Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Osaako joku täällä tehdä oikeasti hyviä

Vierailija
20.09.2011 |

kasvisruokia? Olen jo pidempään halunnut vähentää lihan syömistä ja säännöllisesti yrittänyt tehdä kasvisruokia, huonoin tuloksin. Yksikään ruuista ei ole ollut syömiskelpoista, pitkin hampain on kuitenkin pitänyt vetää naamaan ettei mene hukkaan.



Olen yrittänyt tehdä mm. kasvispihvejä, falafeleja, lihatonta spagettikastiketta ja viimeksi eilen lihatonta kaalilaatikkoa. Ei vain onnistu. Ainoa mikä on ollut kohtalaista on soijarouheeseen tehty lasagne mutta ei sitäkään jaksaisi aina..



Ravintoloissa ja yliopiston ruokalassa kasvisruuat ovat todella hyviä ja maittavia, en ymmärrä mitä teen väärin. Onko ketään kasviskokkia paikalla, hyviä neuvoja?

Kommentit (14)

Vierailija
1/14 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

kukaan? 30 lukenut mutta kukaan ei vastaa!

Vierailija
2/14 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

esim kesäkeitto ja kasvissosekeitto. Entäs pinaattilätyt ja erilaiset gratinit? liian tavallisia?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/14 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

olen tehnyt kukka- ja parsakaalista lisukkeiksi muihin ruokiin, enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi että niistä voisi tehdä "oikeaakin" ruokaa. Pinaatti- ja hernekeittoa olen tehnyt kasvisruokana, ne ovat kyllä hyviä ja helppoja mutta jotain vaihtelua kaipaisin kuitenkin! Mutta kiitos kun vinkkasit nuo pinaattilätyt, ostelen niitä joskus kaupasta valmiina mutta eipä ole välähtänyt että itsekin voisi kokeilla paistaa niitä.

Vierailija
4/14 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

syödään välillä kasvisruokaa, vaikka sekasyöjiä ollaan koko perhe. Ihan yhtä hyvin onnistuvat kuin muutkin ruoat. Kasvis/kasvissose-keittoja suosittelen minäkin kokeilemaan. Todella helppoja ja makua voi muunnella lähes loputtomasti. Hyvillä raaka-aineilla pääsee hyvään lopputulokseen, yrttejä ja oikeita mausteita sekaan, ei mitään epämääräisiä mausteseoksia tai yrttisuolaa tms. joita jotkut täällä kehuvat käyttävänsä maustamiseen.

Pinaattilätyt ja -pannukakku ovat hyviä, samoin kasvistäytteiset piiraat ja kasvispihvit tai "röstit" en tiedä millä nimellä niitä oikein pitäisi kutsua.

Vierailija
5/14 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Teen joskus kasvisversiota ja hyvin uppoo perheelle :)



Eli jauhiksen sijaan laitan reilusti rehuja:

porkkana, sipuli, maissi, parsa jne.



Porkkanaa saatan esikeittää hieman, koska kypsyy niin kamalan hitaasti, ei meinaa siivuille tunti uuunissakaan riittää, että pehmenöö kunnolla

Vierailija
6/14 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

en yritäkään matkia lihaa esim. soijarouheella. Teen kasvikset kasviksina. MItähän sinulle siis pitää sanoa?



Syön paljon erilaisia "puruja" (pasta, riisi, dinkel, couscous, ohra-riisi, bulgur...) höystettynä kasviskastikkeilla, jotka on valmistettu vähän kuin moussaka. Teen kasvislaatikoita, keittoja, höyrytän kukkakaalia ja parsakaalia. Syön wokkeja. Lämpimiä, lautaselle rakennettuja salaatteja.



En ole syönyt lihaa lainkaan muruakaan 21 vuoteen ja kokolihaa kolmeenkymmeneen vuoteen.



Käytän kananmunia, juustoa ja hiukan kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/14 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

En lappaa mitään soijarouhetta jauhiksen tilalle. Jätän kokonaan pois ja hyvää tulee. :)

Vierailija
8/14 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Runsaasti sipulia, valkosipulia, currya, chiliä... Jos et ole kovin hyvä mausteiden kanssa, niin valmiit maustetahnat ovat käteviä. Esim. currytahna, tikka masala, jne.



Ja useita ruokia kantsii hieman keittää kokoon, muuten ovat helposti vetisiä. Useissa kasviksissa ja soijatuotteissa on vähän rasvaa, joten öljyn kanssa voit lotrata rauhassa. Kookos/kaura/soijakermalla saat ruokiin täyteläisyyttä.



