Pistetäänpä kasvis-ruoka ohje pino pystyyn.
Tänne voit kirjoitella ihania vege ruoka-ohjeitasi.
Tässä multa muutama hyvä kasvis ruoka ohje:
Tomaattirisotto
2 punaista tomaattia
2 keltaista tomaattia
1 salottisipuli
2 rkl öljyä
3 1/2 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
7 dl kuumaa kasvislientä
(kuutiosta valmistettua)
1/2 dl vastaraastettua
pecorinoa tai parmesaania
mustapippuria
suolaa
1/2 ruukkua tuoretta
basilikaa
1. Kalttaa ensin tomaatit tomaattikeiton
yhteydessä annetun
ohjeen mukaan (kts. Ruokaohjeet/kasvis). Leikkaa
tomaatit pieniksi kuutioiksi.
Kuori ja silppua sipuli.
2. Kuumenna öljy kattilassa
ja kuullota siinä ensin sipulia
hetki. Älä anna sen saada
väriä. Lisää riisi ja jatka kuullottamista
muutama minuutti,
kunnes riisi on läpikuultavaa.
3. Kaada kattilaan valkoviini
ja sekoita. Lisää myös tomaattikuutiot, mutta säästä
osa niistä koristelua varten.
Keitä riisiä keskilämmöllä,
kunnes kaikki viini on imeytynyt.
Lisää kasvisliemi vähitellen,
kaada uusi annos
nestettä vasta kun edellinen
erä on lähes imeytynyt. Sekoita
silloin tällöin.
4. Kypsennä risottoa noin
15-20 minuuttia, kunnes riisi
on lähes kypsää. Lisää loput
tomaattikuutiot, pecorino,
pippuri ja tarvittaessa hieman
suolaa. Sekoita ja anna
risoton imeytyä kannen alla
vielä muutama minuutti. Lisää
lopuksi suikaloitu basilika.
5. Koristele risotto pecorinotai
parmesaanilastuilla ja kirsikkatomaatin
puolikkailla,
jotka on nopeasti paistettu
pannussa.
Täytetyt kesäkurpitsat
2 keskikokoista
tai 4 pientä kesäkurpitsaa
2 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
1/2 keltainen paprika
1 1/2 tl silputtua tuoretta
timjamia tai 1 tl kuivattua
1 1/2 tl silputtua tuoretta
oreganoa tai 1 tl kuivattua
1 rkl makeaa soijakastiketta
mustapippuria
100 g vuohenjuustoa
1/2 dl pähkinärouhetta
1. Pane uuni lämpiämään
225 asteeseen. Huuhtele
kesäkurpitsat ja leikkaa ne
kahteen osaan keskeltä poikittain.
Koverra sisus pois
omenaporan avulla ja leikkaa
sisus pieniksi kuutioiksi.
2. Kuori ja silppua salottisipulit.
Silppua tai purista valkosipulinkynsi.
Poista paprikasta
siemenet ja valkoiset
osat ja leikkaa se pieniksi
kuutioiksi.
3. Kuumenna öljy paistinpannussa.
Lisää sipulisilppu,
valkosipuli sekä kesäkurpitsa-
ja paprikakuutiot. Kuullota
niitä koko ajan sekoittaen.
Laske lämpöä ja anna ainesten
hautua pehmeiksi kannen
alla, noin 5-8 minuutin
ajan. Mausta lopuksi yrteillä,
soijalla ja ripauksella pippuria.
Ota pannu pois levyltä ja
anna seoksen jäähtyä hieman.
4. Lisää täytteeseen murennettu
vuohenjuusto ja pähkinärouhe.
Täytä kesäkurpitsat
seoksella. Nosta kesäkurpitsat
uunivuokaan ja
kypsennä niitä 15 minuutin
ajan. Kesäkurpitsat saavat
jäädä mielellään hieman rapeiksi.
Pähkinäinen parsakaalipiirakka
(8-10 palaa)
Pohjataikina:
100 g voita tai margariinia
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
1/2 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 prk (200 g) kermaviiliä
Täyte:
250 g parsakaalia
1/2 rasiaa
kirsikkatomaatteja
1 dl kivettömiä
mustia oliiveja
1 dl saksanpähkinöitä
3 munaa
2 dl ruokakermaa
1 rkl pestokastiketta
1 dl raastettua
parmesaania tai
mustaleimaemmentalia
1. Sekoita kulhossa yhteen
pohjataikinan kuivat aineet.
Lisää pehmeä rasva ja nypi
ainekset yhteen. Lisää lopuksi
kermaviili ja sekoita
nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
Peitä taikina kelmulla ja
nosta se tunniksi jääkaappiin.
2. Pane uuni lämpiämään
200 asteeseen. Painele taikina
voidellun piirasvuoan
pohjalle ja reunoille. Huuhtele
parsakaali ja leikkaa se
pienemmiksi kukinnoiksi.
Halkaise tomaatit ja leikkaa
oliivit viipaleiksi.
3. Levitä taikinapohjalle parsakaalikukinnot,
tomaatinpuolikkaat,
oliiviviipaleet ja
pähkinät. Sekoita kulhossa
munien rakenne rikki ja lisää
ruokakerma sekä pesto.
Kaada seos vuokaan ja ripottele
päälle juustoraaste.
4. Paista piirakkaa 200-asteisen
uunin keskitasossa
kunnes täyte on hyytynyt,
noin 25 minuuttia. Jos pinta
näyttää saavan liiaksi väriä,
peitä piirakka leivinpaperilla.
Toivonmukaan kelpaa. =)
Kommentit (24)
Kaipailisin hyvää kasvislasagnen ohjetta - siis hyvää, sellaista jonka joku on testannut aivan erinomaisen hyväksi! Vielä jos sen saisi tomaatittomana, mutta se ei taida onnistua...
on se kumma kun aluksi haluttiin kasvis reseptejä ja sit kun tehdään semmoinen pino, niin ei sinne sitten ketään kirjoitakkaan.
