Luomutuotteista
Kävin tänään kaupassa ja matkaani tarttui Arla Ingmanin LUOMU ruokakerma. Kotiin päästyäni vilkaisin tuoteselostetta ja huomasin sen sisältävän stabilointiaineena karrageenia(E407)!!! Karrageeni on EU:ssa kielletty ruoan lisäaineena!
Sen on todettu aiheuttavan syöpää! Ja tämän lisäksi sen on todettu pieninäkin annoksina haittaavan puolustusjärjestelmän toimintaa! Uskomatonta, että vielä LUOMU tuotteessa!
Kommentit (28)
Ettei sulla vaan olis mennyt jotain sekasin? Karrageenia saadaan levästä ja on ainakin oman tietämyksen mukaan vaaratonta (lisäaine ei ole yhtäkuin epäterveellinen, vaikka monet niistä ovat myös sitä) ja sitä löytyy vähän kaikennäkösistä tuotteista. Tulee mieleen karsinogeenit? Ettet niihin ois sekottanut?
asiantuntiat on sanoneet että kuohukerma on terveellisempi ja luonnonmukaisempi valinta. Ja kyllä tuota karrageenia pidetään haitallisena..
ero siinä on jos on kyseessä luomu tai ei-luomu tuote, ei se luomu tarkoita lisäaineetonta. Ihmeellisiä käsityksiä ihmisillä, kyllä luomutuotteistakin pitäisi lukea ne tuoteselosteet jo kaupassa, jos on kiinnostunut siitä mitä suuhunsa työntää.
Mistähän ap nämä "tietonsa" on ottanut? Ottamatta kantaa haitallisuuteen, karrageeni (e407) on kyllä ihan luvallinen lisäaine.
Komppaan kutosta ihmisten luomu-käsityksistä. Mustakin on hassua kuvitella, että luomulla olisi jotain tekemistä tuotteen terveellisyyden tai sen sisältämien lisäaineiden kanssa.
Hei kaikille!
Olisimme halunneet hypätä mukaan keskusteluun karrageenistä Arla Keittiö Luomu Kuohukermassa, hienoa että asiasta puhutaan! Kyseinen tuote on pastöroitu korkeammassa lämmössä kuin tavallinen kuohukerma, mikä takaa tuotteelle pidemmän säilyvyyden verrattuna tavalliseen kuohukermaan. Luomukuohukermaa ei homogenoida, joten rasva saattaa erottua säilytyksen aikana. Tuotteen sakeuttamisaine, karrageeni, lisätään tuotteeseen estämään rasvan erottumista. Karrageeni myös parantaa jonkin verran vaahdon pysyvyyttä. Huomion arvoista on kuitenkin, että karrageenia lisätään kermaan erittäin vähän (0,011%).
Mitä tulee karrageeniin lisäaineena, niin se on sekä Eviran että EU-komission sallittujen lisäaineiden listalla, joten sitä saa käyttää lähes kaikissa elintarvikkeissa. Sen käytölle ei myöskään ole määritetty ADI-arvoa (eli hyväksyttyä päivittäistä annosta), koska ei ole katsottu tarpeelliseksi rajoittaa sen saantia. Luomutuotteissa lisäaineiden käyttö on rajoitettua, kuten edellisessä viestissäkin todettiin, mutta karrageenin käyttö sallitaan myös luomutuotteissa. Useimmat luomutuotteissa hyväksytyt lisäaineet ovat peräisin luonnosta, aivan kuten karrageeni, joka valmistetaan tietystä punalevästä. Kemiallisesti se on sokeriyksiköistä koostuva makromolekyyli.
Toivottavasti tämä selventää hieman asiaa :)
Ystävällisin syysterveisin,
Niini Arla Ingmanin markkinoinnista
Ostan maidon käsittelemättömänä suoraan navetasta, siinä mukana myös kerma, luonnollisesti :) Ei ole karrageenia eikä muitakaan "lisäaineita". Suosittelen samaa kaikille, joille se on mahdollista!
Lidlistä ainakin vielä saa, merkki on Milbona, jonka valmistajana Osuuskunta Satamaito, mutta saman valmistajan laktoosittomassa versiossa sitten on karrageeniä, eli tsekatkaa ainesosaluettelo.
luomutuotteita valvotaan tiukemmin kun normituotteita! On paljonkin E-koodeja millä ei ole mitään haittavaikutuksia, mutta karrageeni on yksi niistä mitä minä en suuhuni laita. Onneksi ei kovin monesta tuotteesta sitä löydykkään. Ja ihan lisäainekirjasta tuon poimin että on kielletty eu:ssa.
