Vihannestarjonnasta suomalaisissa kaupoissa
Olen totaalisen kylääntynyt suomalaisten markettien vihanneshyllyyn. Esimerkkejä:
- vesikrassia ei löydy mistään...
- idut ovat törkykalliita
- salaattivalikoima on suppea: jääsalaatti, lehtisalaatti, pari muuta..
- sipulivalikoima on suppea, 3 lajia
- yrttivalikoima on suppea: basilika, tilli, pari muuta...
Oletteko samaa mieltä? vai olenko vain sokea.. Miten piristätte vihanneskorinne valikoimaa?
Kommentit (17)
En ole saanut ikkunalla kasvamaan ja menestymään esim. basilikaa. Käytän niin paljon vihanneksia ja salaatteja, ettei siihen riittäisi mikään keittiöpuutarha.
Auringonkukkaa en ole idättänyt itse, niihin tulee helposti itse kasvattamalla ylimääräistä päinvastoin kuin olettaisi. Alfalfaa ja mungpapuja olen idättänyt.
Ja tietysti pitää ottaa huomioon vuodenaikakin saatavuudessa, mutta on se valikoima heikompi täällä periferiassa.
Jos resepteihin käytetään lähinnä keltasipulia, punasipulia tai valkosipulia, mitä me tekisimme muilla laaduilla? Jos suomalainen syö ruukkusalaattia, jäävuorta ja ehkä rucolaa silloin kun se on muodissa, vesikrassi tulee homehtumaan hyllyille. Idut kannattaa idättää itse, täällä ei olla kädettömiä. Yrttejä kannattaa ostaa kesällä tuoreena ja talvella kuivattuna.
Ihmettelen näitä "kyllä muualla kaikki oli paremmin"-ihmisiä, jotka eivät osaa sopeutua takaisin Suomen kulttuuriin. Meillä on käytännöllinen ja järkevä kansa, joten tarjonta ruokakaupoissa on maanläheistä ja toteuttamiskelpoista.
juurekset, kaalit, endiivi jne. Lämpimät mausteet.
Tomaattien ja irtosipulien tasoa mäkin valitan. Tomaateille pitää tehdä kaikenlaista että saisi ne maistumaan edes joltakin.
Keväällä sitten vedetään vesikrassivoileipiä :)
Ja tosiaan, paljon riippuu kaupasta. Halliin kannattaa aina mennä.
Ollaan tämmöinen pieni kylmä maa kaukana Pohjolassa, ei sille mtään voi ...
Jos resepteihin käytetään lähinnä keltasipulia, punasipulia tai valkosipulia, mitä me tekisimme muilla laaduilla? Jos suomalainen syö ruukkusalaattia, jäävuorta ja ehkä rucolaa silloin kun se on muodissa, vesikrassi tulee homehtumaan hyllyille. Idut kannattaa idättää itse, täällä ei olla kädettömiä. Yrttejä kannattaa ostaa kesällä tuoreena ja talvella kuivattuna. Ihmettelen näitä "kyllä muualla kaikki oli paremmin"-ihmisiä, jotka eivät osaa sopeutua takaisin Suomen kulttuuriin. Meillä on käytännöllinen ja järkevä kansa, joten tarjonta ruokakaupoissa on maanläheistä ja toteuttamiskelpoista.
En kyllä viestissäni kirjoittanut mitään siitä, että muualla on kaikki paremmin. Käytännönläheisiä ollaan täälläkin, jopa niin että tomaattien kasvatukseen ei tuhlata talvisin sähköä. Ei niitä kukaan täkäläinen järkevä ihminen sillä hinnalla ostaisikaan. Ja ihan perusruokaa syödään maan tavan mukaan.
terveisin 7
jossa on loistavat valikoimat, myös hevi-osastolla. Maanläheinen ja helposti toeutettava ruokakin voi olla monipuolista, ja siihen voi kuulua esim. niinkin eksoottisia asioita kuin punasipulia ja tammenlehtisalaattia.
nimim. arkisin laiska kokki joka haluaa ettei ruuan aktiiviseen tekemiseen menee kuin 10-20 min ja että se silti on monipuolista, vaihtelevaa ja ennen kaikkea HYVÄÄ
Jos resepteihin käytetään lähinnä keltasipulia, punasipulia tai valkosipulia, mitä me tekisimme muilla laaduilla? Jos suomalainen syö ruukkusalaattia, jäävuorta ja ehkä rucolaa silloin kun se on muodissa, vesikrassi tulee homehtumaan hyllyille. Idut kannattaa idättää itse, täällä ei olla kädettömiä. Yrttejä kannattaa ostaa kesällä tuoreena ja talvella kuivattuna.
Ihmettelen näitä "kyllä muualla kaikki oli paremmin"-ihmisiä, jotka eivät osaa sopeutua takaisin Suomen kulttuuriin. Meillä on käytännöllinen ja järkevä kansa, joten tarjonta ruokakaupoissa on maanläheistä ja toteuttamiskelpoista.