No Nappulanapero toivotaan parasta että tulis pinoutujia. =)
Borssikeitto
1 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
1 iso sipuli
2 porkkanaa
6 punajuurta
pala selleriä
neljännes pienestä valkokaalista
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
suolaa
maustepippuria
1 tl omenaviinietikkaa
Lisänä: smetanaa
1. Suikaloi kasvikset ja juurekset.
2. Kuumenna öljy ja hunaja paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota suikaloidut kasvikset ja juurekset öljy-hunajaseoksessa.
3. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio sekä pippuri. Anna keiton kiehua hiljalleen kannen alla.
4. Mausta keitto lopuksi etikalla.
Marinoidut vuohenjuusto ja oliivit
300 g vuohenjuustoa
2 dl hyvälaatuisia
kivellisiä oliiveja
1 1/2 dl hyvälaatuista
oliiviöljyä
1/2 dl vaaleaa
balsamiviinietikkaa
1 rkl silputtua tuoretta
rosmariinia
3 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria
1. Leikkaa vuohenjuusto
muutaman sentin kokoisiksi
paloiksi. Pane juustopalat ja
oliivit puhtaaseen lasi- tai
muovipurkkiin.
2. Sekoita öljy, balsamiviinietikka,
rosmariini, hunaja
ja mustapippuri. Valuta seos
juuston ja oliivien päälle niin,
että ne lähes peittyvät. Anna
maustua jääkaapissa seuraavaan
päivään. Voit käännellä
purkkia muutaman kerran
marinoimisen aikana,
jotta ainekset sekoittuvat tasaisesti.
3. Tarjoile vuohenjuusto ja
oliivit hyvän tuoreen leivän
kanssa.
sinne taikinan sekaan vaan.
Siitä näyttävästi jäikin ohjeen nimi kokonaan pois, elikäs se on kasvispihvit.
Kasvislasagne
6 vihreää lasagnelevyä tai tuoretta pastalevyä
4 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
4 keltajuurikasta
250 g pinaattia
Tomaattikastike:
800 g tomaattimurskaa
4 valkosipulinkynttä
2 sipulia
oreganoa ja basilikaa
1/2 tl paprikajauhetta
1 rkl punaviinietikkaa
Valkokastike:
6 rkl voita
6 rkl vehnäjauhoja
1 l maitoa
5 dl juustoraastetta
muskottipähkinää
valkopippuria
suolaa
1. Viipaloi kuoritut juurekset ja höyrytä melkein kypsiksi. Huuhdo pinaatti. Viipaloi kesäkurpitsa pitkittäin. Kiehuta ja valuta pinaatti sekä viipaloitu kesäkurpitsa.
2. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kiehauta öljytilkan kanssa pannulla ja lisää tomaattimurska. Anna hiljalleen kiehua kunnes kastike on kiinteähköä. Mausta.
3. Valmista valkokastike. Sulata voi, lisää jauhot ja kiehauta. Lisää kuuma maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Mausta kastike ja lisää joukkoon juustoraaste.
4. Voitele neliskulmainen vuoka ja levitä pohjalle kerros tomaattikastiketta sekä keltasävyiset juurekset. Nosta päälle kolme pastalevyä, sitten valkokastike ja vihreät kasvikset, juurekset ja valkokastike ja taas pastalevyt. Päällimmäiseksi loppu valkokastike.
5. Kypsennä noin tunti 200-asteisessa uunissa. Anna ruoan seistä hetki ennen tarjolle panoa, maut tasaantuvat sopuisiksi.
Erilaiset pizzatäytteet tuovat vaihtelua ruokapöytään.
Pizza alla Margherita
Täytteenä tomaattiviipaleita tai soseutettua murskattua tomaattia, päällä kerros mozzarellajuustoa ja basilikan lehtiä. Ne voi halutessa korvata myös kuivatulla oreganolla.
Pizza alla Romana
Täyte kuin Margheritassa, mutta lisäksi muutama sardelli(anjovis)filee. Liota kala maidossa, jotta sen liiallinen suolaisuus liukenee.
Pizza Frutti di Mare
Pohjakastikeena murskattua tomaattia, valkosipulia, basilikaa ja oreganoa. Täytteeksi tonnikalaa, simpukoita, mustekalaa tai muita meren eläviä. Päälle ohut kerros mozzarellaa ja oreganoa.
Pizza con le Mele e il Gorgonzola
Pizza ei välttämättä tarvitse tomaattikastiketta. Tämän täytteenä on viipaloitu, kuorittu omena, kourallinen gorgonzolaa ja saman verran mozzarellaa.
Broileripiiras
# 1 pkt (400 g) piirastaikinaa, pakaste
Täyte:
# 450 g marinoituja broilerisuikaleita
# 3 päärynää
# rouhittua mustapippuria, yrttisuolaa
# 150 g sinihomejuustoa
# 1 ruukku basilikaa
# 250 g mozzarellaa (tanko)
# 3 tomaattia
# 100 g juustoraastetta
Sulata piirastaikina pakkauksen ohjeen mukaan ja painele se piirasvuoan (ø 28-30 cm) pohjalle ja reunoille. Ruskista broilerisuikaleet. Kuori päärynät, halkaise, poista siemenkodat ja leikkaa puolikkaat viipaleiksi.
Levitä broilerisuikaleet ja päärynäviipaleet pohjan päälle vuokaan. Mausta pippurilla ja ripauksella yrttisuolaa. Murenna sinihomejuusto ja silppua basilika päälle.
Leikkaa mozzarella viipaleiksi ja pese tomaatit ja leikkaa ne lohkoiksi. Asettele tomaatit ja juustoviipaleet täytteen päälle ja ripottele juustoraaste pinnalle.
Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 45 minuuttia. Tarjoa lämmin piiras salaatin ja viinin tai kivennäisveden kanssa.