Karrageeni on ennen ollut kielletty Suomessa, mutta Eu:n myötä tuli sallituksi myös Suomessa. Saa käyttää tietyissä tuotteissa, kuten maitotuotteissa.
Tiettyjä lisäaineita saa käyttää myös luomutuotteissa, koska kaikkia tuotteita ei vaan voi tehdä ilman lisäaineita.
Ja kyllä, kaikkia tuotteita ei vaan voi tehdä ilman lisäaineita, mutta tällöin ne lisäaineet ovat mm. emulgointi- ja sakeuttamisaineita.
Ihan totta suosittelen tutkimaan kyse on nimenomaan karrageenistä. Se valmistetaan kyllä levästä mutta eläinkokeissa todettu aiheuttavan syöpää!
Ihan totta suosittelen tutkimaan kyse on nimenomaan karrageenistä. Se valmistetaan kyllä levästä mutta eläinkokeissa todettu aiheuttavan syöpää!
Tämä on vanha viestiketju mutta mua alkoi kyllä VIT**AMAAN kun huomasin että jokaikiseen kermaan nykyään lisätään karrageeniä!
Karrageenin on todettu aiheuttavan syöpää ja suolistotulehduklsia.
Kyllä on ihmeellistä että peruselintarvikkeita tarvii alkaa sorkkimaan.
Haluan kermani kermana ilman syöpää ja suolistovaivoja aiheuttavia lisäaineita kiitos!
Karrageeni oli ennen suomeessa kielletty mutta EUn myötä tuli lailliseksi käyttää.
kerma on tuntunut oudolta jo kauan, limaiselta tai geelimäiseltä.. ilmankos.
tätä herkkua E407 lisätään myös luomukermaan parantamaan koostumusta. minkä ihmeen takia??
No osta kermasi ilman karrageenia. Lue se valmistusaineluettelo siellä kaupassa äläkä tule tänne valittamaan.
Siis eikö varoiteta -e407 käytöstä tiettyjä ryhmiä käyttämästä?
E-407 Karrageenista todetaan lisä-aine luettelossa. Ei suositella käytettäväksi "ärtyvän suolen oireyhtymää" poteville. Samoin chrohnin tautia sairastaville. Mitä se näille ihmisille aiheuttaa? Heillähän on siis tulehdus suolessaan.
Mitä E-407 tekee näille ihmisille. Edesauttaa tulehduksen lisääntymisessä.
No jos ajatellaan, että suolessa olisi jonkin muun syyn vuoksi tulehdus, niin eikö olisi hyvin oletettavaa, että tulehdus etenisi.
Miten on esim.aika monilla olevat hoitamaton laktoosi-intoleranssi ja toteamaton keliakia, jota siis ei hoideta. Eikö näissäkin ole kyse tulehduksesta.
Näistä on todettava, ettei karrageenia(e-407)ole tutkittu, joten antaa loistavat mahdollisuudet spekuloida.
Mutta suosittelen myös Näille muille ryhmille siis laktoosista ja gluteenista kärsiville karrageenin (e-407) välttelyä.
Niiiiin, mistähän saisi karrageenitonta kuohua??????? On mennyt maailman kirjat sekaisin, kun kuohukermaakin on pitänyt näpelöidä!!!!! Luulin, että kerma ja voi säilyisi originaalina. Toivottavasti pikkumeijerit ottavat nyt onkeensa ja eivät mene mukaan. Tarjolla etulyöntiasema!!!
Täytyy sanoa, että aika paljon väki vetää kermoja päivittäin, kun saadaan tämän tason hässäkkä aikaan...
[quote author="Vierailija" time="28.11.2011 klo 15:13"]luomutuotteita valvotaan tiukemmin kun normituotteita! On paljonkin E-koodeja millä ei ole mitään haittavaikutuksia, mutta karrageeni on yksi niistä mitä minä en suuhuni laita. Onneksi ei kovin monesta tuotteesta sitä löydykkään. Ja ihan lisäainekirjasta tuon poimin että on kielletty eu:ssa.
[/quote]
Luomutuotteista on ketjun nimi, niin uskallan tähän muutakin lisäksisekoittaa kuin karrageenia:
Luomukananmunat.
Niistä on löytynyt isompia dioksiinipitoisuuksia kuin muista munista.
Ei kuitenkaan varmaan mikään 100% ja aina.
(no, itse en häkkikanalan munia pysty ostamaan kyllä..)
ihmisethän vetää merilevää ihan terveystuotteenakin joten melkoista ylireagointia taas