Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Haluaisin käyttää vihanneksia monipuolisemmin, ideoita?

Vierailija
16.08.2012 |

Tykätään melkein kaikista hedelmistä, marjoista, vihanneksista ja kasviksista. Ainoa mistä kukaan meillä ei pidä on munakoiso. Kesäkurpitsa on aika vieras aine, kun en ole keksinyt mihin sitä voisi käyttää.



Muuten tuntuu että meillä on aina samat vihannekset käytössä erimuodoissa: porkkana, vihreä salaatti, kurkku, tomaatti, joskus lanttu, sipuli, kaali.



Mitkä kasvikset olisivat hyviä ihan perusruuassa ja mihin ruokiin niitä käytät? Haluaisin opetella käyttämään esim. purjoa, kesäkurpitsaa, kurpitsaa, naurista, palsternakkaa yms yms.

Kommentit (10)

Vierailija
1/10 |
16.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jauhelihan sekaan vaikka raasteita. Kesäkurpitsasta voi tehtä lasagne/moussaka tyylisen ruuan. Muusin voi tehdä välillä muustakin kuin perunasta. Sosekeittoihin menee kaikki. jne.

Vierailija
2/10 |
16.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

ihan wokkiin. Sinne kaikenlaisia kasviksia, vaikka pakasteita, mukavan kokoisina paloina (ettei mene mössöksi). Voi vaihdella, jos meinaa kyllästyttää... :) Sitten sekaan hieman nuudeleita tuomaan wokin tuntua, maustan hyvin (chiliä, smetanaa, sekalaisia mausteita kaapista) ja aaaaah. Sitä syö ilokseen, on hyvää, kevyttä ja terveellistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/10 |
16.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sinne vaan uunipellille lohkottuina erilaisia juureksia, esim. palsternakkaa, naurista, bataattia ja vaikka perunaakin. Vähän oliiviöljyä, suolaa ja pippuria päälle ja uuniin.



Wokkiin voi laittaa ihan mitä vain. Paprika ja porkkana tosi hyviä, samoin sipuli ja kaali/kiinankaali. Sekaan voi kaataa myös kik-herneitä tai muita papuja.



Kesäkurpitsasta tulee älyttömän hyvää, kun paistaa vain siivuina pannulla öljyssä. Vaihtelua tulee, jos siivuttaa juustohöylällä piitkiä suikaleita ja paistaa. Vaihtelua ruokaan saa siis jo silläkin, että tekee eri näköistä, siivuttaa eri tavalla. :)



Paprika toimii mainiosti täytettynä, eli leikkaa kansi irti, poista siemenet ja siisti sisus, täytä riisillä/couscousilla, erilaisilla kasviksilla (voi ruskistaa pannulla ennen täyttämistä) ja jauhelihalla/soijarouheella, lisäksi juustoa sekaan ja päälle, plus kansi kiinni ja uuniin.

Vierailija
4/10 |
16.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Uunijuurekset, niinkuin joku jo mainitsikin, ovat tosi hyvää ja maistuvat lapsillekin.



Kesäkurpitsasta ja porkkanasta voi vuolla suikaleita juustohöylällä tai raastaa isolla terällä ja paistaa runsaassa öljyssä pannulla. Päälle vaikka paprikamaustetta tai suolaa ja valkosipulia.



Lanttu maistuu lisukkeena kun sen kuutioi ja paistaa voissa ja maustaa suolalla ja valkosipulilla.



Naurista voi syödä sellaisenaan, kun sen viipaloi ensin sopivan ohuiksi viipaleiksi ja maustaa oliiviöljyllä, suolalla ja vaikka ruohosipulilla.



Kukkakaalia, lanttua, palsternakkaa, porkkanaa yms voi käyttää juuresmuusin aineksina. Samoista aineksista voi valmistaa perunan kanssa tai ilman erilaisia sosekeittoja joista saa ruokaisempia tuorejuustolla tai kermalla. Päälle kuivalla pannulla paahdettuja auringonkukansiemeniä ja lisukkeeksi hyvää tummaa leipää.



Kesäkurpitsasta voi tehdä sipsejä kun vuolee ensin juustohöylällä ohuita siivuja, maustaa ja ripottelee päälle öljyä ja sen jälkeen paistaa varovasti 100 asteessa kunnes ovat kuivia ja rapsakoita.



Kurpitsa sopii jauheliharuokien sekaan ihan sellaisenaan.

Vierailija
5/10 |
16.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

vaikkei olla vegetaristeja niin tosi monet ateriat on lihattomia ja kalattomia. Kasviksista nyt voi tehdä ihan mitä vaan. Keittoja, pastakastikkeita, niitä voi paistaa pannulla öljyssä lisukkeeksi ja yrtein maustettuna, niistä voi tehdä juustojen kanssa uunivuokaa jne. Ja ruokaisia salaatteja tietysti.



Siitä kesäkurpitsasta saa muuten tosi herkullista uunivuokaa, jos tekee ensin basilikalla maustetun tomaattikastikkeen, sitten paistaa kesäkurpitsat kypsiksi puolen sentin kiekkoina, minkä jälkeen latoo uunivuokaan kerroksittain tomaattikastiketta, kesäkurpitsaa, mozzarellajuustoa, revittyä tuoretta basilikaa ja raastettua parmesanjuustoa. Sitten 200 asteessa paistoa noin 40 min, ekat 20 min folion alla. Nams.