Parhaiten kyllä oppii vaan kokeilemalla. Niin on meidänkin kasvissyöjäperheen reseptit kehitelty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/14 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

tosiaan aivan surkea mausteiden kanssa, pidän lihasta kyllä kovasti ja sitä on jotenkin tosi helppo tehdä kun ei tarvitse käyttää niin paljon luovuutta tuossa maustamisessa. Noita tuoreita yrttejä pitäisi testata, persiljaa, basilikaa ja chiliä olen vain käyttänyt mutta ne maistuvat aika voimakkaalle siellä.



Soijarouheella ja suikaleilla onnistun harvoin, en vain saa niitä maistumaan hyvältä. Viimeksi eilen yritin paistaa ensin suikaleita pannulla chilin, valkosipulin ja sipuleiden kanssa ja sitten haudutin kannen alla. Lopputulos oli limainen ja ihan liian tulinen, en pystynyt syömään sitä eli pieleen meni taas vaihteeksi..



Tuota lasagnea ilman soijarouhetta pitää ehdottomasti kyllä testata! Olen joskus ravintolassa syönyt kasvislasagnea ja muistelinkin että siinä oli porkkanaa, varmasti tehty samalla tavalla eli ei mitään soijaa vaan kasviksia jauhelihan tilalle :)

Vierailija
10/14 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Runsaasti sipulia, valkosipulia, currya, chiliä... Jos et ole kovin hyvä mausteiden kanssa, niin valmiit maustetahnat ovat käteviä. Esim. currytahna, tikka masala, jne.

Ja useita ruokia kantsii hieman keittää kokoon, muuten ovat helposti vetisiä. Useissa kasviksissa ja soijatuotteissa on vähän rasvaa, joten öljyn kanssa voit lotrata rauhassa. Kookos/kaura/soijakermalla saat ruokiin täyteläisyyttä.

Parhaiten kyllä oppii vaan kokeilemalla. Niin on meidänkin kasvissyöjäperheen reseptit kehitelty.


ja perinteisesti monet intialaiset ruuat ovatkin jo sinällään kasvisruokia, sieltä suunnalta on siis hyvä aloittaa.

Tero

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/14 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suosittelen yrttejä, sitrushedelmiä (kuoriraaste ja mehu), hunajaa. Jeera on monikäyttöinen kasvismauste vaikkei intialaista tekisikään.

Seuraatko reseptejä - mun mielestä niitä kannattaa noudattaa kun aloittaa jotain uutta tai tekee eka kertaa jotain. Itse teen kyllä paljon improvisoimalla, esim pataa, jossa seuraavia aineita:

sipulia, valkosipulia

porkkanaa, selleriä

fenkolia

Pyörittelen noita öljyssä aikansa, lorautan päälle vähän valko- tai punaviiniä ja annan porista. Lisään mausteita (suolaa, mustapippuria ja sokeria ensin) ja tomaattimurskaa. Annan hautua reilun tunnin hiljaisella tulella, sitten tuunaan yrteillä, chilillä, mitä nyt ruokaa sattuu kaipaamaan. Voit pyöristää makua kermalla, jos sitä käytät, tai tarjoilla smetanan kanssa.

Palsternakka, persiljanjuuri, maa-artisokka, purjo ja endiivi (salaattisikuri) ovat monikäyttöisiä raaka-aineita.

Entäs risotot - tatti (ja muut sienet), kirsikkatomaatti-basilika, pinaatti-valkospuli, herne, vihreät pavut ...?

Intialainen keittiö, erilaiset curryt?

Nopeat pastat, esim siivutettua kesäkurpitsaa ja sieniä (vaikka vain tuoreita herkkusieniä) paistetaan oliiviöjlyssä sen ajan kuin pasta kiehuu, maustetaan suolalla, reippaasti mustapippuria, vähän sitruunamehua, valkosipulia jos maistuu. Päälle paljon persiljaa.

Keitä kattilallinen pomodorokastiketta ja pakasta erissä, siitä saat pastakastiketta, tomaattia pizzapohjalle, päällystettä riisillä tai couscousilla ja vaikka sienillä tai herneillä täytetyille paprikolle tai kesäkurpitsoille (tai siihen lasagneen).

Ratatouille (nyt siihen saa hyviä raaka-aineita).

Kaalisoppa, jossa kaalin lisäksi lanttua, porkkanaa, selleriä, palsternakkaa, sipulia ja purjoa. Mausteeksi mm. kuminoita tai meiramia, vähän hunajaa ... Mehevää syysruokaa, pöytään pieni kulho smetanaa.

Kaikki sieniruuat.

Kaikki pavut (chili sin carne?), linssit ja kikherneet - niistä löytyy vaikka mitä ohjeita esim. Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan keittiöissä, myös ranskalaisesta ja italialaisesta.

Pääasia on tämä: kasvisruokakin tehdään raaka-aineiden ehdoilla, se ei ole lihatonta liharuokaa.

