Hääruokailusta
Nyt kun palstalla on keskusteltu siitä, että mikä ruoka olisi tarpeeksi juhlavaa tarjottavaa esim. häissä, yo-juhlissa taikka sitten rippijuhlissa.
Jos nyt karjalanpaisti, keitot tai kiusaukset eivät ole ruokaa, mitä tarjottaisi juhlissa, niin mikä on se juhlavampi vaihtoehto juhliin?
Mitä sinä tarjoaisit hyvänä ruokana juhlissa, jos nuo em. ovat arkiruokaa. Ketjuun voisi vastata juuri ne, ketkä parjaavat noita em. ruokia.
Kommentit (27)
ja ei olisi rahasta kiinni, niin ehdottomasti pöytiin tarjoiltu kolmen tai neljän ruokalajin päivällinen.
Ongelmahan tässä on se, että isoissa juhlissa tämä tulee usein liian kalliiksi, ja siksi otetaan noutopöytä.
Jos on maalaishäät jossain työväentalolla/maalaistalossa/vanhassa pappilassa tai vastaavassa ja noutopöytä ja juhlat alkaa puolelta päivin, niin minusta hirvisoppa tai karjalanpaisti on oikein oiva ruoka.
Jos on iltajuhlat vaikkapa Helsingissä Kämpissa ja pukukoodina iltapuku, niin ei oikein sovi karjalanpaisti ruoaksi...
varsinais-suomessa sitten tarjotaan juhlaruoaksi?
Luulen, että ap ei halua reseptejä vaan ihan niitä ruokia joita tarjota, salaatit ja muut lisukkeet kuuluvat useinkin ruokien seuraksi jo ihan arkipöytdässä kuin ravintolassa. Ainakin meillä.
Uskon kuitenkin, että juhliin tulee paljon ns.pitkänmatkan vieraita ja heille lämmin ruoka on ihan järkevää tarjota. Lisäksi muistan omista juhlista sen, että ruokaa piti olla paljon, joten sen mukaan sitä sapuskaa piti ajatella...ihan jo kustannuksellisista syistä.
Häihini en haluaisi kiusauksia varmaankin tuon hautajaismuiston vuoksi. Keittoihminen en ole ollenkaan, joten keittoakaan ei häissäni tarjotaisi. Mutta varsinkin kesäisiin ulkohäihin keitto olisi juurikin se hyvä ruoka!
Omiin häihini haluaisin seisovan pöydän, jossa olisi runsaasti erilaisia pieniä (juntteja) suupaloja, suolaisia ja makeita, lämmintä ruokaa ei välttämättä ollenkaan ja jos olisi lämmin ruoka, se olisi varmaankin jotain kalaa, kasvishöystöä ja vaikka ranskalaisia perunoita. Kalassa vain se huono puoli, että menee helposti kuivaksi ja ylikypsäksi, jos ei ole tarkka aikataulu ja sitä en häihini halua.
Mutta tuskin koskaan edes pääsen naimisiin.
varsinais-suomessa sitten tarjotaan juhlaruoaksi? Luulen, että ap ei halua reseptejä vaan ihan niitä ruokia joita tarjota, salaatit ja muut lisukkeet kuuluvat useinkin ruokien seuraksi jo ihan arkipöytdässä kuin ravintolassa. Ainakin meillä. Uskon kuitenkin, että juhliin tulee paljon ns.pitkänmatkan vieraita ja heille lämmin ruoka on ihan järkevää tarjota. Lisäksi muistan omista juhlista sen, että ruokaa piti olla paljon, joten sen mukaan sitä sapuskaa piti ajatella...ihan jo kustannuksellisista syistä.
Viime kesänä häissä oli mm. alkuun
- salaatteja tosiaan montaa eri sorttia (5-6 erilaista)
- erilaisia kylmiä kaloja
- marinoituja kasviksia
- oliiveja jne
lämpimänä ruokana oli mm.
- keitetyt perunat
- rosvopaisti
- lämmin savulohi
- jotain kasviksia
varsinais-suomessa sitten tarjotaan juhlaruoaksi? Luulen, että ap ei halua reseptejä vaan ihan niitä ruokia joita tarjota, salaatit ja muut lisukkeet kuuluvat useinkin ruokien seuraksi jo ihan arkipöytdässä kuin ravintolassa. Ainakin meillä. Uskon kuitenkin, että juhliin tulee paljon ns.pitkänmatkan vieraita ja heille lämmin ruoka on ihan järkevää tarjota. Lisäksi muistan omista juhlista sen, että ruokaa piti olla paljon, joten sen mukaan sitä sapuskaa piti ajatella...ihan jo kustannuksellisista syistä.
salaatit ja lisukkeet??? kuuluvat ruokien seuraksi. Mitä ihmettä tällä tarkoitat? Eikö salaatti ja lisukkeet ole ruokaa? Syön useinkin pelkäksi "ruuaksi" salaattia ja lisukkeita.
