vääntäkää rautalangasta: paistin kastike
Erinäisiä kastikkeita tumpeloituani nöyrryn vihdoin kysymään, miten se pitäis oikeasti tehdä.
Eli paisti (itse maustettu, esim. porsaan ulkofilee) on ollut uunissa, kunnes on kypsä, ja siitä on valunut uunivuokaan X määrä nestettä, eli paistolientä (varmaan n. desi). Mitäs nyt?
Älkääkä käyttäkö sellaisia termejä kuin "suurustaa" tai "keittää kokoon", vaan kertokaa kuin opettaisitte kuusivuotiasta :D Mitä nestettä pitää kaataa mihinkin kattilaan ja missä vaiheessa jauhoja laitetaan? Lisätäänkö vielä mausteita, ja jos, niin kuinka paljon ja missä vaiheessa? Tavoitteena siis nelihenkiselle perheelle riittävä määrä maukasta, sakeaa kastiketta.
Kommentit (11)
ruskea kastike maizenaa ja kun olet kerännyt sen paistinesteen talteen, kuumenna se kattilassa ja lisää tuo sekoitus siihen. Anna kiehua miedolla lämmöllä 3 minuuttia vispaillen ja ota kattila levyltä. Tarkista maku ja lisää suolaa tai jotain jos puuttuu.
otat noin 2dl sitä paitsilientä ja saman verran punaviiniä (ei oo tarkkaa onko määrät ihan näin, ei myöskään oo tarkkaa, vaikka se viini ois jo vähän vanhakse minnyt pullonpohjallinen). Siihen viiniin mä sekoitan noin ruokalusikallisen jotain jauhoja (kun se on kylmää) sitten mä kaadan koko komeuden kasariin, kuumennan ja kiehutan noin 10 minuuttia. TÄmän jälkeen maustetaan vähäisellä määrällä mustapippuria tai puppirisekoitusta ja sopivilla yrteillä (timjami, rosmariini, tms). Tähän voi halutessaan laittaa myös esim omenahilloa tai luumuhilloa tai sinappia sekaan.
Toinen vaihtoehto on että et käytä punaviiniä vaan kermaa. Sitä riittää 1 desi, jolloin paitsilientä pitäis olla noin 3dl. Sitä voi huoleti jatkaa vedellä. Nyt kerma suurustetaan (ai joo, siis kylmään kermaan sekoitetaan lusikallinen) lusikallisella jauhoja, sitten nesteet sekoitetaan, kuumennetaan ja kiehutellaan hiljaksiin se 10 min. maustetaan, taas pippuria ja timjamia ja... Juustoakin voi vähän laittaa, joskuin usein sit tulee aika rasvaista jo. Voi laittaa myös esim paprikanpaloja tai aurinkokuivatun tomaatin suikaleita.
Kun niitä kylmiä aineita kuumennetaan kasarissa, on syytä sekoittaa koko ajan. Muuten se jauho paakkuuntuu klönteiksi pohjalle. Ei kiva..
Millaisen kastikkeen sä haluat, haluatko että siinä on punaviiniä? vai ihan vedestä ja jauhosta?
minä tekisin niin, että ottaisin sen paistin pois vuoasta kun se on kypsä ja siirtäisin jonnekin muualle. Kaataisin ne liemet tai mitä nesteitä siellä vuoassa onkaan, paistinpannulle.
Kaapisin oikein kunnolla vaikka puisella haarukalla (tai muulla joka ei raaputa vuokaa pilalle) ja heittelisin kaiken mitä saan siitä vuoasta irti siihen paistinpannuun. Laittaisin vielä tilkan vettä sinne vuokaan ja hankailisin lisää että saan ihan kaiken irti. Sitten vaan kaadetaan kaikki mitä sai irti sinne paistinpannuun.
