Mistä löytäisin tutkimuksen natriumglutamaatin (arominvahvenne E621, MSG) vahingollisuudesta tai
epäterveellisyydestä?
Siis ihan oikea tieteellinen tutkimus tai viittaus sellaiseen tai referaatti jossain journalissa?
Kommentit (12)
nettikirjoitteluissa, vähän kuin voimajohtojen lähellä asuminenkin tai kännyköiden säteily.
Tässä Wikipedian kantaa asiaan:
"Yhdysvaltain elintarvike- ja lääketurvallisuusvirasto FDA luokitteli natriumglutamaatin "yleisesti turvalliseksi tunnustetuksi" ruoka-aineeksi vuonna 1959. Kuitenkin 1980-luvulla glutamaatin merkitys yleisenä proteiinien rakennusaineena ja erityisesti hermoston toiminnassa alkoi herättää runsaasti julkista keskustelua. Monet yksityishenkilöt kertoivat oma-aloitteisesti Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirastolle FDA:lle saaneensa natriumglutamaatista monenlaisia oireita, kuten päänsärkyä, sydämentykytystä ja yleistä huonovointisuutta. Oireita ei kuitenkaan ole pystytty toistamaan kontrolloiduissa kokeissa.[4]
FDA huolestui ihmisten kertomuksista natriumglutamaatin aiheuttamista oireista, esim. pahoinvoinnista, ja siksi laitos teetti aineesta turvallisuusarvioita. Niissä se todettiin turvalliseksi, kun sitä käytetään ruoanvalmistukselle tavanomaisin pitoisuuksin, ei liikaa. Vuonna 1986 FDA:n ruoka-allergioiden tieteellinen toimikunta totesi, että glutamaatti on yleisesti turvallinen, mutta voi joissakin ihmisissä aiheuttaa lyhytkestoisia allergisia reaktioita. Nämä tulokset saivat vahvistusta American Medical Association (AMA) sekä Euroopan yhteisöjen tieteellisen komitean samaan aikaan julkaisemista tutkimuksista, joissa kummassakin todettiin, ettei erityisiä terveydellisiä haittoja esiinny.[4]
Vuonna 1992 FDA tilasi metatutkimuksen riippumattomalta Yhdysvaltain kokeellisen biologian yhdistysten liitolta FASEBilta. FASEBin tutkimus on kattavin kokonaisarvio saatavilla olevasta tieteellisestä aineistosta. Tutkimuksen tulokset vahvistivat natriumglutamaatin turvallisuuden elintarvikkeiden kuluttajille, kun sitä käytetään tavanomaisin pitoisuuksin. Aineella ei todettu pitkäaikaisia vaikutuksia eikä yhteyttä aivosolujen vahingoittumiseen, Alzheimerin tautiin tai muihin pitkäaikaissairauksiin.[4] Tällaisia ajatuksia oli esitetty, sillä eläinkokeissa oli havaittu verenkiertoon injektoidun natriumglutamaatin vahingoittavan aivojen hermosoluja. Natriumglutamaatin nauttiminen ruuan mukana ei kuitenkaan aiheuta tällaista vaikutusta.[1]
Natriumglutamaatilla todettiin kuitenkin lyhytaikaisia vaikutuksia kahdessa eri ihmisryhmässä. Ensimmäinen ryhmä saattaa saada reaktion syötyään suuria määriä natriumglutamaattia tyhjään vatsaan. Toinen ryhmä on ihmiset, joilla on puutteellisesti lääkitty astma. He voivat saada vaihtelevia lyhytkestoisia oireita, joita ovat esimerkiksi tunnottomuus, polttelu, kihelmöinti, rintakipu, päänsärky, kuvotus, sykkeen nousu, uneliaisuus ja yleinen heikkous. Natriumglutamaatin määrä on näissä tutkimuksissa ollut 0,5–2,5 g.[1]
Euroopan Unionin direktiivin 95/2/CE mukaan natriumglutamaattia saa olla lihavalmisteissa enintään 10 grammaa kilogrammaa kohti. Lisätty natriumglutamaatti täytyy merkitä elintarvikkeiden valmistusainetietoihin. Natriumglutamaatin kansainvälinen lisäainekoodi eli E-koodi on E621."
tai toki myös yliopistojen nettitietokannoista (lähinnä nelli-portaalista, johon voi kirjautua kaikkien Suomen yliopistojen kirjastojen sivuilta tai ebscohostista, mut se ei välttämtätä toii kuin yliopistokampuksilla)
ONgelma on vaan siinä, että jos sä et osaa itse etsiä tuollaista artikkelia, niin mahdatko sä osata lukea sitä?
miksei makua voida tehdä OIKEISTA aineksista tuon natriumglutamaatin sijaan.
