Vierailija

Maussa tai käytössä. Kumpaa ostatte?

Kommentit (20)

Minusta norjalainen on pahan makuista ja liian rasvaista. Sitä paitsi se on saattanut vaeltaa mutkan Kiinassa leikattavana ja pakattavana.Aika harvoin Suomessa saa oikeaa Jäämeren villilohta. Tavallisesti se on teollisella rehulla kassissa kasvatettua, vaikka todella meressä ja biologisesti "merilohi"-lajia onkin.Kirjolohi on ainakin meidän kaupassa "paikasta X, päivänä..." eli se on lähempää ja tuoreempaa.

On erityisesti ympäristömyrkkyjen määrässä. Kirjolohi on kasvatettu kala ja merilohi taas villi. Merikalana lohi on ravintoketjussa varsin korkealla, joten siihen kertyvät myrkyt. Kirjolohella näin ei ole. Siksi merilohta ei saakaan mielinmäärin syödä kun taas kirjolohessa ei ole rajoitteita.Mutta "norjan lohi" on kasvatettua lohta eli ei merilohta, Norjasta ei tule Suomeen villiä merilohta. Merilohi/villilohi taas yleisimmin tulee Itämerestä, joka onkin saasteiltaan ikävä ja kala sisältää paljon dioksiinia. Toisaalta taas kasvatettuihin kaloihin käytetään toisinaan antibiootteja, Suomessa tosin aika vähän.Lohen ja kirjolohen erot ovat makuasia, eri lajiahan ne ovat. Norjalaiset eivät ole säilyneet niin hyvin tuoreina matkan takia ja ovat usein kookkaampia. Lohessa on suomut, kirjolohessa suomuton nahka. Kirjolohi on vähärasvaisempi, lohessa enemmän omega3-rasvahappoja, villissä parhaat rasvahapot.Yleisesti kalalajeja vaihdellen saadaan ravitsemuksellisesti paras lopputulos.Kokeilemalla saat selville oman makumieltymyksesi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja itse en ainakaan ole enää pitkään aikaan pysynyt perässä että mitä kalaa saisi syödä, missä ei ole myrkkyjä tai ympäristöhaittoja. Tosi sekavaa. Varmaan itse ongittu ahven on sallittua.6

Näin tosiaan oli, että UKK on kirjolohi-nimen isä. Aiemmin siitä käytettiin nimeä sateenkaarirautu, joka oli suora käännös englannin Rainbow Troutista.Tuon norjalaisen Kiinassa peratun allaslohen nimittäminen "pyyntituoreeksi Norjan loheksi" on kyllä suomalaisilta kaupoilta niin harhaanjohtavaa mainontaa että saisivat hävetä.

Kamalan hajuista ja makuista höttöä, en ikinäkoskaan osta sitä. Kirjolohi on aivan eri kala, eli vain lohen sukua. Kasvatettuahan sekin on, eli eipä juuri sen parenpaa kuin norjalainen sotkukaan. Tuoreenpaa voi olla, ostan joskus harvoin ja suolaan. Mieluummin ostan muikkua, siikaa ja ahventa. Silloin tällöin pyydettyä merilohta ja silakkaa. Mies harrastaa kalastusta, joten varsinkin keväällä ja syksyllä on kalaa omasta takaa, lähinnä kuhaa, ahventa ja haukea.

Itse asiassa pitäisi puhua vain lohesta ja järvilohesta. Lohi viettää suuren osan elämästä meressä, mutta vaeltaa synnyinjoelleen kutemaan. Järvilohea tavataan isoissa järvissä, ja ne ei sattuneesta syystä vaella.

Sitten on erotettava luonnonlohi eli villilohi ja kasvatettu lohi. Lohta kasvatetaan verkkoaltaissa eipuolilla maailmaa, ja kasvatus uhkaa luoonolohen kantaa. Kirjolohta eli sateenkaarirautua Suomessa onneksi kasvatetaan lähinnä pienissä lammissa tai kasvatusaltaissa. Tälläinen kasvatus ei tuhoa kalakantaa, ja eikä rehevöitä vesistöjä.

Lainaus:

Järvilohea tavataan isoissa järvissä, ja ne ei sattuneesta syystä vaella.


Kyllä suomalainen järvilohi eli Saimaanlohi vaeltaa. Sen luontaiset ja alkuperäiset kutujoet ovat Saimaan pohjoispäässä Lieksanjoessa, Pielisjoessa ja Koitajoessa. Näiltä lisääntymisalueilta poikaset vaeltavat syönnösalueille Etelä-Saimaalle palatakseen kutuvaelluksella sitten takaisin. Valitettavan harvalukuisena tosin. Istutettuna järvilohta on meillä myös Päijänteessä ja Inarinjärvessä.

Vierailija

Ostin norjalaista kahdesti, ensimmäisen ja viimeisen kerran. Liian nopeasti kasvanutta vetistä lötköä! Tuoretta, norjasta thaimaahan ja sieltä suomeen...

Vierailija

Norjalainen on kovempaa, maistuu pahemmin kalamaiselle (pidän muuten kalasta, mutta en tästä, melkein pilaantunyt vivahde maussa/hajussa). Kirjolohen liha on pehmeämpää, hyvänmakuista. Merilohet yleensä isokokoisempia, isommat medaljongit jos joku tekee. Veikkaisin kirjolohen olevan tuoreempaa, kun ei viedä kiinaan perattavaksi.

Kasvatus olosuhteet

Juu kyllä Norjan lohi maistuu paremmalle. Suomalainen kirjolohi usein mössöistä ja maku ei vakuuta. Johtunee osin kasvattajasta, millaisessa lammikossa kirjolohet kasvatetaan.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla