Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Miksi kinkkua ei saa laitta jääkaappiin, vaan se pitää laittaa parvekkeelle?

Vierailija
24.12.2011 |

Mulla mitään parveketta oo.

Mihin sen kinkun nyt sitten tungen?

Vienkö tuonne ulos kerrostalon pihalle vai minne?

en todellakaan jaksa valvoo koko yötä, että se jäähtyy. Ja kyseessä siis 5kg kinkku.

Kommentit (12)

Vierailija
1/12 |
24.12.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei siis kannata laittaa voipakettia sen päälle, koska voista on ollut pulaa ja et ehkä saa huomenna uutta voipakettia.



Eli pihalle, jos haluaa sen jäähtyvän nopeampaa kuin huoneessa, eikä ole jääkaapissa niin paljoa tilaa, että muiden ei tarvitse olla siinä kiinni. Ei kuitenkaan vaikuta kuin rasvaisempiin tuotteisiin, kuten voihin, suklaaseen jne. Vihanneksia tai juomia hetken pieni lämmönnousu ei haittaa.



Jotkut selittävät, että sen takia jääkaappi vie enemmän energiaa. Totta, pitäähän lämpö jäähdyttää pois, mutta aivan murto-osan se jäähdyttäminen vie energiaa siihen paistamiseen nähden.

Vierailija
2/12 |
24.12.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jotkut selittävät, että sen takia jääkaappi vie enemmän energiaa. Totta, pitäähän lämpö jäähdyttää pois, mutta aivan murto-osan se jäähdyttäminen vie energiaa siihen paistamiseen nähden.

Ja sillä energiankulutuksella ei ole mitään merkitystä, kun katsotaan sitä laadullista säilyvyyden parantumista, joka nopeammalla jäähdytyksellä saadaan aikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/12 |
24.12.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos haluat tamppi pilata muut tuotteet jääkaapissasi, niin ei kun sekaan vaan.



On nättiä saada ruokamyrkytys näin joulun alla.

Vierailija
4/12 |
24.12.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

ne jääkaapin muut ruoat voivat pilaantua.

Kinkku ei mene miksikään, jos nyt jätät sen huoneenlämpöön ja aamulla herätessäsi laitat jääkaappiin.

Pois turha hysteria.

Vierailija
5/12 |
24.12.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kinkku pilalla jos et heti jäähtydä!

Vierailija
6/12 |
24.12.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Luulin, että kinkku pitää laittaa parvekkeelle tai jonnekin pihalle siksi, että onnistuu sitten maistumaan paremmalle, tai muuten on pilalla.

Ajattelin että se liittyy sihen kinkun kypsymisprosessiin jotenkin.



Kaikkee uutta sitä taas oppikin taas :)













Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/12 |
24.12.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

ne jääkaapin muut ruoat voivat pilaantua.

Kinkku ei paljoa pinta-alallaan lämmitä jääkaappia. Eli jos muut ei ole kinkkua vasten, ei lämpötila nouse niiden kohdalla kuin asteen pari. Todennäköisesti laskee, kun jääkaapin termostaatin hystereesi jäähdyttää voimakkaammin.

Jos pitää jääkaapissa sellaista ruokaa, joka ei kestä asteen parin vaihtelua, silloin voi miettiä. En ole keksinyt itse, mikä olisi sellainen. Rasvaiset, kuten voi ja suklaa voivat sulaa, kun ovat kinkkua vasten. Kalan pitäisin kauempana. Laita kinkun vaikka yksin ylähyllylle, jos epäilet.

Vierailija
8/12 |
24.12.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos mä nyt laitan tuon vartti sitten uunista otetun 12,5 kiloisen kinkun jääkaappiin ja menen nukkumaan jääkaappi ei ole vielä aamulla herätessänikään normaalilämpötilassa.

Toinen riski on siinä, varsinkin jos on vähän vanhempi jääkaappi, että se yksinkertaisesti vetää täysillä useamman tunnin kunnes kärähtää. Siinä voi kyllä sitten kärähtää talokin, ei se aina mene niin että se vaan lopettaa toiminnan.



Kyllä se kinkku on paras jäähdyttää ihan siinä pöydällä jos sitä ei saa esim. parvekkeelle.