Kysymys teille.
Mitenkäs toi hiivauute, jota nykyään tungetaan joka paikkaan glutamaatin tilalle. Mikä "taika" siinä piilee? Vai onko yhtä pahaa huttua.
Kysymys teille.
Mitenkäs toi hiivauute, jota nykyään tungetaan joka paikkaan glutamaatin tilalle. Mikä "taika" siinä piilee? Vai onko yhtä pahaa huttua.
Eli välteltävä sekin.
Kysymys teille. Mitenkäs toi hiivauute, jota nykyään tungetaan joka paikkaan glutamaatin tilalle. Mikä "taika" siinä piilee? Vai onko yhtä pahaa huttua.
että natriumglutamaatin tilalle on useissa tuotteissa lisätty suolaa!onko sekään nyt niin hyvä juttu?
että kun aasialaiset käyttää tuota ainetta melko huolettomasti ja jos ja kun sillä pystyttäisiin vähentämään teollisessa ruoassa suolan määrää, niin silloin siitä voi olla ihan hyötyäkin.
Avainsana tässäkin lienee kohtuus, ihan niinkuin siiderin juomisessakin...
Tero
että kun aasialaiset käyttää tuota ainetta melko huolettomasti ja jos ja kun sillä pystyttäisiin vähentämään teollisessa ruoassa suolan määrää, niin silloin siitä voi olla ihan hyötyäkin.
Avainsana tässäkin lienee kohtuus, ihan niinkuin siiderin juomisessakin...
Tero
tuollaistakin kirjoittaa???
Pitäisi ottaa asioista ensin selvää.
Korjatkoon joku, jos olen väärässä, mutta minusta asia menee about näin:
- natriumglutamaatti ei ole normaalisti haitallinen / epäterveellinen aine ellei sitten ole sille allerginen
- hiivauute on about samaa ainetta, joten jos on allerginen natriumglutamaatille, niin on varmaan hiivauutteellekin
- on monia noloja tuotteita, joissa mainitaan, ettei niissä ole natriumglutamaattia, mut niissä on kuitenkin hiivauutetta
- oikea ongelma natriumglutamaatissa on varmaan oikeasti se, että jos tuotteeseen pitää laittaa natriumglutamaattia, niin se kertoo usein siitä että raaka-aineet eivät ole kovinkaan ensiluokkaisia eli natriumglutamaatilla saadaan keinotekoista makua sinne missä ei ole oikeasti mitään mikä voisi maistua miltään - näin ollen tuote, jossa on natriumglutamaattia luultavasti ravintoarvoiltaan aika paljon heikompi kuin vastaava kunnollinen tuote
Natriumglutamaattia on
monissa einesruoissa. Kuva
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.
Lisäaineiden välttäminen ei ole
aivan yksinkertaista. Kierros
lähikaupassa osoittaa, että
kiisteltyä natriumglutamaattia on
kanamarinadeissa, lihapullissa ja
useissa valmisaterioissa. Sitä on
myös lihaleikkeleissä, joita monet
syövät leivän päällä päivittäin.
Natriumglutamaatti on
glutamiinihapon suola,
arominvahvenne, jonka tunnistaa
pakkausselosteesta
lisäainekoodilla E621. Se tuo
ruokaan niin kutsutun umami-
maun ja vahvistaa lihaisaa
makua.
Keskustelupalstoilla ja blogeissa
aiheesta kohistaan.
Natriumglutamaatilla on huono
maine, sillä se aiheuttaa joillekin
yliherkkyysoireita: päänsärkyä,
kuumotusta, hengenahdistusta,
ihottumaa. Tutkijoiden yleisen
mielipiteen mukaan se on
kuitenkin vaaratonta.
Elintarvikekemian dosentti
Marina Heinonen Helsingin
yliopistosta on vakuuttunut
aineen turvallisuudesta.
”Ei natriumglutamaattia voi koko
ihmiskunnalta kieltää vain sen
takia, että jotkut saavat siitä
yliherkkyysoireita. Oireita voi
saada monesta aineesta, vaikka
punaviinistä.”
Ei täysin riskitön lisäaine
Natriumglutamaatissa on
kuitenkin riskinsä, kuten missä
tahansa lisäaineessa. Kaikkea ei
voi tietää tai testata ennalta.
Atsovärejäkin pidettiin
turvallisena, mutta nyt
esimerkiksi E 128 on kielletty,
koska sillä todettiin olevan sekä
perimää vahingoittavia että
syöpää aiheuttavia vaikutuksia.