Vierailija
12/14 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

http://www.kasvisruoka.com/



Me syömme myös paljon puruja ja hurjasti Tofua. Sitä löytyy halvalla etnisistä kaupoista kuten ViiVoan Helsingissä.



Tofun käsitteleminen vaatii harjoitusta ja hurjasti mausteita, mutta palkitsee kyllä.



Hummus on myös yksi meidän perheen suosikeistamme ja syömme sitä tummalla leivällä kilotolkulla vuodessa. Kamat vaan monitoimikoneeseen ja surrur se on valmista.



1 tlk säilöttyjä kikherneitä

3 rkl sitruunamehua

3 rkl oliiviöljyä

1/2 dl vettä

2 rkl tahinitahnaa

1 valkosipulin kynsi

1 tl juustokuminaa

suolaa

mustapippuria



1.Valuta kikherneet ja soseuta ne tasaiseksi massaksi. Lisää muut aineet ja soseuta uudestaan.



2.Levitä hummus vadille ja valuta päälle oliiviöljyä.



Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/14 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

meillä kyllä tehdään ihan peruskotiruokaa. Makuaisteja on monia ja jonkun mielestä voi olla pahaa, minusta vallan hyvää. Tässä pari, muuta maustamista jos et tykkää. Itse maustan kai lopulta aika vähän jotta aineksen oma maku pääsisi esiin. Ja varioi ruoka-aineita:



Pasta+linssikastike:

1. keitä pasta

2. tomaattimurskapurkki, jatka vedellä. Linssejä ja keitä linssit melkein kypsiksi, lisää kasvisliemikuutio ja mustapippuria.

3. Jos haluat hifistellä, lisää pussi juustoraastetta kun levy nollilla. Sekoita.

4. Tarjoile ja syö.



Makaronilaatikko onnistuu vaikka Myllyn paras-pussin ohjeen mukaan, vaihdat lihan soijarouheeksi. Itse teen usein näin nopeasti:

1. Keitä makaronit.

2. Voitele vuoka. Iske sinne sipuli ja soijarouhetta ja keitetyt makaronit.

3. Kuumenna levyllä 7dl vettä, sekaan kasvisliemikuutio, sekoita, kattila levyltä ja lisää munat. Seos makaronien päälle, pinnalle juustoraastetta (jos kaapissa on voi vanhan juuston leikellä ruokaan mukaan), pinnalle voi laittaa myös erilaisia siemeniä tai pähkinöitä. Jos haluat muutella, kokeile valkopippuria ja curryä.



Maailman helpoin risotto

1. Keitä riisi, mausta curryllä ja keitinveteen kasvisliemikuutio.

2. Kattilassa sekavihannespussi ja soijarouhetta sekaisin.

3. Ainekset sekaisin, muita mausteita maun mukaan.

Sama homma toimii myös quinoalla ja bulgurilla. Kokeile erilaisia kasviksia.



Munakas

1. Pannulle munat ja tomaattia, porkkanaa, sipulia. Kun munat kiinteytyy, lisää soijarouhetta, aromi/yrttisuolaa. Jos haluat, käännä ympäri. Juustoraastetta!



Keitettyjen perunoiden/muusin/lohkoperunoiden kaveriksi jos käytät eineksiä saat helposti ytyä soijanakeista tai -pullista, joille helpon kastikkeen saat nopeasti sipulista (paprikasta), kermasta ja mausteista.



Keittoja voi tehdä miten vain: esim. perunat, porkkanat, kukkakaali, parsakaali soosiksi ja soseuttajaan mukaan keitettyjä linssejä tai soijaa. Mausteet myös. Kerralla hyvää ja paljon.



Uunivuoka jota voi varioida: perunasipulisekoituspussi ja soijahiutaleita. Kermaa, suolaa, pippuria, juustoraastetta ja uuniin, nam nam. Eli siis varmaankin pohjana joku janssoninkiusaus.



Pavuista ja riisistä saa erilaisia itämaistyyppisiä versiointeja helposti.

Anna mielikuvituksen lentää ja laita parhaat reseptit ylös. Helposti pääsee alkuun minusta ihan suorilta perinteisten reseptien korvaamisella jos ei heti kehittele uusia tai jaksa lukea keittokirjoja.



On kelvannut meikäläiselle jo liki 20 vuotta:)

Vierailija
14/14 |
20.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nuudeleita ja kasviksia wokkipannussa paistettuna.

Pastaa voi tehdä vaikka kuinka paljon erilaisia ilman lihaa.

Kaalikeitto.

Pinaatti/ porkkanaletut.



Kasvissosekeittoa olen itsekin tehnyt joitain kertoja, ei kelpaa kenellekään...