Paistinpannu lämmitetään että ne liemet ja kököt alkaa kiehua. Menee muutama minuutti. Sitten laittaisin joukkoon suolaa ja mustapippuria. Sitten kaadan joukkoon 3 dl vettä tai 3 dl punaviiniä. Ei molempia, valitse toinen. Alkoholia ei tarvitse pelätä sillä se haihtuu pois, voi antaa lapsille ja raskaana oleville!
Keittele sitä, keittele. Jotain 10 min.
Sekoittele vähän väliä paistinpannun pohjaa myöten ettei pala pohjaan. Sitten voit tarkastella kastikkeen koostumusta, uiko kastikkeessa palaneita kökkeleitä mitkä tuli siitä vuoasta? Niissä on hyvä maku mutta ne ei ole nättejä kastikkeessa. Nyt niiden maku on jo imeytynyt kastikkeeseen, eli voit ottaa toisen astian, laittaa sen astian päälle siivilän ja kaataa kastikkeen paistinpannusta sen siivilän läpi. Katso ettei paistinpannuun jäänyt kökköjä, jos jäi niin pyyhi paperilla pois.
Sitten laitat sen siivilän kökköjen kanssa lavuaariin ja kaadat kastikkeen siitä kulhosta takaisin paistinpannuun.
Keittelet sitä kunnes se alkaa kiehua.
Sitten otat mukiin 3 ruokalusikkaa kylmää vettä ja sekoitat siihen 3 rkl vehnäjauhoa. Sekoita kunnolla. Sitten kaadat sen mukista paistinpannuun ja sekoitat samalla todella hyvin, ettei tule klimppejä. Sekoita, sekoita, sekoita.
Sitten keittele 2 min. Maista kastiketta pienellä lusikalla. Onko maku hyvä?
Tarvitseeko suolaa? Jos tarvitsee niin laita vähän lisää, keittele minuutti ja maista uudelleen.
Keittele kastiketta vielä pari minuuttia niin se paksuuntuu. Sitten on valmis.
hieno ohjeistus, tämä nyt kaikille kirjanmerkiksi!!!
sen lisäisin että mun mielestä possusta ei tule kovin hyvää lientä, ainakaan näistä rasvattomista filepaloista mitä myydään vakuumissa=(
Keitä pari minuuttia, maista suola, lisää tarvittaessa. Sitten osanestesuurustus eli 4 rkl vehnäjauhoja, 1 dl vettä, sekoita liemeen ja keitä 5 min. Loraus kermaa halutessa. Pippuria myllystä.
Jatkan sitä eli laitan sen lisäksi kattilaan esimerkiksi valmista Portin demi-glacea tai sitten vettä ja Knorrin Fond du chefiä, tai mitä se natriumglutamaatiton liemi"kuutio" nyt olikaan. Tämän sitten suurustan kuten edellä on kerrottu eli vehnäjauhojen ja veden seoksella. Meillä erityisesti mies tykkää kastikkeesta eikä se saa loppua kesken. Maustan kastikkeen joskus myös hyytelöllä tai hillolla, esimerkiksi lampaanlihan kastikkeen minttuhyytelöllä ja naudanpaistin kastikkeen mustaherukkahyytelöllä. Kalkkunan kastikkeessa voi käyttää liemenä osittain appelsiinimehua tai lisätä omenasosetta ja puolikkaan banaania muusattuna.
Mahtavia, perusteellisia ohjeita! Lisäsin tän ketjun kirjanmerkkeihin ja palaan siihen nyt varmaan viikoittain. Näin toimii av parhaimmillaan :)
Tattis,
t. ap
Joulukinkusta valuva neste on todella suolaista, sen kanssa on syytä olla varovainen.
Keitä pari minuuttia, maista suola, lisää tarvittaessa. Sitten osanestesuurustus eli 4 rkl vehnäjauhoja, 1 dl vettä, sekoita liemeen ja keitä 5 min. Loraus kermaa halutessa. Pippuria myllystä.
johonkin pieneen purkkiin, jonka kannen saa tiukasti kiinni, ja ravistaa siinä sekaisin. Paljon nopeampaa ja helpompaa kuin vispaaminen :)