Hei kasvissyöjä! Laittaisitko oma suosikkireseptisi?
Pääruuat lähinnä kiinnostaisi mutta muutakin voi laittaa, kiitos!!
Terveisin kasvissyöjä-aloittelija jolta puuttuu mielikuvitus :)
Kommentit (14)
vettä, kasvisliemikuutio, punaisia linssejä, pari tomaattia ja pippuria. Kun kypsää, soseuta.
En ole varsinainen vegetaristi mutta meillä syödään paljon ihan pelkkiä kasvisaterioitakin.
Tässä laitan vaikka sen mitä aion laittaa tänään ruoaksi perheelle:
Tomaattiriisiä, parsakaalia, ja paistettua marinoitua halloumia TAI tofua
- oliiviöljyä
- 1-2 parsakaalia
- valkosipulia
- kuivattua chiliä
- paketti tai pari halloumia tai marinoitua tofua
- (risotto)riisiä
- sitruunamehua
- tölkki tomaattimurskaa
- sipuli, 3-4 valkosipulinkynttä
- suolaa, mustapippuria, timjamia
- kasvisliemikuutio + noin 4 dl vettä
Ensin laitetaan tulemaan riisi. Oliiviöljyä kattilaan, kuullotetaan sipulisilppu ja valkosipuli silputtuna. Lisätään riisi, puristetaan päälle sitruunan mehu, pyöritellään pari minuuttia. Lisätään mausteet: murennetaan pari kuivattua chiliä sormissa pataan, lisätään suola ja mustapippuri ja teelusikallinen kuivattua timjamia. Lisätään kasvisliemikuutio ja vesi. Jätetään kypsymään. Seurataan välillä, jos vesi loppuu ennen kuin riisi kypsää, lisätään.
Pilkotaan parsakaali: kukinnot irrotetaan ja varsi kuoritaan ja pilkotaan pienemmiksi paloiksi. Keitetään parsakaalia suolatussa vedessä noin 5 minuuttia. Kuumennetaan öljyä pannulla, laitetaan sinne pilkottu valkosipulinkynsi. Lisätään keitetyt kukkakaalit ja pyöritellään hetken aikaa kuumalla pannulla että öljy ja valkosipuli maustaa parsakaalin. Suolataan ja pippuroidaan.
Sitten vielä leikataan halloumi tai tofu noin puolen sentin viipaleiksi ja paistetaan öljyssä kypsiksi molemmilta puolilta (kunnes vähän ruskistuu, juusto vähän vähemmän aikaa kuin tofu).
siivutettuna uunivuokaan, kermaa/soijaa hieman päälle sekä mausteista ja uuniin 180°C, 20-30 minuuttia. Kaveriksi halloumia tai kasvispihviä.
Suolaiset muffinsit on hyviä myös, teen perusmufinsitaikinan jonne lisään fetaa, basilikaa, aurinkokuivattua tomaattia, raastan kesäkurpitsaa (mitä milloinkin kaapissa on).
Kreikkalainen salaatti käy kesällä hyvin myös raikkaaksi lounaaksi.
Tomaattikastike: tomaattisosetta, raastettua kesäkurpitsaa, raastettua porkkanaa, basilikaa, juustoja jos niitä syö. Pastaa.
Kirsikkatomaatteja ja mozzarellapalloja sekaisin, oliiviöljyä ja tuoretta basilikaa silputtuna sekaan. Leipää kaveriksi, tuorejuustoa jne.
En ole varsinainen vegetaristi mutta meillä syödään paljon ihan pelkkiä kasvisaterioitakin.
Tässä laitan vaikka sen mitä aion laittaa tänään ruoaksi perheelle:
Tomaattiriisiä, parsakaalia, ja paistettua marinoitua halloumia TAI tofua
- oliiviöljyä
- 1-2 parsakaalia
- valkosipulia
- kuivattua chiliä
- paketti tai pari halloumia tai marinoitua tofua
- (risotto)riisiä
- sitruunamehua
- tölkki tomaattimurskaa
- sipuli, 3-4 valkosipulinkynttä
- suolaa, mustapippuria, timjamia
- kasvisliemikuutio + noin 4 dl vettäEnsin laitetaan tulemaan riisi. Oliiviöljyä kattilaan, kuullotetaan sipulisilppu ja valkosipuli silputtuna. Lisätään riisi, puristetaan päälle sitruunan mehu, pyöritellään pari minuuttia. Lisätään mausteet: murennetaan pari kuivattua chiliä sormissa pataan, lisätään suola ja mustapippuri ja teelusikallinen kuivattua timjamia. Lisätään kasvisliemikuutio ja vesi. Jätetään kypsymään. Seurataan välillä, jos vesi loppuu ennen kuin riisi kypsää, lisätään.
Pilkotaan parsakaali: kukinnot irrotetaan ja varsi kuoritaan ja pilkotaan pienemmiksi paloiksi. Keitetään parsakaalia suolatussa vedessä noin 5 minuuttia. Kuumennetaan öljyä pannulla, laitetaan sinne pilkottu valkosipulinkynsi. Lisätään keitetyt kukkakaalit ja pyöritellään hetken aikaa kuumalla pannulla että öljy ja valkosipuli maustaa parsakaalin. Suolataan ja pippuroidaan.
