Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Mistä löytäisin tutkimuksen natriumglutamaatin (arominvahvenne E621, MSG) vahingollisuudesta tai

Vierailija
20.09.2011 |

epäterveellisyydestä?



Siis ihan oikea tieteellinen tutkimus tai viittaus sellaiseen tai referaatti jossain journalissa?

Kommentit (12)

Vierailija
1/12 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

koska sellaista ei ole kuin hysteeristen palstamamojen mielikuvituksessa.



Elämä on vaarallista!

Vierailija
2/12 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

nettikirjoitteluissa, vähän kuin voimajohtojen lähellä asuminenkin tai kännyköiden säteily.



Tässä Wikipedian kantaa asiaan:



"Yhdysvaltain elintarvike- ja lääketurvallisuusvirasto FDA luokitteli natriumglutamaatin "yleisesti turvalliseksi tunnustetuksi" ruoka-aineeksi vuonna 1959. Kuitenkin 1980-luvulla glutamaatin merkitys yleisenä proteiinien rakennusaineena ja erityisesti hermoston toiminnassa alkoi herättää runsaasti julkista keskustelua. Monet yksityishenkilöt kertoivat oma-aloitteisesti Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirastolle FDA:lle saaneensa natriumglutamaatista monenlaisia oireita, kuten päänsärkyä, sydämentykytystä ja yleistä huonovointisuutta. Oireita ei kuitenkaan ole pystytty toistamaan kontrolloiduissa kokeissa.[4]



FDA huolestui ihmisten kertomuksista natriumglutamaatin aiheuttamista oireista, esim. pahoinvoinnista, ja siksi laitos teetti aineesta turvallisuusarvioita. Niissä se todettiin turvalliseksi, kun sitä käytetään ruoanvalmistukselle tavanomaisin pitoisuuksin, ei liikaa. Vuonna 1986 FDA:n ruoka-allergioiden tieteellinen toimikunta totesi, että glutamaatti on yleisesti turvallinen, mutta voi joissakin ihmisissä aiheuttaa lyhytkestoisia allergisia reaktioita. Nämä tulokset saivat vahvistusta American Medical Association (AMA) sekä Euroopan yhteisöjen tieteellisen komitean samaan aikaan julkaisemista tutkimuksista, joissa kummassakin todettiin, ettei erityisiä terveydellisiä haittoja esiinny.[4]



Vuonna 1992 FDA tilasi metatutkimuksen riippumattomalta Yhdysvaltain kokeellisen biologian yhdistysten liitolta FASEBilta. FASEBin tutkimus on kattavin kokonaisarvio saatavilla olevasta tieteellisestä aineistosta. Tutkimuksen tulokset vahvistivat natriumglutamaatin turvallisuuden elintarvikkeiden kuluttajille, kun sitä käytetään tavanomaisin pitoisuuksin. Aineella ei todettu pitkäaikaisia vaikutuksia eikä yhteyttä aivosolujen vahingoittumiseen, Alzheimerin tautiin tai muihin pitkäaikaissairauksiin.[4] Tällaisia ajatuksia oli esitetty, sillä eläinkokeissa oli havaittu verenkiertoon injektoidun natriumglutamaatin vahingoittavan aivojen hermosoluja. Natriumglutamaatin nauttiminen ruuan mukana ei kuitenkaan aiheuta tällaista vaikutusta.[1]



Natriumglutamaatilla todettiin kuitenkin lyhytaikaisia vaikutuksia kahdessa eri ihmisryhmässä. Ensimmäinen ryhmä saattaa saada reaktion syötyään suuria määriä natriumglutamaattia tyhjään vatsaan. Toinen ryhmä on ihmiset, joilla on puutteellisesti lääkitty astma. He voivat saada vaihtelevia lyhytkestoisia oireita, joita ovat esimerkiksi tunnottomuus, polttelu, kihelmöinti, rintakipu, päänsärky, kuvotus, sykkeen nousu, uneliaisuus ja yleinen heikkous. Natriumglutamaatin määrä on näissä tutkimuksissa ollut 0,5–2,5 g.[1]



Euroopan Unionin direktiivin 95/2/CE mukaan natriumglutamaattia saa olla lihavalmisteissa enintään 10 grammaa kilogrammaa kohti. Lisätty natriumglutamaatti täytyy merkitä elintarvikkeiden valmistusainetietoihin. Natriumglutamaatin kansainvälinen lisäainekoodi eli E-koodi on E621."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/12 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

tai toki myös yliopistojen nettitietokannoista (lähinnä nelli-portaalista, johon voi kirjautua kaikkien Suomen yliopistojen kirjastojen sivuilta tai ebscohostista, mut se ei välttämtätä toii kuin yliopistokampuksilla)



ONgelma on vaan siinä, että jos sä et osaa itse etsiä tuollaista artikkelia, niin mahdatko sä osata lukea sitä?