Meillä ei omakotitalossa ole parveketta ja olen nyt jotain 17-18 vuotta jäähdyttänyt ihan tuossa hellan päällä pellillä. Eikä miksikään ole kinkku siitä mennyt, eikä yhtenäkään jouluna ole ollut kellään vatsatautia.

Aamuisin on kyllä ollut päänsärkyä, mutta se on johtunut glögeistä ja konjakeista :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/12 |
24.12.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos mä nyt laitan tuon vartti sitten uunista otetun 12,5 kiloisen kinkun jääkaappiin ja menen nukkumaan jääkaappi ei ole vielä aamulla herätessänikään normaalilämpötilassa.

Toinen riski on siinä, varsinkin jos on vähän vanhempi jääkaappi, että se yksinkertaisesti vetää täysillä useamman tunnin kunnes kärähtää. Siinä voi kyllä sitten kärähtää talokin, ei se aina mene niin että se vaan lopettaa toiminnan.

Kyllä se kinkku on paras jäähdyttää ihan siinä pöydällä jos sitä ei saa esim. parvekkeelle.

Meillä ei omakotitalossa ole parveketta ja olen nyt jotain 17-18 vuotta jäähdyttänyt ihan tuossa hellan päällä pellillä. Eikä miksikään ole kinkku siitä mennyt, eikä yhtenäkään jouluna ole ollut kellään vatsatautia.

Aamuisin on kyllä ollut päänsärkyä, mutta se on johtunut glögeistä ja konjakeista :)


siellä kaapissa on majoneesit ja kalat ;D ei varmaan tee kymppikiloinen kinkku mitään..

Miksi, miksi te paistatte yöllä? Meillä kinkku sihdataan suoraan aterialle, ja sen jälkeen palasiksi rasioihin. Jäähtyy sentäs hiukan nopeammin, missään se ei noin vain seiso, kun on noita eläimiäkin.

Vierailija
10/12 |
24.12.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

kinkkua ei leikata eikä syödä kuumana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/12 |
24.12.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

12,5 kg:n kinkku on maksimissaan 12,5 litrainen, veden energiasisällöstä on helppo laskea hyvään tarkkuuteen. Jos ajatellaan, että kinkku on 50 astetta lämpimämpi kuin jääkaappi, tuosta saa laskettua energiasisällöksi 0,7 kWh. Otetaan kuitenkin varmuuskerrointa vaikka 30%, onhan se vartin-ensimmäisen puoli tuntia vähän lämpimämpikin: 1,0 kWh vaikka aluksi, eli 70 asteinen kinkku. (mikä tahansa yli 45 astetta tuntuu kädessä polttavalta).



Jos kinkku jäähtyy tyosta 70:stä asteesta 5 tunnissa, luovuttaa se silloin keskimäärin 200 W. Koska lämmön johtuminen kasvaa eksponentissa lämpötilan mukaan, on parempi arvioida, että puolet jäähtyy ensimmäisen tunnin aikana, eli silloin 500 W. Jos tarkistaa jääkaapin tyyppikilvestä ja siellä teho on ilmoitettu yli 500 W:n, niin polttavan kuuma kinkku suoraan uunista ei lämmitä jääkaappia kuin aivan hetkellisesti. Tuosta 55:stä asteesta se olisi 0,7, eli 350 W.



Jos kinkku on vain 6 kg, riittää puolet tuosta ja 24 kg kinkun energian tuotto on tuplat.



Koska jäähtyminen tapahtuu eksponentiaalisesti ja jos oma jääkaappi on edes 200 W tehoinen, pitäisin kinkkua hetken pöydällä, ehkä puoli tuntia tai siten, että kädellä kestää koskea (n. 45 astetta). Sen jälkeen varoisin, että kinkku ei koske kalaa, majoneesia tai voita.



Heti kun kinkku laskee alle 45 asteen, on lämpötila otollinen kaikenlaisten pöpöjen kasvulle. Eli siinä vaiheessa kannattaa laittaa jääkaappiin. Ei se enää lämmitä silloin suurella teholla.

Vierailija
12/12 |
24.12.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

tiskialtaaseen kylmää vettä ja jos on ennakoinut, niin jääkuutioita mukaan (voi pakastaa esim pakasterasiassa, niin saa isoja möhkäleitä). Kinkku paistopussissaan tai kulhossa, jos ei käytä paistopussia.