Mozzarella-pinaattipiiras
Pohja:
# 1 pkt (400 g) piirakkataikinaa, pakaste
Täyte:
# 250 g tuoretta pinaattia
# 1 tl suolaa
# 0,5-0,75 tl jauhettua muskottipähkinää
# 0,5 tl mustapippurirouhetta
# 150 g mozzarellaraastetta
# 50 g parmesaanijauhetta
Liemi:
# 2 kananmunaa
# 1 dl maitoa
Kauli sulanut taikina jauhotetulla leivinpöydällä piirakkavuoan kokoiseksi pohjaksi. Tee lopputaikinasta kuvioita tai kansi piirakan päälle.
Täyte: Höyrytä huuhdotut pinaatinlehdet pienessä vesitilkassa kattilassa.
Valuta vesi pois ja levitä pinaatinlehdet laakeaan siivilään tai talouspaperin päälle valumaan. Ripottele puolet juustoraasteista pohjan päälle vuokaan, levitä suolalla, muskottipähkinällä ja pippurilla maustetut pinaatinlehdet päälle ja ripottele loput juustoraasteista pinnalle. Sekoita kananmunat ja maito. Kaada seos vuokaan.
Paista 200 asteisessa uunissa 30-35 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.
Tässä helppo ja yksinkertainen kasvislasagne ilman valkokastiketta.
Tarvitset:
lasagne levyjä
2 prk tomaattimurskaa
1 prk tomaattipyrettä
kasviksia esim. maissia,sipulia,kesäkurpitsaa
herkkusieniä
valkosipulia
2 prk smetanaa tai creme fraichea
1-2 pss mozzarellajuustoraastetta (tavallinenkin käy)
suolaa,pippuria,grilausmaustetta,cayannea
öljyä paistamiseen
Paista kasvikset ja herkkusienet pannulla.
Lisää joukkoon tomaattimurska- ja pyree,puristettu/pilkottu valkosipuli sekä mausteet.Anna hautua hetki.
Laita vuuan pohjalle kastiketta, sitten juustoraastetta ja smetanaa/creme fraichea ja tämän päälle lasagnelevyt.Toista tämä niin kauan kun tavaraa riittää, niin että päällinmäiseksi jää juustoraaste ja smetana.
Paista 200 asteisessa uunissa noin tunti.
Helppoa ja herkullista!
-kirmuli-
PINAATTILASAGNE
KATTILAAN Keita pakastepinaatti ohjeen mukaan ja mausta esim. kasvisliemikuutiolla. Lisaa 1 tai 2 tolkkia raejuustoa sekaan.
PANNULLA kuullota 1 tai 2 sipulia, lisaa tolkki tomaattimurskaa ja mausta esim. basilikalla. Voit laittaa muitakin kasviksia sekaan, esim. kesakurpitsaa, purjoa...
VUOKAAN vuoronperaan kastikkeita ja lasagnelevyja. Runsaasti juustoraastetta paalle ja uuniin. Njam.
///////////
KASVISPIIRAS
Valmis piirakkapohja piirakkavuokaan
Kuullota pannulla sipulia, purjoa, kesakurpitsaa...
Keita parsakaalit vedessa
Raasta porkkanaa
Kasvikset sekaisin ja piirakkavuokaan, paalle 2dl maitoa ja yksi muna sekoitettuna. Runsaasti juustoraastetta ja viela paketti vuohenjuustoa siivutettuna. Uuniin ja herkuttelemaan, kunhan pinta on vahan ruskistunut.
//////
PASTAKASTIKE
Paista pannulla kasviksia, sipulia, purjoa, kesakurpitsaa tms ja lisaa sitten paalle tolkki tomaattimurskaa ja murskaa joko puolikas vuohenjuustopotko tai paketti fetaa sekaan. Tai raejuustoa, jos haluat kevytta. Mausteeksi esim tuore basilikaa ja mustapippuria.
Bon appetit!
KASVISPAISTOS
sipuliviipaleita
kesäkurpitsapaloja
tomaattiviipaleita
valkosipulinkynsiä
paprikasuikaleita
perunalohkoja
porkkanaviipaleita
lanttuviipaleita
öljyä
tuoreita tai kuivattuja yrttejä
pippuria
paprikajauhetta
(juustoraastetta)
Valmistus:
Käytä kaikkia tai vain osaa yllämainituista vihanneksista makusi mukaan. Pelkistä perunoista ja sipulista mausteiden kanssa tulee myös erinomaista.
Laita öljyttyyn uunivuokaan paloiteltuja vihanneksia ja haluamiasi yrttimausteita, kaada vielä pinnalle öljyä ja lisää hieman vettä vuokaan. Anna kypsyä uunissa 175 asteessa puolisentoista tuntia, tarkista välillä, ettei kaikki neste ole pohjalta haihtunut ja lisää vettä tarvittaessa. Ripottele vähän ennen valmistumista pinnalle juustoraastetta ja pane vielä uuniin.
HERKKUSIENILASANGE
16 lasagnelevyä
öljyä
1 iso sipuli suikaleina
2 ¿ 6 valkosipulinkynttä
½ punainen paprika paloina
10 ¿ 15 cm:n pala purjoa
200 g munakoisoa
170 ¿ 200 g herkkusieniä
400 g tomaattimurskaa
timjamia, meiramia
1 rkl paprikajauhetta
valko- ja/tai mustapippuria
1 ¿ 2 rkl soijakastiketta
basilikaa
Pinnalle: 3 tomaattia viipaleina ennen juustokastiketta
Valmistus:
Kuullota sipuleita, pieniksi pilkottuja valkosipulinkynsiä, paprikapaloja ja purjoa öljyssä. Lisää pieniksi kuutioiksi paloiteltu munakoiso, viipaloidut herkkusienet, mausteet (ei basilikaa) sekä tomaattimurska. Anna muhia jonkin aikaa. Mausta lopuksi basilikalla. Tee juustokastike ja kokoa kuten kesäkurpitsalasagne.
Tähän lasagneen voit mainiosti käyttää pelkät herkkusienen jalkaosat ja tehdä lakeista homejuustolla täytettyjä herkkusieniä. Tällöin tarvitset sieniä yhteensä noin 400 g.
perunaa, porkkanaa, sipulia, punajuurta palsternakkaa lohkoina uunipellille
sekaan 1rkl hunajaa+ 2-3 rkl öljyä+ suolaa+timjamia
sekoitetaan
200 astetta kunnes kaikki on kypsiä (kolmesta vartista tuntiin)
[color=blue] Briami (Kasvisruoka)
Ainekset:
300 g Munakoisoa
500 g Kesäkurpitsaa
5 kpl Perunoita
4 kpl Tomaattia
1 kpl Sipulia
1 kpl Paprikaa
2 kynsi/kynttä Valkosipulia
Suolaa
Mustapippuria
ripaus Pimentaa
2 kpl Laakerinlehtiä
Oliiviöljyä
nippu Persiljaa
ripaus Muskottia
Ohje:
Briamista on useita versioita, joissa kasvisten ainesuhteet vaihtelevat. Tätä ruokaa voikin valmistaa sen mukaan, minkä kokoisia kasvikset sattuvat olemaan (kuin myös mitä kasviksia sattuu olemaan saatavilla)!
Pese munakoisot ja poista kannat. Viipaloi ne noin sormenpaksuisiksi viipaleiksi ja lado lautaselle kerroksittain ja ripottele väliin reilusti suolaa. Aseta toinen lautanen päälle painoksi.(Voit käyttää myös isoa muovisiivilää, jonka alla on lautanen, johon neste valuu sekä siivilään mahtuva lautanen painoksi.) Anna olla vähintään puoli tuntia. Näin munakoisosta saadaan kitkerä neste pois ja maku paranee. Valutuksen jälkeen kuivaa munakoisot huolella talouspaperilla.
Paloittele sipuli, paprika ja tomaatit, joista poista kovat kannat. Pese ja kuori perunat ja lohko pitkittäin. Pese kesäkurpitsat ja poista myös kannat. Leikkaa saman vahvuisiksi siivuiksi kuin munakoisot. Halkaise munakoison ja kesäkurpitsan viipaleet (puolikuun muotoisiksi).
Kuumenna paistinpannu ja laita munakoison palat hieman ruskistumaan oliiviöljyyn.Asettele kaikki kasvikset vuorotellen vierekkäin laakeaan vuokaan tai uunipannulle niin, että munakoison ja kesäkurpitsan kuoret ovat ylöspäin ja leikkaussivu pohjaa vasten. Ripottele mausteet ja purista valkosipulin kynnet sekaan. Kaada päälle oliiviöljyä niin, että kasvikset kostuvat tasaisesti. Lisää vielä desin verran kuumaa vettä. Kypsennä uunissa 180-asteisessa lämmössä reilu tunti. Peitä ensimmäisen puolen tunnin ajaksi foliolla. Valmiin ruuan pinnalle ripottele runsaasti persiljasilppua.
Tarjolle leipää, fetaa ja oliiveja!
Tässä eripuolilta nettiä nappailtuja,olen tainnu laittaa aiemminkin tänne..
KESÄKURPITSALAATIKKO
Öljyä
700-800g kesäkurpitsaa
(paprika)
10-15cm purjoa
TAI
sipuli
4dl makaroneja
meiramia, timjamia
paprikajauhetta
soijakastiketta
basilikaa
(kuivattuja suppilovahveroita)
mustapippuria
4tomaattia
Juustokastike:
2dl kermaa+2-3dl vettä
TAI
Maitoa+ vettä
½dl vehnäjauhoja
25-50g sulatejuustoa
75g juustoraastetta
musta- ja/tai valkopippuria
(muskottipähkinää)
Leikkaa kesis tulitikkumaisiksi suikaleiksi, kuutioi paprika ja leikkaa purjo renkaiksi. Öljyä uunivuoka ja peitä sen pohja kesis suikaleilla. Käytä noin ½ suikaleista. Mausta pippurilla, paprikajauheella, yrteillä ja soijakastikkeella.
Ripottele ½ purjorenkaista ja paprikapaloista kesiskerroksen päälle. Sit kerros keittämätöntä makaronia. Mausta kuten edellä ja käytä loput purjorenkaat ja paprika.
Jos laitat suppilovahveroita, niiden vuoro on nyt. Siispä kerros liotettuja suppiksia makaronien pinnalle.
Levitä loput kesis suikaleet vuokaan ja mausta jälleen. Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja peitä vuoan pinta niillä.
Ripottele tomaateille kuivattua tai tuoretta basilikaa. Tee juustokastike: Sekoita jauhot ja kerma tasaiseksi ,lisää vesi ja sulatejuusto. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes kastike paksunee. Lisää juustoraaste ja anna sen sulaa kastikkeeseen. Mausta pippurilla ja halutessasi muskottipähkinällä. Peitä ruoka kastikkeella. Paista vajaassa 225* n.40min tai kunnes makaronit on kypsiä.
Ruuan idea on se, että makaronit imevät kypsyessään kesiksistä ja tomaateista erittyvän nesteen. Makaronit voi myös korvata muutamalla desillä keittämätöntä riisiä.
MAISSIPERUNALAATIKKO
Pss maissia
Valmista muussia
2dl tummaa soijarouhetta
tomaattipure prk
2 sipulia silputtuna
(paprika paloiteltuna)
paprikajauhetta
soijakastiketta
musta- ja/ tai valkopippuria
meiramia, timjamia
(juustoraastetta)
Kuullota sipuleita öljyssä pannulla. Lisää paprikapalat ja jnk ajan kuluttua mausteet, tomaattipure, soija rouhe ja sen verran vettä kun soijarouhe tuntuu imevän.
Öljyä uunivuoka ja levitä puolet muusista vuoan pohjalle, sitten sipuli-soijarouheseos, jonka päälle maissi. Lopuksi kerros muusia. Halutessasi voit ripotella pinnalle juustoraastetta. (ja tomaattisiivuja) Paista 180-200* puolisen tuntia.
**Mä laitoin tänne väliin ¿jauheliha¿murekkeen lopun ja tuli törkeen hyvää!
LINSSIPORKKANAKASTIKE
Öljyä
2 porkkanaa raastettuna
1 sipuli pilkottuna
1 valkosipulin kynsi
1tl kasvisliemitiivistettä (tai ½-kuutiota)
6dl vettä
1-2dl punaisia linssejä
1rkl vehnäjauhoja
1dl soijakermaa
currya
Hauduta porkkanaraastetta ja sipuleita hetki öljyssä. Lisää vesi ja kasvisliemitiiviste. Lisää huuhdotut linssit kun neste kiehuu. Kun linssit ovat kypsiä (n.10min) suurusta kastike jauhoilla, lisää kerma ja mausta.
Tarjoa makaronin, riisin tai _varsinkin_ perunoiden kanssa.
IHANA ITALIALAINEN JUURESKEITTO
1 tomaattipure
3 perunaa
3 porkkanaa
½ selleri
½ palsternakka
1 sipuli
pala lanttua
1dl herneitä
1 dl tummaa makaronia
1prk tomaattimurskaa
2-3l vettä
suolaa, basilikaa, timjamia, oreganoa, persiljaa
Kuumenna öljy, pure ja kuutioidut kasvikset kattilassa. Lisää tomaattimurska ja vesi + kiehauta.
Lisää mausteet ja makaronit, ja hauduttele miedolla lämmöllä kannen alla n.40 min.
Tarjoa parmesan- tai emmentalraasteen kanssa.
POHJOLAN MUSAKA
n.10 perunaa ohuina viipaleina
Vihannesseos:
2 sipulia
1-2 puristettua valkosipulin kynttä
3 paprikaa
1tlk tomaattia/ 8 tuoretta
1-2tl kasvisliemitahnaa
1tl rosmariinia
Juustokastike:
5rkl hiivaleipäjauhoja
7dl maitoa
1rkl voita tai öljyä
½tl paprikajauhetta
yrttisuolaa
2dl juustoraastetta
Vihannesseos:
Silppua sipulit+ paprikat. Paista pehmeiksi, lisää tomaatit ja tahna.
Juustokastike:
Sekoita jauhot maitotilkkaan, kiehauta maito ja hämmennä sekaan suurus ja rasva. Anna kastikkeen kiehua muutama min. Lisää mausteet ja juustoraaste.
Laita perunat, vihannesseos ja juustokastike kerroksittain vuokaan. Aloita perunoilla ja päätä juustokastikkeella.
Paista 225* n. tunti kunnes potut on pehmeitä.
Soijakastike
keitetyt perunat
1 sipuli
1 porkkana
öljyä paistamiseen
2 tl currya
1-2 tl pippurisekoitusta/yrttejä/paprikajauhetta
2 dl soijarouhetta
tomaattipyreetä
kasvisliemikuutio
1 dl punaisia linssejä
vettä
Kuullota silputut sipuli ja porkkana öljyssä mausteiden kera. Lisää aluksi noin 4 dl vettä. Kun vesi kiehuu, sekoita soijarouhe joukkoon. Lisää tomaattipyree, kasvisliemikuutio ja tarvittaessa vettä.
Keitä linssit kypsiksi runsaassa vedessä toisessa kattilassa ja tyrkkää nekin sekaan kypsyttyään. Linssit voinee kypsyttää kastikkeessakin, mutta jotenkin ne kypsyvät paremmin väljässä vedessä.
Tämä ihana kastike maistuu riisin, spagetin, makaronin kanssa, pizzan päällä, leivän päällä, ...
Sekaan voi tietysti vaihdellen lisätä maun mukaan ruskeita papuja, auringonkukansiemeniä, eri kasviksia, eri mausteita...
Kasvispasta
porkkanaraaste
Tomaatti-kasviskastike:
1-2 luomusipulia
1 rkl luomuöljyä
2 (200 g) luomuporkkanaa
1 keltainen luomupaprika
1 luomukesäkurpitsa
1 tlk (500 g) Pirkka Luomu -tomaattimurskaa
1 tl suolaa
2 tl Pirkka-pizzamaustetta
2 rkl luomuhunajaa
1/2 tl mustapippuria
Lisäksi:
2 pkt (à 250 g) Pirkka Luomu -nauhatuorepastaa
vettä, öljyä
luomubasilikaa
parmesaani-raastetta
Leikkaa kuorittu, halkaistu sipuli ohuiksi lohkoiksi ja kuoritut porkkanat ohuiksi viipaleiksi. Paloittele kesäkurpitsa ja paprika. Kiehauta sipulit paistokasarissa tilkassa öljyä. Lisää myös porkkanaviipaleet hetkeksi hautumaan. Sekoita joukkoon tomaattimurska. Mausta kastike suolalla, pizzamausteella, hunajalla ja pippurilla. Hauduta kannen alla noin 5 minuuttia ja lisää paprika- ja kesäkurpitsapalat. Hauduta edelleen 10-15 minuuttia, kunnes vihannekset ovat pehmeitä.
Keitä pasta kattilassa pakkauksen ohjeen mukaan. Kumoa valutettu pasta tarjoiluvadin keskelle ja kaada ympärille tomaattikastike. Ripottele pinnalle basilikanlehtiä ja parmesaaniraastetta.
Tomaattinen papuvuoka
300g vihreitä pakastepapuja (olen käyttänyt noita Pirkan ohuita vihreitä papuja, mitä myydään 300g pusseissa. Tuoreita papuja voi kanssa käyttää, ne pitää tosin kiehauttaa ensin)
- 2-4 porkkanaa
- 2 sipulia
- 500g passataa (paseeratun tomaatin nimellä muistaakseni aika usein myydään. Voi myös käyttää tomaattimurskaa, jonka voi soseuttaa sauvasekoittimella. Mössöä olisi tarkoitus olla tuollainen 5 dl)
- (1 prk tomaattipyrettä + 1/2 dl vettä)
- suolaa maun mukaan
- ripaus sokeria
- oliiviöljyä
Leikkaa porkkanat suunnilleen noiden papujen kokoisiksi tikuiksi, ja keitä suikaleita muutama minuutti. Viipaloi sipulit. Sekoita uunivuoassa jäiset pavut, porkkanasuikaleet ja sipuliviipaleet.
Mausta passata suolalla ja sokeriripauksella, ja lisää tomaattipyrettä jos haluat väkevän tomaattisen maun. Kaada tomaattisoossi vuokaan vihannesten päälle ja liruttele pinnalle öljyä.
Pistä 200 asteiseen uuniin noin tunniksi (voi olla reippaasti pidempäänkin, varsinkin jos laskee lämmön 175 asteeseen), ja se on siinä.
Seuraksi sopii loistavasti vaikka valkosipuliperunat (soijarouheella höystettynä, jos kaipaa ateriaan proteiinia).
Porkkanat ei ole mitenkään välttämättömiä tuossa, eivätkä oikeastaan kuulu alkuperäiseen kreikkalaiseen ohjeeseen, mutta itse pidän niistä kovasti.
Kesäkurpitsapyörykät:
1 kesäkurpitsa (mitta vain suuntaa-antava, mutta itse laitan vaan ihan fiiliksen mukaan B) )
2 porkkanaa
5-6 grahampaahtoleivän palaa
mausteita: yrttisuolaa, valko- ja mustapippuria, paprikajauhetta, ½ valkosipulin kynsi... yrttejä?
saostamiseen 2 kananmunaa/soija- tai vehnäjauhoja
korppujauhoja
öljyä
Raasta vihannekset, murenna paahtoleipien sisus. Sekoita kaikki ainekset ja valuta liikaa nestettä pois siivilän lävitse. Muista maustaa tarpeeksi! Voit myös raastaa mukaan (soija)juustoa, jos haluat.
Pyörittele taikinasta palloja, kierittele ne korppujauhoissa. Paista koko satsi paistinpannulla öljyssä n.10min; siihen asti, kun ne saavat hieman väriä. Sopii miltei minkä tahansa lisukkeen kera.
Kasvisvartaat
*8 pientä sipulia
*4 pientä tomaattia
*2 paprikaa
*2-3 ananasrengasta
*1 pieni kesäkurpitsa
Grillauskastike:
*3 rkl öljyä
*1 rkl soijakastiketta
*½ tl suolaa
*1 rkl sinappia
*1-2 valkosipulinkynttä
*1 tl paprikajauhetta
*1 maustemitta mustapippuria
1.Leikkaa sipulit ja tomaatit kahtia. Paloittele paprikat ja ananakset palasiksi ja kesäkurpitsa viipaleiksi.
2.Marinoi kasviksia grillauskastikkeessa puolisen tuntia ja pujota sitten vartaisiin
3. Grillaa vartaita hyvällä lämmöllä 10-12 minuuttia koko ajan käännellen. Valele välillä grillauskastikkeella.
4. HERKUTTELE!!!
Kikhernekastike (tai -keitto)
500g tomaattimurskaa (tai 400g purkkikin käy)
n. 250g kypsiä kikherneitä (eli esim. säilykepurkillinen on just sopivasti)
1 sipuli
tilkka öljyä
Maun mukaan:
murskattua valkosipulia
rouhittua mustapippuria
chilikastiketta
curryä tai garam masalaa
Kuullota silputtu sipuli kattilassa öljytilkassa. Lisää tomaatimurska ja kuumenna lisäten samalla mausteita maun mukaan. Lisää lopuksi kikherneet, kuumenna ja soseuta sauvasekoittimella. Sopii joko kastikkeeksi melkein minkä tahansa kanssa, tai tuhdiksi eväskeitoksi töihin, jos kotoota ei löydy sunnuntai-iltana eväsruokia tehdessä linssejä
Helppo Linssikeitto
Vihreitä ja/tai punaisia linssejä
Vihreitä oliiveja
Maustekurkkuja
1 purkki tomaattimurskaa
Pari sipulia
Valkosipulia
Mustapippuria
Suolaa
Vettä
Kuullota pilkotut sipulit kattilassa. Valmista vedenkeittimellä kiehuvaa vettä valmiiksi käytettäväksi. Lisää tomaattimurska, sekoita.
Huuhtele linssit hyvin ja lisää keittoon. Lisää hieman vettä. Jätä vielä reilusti tilaa vedelle.
Lisää puristimella valkosipulia. Pilko oliivit ja kurkut, lisää keittoon. Lisää hieman maustekurkkujen lientä ja mausta pippurilla. Lisää tarpeen mukaan kuumaa vettä. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen puolisen tuntia.
Tarjoillaan vaalean leivän kanssa, juomana kylmä vesi. Suositellaan erityisesti kylmien päivien lämmittäjäksi.
Perunaa ja Pataattia Uunissa
Perunoita
Pataatteja
Öljyä (auringonkukka tai rypsi)
Suolaa
Leikkaa pataatti kahtia ja halkaise osat kahteen osaan. Halkaise osat vielä kahteen osaan ja leikkaa osat päällekkäin neljään osaan. Näin saat pataatista 32 palaa.
Halkaise peruna pitkittäin kahteen osaan ja osat kahteen osaan. Leikkaa osat kahteen osaan ja ne neljään osaan. Näin saat perunasta 32 palaa.