Vierailija
4/12 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

miksei makua voida tehdä OIKEISTA aineksista tuon natriumglutamaatin sijaan.

Vierailija
5/12 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kysymys teille.



Mitenkäs toi hiivauute, jota nykyään tungetaan joka paikkaan glutamaatin tilalle. Mikä "taika" siinä piilee? Vai onko yhtä pahaa huttua.

Vierailija
6/12 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kysymys teille.

Mitenkäs toi hiivauute, jota nykyään tungetaan joka paikkaan glutamaatin tilalle. Mikä "taika" siinä piilee? Vai onko yhtä pahaa huttua.


Eli välteltävä sekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/12 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kysymys teille. Mitenkäs toi hiivauute, jota nykyään tungetaan joka paikkaan glutamaatin tilalle. Mikä "taika" siinä piilee? Vai onko yhtä pahaa huttua.


että natriumglutamaatin tilalle on useissa tuotteissa lisätty suolaa!onko sekään nyt niin hyvä juttu?

Vierailija
8/12 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

että kun aasialaiset käyttää tuota ainetta melko huolettomasti ja jos ja kun sillä pystyttäisiin vähentämään teollisessa ruoassa suolan määrää, niin silloin siitä voi olla ihan hyötyäkin.



Avainsana tässäkin lienee kohtuus, ihan niinkuin siiderin juomisessakin...



Tero

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/12 |
21.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

että kun aasialaiset käyttää tuota ainetta melko huolettomasti ja jos ja kun sillä pystyttäisiin vähentämään teollisessa ruoassa suolan määrää, niin silloin siitä voi olla ihan hyötyäkin.

Avainsana tässäkin lienee kohtuus, ihan niinkuin siiderin juomisessakin...

Tero


tuollaistakin kirjoittaa???

Pitäisi ottaa asioista ensin selvää.

Vierailija
10/12 |
21.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Korjatkoon joku, jos olen väärässä, mutta minusta asia menee about näin:



- natriumglutamaatti ei ole normaalisti haitallinen / epäterveellinen aine ellei sitten ole sille allerginen



- hiivauute on about samaa ainetta, joten jos on allerginen natriumglutamaatille, niin on varmaan hiivauutteellekin



- on monia noloja tuotteita, joissa mainitaan, ettei niissä ole natriumglutamaattia, mut niissä on kuitenkin hiivauutetta



- oikea ongelma natriumglutamaatissa on varmaan oikeasti se, että jos tuotteeseen pitää laittaa natriumglutamaattia, niin se kertoo usein siitä että raaka-aineet eivät ole kovinkaan ensiluokkaisia eli natriumglutamaatilla saadaan keinotekoista makua sinne missä ei ole oikeasti mitään mikä voisi maistua miltään - näin ollen tuote, jossa on natriumglutamaattia luultavasti ravintoarvoiltaan aika paljon heikompi kuin vastaava kunnollinen tuote

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/12 |
21.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Natriumglutamaattia on

monissa einesruoissa. Kuva

Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

Lisäaineiden välttäminen ei ole

aivan yksinkertaista. Kierros

lähikaupassa osoittaa, että

kiisteltyä natriumglutamaattia on

kanamarinadeissa, lihapullissa ja

useissa valmisaterioissa. Sitä on

myös lihaleikkeleissä, joita monet

syövät leivän päällä päivittäin.

Natriumglutamaatti on

glutamiinihapon suola,

arominvahvenne, jonka tunnistaa

pakkausselosteesta

lisäainekoodilla E621. Se tuo

ruokaan niin kutsutun umami-

maun ja vahvistaa lihaisaa

makua.

Keskustelupalstoilla ja blogeissa

aiheesta kohistaan.

Natriumglutamaatilla on huono

maine, sillä se aiheuttaa joillekin

yliherkkyysoireita: päänsärkyä,

kuumotusta, hengenahdistusta,

ihottumaa. Tutkijoiden yleisen

mielipiteen mukaan se on

kuitenkin vaaratonta.

Elintarvikekemian dosentti

Marina Heinonen Helsingin

yliopistosta on vakuuttunut

aineen turvallisuudesta.

”Ei natriumglutamaattia voi koko

ihmiskunnalta kieltää vain sen

takia, että jotkut saavat siitä

yliherkkyysoireita. Oireita voi

saada monesta aineesta, vaikka

punaviinistä.”

Ei täysin riskitön lisäaine

Natriumglutamaatissa on

kuitenkin riskinsä, kuten missä

tahansa lisäaineessa. Kaikkea ei

voi tietää tai testata ennalta.