Minä pääosin löydän kyllä kaikkea mitä tarvin, asun Helsingissä. Ihan lähi-Prismasta löytyy yleensä jo kaikki tarpeellinen. Ituja idätän itse. Yrttejä saa ruukuissa laajan valikoiman lähikaupasta, samoin salaattia löytyy jos jonkinlaista. Vesikrassia ei juuri näy mutta luulen että ihan siksi että sille ei olisi kysyntää oikein.
Sen sijaan usein vihannesten laadussa on kyllä toivomisen varaa. Saattavat olla jo parhaat päivänsä nähneitä kun tänne Pohjolaan Prisman hyllyille päätyvät.
jotka vain länkyttävät länkyttämien ilosta.
Hyvin pärjään talvet erilaisilla kaaleilla, niitä voi laittaa risottoon, wokkiin, keittoihin tai pilkkoa ja nauttia salaatin tapaan. Myös porkkanat ja sipulit menee kaalien tapaan samaan yleiskäyttöön. Tomaatteja en edes osta talvisin, ne ovat niin kauhean näköisiäkin.
onko järkevää tuoda myyntiin jotain nopeasti pilaantuvaa marginaalisen asiakasryhmän tarpeisiin, kun iso osa suomalaisista osaa käyttää just sen porkkanan, sipulin, jäävuorisalaatin, kurkun ja tomaatin ja ehkä joitain yrttejä..? Olishan sekin hullua, että kauppoihin tuotais kalliilla hinnalla valtavat määrät valikoimaa jostain, missä se kasvaa näin talviaikaan ja se jouduttais sit kasaamaan jätelavalle, ku suurin osa jäis hyllyyn..
onko järkevää tuoda myyntiin jotain nopeasti pilaantuvaa marginaalisen asiakasryhmän tarpeisiin, kun iso osa suomalaisista osaa käyttää just sen porkkanan, sipulin, jäävuorisalaatin, kurkun ja tomaatin ja ehkä joitain yrttejä..? Olishan sekin hullua, että kauppoihin tuotais kalliilla hinnalla valtavat määrät valikoimaa jostain, missä se kasvaa näin talviaikaan ja se jouduttais sit kasaamaan jätelavalle, ku suurin osa jäis hyllyyn..
Joo näinhän se menee, tarjonta kysynnän mukaan. Ei varsinkaan pienemmillä paikkakunnilla millään löydy kuluttajia eksoottisemmille tuotteille tarpeeksi. Helsingistä niitä sitten saa kun isosta väestöstä löytyy enemmän niitä jotka syövät vähemmän perinteisesti ja siksi kaipaavat muitakin tuotteita kuin nuo tavanomaisimmat.
jäävuorisalaatti, kurkku, tomaatti, paprika
erikoisemmista minttu, lehtipersilja
Täältä pohjoisesta on todella vaikeata löytää mitään. On sentään sipulkeita ja salaatteja. Ei ole vuonanakaalia, ei ole auringonkukan versoja, ei ole kuin satunnaisesti sitruunaruohoa jne. Tuoreita sieniä ei löydy kuin herkkusieniä ja siitakesieniä. Olen ollut 30 vuotta elämästäni kasvis-kalansyöjä ja kaipaan valikoimaa. Paremmin löytyy tuosta Ruotsin puolelta, myös eksoottisia ruokia ja mausteita.
Ravintoloissa tunnetaan todella huonosti kasvisruokia, monista sellaisia ei saa vieläkään. Puhumattakaan kahviloista. Kaipaan kyllä pk-seutua, siellä ollaan joka tapauksessa 20 vuotta edellä.
Ainakin aikaisemmin varmimmin vuonankaalia löysi LIDLISTÄ!
En ole tainnut poiketa vuosiin Lidlissä, mutta jos siellä olisi vuonanakaalia, saattaisin käydäkin :) Kumma miten siihen iskee himo, vaikka leivän päälle.
Ainakin itse idättelen idut ihan lasipurkissa siemenistä, saa mitä vaan ja on pohtaampia.
Yrttejä kasvatan ikkunalaudalla, eipä ne juuri hoivaa kaipaa, siinä kastelen missä muutkin sisäkasvit. Aina on tuoretta, ja valikoima juuri se, mitä haluan. Ai että, tuore basilika on kyllä jotain niin erikoisen hyvää, että kuivattua ei edes mieti.
Tässä siis muutama vinkki, pienimuotoista itse tekemistä. En ne aikaa tai vaivaa todellisuudessa juuri kysy.
Salaatti- ja sipulipellot veisivätkin sitten enemmän... Ottakaa kuitenkin huomioon kauden mukaisuus, eli onko todella koko vuoden niin huono valikoima, vaiko vain kevättalvella?
totesin jälleen kerran, kun Suomesta viime viikolla palasin. Ja eihän se valikoima tosiaan vastaa täkäläistä - Keski-Euroopassa asutaan. Mutta toisaalta, meillä syödään talvisin hyvällä maulla ihan mehukkaita kurkkuja ja tomaatteja Italiasta tai Espanjasta, ei niitä kasvihuoneissa kasvateta kamalalla hinnalla. Hieman kauden mukaan siis valitaan, jos kotimaista halutaan.
Yrttejä kasvatan itse, ja basilika on ykkönen lehtipersiljan kanssa :)