Ajatus siitä, että aina pitää olla perunaa ja lihaa alkaa ainakin meidän perheessä olla hyvin harvinainen tapa syödä.
Periaatteessahan nuo kaikki voisivat olla jollain tavalla arkiruokaa. Meillä monesti syödään ateriaksi lämminsavulohta ja niitä keitettyjä pottuja.
Mikään jo aiemmin ilmenneistä ei varsinaisesti ole juhlaruokaa (no rosvopaisti ehkä), mutta juurikin oikein tarjottuna niistä saa juhlaruokaa.
Seisovasta pöydästä
Sienisalaatti
vihreä salaatti (fetalla tms.)
graavikala
savulohi
silakkarullat
sinappisilli
kurkkusalaatti
patee
härän kylmäsavupaistia
pääruokana
naudan filee
kermaperunat
keitetyt perunat
kasvisgratiini
jälkkäri
kakku + kahvi
mehu
tee
pikkuleipiä
pullaa
Näinhän se suurimmassa osassa juhlia suunnilleen menee, hieman eri variaatioilla
Tarjoillaanko teillä ruoka vieraille sen perusteella, mistä itse tykkäätte vai niin, että mistä suurin osa porukasta tykkää?
Olen työssäni huomannut, että esim. vanhempi väki syö mielellään niitä ruokia mihin ovat tottuneet, mutta erikoiset salaatit, etniset ruoat eivät maistu.
Meillä lihapullat on arkiruokaa, samoin keitetyt perunat.
mut jos ne on seisovassa pöydässä, niistä tulee juhlaruokaa?
Miten käy sen parjatun karjalanpaistin, kelpaako se nyt tarjottavaksi?
Meillä lihapullat on arkiruokaa, samoin keitetyt perunat.
mut jos ne on seisovassa pöydässä, niistä tulee juhlaruokaa?
Miten käy sen parjatun karjalanpaistin, kelpaako se nyt tarjottavaksi?
höystettynä
Siis kevyemmin tarkoittaa esim. useita salaatteja, keitetyt perunat, kalaa useassa muodossa ja esim lihapullat, rosvopaisti tms. Ja tietysti lisäksi leivät, levitteet, juomat jne
tarjolla salaatteja, perunaa, kalaa jne
Kerran oltiin häissä, joissa oli tapastyylinen tarjoilu, vieraat olivat haltioituneita tarjoiluista. Joku pitopalvelu teki.
Salaatteja, jotain kaloja ja paistia, keitetyt perunat. Ei ruokana sen hienompaa, mutta tuntuu juhlavammalta kuin annos kiusausta, keittoa tms.
Meillä lihapullat on arkiruokaa, samoin keitetyt perunat.
Meillä lihapullat on arkiruokaa, samoin keitetyt perunat.
mut jos ne on seisovassa pöydässä, niistä tulee juhlaruokaa?
Meillä lihapullat on arkiruokaa, samoin keitetyt perunat.
pöydässä. Minusta ne sopivat kalojen kanssa. Lihapullat on lapsille =)
Meillä lihapullat on arkiruokaa, samoin keitetyt perunat.
mut jos ne on seisovassa pöydässä, niistä tulee juhlaruokaa?
yleisesti vaan ne tuppaavat maistumaan ihmisille kalojen kanssa. Voisihan tosiaan tehdä vaikka öljypohjaisen perunasalaatin (ei siis mitään majoneesimössöä)
Jos ruokana on vaikka sitä karjalanpaistia ja keitettyjä perunoita sekä lisukkeina erilaisia salaatteja, piirakoita, leiipää asiaankuuluvat ruokajuomat, vaikka kalaa myös. Nämä kaikki tarjotaan seisovan pöydän tapaan, niin onko ruoka vielä silloinkin arkiruokaa vai katsotaanko se jo juhlavammaksi? Toki paistin tilalla voisi olla se kiusaus tai keitto, mutta muu sälä olisi lisänä ja toki katettuna seisovaan pöytään, niin vieläkö ruoka olisi noloa tai arkiruokaa?
Minusta seisova pöytä ei koskaan ole juhlava. Jos haluat juhlavaa, ota pöytiin tarjoilu.
alkuruokana sienimuffinsit ja paahdettua leipää
pääruokana poronfilettä, juureksia ja karpalokastike (kasvisyöjille lihan sijaan tofua ja halloumijuustoa grillattuna)
jälkiruokana itsetehtyä sorbettia ja kahvi/tee konjakilla
viinit ruuille
ja iltapalana wokkia ja makkaraa