Atsovärejäkin pidettiin

turvallisena, mutta nyt

esimerkiksi E 128 on kielletty,

koska sillä todettiin olevan sekä

perimää vahingoittavia että

syöpää aiheuttavia vaikutuksia.

Atsovärit saattavat myös lisätä

lasten ylivilkkautta.

Useat lisäaineet ovat peräisin

luonnosta, kuten vaikka levän

karrageeni ja kananmunan

lesitiini. Aineet itsessään ovat

turvallisia, mutta kun yhdistetään

uusia aineita, ei voi ennalta

tietää, miten ne reagoivat

keskenään.

EU rajoittaa natriumglutamaatin

käyttöä. Sallittu määrä on

prosentti tuotteen painosta.

Marina Heinosen mukaan sille ei

kuitenkaan ole asetettu ADI-

arvoa eli päivittäistä ylärajaa

aineen saannille.

Natriumglutamaattia sisältäviä

tuotteita voi siis syödä päivittäin

paljonkin.

Kliinisen ravitsemustieteen

dosentti Ursula Schwab Itä-

Suomen yliopistosta sen sijaan

hillitsisi natriumglutamaatin

käyttöä. Ongelmana ei ole

niinkään lisäaine tai sen

vaarallisuus, vaan suolan määrä.

Nimensä mukaisesti

natriumglutamaatti sisältää myös

natriumia, joka on suolan

verenpainetta nostava ainesosa.

”Jonkin verran valmistajat

kikkailevat ilmoittamalla suolan

määrän prosentteina, jossa ei

oteta huomioon

natriumglutamaatin mukana

tulevaa natriumia. Usein siis

esimerkiksi lihaleikkeleiden

natriumpitoisuus on suurempi

kuin prosentista voisi päätellä.

Tämä on suuri ongelma.”

Schwabin mukaan saman päivän

aikana ei kannata syödä

mikropizzaa, leikkeleitä, kaupan

lihapullia ja hunajamarinoitua

kanaa.

”Siinä on kyllä omassa

verenpaineessa pitäminen.”

Ongelmallista on myös se, että

natriumglutamaatin umami-

maku pitää yllä himoa suolaiseen.

Usein natriumglutamaattia syövät

tottuvat makuun ja haluavat lisää,

Schwab kertoo.

Aitoa ja keinotekoista

Keinotekoinen

natriumglutamaatti valmistetaan

käyttämällä mikrobeja, mutta sitä

on myös luonnostaan esimerkiksi

lihassa, sienissä ja tomaateissa.

Kummallista on se, että

yliherkkyysoireita tuntuu

aiheuttavan vain keinotekoinen

lisäaine.

Elintarvikekemian dosentti

Marina Heinonen ei usko, että

E621:llä ja luontaisella

natriumglutamaatilla voisi olla

eroa. Tutkimusta aiheesta ei

kuitenkaan ole tehty. Samasta

glutamaatti-molekyylistä on joka

tapauksessa kyse.

Useat ruokatalot ovat siivonneet

natriumglutamaattia tuotteistaan.

Asia ei kuitenkaan ole niin

mustavalkoinen. Osa tuotteista

sisältää edelleen hiivauutetta,

joka on periaatteessa samaa

tavaraa kuin natriumglutamaatti.

Se on vain valmistettu

luonnollisemmalla tavalla, eli

uuttamalla hiivasta proteiinia.

Muut lisäaineet vaarallisempia

Natriumglutamaatti on nyt

yleinen puheenaihe, mutta

lisäaineiden vaarallisimmasta

päästä se ei ole. Ursula Schwab

kehottaa välttämään suuria

määriä bentsoehappoa, nitriittiä

ja atsovärejä. Atsovärit eivät ole

Suomessa yleisiä, mutta varsinkin

lapset saavat usein liikaa

bentsoehappoa ja nitriittiä.

Schwab kertoo, että pieni lapsi

saa jo kahdesta nakista viikon

nitriittiannoksen täyteen. Liikaa

käytettynä nitriitti voi aiheuttaa

ihottumaa, vatsavaivoja ja

päänsärkyä. Puolesta litrasta

tiivistemehua saattaa saada jo

liikaa bentsoehappoa, josta voi

seurata nuhaa, päänsärkyä ja

ihottumaa. Ylivilkkailla lapsilla

oireet voivat pahentua.

Marina Heinonen ei näe syytä

välttää lisäaineita. Hänen

mukaansa ruoan lisäaineiden

turvallisuus on luotettavien

asiantuntijoiden arvioima.

”Ihmettelen, miksi lisäaineita

pitäisi välttää, jos ei sitten

eettisistä syistä tai oman

yliherkkyyden vuoksi.