Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Ruisleivän terveysväittämät menivät nurin

Vierailija
15.11.2011 |

Näin toteaa Maaseudun tulevaisuus 11.11. Eipä kestäneet väitteet tieteellistä tarkastelua. Meneekös nyt paikkaansa pitämättömät ravitsemussuositukset uusiksi? Vaihtakaa riisiin, sitä syövät maailman pitkäikäisimmät kansat.



"Rukiin terveysväittämät menivät nurin

Suomalaiset pitävät ruisleipää terveyden kulmakivenä, eivätkä syyttä. Ruistutkimus on Suomessa laajempaa ja monipuolisempaa kuin missään muualla maailmassa.

Suomen leipomoteollisuus lähtikin luottavaisin mielin kokoamaan listaa terveysväitteistä, kun EU:n asiaa koskeva asetus valmistui viisi vuotta sitten.

Käytännön työstä vastasivat Suomen suurimmat ruisleipurit Vaasan ja Fazer.



Tulos lässähti

Yritysten yhteistyönä syntyi kaikkiaan 21 ehdotusta terveysväitteiksi. Näistä puoli tusinaa koski ruista.

Monet väitteistä olivat päätyneet jo aiemmin koko väestöä koskeviin valtion ravitsemussuosituksiin.

VTT keräsi leipomoteollisuuden toimeksiannosta tieteelliset tutkimukset ehdotusten tueksi. Mittavan työn lopputulos jäi kuitenkin laihaksi.

”Ainoa hyväksyvä kannanotto koskee ruislesekuitua, joka edistää vatsan toimintaa”, johtaja Kalevi Saikkonen Vaasan Oy:ltä kertoo.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsan asiantuntijat eivät vakuuttuneet esimerkiksi siitä, että ruisleipä voisi vaikuttaa edullisesti sokeriaineenvaihduntaan tai veren kolesterolitasoon.

Kommentit (20)

Vierailija
1/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ja milloinkahan Vaasan tai Fazer on leiponut oikeata ruisleipää? Niitten leivissä on aika vähän käytetty ruista.

Vierailija
2/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

ja niin edelleen taaksepäin. Ruisleipää ja perunaa ja marjoja ja lihaa yms. perusruokaa, hyvää ja edullista. Isäni on kuollut, mutta äitini elää vielä 82-vuotiaana terveenä ja reippaana vanhuksena yksin omakotitalossa.



Itse olen hyvässä kunnossa ja ei ole mitään syytä lopettaa hyvän ja maukkaan ruisleivän syöntiä ja hyvän perunan syöntiä. Ylipainoisia ei suvussamme ole koskaan ollut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos ruistutkimus kerran on Suomessa laajempaa ja monipuolisempaa kuin missään muualla maailmassa, miksei niitä tuloksia sitten ollutkaan? Oliko tutkimusasetteluissa jotain pielessä? Eikö täällä osatakaan tutkia? Vai eikö Efsassa osata? Tai eikö siellä luoteta pelkästään suomalaisiin tutkimuksiin, ja taas muualla rukiista ei piitata kun se on lähinnä rehukasvin asemassa? Vai onko toimittaja taas kerran sössinyt tässä?

Vierailija
4/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

on myös täysin terve, on tupakoinut pari askia norttia päivässä viimeiset 40 vuotta. En silti lähtis kehumaan tupakan terveysvaikutuksia.

äitini elää vielä 82-vuotiaana terveenä ja reippaana vanhuksena yksin omakotitalossa.

Vierailija
5/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ruistutkimus on Suomessa laajempaa ja monipuolisempaa kuin missään muualla maailmassa... Käytännön työstä vastasivat Suomen suurimmat ruisleipurit Vaasan ja Fazer.

Ei ole yhtään oma lehmä ojassa ei. Puolueetonta tutkimusta suomalaiseen tapaan. Facepalm. Ei euroopassa olla ihan yhtä tyhmiä kuin täällä, jossa puolueetonta tietoa leivän eduista jakaa leipätiedotus. Voi meitä onnettomia, kuin pohjois-Koreaas eläisi.

Vierailija
6/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta minä ainakin syön ruisleipää siksi, että se on hyvää enkä siksi, että se on terveellistä (tai sitten ei). :)

Syön pienten leipomoiden ruisleipää, joka kai kyllä on ihan täysrukiista.

Eikö noiden ruokasuositusten ja tutkimusten perässä juokseminen aiheuta stressiä? Onhan ruuassa muitakin arvoja kuin terveellisyys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eikö noiden ruokasuositusten ja tutkimusten perässä juokseminen aiheuta stressiä? Onhan ruuassa muitakin arvoja kuin terveellisyys.


Tässähän on kysymys siitä, että leipäteollisuus on markkinoinut tuotteitaan paikkaansa pitämättömillä terveysväitteillä. Siis valheellista markkinointia. Kun näitä humpuukitietoja on vielä sellaisenaan siirretty ravitsemussuosituksiin ollaan o aika heikoilla jäillä. Mitä muuta palturia ja tarkempia tutkimuksia ketämättömiä asioita ravitsemussuosituksemme sisältävät. Luotto suomalaisiin asiantuntijoihin on koetuksella.