Sitten vielä leikataan halloumi tai tofu noin puolen sentin viipaleiksi ja paistetaan öljyssä kypsiksi molemmilta puolilta (kunnes vähän ruskistuu, juusto vähän vähemmän aikaa kuin tofu).
se siis lisätään riisiin juuri ennen noita mausteita ja lientä, sitruunamehun imeyttämisen jälkeen.
pari keitettyä perunaa
1 pkt tofua
1 sipuli
pari valkosipulinkynttä
yrttisuolaa
paprikajauhetta
(tuoretta basilikaa)
1. Paloittele perunat, tofu ja sipuli, paista paistinpannulla öljyssä.
2. Paista kunnes ovat paistuneet mukavan paistuneen näköisiksi, mausta
paistamisen ohessa. Lisää tuoreet yrtit viimeisenä.
3 porkkanaa
1 suuri sipuli
2 perunaa
1 rkl seesaminsiemeniä
5 rkl vehnäjauhoja
5 rkl perunajauhoja
2 rkl soijakastiketta
1 tl kuivattua tilliä
2 tl paprikajauhetta
1 tl muskottipähkinää
1 tl valkopippuria
1. Hienonna sipuli ja raasta porkkanat.
Hauduta niitä hetki öljyssä pannulla
seesaminsiementen kanssa.
2. Raasta raa?at perunat.
3. Sekoita kaikki ainekset.
4. Muotoile pihveiksi uunipellille ja paista
225 asteessa n. 20 min. Annoksesta
tulee noin pellillinen pihvejä.
http://chocochili.net/2010/02/seitanin-valmistaminen/
Loppujen lopuksi helppoa tehdä ja siitä saa vaikka mitä. Kannattaa tehdä isompi annos ja pakastaa. Ja jouluksi toki seitankinkku!
Muuten mulla on kaapissa aina tomaattimurskaa ja linssejä, lisäksi kasviksia (mitä sattuu olemaan)ja siinä on sitten pastakastike valmis.
Freesaan öljyssä herkkusieni-, paprika- ja sipuliviipaleita, sekaan tomaattipyrettä, ruokalusikallinen jauhoja, oreganoa, pippuria, tabascoa, mukillinen vettä ja purkillinen valutettuja papuja.
Sama eri kasviksilla ja yrtillä, esim. isoja pakastejuureskuutioita ja timjamia tai kukka- ja parsakaalia, valkosipulia ja persiljaa.
iso osa hinduista on kasvissyöjiä uskonnollisista syistä.
Esim. Palak paneer ja dal ovat meillä lastenkin suosiossa.
http://uneliasblogi.blogspot.fi/2008/01/palak-paneer.html
http://www.ruokala.net/resepti/dahl-punaisista-linsseista
Curryjakin tehdään usein kasviksista, esim. tästä meillä ainakin tykätään kovasti:
http://www.maku.fi/resepti/kukkakaali-porkkanacurry#axzz2FKQcBTDB
Tämä perunacurry on myös hyvää, sekaan voi panna vaikkapa linssejä tai valkoisia papuja:
http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/ruoka/reseptit/perunacurry_10871
Helppo ja nopea kastike tofusta:
Silppua pari sipulia, pari valkosipulinkynttä ja pala inkivääriä. Kuutioi tofu (voit painella sitä talouspaperilla, niin saat nestettä pois, jolloin tofu imee enemmän mausteita). Laista molemmat pannulle ja paista niin kauan kuin pystyy (pienet valkosipulipalat palaa herkästi). Sitten kolme pussia pakastepinaattia joukkoon. Mahdollisia mausteita: chili, inkivääri, korianteri, juustokumina. Voi lisätä myös kermaa, jos haluaa enemmän makua.
Nopean tomaattikastikkeen saa, kun ostaa mitä tahansa kasviksia ja paistaa niitä pannulla, ja lisää tomaattimurskan ja pyreen sekä jotain, missä on proteiinia (linssejä, kikherneitä, papuja).
Suosittelen myös kvinoan kokeilemista. Kun käyttää kvinoaa lisäkkeenä pastan, riisin tms. sijaan, niin saa huomaamatta lisättyä aterian proteiinipitoisuutta.
Tässä niistä yksi:
1 dl vihreitä linssejä
1 dl sipulimurskaa
1 dl kuivattua nokkosta
1 tl kristallisuolaa
8-9 dl vettä
keitetään puoli tuntia
tarjoillaan piimän ja paprikarenkaiden kanssa
(satsi riittää kahdelle)
Moikka.
Liemessä -blogissa on hyviä reseptejä ja siellä on Soyappétit soijakoulu, jossa videoita soijasta valmistetuista ruuista. Voimajuoma on helppo aamiainen ja sitä kakkuakin ajattelin kokeilla.
http://liemessa.blogspot.fi/p/soyappetit-soijakoulu-jennin-kanssa.html
Terveisin Minna
Tarvitset ensiksiksi kylmää keitettyä riisiä ja toiseksi kaikkea mahdollista kasvikunnan tuotetta suupaloiksi pilkottuna. Porkkanaa, sipuleita, paprikaa, chiliä jne. Sekä proteiiniksi pähkinöitä. Jos olet lakto-ovo-vegetaari, voit käyttää myös munia ja esim. leipäjuustoa.
Aloita paistaminen kovimmista eli porkkanoista. Sitten lisäilet ainesosat yksi kerrallaan, ja lämpöä pitää wokin alla olla kunnolla. Kun kaikki muu on pannussa ja kypsää, lisää ensin curry pastea ja lopuksi riisi.
Lisävinkkejä googlesta haulla vegetarian fried rice tai vegetarian nasi goreng.
Korvaa jauheliharuuassa liha soijarouheella, siinä aika helppo aloitussetti kasvisruokia. :)