Nosta kaikki palat pellille leivinpaperin päälle. Päälle hieman öljyä, sekoita hyvin. Paista 225 asteisessa uunissa kunnes perunat ja pataatit ovat saaneet mukavasti väriä. Paloja tulee sekoittaa 2-3 kertaa paiston aikana.
Tarjoile heti maustekurkun, tomaatin, salaatinlehtien ja punajuuriviipaleiden kanssa. Päälle ketsuppia pippurilla, sinapilla tai ilman. Juomaksi olutta.
Perunapihvejä
Perunamuusia
Sipulia
Porkkanaa
Vehnäjauhoja
Öljyä
Tee perunamuusi tai käytä esim. edellispäivänä yli jäänyttä. Sekoita kulhossa muusi, pieneksi pilkottu sipuli , raastettu porkkana, tilkka öljyä ja hieman vehnäjauhoja.
Paista öljyssä kauniin ruskean keltaisiksi.
Pidä jo paistetut pihvit lämpimänä.
Pihvit sopivat hyvin esim. kahden margariinilla voidellun vaalean leivän väliin. Perunapihveistä voi myös tehdä hampurilaisia.
Keväinen kasvis-pastakasari
8 dl perhosmakaroneja
2 rkl Becel juokseva kasviöljyvalmistetta
1 kpl purjosipulia
1 kpl kesäkurpitsaa
300 g pakastekasviksia
1 rkl Knorr kasvisliemitiivistettä
1 tl basilikaa
0,5 tl mustapippuria
Keitä makaronit runsaassa vedessä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Halkaise ja huuhtele purjo ja kesäkurpitsa. Viipaloi purjo ja paloittele kesäkurpitsa. Paista kaikkia kasarin kasviksia Juoksevassa Becelissä 5-10 minuuttia. Kun makaronit ovat kypsiä, kaada vesi pois ja lisää joukkoon ruokalusikallinen Juoksevaa Beceliä, jotta makaronit pysyvät irtonaisina. Yhdistä makaronit ja kasvissekoitus. Mausta liemitiivisteellä, basilikalla ja pippurilla. Halutessasi voi lisätä kasvis-pastakasariin herkkusieniviipaleita. Idea! Kokeile pakastekasviksista kruunusekoitusta ja amerikan kasvissekoitusta kasariin.
Porkkana-kasvis sörsseli
Raastettua porkkanaa
Silputtua sipulia
Paljon yrttejä (Timjami, basilika, oregano ..)
Pippuria (viiden pippurin sekoitus)
Muskottipähkinää ripaus
Suolaa
Sinappia
Ruokakermaa +vettä (vähällä nesteellä tulee muhennos, reilummin kastike)
Tai jos haluaa maidotonta :kaurakerma sopii hyvin
Lisäksi voi laittaa mielensä mukaan kasviksia, paprikaa, kesäkurpitsaa, sieniä jne..
Aikuiseen makuun voi lisätä aurajuustoa.
Anna porkkanan ja sipulin muhia pannulla tilkassa vettä¿
Lisää mausteet ja nestettä sen verran kuin haluat ja anna rauhassa hautua kunnes muu ruoka on valmista.
Sopii kaiken lihan ja kalan lisäkkeeksi jos ei tyydy pelkkään kasvisruokaan.
Pehmeä perunakeitto
1,5 l vettä
2rkl voita
500g jauhoisia perunoita
1 pieni purjo
1 sipuli
1 porkkana
2 valkosipulin kynttä
1tl yrttisuolaa
korianteria, viherpippuria, kurkumaa
1dl kaurakermaa/tai ruokakermaa tai mikä vaan omaan pöytään passaa:)
persiljaa
Mittaa vesi ja voi kattilaan.
Kuumenna kiehuvaksi.
Lisää kasvikset paloina, mausteet ja keitä kypsäksi.
Nosta osa kasviksista pois liemestä ja soseuta.
Lisää sose, kerma ja persilja liemeen.
Kuumenna kiehuvaksi ja tarjoile leivän kera.
Juustoinen porkkanasipulikeitto
1,5l vettä
2 kasvisliemikuutiota
TAI yrttisuolaa maun mukaan
8 porkkanaa
1 purjo
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
200g Olympia juustoa
tai
1pkt Koskenlaskijaa
½tl pippuria
½tl muskottia
1rkl rakuunaa
Keitä kasvikset ja mausteet kattilassa kypsiksi. Soseuta.
Lisää juusto, anna hautua hetki.
Tarjoile Piparjuurivaahdon kera:
1dl kuohukermaa, ripaus sokeria
1rkl piparjuurta putkilosta
Juustoinen porkkanakeitto
1,5l vettä
2 kasviliemikuutiota
TAI yrttisuolaa maun mukaan
500g porkkanaa
100g juuriselleriä
1 sipuli
½pkt Koskenlaskijaa
valkopippuria
muskottia
Keitä kasvikset ja mausteet kattilassa kypsiksi. Soseuta.
Lisää juusto, anna hautua hetki.
Nauti kuumasta keitosta!
Suloinen sienikeitto
1l vettä
1l paloiteltuja kantarelleja/tatteja/suppilovahveroita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2tl öljyä
1 liemikuutio
TAI yrttisuolaa maun mukaan
3 kookasta perunaa
100g sulate/tuorejuustoa
persiljaa
Puhdista, huuhtele sienet.Paahda ne kuivalla, kuumalla panulla, kunnes niistä irtoaa neste.
Lisää hieman öljyä ja paista 5min.
Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli hienoksi silpuksi.
Kuullota sienisipulisilppua hetki kattilassa, lisää liemikuutio/suola.
Lisää perunakuutiot ja vesi kattilaan.
Keitä n 15min. kunnes perunat kypsiä.
Lisää joukkoon juusto ja anna hautua hetki.
Koristele lopuksi persiljalla.
Tarjoile herkkuleivän kera.