Vierailija
6/10 |
16.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kokeile tehdä ratatouillea. Purjo sopii hyvin perunan kanssa sosekeittona. Sitä voi käyttää ihan kuin sipulia eli keventämään ja maustamaan mitä vaan jauhelihakastiketta, salaattiin sellaisenaan, uuniperunakastikkeeseen...



Pakastealtaista saat brysselinkaalia, pitkiä papuja, herneitä ja vaikka mitä. Menevät ihan sellaisenaan lisukkeeksi kevyesti keittämällä tai höyrystettynä. Perunamuusin voi terästää pinaatilla, nokkosia voi lisätä lettutaikinaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/10 |
16.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Leikkaa kesäkurpitsat n. 1-2 sentin siivuiksi. Lado uunivuokan pohjalle. Laita siivujen päälle pestoa ja lopuksi vuohenjuustosiivuja. Uuniin 225 noin puoli tuntia. Nam!



Ei toki mitään terveysruokaa, mutta kiva tehdä joskus viikonloppuisin.

Vierailija
8/10 |
16.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sinne vaan uunipellille lohkottuina erilaisia juureksia, esim. palsternakkaa, naurista, bataattia ja vaikka perunaakin. Vähän oliiviöljyä, suolaa ja pippuria päälle ja uuniin.

Nämä on tosi hyvä! Lisäksi yrttejä voi laittaa mausteeksi, esim. porkkanan kanssa sopii timjami tosi hyvin.

Yksi mitä olen tehnyt lisäkkeeksi on raastaa karkeaa raastetta (pesim. orkkanaa/lanttua/kesäkurpitsaa sekaisin) ja maustaa suolalla ja pippurilla. Panulle ja kookosmaitoa päälle. Haudutusta (levy sen verran pienemmälle, että porisee vain vähän) sen aikaa, kunnes raaste on vähän pehmennyt. Sopii ehkä vähän yllättäen ihan jauhelihakastikkeen lisäkkeenäkin...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/10 |
16.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ideoita:



Kuorimaveitsellä tai juustohöylällä kesäkurpitsasta ja porkkanasta pitkiä suikaleita, pikainen paisto öljyssä pannulla. Maustetaan pippurilla, suolalla ja vaikka rosmariinilla.



Palsternakkaa, porkkanaa, perunoita, lanttua, juuriselleriä, kaalia uunivuokaan. Päälle pippuroitu ja pintasuolattu reilunkokoinen pala porsaan lapaa tai etuselkää nahkoineen. Paistetaan uunissa useampi tunti, kunnes lihaa voi lusikoida ja nahka irtoaa ilman työkaluja. Nautitaan hapankaalin kanssa.



Kastikkeeseen saa helposti ujutettua raastettua porkkanaa, kesäkurpitsaa tai vaikkapa punajuurta. Ja ei, punajuuren kanssa värkkääminen ei ole sottaista vaikka niin moni luulee.



Täytetyt paprikat tai kesäkurpitsat. Täytteeksi voi laittaa vaikka edellispäivän kastikkeen jämät, reilusti juustoa vaan pintaan. Paistetaan 200 asteessa kunnes pinnassa kiva väri.



Gratiini: kukkakaalta ja parsakaalta, kermaa, koskenlaskijaa, mausteita, juustoraastetta. Kaikki vuokaan ja uuniin, tosin juustoraaste kannattaa laittaa ehkä vähän myöhemmin.



Sitten ihan vaan höyrytetyt nuppuvihannekset. Yksinkertaista ja hyvää.



"pyttipannu", pakastevihanneksia paistellaan pannulla voissa ja/tai öljyssä. Maustetaan currytahnalla.



Punajuuri-aura paistos. Punajuurta 1kg kuutioidaan voideltuun uunivuokaan, auramurua päälle. Kermaa pari desiä. paistetaan uunissa pehmeäksi.



Ratatouille.



Palsternakasta, kukkakaalista ja perunasta ihanaa muusia.



Unohda pakastejuurekset kauppaan. Tee sen sijaan mikä tahansa keitto tuoreista juureksista. Porkkana, palsternakka, lanttu tai nauris, purjo, juuriselleri, fenkoli, peruna.



fenkolilaatikko. Muuten sama kuin makaronilaatikko, mutta korvaa makaroni pieniksi pilkotulla fenkolilla.



Vierailija
10/10 |
16.08.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eeva-tädin kaalisalaatti



1 pienehkö keräkaali

1 paprika

1 pienehkö sipuli

liemi:

1 3/4 dl sokeria

1 3/4 dl valkoviinietikkaa

runsas 1 dl rypsiöljyä

1 tl suolaa

1 tl sellerisuolaa

1 tl vaaleaa siirappia

ripaus mustapippuria



1. Raasta keräkaali. Kuutioi paprika pieniksi kuutioiksi ja silppua

sipuli hienoksi.

2. Pane kasvikset kulhoon, sekoita ja ripottele sokeri päälle.

3. Pane kaikki liemen ainekset kattilaan, sekoita, kuumenna ja keitä

noin 3 minuuttia.

4. Kaada kiehuva liemi kaaliraasteen päälle.

5. Peitä ja anna maustua kylmässä ainakin vuorokausi ennen tölkitystä. Salaatti säilyy hyvin jääkaapissa muutaman viikonkin.



Nam!