Vierailija
8/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

kun Vaasaa ja Fazeria pidetään ruisleipäasioissa auktoriteettina. Jauhoja kyllä kuluu (ja suomalaisille valitettavasti tuntuu kelpaavan), mutta en kyllä ko. firmojen ruistuotteita leiväksi kutsuisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyseessä ei ole se, että ruisleipä olisi todettu epäterveelliseksi, eikä se, että ruisfirmat tekisivät tutkimusta yksin. EU:ssa on sääntö, että jos yritykset haluavat mainostaa, että niiden tuotteet EDISTÄVÄT terveyttä, nämä väitteet pitää pystyä osoittamaan. Se, ettei ruualla ole terveyttä edistäviä vaikutuksia ei kääntäen todista sitä, että se vahingoittaisi terveyttä. Ketjussa hehkutettiin riisiä - onko riisin terveysväittämät EU:n hyväksymiä? Tuskin. Samat kiistat koskvet mm. antioksidanttien terveysvaikutuksia, vihreää teen terveysvaikutuksia jne. Jotkin tutkimukset antavat olettaa, että niitä, jotku eivät vaikutuksia löydä. Näytön ollessa heikko, näitä ei saa käyttää markkinointiväittäminä.



Näin ollen ei ole edellenkään kumottu kuidun merkitystä ruokavaliossa, mutta ei voida sanoa, että ruiskuitu olisi muita parempi (kuin ehkä vatsan toiminnan kannalta).

Vierailija
10/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset


Te karpit yms olette kyllä hauskoja. Kun tulee yksi tutkimus, te tempoilette siihen suuntaan ja kun tulee tämä tutkimus, jääkaappi taas tyhjennetään ja eletään taas tähän suuntaan ja kun joku tutkimus todistaa kolmatta, käännätte kelkkanne ja kohta taas syödään jonkun uuden huuhaatutkimuksen mukaan :D

on myös täysin terve, on tupakoinut pari askia norttia päivässä viimeiset 40 vuotta. En silti lähtis kehumaan tupakan terveysvaikutuksia.

äitini elää vielä 82-vuotiaana terveenä ja reippaana vanhuksena yksin omakotitalossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kuka täällä on vaatinut ruisleivän poisjättämistä? On vain todettu, että ruisleipää on markkinoitu valheellisin terveysväittämin.



Nyt sitten varoitellaan karppileipien gluteenista.



http://www.ts.fi/online/kotimaa/277556.html



Lukaiskaapa kaupassa huviksenne, kuinka monessa täysjyväruisleipäpussissa lukee kyljessä gluteeni. Gluteenia nimittäin on myös ruisleivässä. Hyvä että ruisleipä myytti alkaa kaatua jo asiantuntijoidenkin toimesta.

Vierailija
12/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

miten ihmeessä tuollaiseen päädyit? Koska isä polttaa tupakkaa?


Te karpit yms olette kyllä hauskoja. Kun tulee yksi tutkimus, te tempoilette siihen suuntaan ja kun tulee tämä tutkimus, jääkaappi taas tyhjennetään ja eletään taas tähän suuntaan ja kun joku tutkimus todistaa kolmatta, käännätte kelkkanne ja kohta taas syödään jonkun uuden huuhaatutkimuksen mukaan :D

on myös täysin terve, on tupakoinut pari askia norttia päivässä viimeiset 40 vuotta. En silti lähtis kehumaan tupakan terveysvaikutuksia.

äitini elää vielä 82-vuotiaana terveenä ja reippaana vanhuksena yksin omakotitalossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

joten ei niitä keliaakikot syö.

Vierailija
14/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

ruisleipää. Hyvää se ainakin on. Ja en kyllä tarkota mitään Vaasan ruispaloja..



Pyöreä iso maalaisleipä, juuresta tehty ja leivinuunissa paistettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Fazer ja Vaasa ovat enimmäkseen pilanneet hyvät leivät, joita suomalaiset ovat iät ja ajat syöneet! Fazer pilasi tämän Ciapatankin ihan syömäkelvottomaksi hiivamössöksi!



Miettikääpä et ennen ruisleipä tehtiin kaikessa rauhassa täysjyväjauhoista juureen ja paistettiin ariinalla, josta jokaiseen leipään tuli tuhkaa mukaan. Varmasti oli aikoinaan terveyspommi! Valtaisiat määrät hyviä maitohappoja, jotka selviytyivät elävinä syvälle suolistoon.



Samoin vaalea leipä hapatettiin ennen ja miten hyvää on vaikka ranskalainen maalaisleipä OIKEAOPPISESTI tehtynä.



Jos tämä kansa osaisi vaatia vähän niin saisimme edelleenkin hyvää leipää ettei tarvitsisi mennä Viro/Latvia/Liettuaan leivän perästä!!

Vierailija
16/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

joten ei niitä keliaakikot syö.


Pointti olikin se, että nyt karppauksesta varoitellaan sillä, että karppileivissä on gluteenia ja että moni sairastaa tietämättään keliakiaa. No, entäs se kun tavan leivätkin sisältävät gluteenia, miksi niiden syömisestä ei varoitella tietämättään keliakiaa sairastavia?

Vierailija
17/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei meillä ainakaan tule tuhkaa. Käytetään uuniluutaa ja arina on puhdas kun sinne leipää laitetaan.

Vierailija
18/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tämähän menee naurettavaksi. Leivän syöntiä ei saa edes lopettaa, ennenkuin on niellyt letkua ja saanut diagnoosin joka kelpaa kelalle.

Vierailija
19/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

olen tutkinut ihan itse =) mikä sopii parhaiten itselleni ja perheellemme. Ruisleivän puolesta mm. vatsa toimii, sitä ei tarvitse mättää loputtomasti että nälkä lähtisi, sitä pitää pureskella paljon => ei tule hotkittua, olemme sopusuhtaisia

Vierailija
20/20 |
15.11.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta 4-viljan puuroa syön joka päivä.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi kuusi kuusi