Tomaattikeitto
500g tomaatteja
1l vettä
yrttisuolaa/liemikuutio
1dl riisiä
1 sipuli
2dl maitoa tai kermaa
1rkl basilikaa
öljyä
valkopippuria
Keitä liemi. Lisää paloitellut tomaatit ja riisi. Anna kiehua n 40 min.
Hienonna sipuli ja kuullota sitä öljyssä.
Soseuta tomaattiriisikeitto.
Lisää lopuksi sipuli ja kerma.
Kiehauta ja mausta.
Pinnalle lopuksi vielä ripaus basilikaa.
Kylmä kasvissosekeitto
2rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3-4 tomaattia
2 paprikaa
400g tomaattimurskaa
2dl vettä
1rkl kasvisliemijauhetta
2tl balsamiviinietikkaa
2 tl hunajaa
pippurisekoitusta
3rkl tuoretta basilikaa
2rkl tuoretta timjamia
2dl maustamatonta jogurttia
Tee kuten sosekeitto.
Anna sen jäähtyä ja maustua jääkaapissa.
Sekoita jogurtti tarjoiluvalmiiseen keittoon ja tarkista maku.
Loistava keitto kesähelteillä esim alkuruokana.
Kasvispihvit
3dl keitettyä basmatiriisiä(raakana 1dl)
4 dl raastettua porkkanaa
1 dl raastettua palsternakkaa
puolikas sipuli silputtuna/kuullotettuna
2 rkl öljyä
2 tl timjamia
1-2 dl korppujauhoa
Hirssipihvit
2 dl hirssiä
1 tl öljyä
suolaa
4 dl vettä tuloksena...
è 5 dl keitettyä hirssiä
1 dl juustoraastetta
10 cm pala purjoa silputtuna ja kuullotettuna
1rkl kuivattua tilliä
½-1 dl speltjauhoja
1-2rkl öljyä
1tl merisuolaa
mustapippuria
Perunahernepihvit
3dl pilkottua purjoa
6-7 perunaa(n.400g)
2-3rkl öljyä
1 tl kurkumaa
100g paasteherneitä
1½ dl kaura hirssi tms hiutaleita
½ dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
mustapippuria
Ainekset:
2 kpl Perunoita
2 kpl Porkkanoita
1 kpl Vihreita paprikoita
Parsakaalia
Sipulia
3 kynsi/kynttä Valkosipulia
0,5 pkt Sulatejuustoa
1 dl Korppujauhoja
2 dl Kasvislientä
2 Munaa
Mustapippuria
Suolaa
Ohje:
Sekoita korppujauhot ja kasvisliemikuutio, anna turvota hetken. Lisää kaksi kananmunaa ja mausteet. Raasta kasvikset karkeaksi raasteeksi ja lisää seokseen. Anna vetäytyä puoli tuntia. Paista lettupannussa pihvit kullanruskeiksi ja tarjoa vaikka aurajuustoperunoiden kanssa.
Kasvissosekeitto
1 l vettä
4 paloiteltua porkkanaa
2 paloiteltua perunaa
150 g paloiteltua kukkakaalia
5 cm pala paloiteltua purjosipulia
1 paloiteltu sipuli
½ pkt sulatejuustoa
1 kasvisliemikuutio
1 tl yrttimaustetta
suolaa
basilikaa, rakuunaa, chilijauhetta, mustapippuria
4 keitettyä kananmunaa
Lisää paloitellut kasvikset ja kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen. Keitä kasviksia noin 25 minuuttia kunnes ne ovat pehmenneet. Soseuta kypsät kasvikset liemessään ja mausta seos maun mukaan. Lisää sulatejuusto ja keitä keittoa välillä hämmentäen kunnes juusto on sulanut seokseen tasaisesti. Tarjoile keiton kanssa keitettyjä kananmunia.
Tää kasvis pino on muuten hyvä idea, saa kasvis syöjätkin ohjeita.
Ja tietysti muutkin. =)
En tosin ymmärrä mikä kasvis broileri tai tonnikala on mutta mitäs siitä. Vegtaanisia ohjeita kaipailisin enemmänkin. Laitan omiakin heti kun pääsen tähän koneelle yksin, tällä hetkellä on kuopus sylissä nukkumassa.
Kookos-linssikeitto
2 dl punaisia linssejä
1 rkl öljyä
1 sipuli
5 dl vettä
1 porkkana
2 rkl Rajah Mild Curry Pastea
1 prk tomaattimurskaa
(2rkl sitruunamehua)
suolaa
Huuhtele linssit hyvin. Kuumenna kattilassa öljy, lisää sipulit kuullottumaan. Lisää currytahna, pyörittele vähän aikaa. Lisää vesi ja tomaattimurska. Anna kuumentua kiehumispisteeseen ja lisää linssit ja porkkanaraaste. Keittele kunnes linssit ovat lähes kypsia. Lisää kookosmaito ja anna kiehua vielä. Maista ja mausta.
Kasviscouscous
munakoiso
iso sipuli
pari porkkanaa
pari perunaa
lanttua tai naurista
valkosipulia
1 prk kikherneitä
tomaattimurskaa
tomaattipyrettä
mausteita: mustapippuria, laakerinlehti, korianteria, juustokuminaa, kanelia...
suolaa
paistamiseen öljyä
Pilko kasvikset reiluiksi palasiksi. Kuumenna pannulla öljyä, lisää sipulit ja tomaattipyre ja mausteista korianteri ja juustokumina paistumaan hetkeksi. Lisää kasvikset ja anna paistua hetken sekoitellen. Lisää tomaattimurska ja loput mausteet, anna hautua kypsäksi. Lisää hauduttamisen loppupuolella valutetut kikherneet. Maista ja mausta. Tarjoa couscousin kanssa.
Valitettavasti ohjeet ovat vähän sinne päin, niin kuin teen ruokaakin yleensä :)
kiinnosta kasvisruoka ohjeet????
NOSTO =)