Atsovärit saattavat myös lisätä
lasten ylivilkkautta.
Useat lisäaineet ovat peräisin
luonnosta, kuten vaikka levän
karrageeni ja kananmunan
lesitiini. Aineet itsessään ovat
turvallisia, mutta kun yhdistetään
uusia aineita, ei voi ennalta
tietää, miten ne reagoivat
keskenään.
EU rajoittaa natriumglutamaatin
käyttöä. Sallittu määrä on
prosentti tuotteen painosta.
Marina Heinosen mukaan sille ei
kuitenkaan ole asetettu ADI-
arvoa eli päivittäistä ylärajaa
aineen saannille.
Natriumglutamaattia sisältäviä
tuotteita voi siis syödä päivittäin
paljonkin.
Kliinisen ravitsemustieteen
dosentti Ursula Schwab Itä-
Suomen yliopistosta sen sijaan
hillitsisi natriumglutamaatin
käyttöä. Ongelmana ei ole
niinkään lisäaine tai sen
vaarallisuus, vaan suolan määrä.
Nimensä mukaisesti
natriumglutamaatti sisältää myös
natriumia, joka on suolan
verenpainetta nostava ainesosa.
”Jonkin verran valmistajat
kikkailevat ilmoittamalla suolan
määrän prosentteina, jossa ei
oteta huomioon
natriumglutamaatin mukana
tulevaa natriumia. Usein siis
esimerkiksi lihaleikkeleiden
natriumpitoisuus on suurempi
kuin prosentista voisi päätellä.
Tämä on suuri ongelma.”
Schwabin mukaan saman päivän
aikana ei kannata syödä
mikropizzaa, leikkeleitä, kaupan
lihapullia ja hunajamarinoitua
kanaa.
”Siinä on kyllä omassa
verenpaineessa pitäminen.”
Ongelmallista on myös se, että
natriumglutamaatin umami-
maku pitää yllä himoa suolaiseen.
Usein natriumglutamaattia syövät
tottuvat makuun ja haluavat lisää,
Schwab kertoo.
Aitoa ja keinotekoista
Keinotekoinen
natriumglutamaatti valmistetaan
käyttämällä mikrobeja, mutta sitä
on myös luonnostaan esimerkiksi
lihassa, sienissä ja tomaateissa.
Kummallista on se, että
yliherkkyysoireita tuntuu
aiheuttavan vain keinotekoinen
lisäaine.
Elintarvikekemian dosentti
Marina Heinonen ei usko, että
E621:llä ja luontaisella
natriumglutamaatilla voisi olla
eroa. Tutkimusta aiheesta ei
kuitenkaan ole tehty. Samasta
glutamaatti-molekyylistä on joka
tapauksessa kyse.
Useat ruokatalot ovat siivonneet
natriumglutamaattia tuotteistaan.
Asia ei kuitenkaan ole niin
mustavalkoinen. Osa tuotteista
sisältää edelleen hiivauutetta,
joka on periaatteessa samaa
tavaraa kuin natriumglutamaatti.
Se on vain valmistettu
luonnollisemmalla tavalla, eli
uuttamalla hiivasta proteiinia.
Muut lisäaineet vaarallisempia
Natriumglutamaatti on nyt
yleinen puheenaihe, mutta
lisäaineiden vaarallisimmasta
päästä se ei ole. Ursula Schwab
kehottaa välttämään suuria
määriä bentsoehappoa, nitriittiä
ja atsovärejä. Atsovärit eivät ole
Suomessa yleisiä, mutta varsinkin
lapset saavat usein liikaa
bentsoehappoa ja nitriittiä.
Schwab kertoo, että pieni lapsi
saa jo kahdesta nakista viikon
nitriittiannoksen täyteen. Liikaa
käytettynä nitriitti voi aiheuttaa
ihottumaa, vatsavaivoja ja
päänsärkyä. Puolesta litrasta
tiivistemehua saattaa saada jo
liikaa bentsoehappoa, josta voi
seurata nuhaa, päänsärkyä ja
ihottumaa. Ylivilkkailla lapsilla
oireet voivat pahentua.
Marina Heinonen ei näe syytä
välttää lisäaineita. Hänen
mukaansa ruoan lisäaineiden
turvallisuus on luotettavien
asiantuntijoiden arvioima.
”Ihmettelen, miksi lisäaineita
pitäisi välttää, jos ei sitten
eettisistä syistä tai oman
yliherkkyyden vuoksi.
koska sellaista ei ole kuin hysteeristen palstamamojen mielikuvituksessa.
Elämä on vaarallista!