin otat piirakan uunista. Tästä tulee iso uunipannullinen, eli ainakin 20 reilua piirakkapalaa. Satsin hinnaksi tulee 2,73 euroa ja annoksen hinnaksi 14 centtiä.



Päivälliseksi purkkihernekeittoa (25 centtiä/annos) ja 2 viipaletta ruisleipää (10 centtiä), joiden päälle 10 g leipämargariinia (2 centtiä) ja 2 viipaletta Edamjuustoa (8 centtiä), jälkiruoaksi banaani (10 centtiä) ja juomaksi vettä.



Iltapalaksi vispipuuroa ja maitoa (49 senttiä litra = 10 senttiä)

Vispipuuro:

- 1 omista marjoista tehtyä mehua laimennettuna tai mehunkeitosta yli jäänyttä marjamäskiä (sokerin osuus n. 8 senttiä)

- 1,5 dl mannasuurimoita (1,5 euroa kilo = 23 senttiä)

Lisää suurimot kiehuvaan mehuun ja keitä puuroksi. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella. Tästä tulee 6-8 annosta hintaan 31 senttiä, eli 4-5 senttiä/annos.



Päivän ruokien hinnaksi tulee: aamupala 35c + lounas 47c + välipala 14c + päivällinen 55c + iltapala 15c eli yhteensä 1,66 euroa / hlö ja nelihenkiselle perheelle 6,64 euroa.





Nämä esimerkkilistat ovat monipuolisia ja täyttäviä ja valtaosa suomalaisista syö ravitsemuksellisesti huomattavasti surkeampaa ruokaa kuin tämä. Toki ravitsemusterapeutti löytää moitittavaa joka ruokavaliosta ja tässä moitteita saisi todennäköisesti ainakin kuitujen vähyys ja vihannesten ja hedelmien pieni määrä, mutta kuinka moni oikeasti syö tämän terveellisemmin vaikka söisikin kalliimmalla? Tämänkaltaisilla ratkaisuilla 4-henkisen perheen kuukauden ruokalasku on 200 euroa ja ruoka on terveellistä perusruokaa. Jos jokainen perheenjäsen syö vaikkapa 5 ateriaa viikossa kodin ulkopuolella (koulussa, työpaikalla), niin kotiruoan lasku putoaa 170 euroon.



Ja mainitsen nyt vielä kertaalleen varmuuden vuoksi, että meillä ei todellakaan syödä pelkkää makaronia, vaan ihan monipuolista kasviksia ja hedelmiäkin sisältävää ruokaa - terveellisyyden vuoksi. Kannattaa kuitenkin tiedostaa se tosiasia, että kasvikset ja hedelmät ovat KALLIITA, koska muuten ruokakauppalasku voi kasvaa ihan turhan takia kun hampaat irvessä popsii porkkanoita säästääkseen. Tietoisesti valittu terveellinen ruoka tulee taatusti halvemmaksi kuin luulojen perusteella mutu-tuntumalla ostettu ruoka. Ja ensisijainen juttu on tietenkin mielitekojen hallinta!



Ja lähteenä noiden hintojen suhteen olivat käyttämämme ruokakaupan hinnat, sanomalehden ruokakauppamainokset sekä kirja Ruoka-aineiden ravintoainesisältö, Kela, Vammalan kirjapaino 1993

Vierailija
5/7 |
30.11.2005 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eli musta kuulosti kyllä teoriassa aivan mielettömän hyvältä nuo vinkit, mutta täytyy sanoa, että me olemme valtavia syömäreitä, sillä jos mietin noita annoskokoja, niin ei meillä kyllä tulla mitenkään jatkuvasti sellaisilla toimeen. Siis puolikas broilerin reisikoipipala, 37,5 g jauhelihaa tai pellillisesta omenapiirakkaa pitäisi tulla 20 annosta (meidän pellillä tulee korkeintaan 16 ja nekään ei ole sitten reiluja).



Luulen, että meillä raavas mies ja teini nostaisivat kapinan, mikäli tarjoaisin tuohon tyylin ruokaa, noilla annoskoilla. Taitaa nimittäin olla ainakin tuplakoko annoksissa, etenkin lihan kohdalla, eivätkä silti ylipainosta kärsi.



Mutta kuten sanottu, teoriassa kuulosti mielettömän hyvältä ja pistikin jo hieman mietityttämään, miksei meillä onnistuta noin edullisissa kokkauksissa, mutta löytyihän se syykin siihen... :-)



Vierailija
6/7 |
30.11.2005 |
Näytä aiemmat lainaukset


Myönnän kyllä, että olemme aika hoikkia ja pieniä ihmisiä. Varmasti jos on isoja miehiä tai murrosikäisiä talossa, niin annoskoot ovat isommat.



Silti kannattaa kuitenkin muistaa, että loppujen lopuksi ihminen ei niin hirveää määrää lihaa tarvitse elääkseen ja proteiinejakin saa halvemmalla muualta. Kun sen lihan sotkee muun ruoan joukkoon, niin paljon pienempi määrä riittää kuin jos sen tarjoaa erikseen. Ja lihaa voi hyvin jatkaa esim. makaronilaatikossa sillä makaronilla (tai jos haluaa lihan näköistä niin pistää toisen puolen soijarouhetta) - tuossa minun ohjeessani taitaa olla alle puolet siitä lihamäärästä, mikä yleensä resepteistä löytyy, mutta silti sitä on meidän perheen mielestä ihan riittävästi (ja enemmän kuin kaupan valmiissa makaronilaatikossa).



Ja minusta kyllä pellillisestä piirakkaa tulee 20 ihan riittävän reilua palaa, enempi olisi epäterveellistäkin ;)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/7 |
30.11.2005 |
Näytä aiemmat lainaukset

on kaiken a ja o.



Suunnittele ruuat vaikka viikoksi. Jos ESIM. teet jauhelihakeittoa ma, niin sitä syödään myös ti, lopuista juureksista tehdään vaikka kasvissosekeitto ke ja to perunamuusia, porkkanaraastetta ja esim. kalaa tai jotain lihaa tykö. Viikonlopuksi joku muu suunnitelma...eli niin,että ostetut aineet riittävät moneen.



Sitten niissä on PYSYTTÄVÄ. Ettei ostakaan muuta, koska soppa ei maistu ja heitetä sitä pois.



Leipää ja leikkeleitä vähennetään määrällisesti, jos niitä on syöty niin paljon kuin haluaa... ja esim. aamiaismurot, myslit, jogurtit ym. vaihdetaan puuroon.



Välillä pakastimen tyhjennys, eli sen mukaan suunnitellaan ateriat, mitä pakkasessa on ja täydennetään vaan välttämättömimmillä. Vasta, kun pakastimesta on käytetty kaikki kalat, lihat, makkarat ym., niin sitten ostetaan uutta. Samoin jauhot ja ryynit ym. leivotaan leiviksi jne.



SUUNNITTELU! säästää rahaa! ALoitin varsinaisen suunnittelun vasta puolitoista vuotta sitten ja se on TOSIAAn auttanut paljon. (perheessä 3 lasta)



Niin ja herkut vain esim v-loppuun tai lauantaihin tm. Meillä herkuteltiin ennen joka päivä - ei enää!

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kahdeksan yhdeksän neljä