Huippuhyvän lohikeiton ohjetta kellään?
En ole ennen tehnyt lohikeittoa, mitä laitan ja miten saan siitä todella maukasta?
Kirkas liemi, kiitos!
Kommentit (15)
Muuten en ole mitenkään käsi keittiössä, mutta lohikeitto on jäänyt kokeilematta. Sain aikanaan koulussa jonkin trauman siitä hirveästä maitolitkusta ja myöhemmin vasta maustein kirkasliemistä keittoa joka olikin hyvää!
mutta ei kirkkaana... vaan valkoisena, joka on parempaa!
Voihan tästä ketjusta joku muu saada inspiksen tehdä sitä. Mä en valitettavasti voi sietää maitopohjaista lohikeittoa.
ja lopussa lorautetaan kermaa ei maitoa sekaan.
Itse tykkään myös "kirkkaasta" keitosta tai oikeasmmin se on kellertävää, koska teen juureksista liemenpohjan ja siien sitten perunat ja lohi.
vaan sitä oranssipurkkista kunnon kuohukermaa.
Maitolitku keitto on kammottavaa.
Hyvän lohikeiton perusedellytys on vahva ja maukas kalaliemi johon keitto keitetään.
kalalimi+perunoita+sipulit+kokonaisia mauste-ja mustapippureita keitetään kunnes perunat ovat kypsiä
lisätään kalakuutiot+tillisilppu ja kiehautetaan
halutessaan voi keiton parantaa kuohukermalla, yksi 2 dl purkki 3 litraan keittoa riittää.
Ja lisäksi ehdottomasti paahdettua ruisleipää ja voita.
Muistakaa että lohi kypsyy ihan hetkessä, älkää keittäkö kalaa ylikypsäksi.
inspiksen tästä ketjusta, mutta hain ohjeen googlella. Eka haku lohikeitolla tuo Maku-lehden perinteinen lohikeitto-ohjeen ja siitä tuli tosi hyvää :-). Helppo ja juuri sen makuinen, kuin toivoinkin.
Pohjoisessa käytetään suurustetuista keitoista velli-nimitystä, en tiedä tuleeko se suurustamiseen käytetyistä jauhoista.
Eli ei käytetä maitoa vaan vehnäjauhoja sekoitetaan veteen tai kermaan ja suurustetaan lähes valmis keitto kuten kastike.
Silloin tulee vaikutelma sakeammasta ja vaaleasta keitosta, joka ei kuitenkaan ole maitopohjainen.
lisäksi vielä "mausteeksi" kylmäsavulohta pieninä paloina. Antaa tosi hyvän säväyksen. Sain joskus Lapissa sellaista lohikeittoa ravintolassa ja olen siitä lähtien itsekin laittanut sitä.
kopsattu Fiskarforbundet-sivustolta
HIENO KALAKEITTO ELI JUHLALLISEN MAUKAS KALAKEITTO
1 rkl voita tai margariinia
1 tlk currya
2 rkl vehnäjauhoja (tasainen mitta)
0,5 g sahramia
0,5 tlk suolaa
1 dl maitoa + 0,5 dl kermaa
tai mahd. 2,5 dl kalalientä
5 dl kalalientä kalan jäännöksistä
1 raastettu porkkana
1 dl purjoa tai fenkolia (hienonnettuna)
300 g kalafilettä esim. siika tai kirjolohi
200 g katkarapuja = paino kuorineen
tilliä
Sulata voi kattilassa curryn kera. Lisää jauhot, sekoita. Kaada liemi kattilaan vähän kerralla vatkaten samalla. Lisää sahrami ja suola. Purjo tai fenkoli saa kiehua kunnes se on kypsää. Leikkaa pieniä kalanpaloja keittoon ja odota kunnes ne ovat valkoisia. Lisää viimeiseksi kuoritut katkaravut. Sirottele tilliä (jos löytyy keitettyä riisiä, tämäkin sopii keittoon). Voidaan valmistaa lyhyessä ajassa!
Itse en laittaisi jauhoja vaan korvaisein sen lisaamalla hieman enemman kermaa.
kopsattu Fiskarforbundet-sivustolta
HIENO KALAKEITTO ELI JUHLALLISEN MAUKAS KALAKEITTO
1 rkl voita tai margariinia
1 tlk currya
2 rkl vehnäjauhoja (tasainen mitta)
0,5 g sahramia
0,5 tlk suolaa
1 dl maitoa + 0,5 dl kermaa
tai mahd. 2,5 dl kalalientä
5 dl kalalientä kalan jäännöksistä
1 raastettu porkkana
1 dl purjoa tai fenkolia (hienonnettuna)
300 g kalafilettä esim. siika tai kirjolohi
200 g katkarapuja = paino kuorineen
tilliä
Sulata voi kattilassa curryn kera. Lisää jauhot, sekoita. Kaada liemi kattilaan vähän kerralla vatkaten samalla. Lisää sahrami ja suola. Purjo tai fenkoli saa kiehua kunnes se on kypsää. Leikkaa pieniä kalanpaloja keittoon ja odota kunnes ne ovat valkoisia. Lisää viimeiseksi kuoritut katkaravut. Sirottele tilliä (jos löytyy keitettyä riisiä, tämäkin sopii keittoon). Voidaan valmistaa lyhyessä ajassa!
Itse en laittaisi jauhoja vaan korvaisein sen lisaamalla hieman enemman kermaa.
Etsittiin kirkasta keittoa.
lisäksi vielä "mausteeksi" kylmäsavulohta pieninä paloina. Antaa tosi hyvän säväyksen. Sain joskus Lapissa sellaista lohikeittoa ravintolassa ja olen siitä lähtien itsekin laittanut sitä.
Täytyhän siinä kalan maku tuntua, siis pippuria, laakerinlehti ja tuoretta tilliä.
Keitä 5 sipulia kalaliemessä, lisää tuoreita herkkusieniä, maustekurkkukuutioita, tomaattipyrettä, valkosipulia, pippuria, suolaa, laakerinlehti. Keitä 1 h, lsää lohi ja tuoreita timjaminoksia. Ai niin, kapriksia myös.
valmis lohikeitto on tosi hyvä ja ei tartte kun lämmittää mikrossa.
suolan ja valkopippurin kera.
Kuori porkkanoita ja(perunoita). Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipulit ja porkkanatikut öljyssä ja lisää siilattu kalaliemi. Keitä melkein kypsäksi. Jos haluat perunaa mukaan, niin suikaloi ne ja lisää, kun porkkanat ovat hetken kiehuneet.
Lisää paloiteltu lohi ja keitä kypsäksi. Tarkista suola ja mausta TIMJAMILLA.
Timjami on tän keiton juju! Sopii tosi hyvin lohen kaveriksi. Itse käytän ihan purkista kuivaa timjamia.
Lautasella lisää halutessa masutamatonta Hovi-juustoa silmäksi tai syö sellaisenaan, toivoithan kirkasta lientä. Mutta tuo tuorejuustosilmän lisääminen lautasella tuo vaihtoehdon niille ruokailijoille, jotka tykkäävät taas valkopohjaisesta liemestä.
Tarjoa ruisleivän kanssa, nam!