Laktoositon ja hyla
Eli nyt tarvittais apua eli mitä eroa noilla on?
Kommentit (15)
täysin laktoositon:)
Eli kaikki ei siedä hyla-tuotteita vaan pitää olla täysin laktoositonta
samaa tarkoittaa myös into tai pelkkä maininta vähälaktoosinen purkin kyljessä
"On huomionarvoista, että HYLA-termi, jolla usein arkisessa kielenkäytössä tarkoitetaan virheellisesti kaikkia vähälaktoosisia tuotteita, on itse asiassa Valio Oy:n rekisteröimä tuotemerkki. Näin ollen muut toimijat eivät voi käyttää HYLA-tuotemerkkiä omissa tuotteissaan."
Arlalla siis on vastaava INTO
hyla ja into tarkoittavat vähälaktoosista tuotetta jossa suurinosa laktoosista ( maitosokerista) on pilkottusuurin osa eli tuote sisältää laktoosia 1g/100g. Laktoosittomassa taas ei ole laktoosia ollenkaan. vähälaktoosinen tuote maistuu makealle ja laktoositon samalle kuin tavis maito.
( ja kumpaakaan ei sitten voi käyttää maitoallerkikko, koska maitoproteiini on ihan eriasia kuin laktoosi)
joiden TUOTEMERKKIÄ edustavat esim Valion Hyla ja Ingmanin Into.
Laktoosittomia tuotteita pystyvät syömään ne, joille ei edes vähälaktoosinen passaa. Eli eivät kestä maitoproteiinin tippaakaan.
Ei käy siis hyla ei into yms. eikä laktoositon.
Hei ap
Tartuit hyvään asiaan. Monet eivät ymmärrä että hyla on aivan eri asia kuin laktoositon. Usein kysymme onko laktoositon, niin vastaukseksi tulee, juu kyllä se on hylaa ?!!! Hylassa on siis aina laktoosia, ja perheessäni esim yksi henkilö ei kestä yhtään laktoosia. Niin on sitten monet juhlat menneet pilalle, kun emäntä vakuuttelee että on laktoositonta ja oikeasti on hylaa ja perheenjäsen on kolme tuntia tajuttomana jossakin toipumassa laktoosishokista.
Tätä eroa ei ikävä kyllä osata monessa kahviossa tai ravintolassakaan. On tosi inhottavaa mennä jonnekin syömään ja aloittaa aina sama keskustelu tästä aiheesta, Nykyään poistummekin yleensä paikoista joissa henkilökunta ei ymmärrä mitä laktoositon tai hyla tarkoittaa.
Jos pidät esim juhlat, niin varman päälle toimit kun teet kaiken laktoosittomasta ja unohdat hylan.
Laktoosittomia tuotteita pystyvät syömään ne, joille ei edes vähälaktoosinen passaa. Eli eivät kestä maitoproteiinin tippaakaan.
Maitoallerginen ihminen ei siedä maitoproteiinia ja laktoosi taas on maitosokeria. Laktoosittomat tuotteet on siis tarkoitettu niille laktoosi-intolerantikoille, joilla intoleranssi on niin paha, etteivät kestä ollenkaan maitosokeria. Maidon proteiineille allerginen ihminen taas ei voi syödä maitotuotteita ollenkaan, oli niissä laktoosia tai ei.
joiden TUOTEMERKKIÄ edustavat esim Valion Hyla ja Ingmanin Into.
Laktoosittomia tuotteita pystyvät syömään ne, joille ei edes vähälaktoosinen passaa. Eli eivät kestä maitoproteiinin tippaakaan.
maitoproteiini on AIVAN eri juttu, kuin maitosokeri. Maitoproteiini yliherkkyys on allergiaa ja sellainen ihminen ei voi käyttää maitoa missään muodossa ei edes pilkottuna ta maitohappobakteereina kun se olis kuolemaksi. Laktoosiintoleranssi taas on kun suoli ei pilko maitosokeria, siihen ei kuole jos sita saa siinä vaan joko sonta lentää tai haisee perskeleen pahalle. tajukaa nyt hyvät ihmiset että laktoosiintolertanssi ja maitoallergia on 2 eri asiaa samoin, kuin keliakia ja vilja allergia..
joiden TUOTEMERKKIÄ edustavat esim Valion Hyla ja Ingmanin Into.
Laktoosittomia tuotteita pystyvät syömään ne, joille ei edes vähälaktoosinen passaa. Eli eivät kestä maitoproteiinin tippaakaan.
Nyt meni vähän väärin. Maitoproteiinille allergiset EIVÄT PYSTY syömään laktoosittomia tuotteita.
Maitoallergian ja laktoosi-intoleranssin sekoittaminen keskenään voi olla ruokavieraille kohtalokasta, nimittäin maitoallergia voi oireilla mm. anafylaksiana, kuten lapsellani. Pienikin määrä maitoa riittää siihen että kurkku turpoaa umpeen ja hengitys salpautuu ja seurauksena on sairaalareissu.
Joten vielä kertauksena:
Laktoosi-intoleranssi:
vatsa ei kestä laktoosia eli maitosokeria, johtuu johtuu maitosokeria glukoosiksi ja galaktoosiksi hajottavan laktaasientsyymin tuotannon vähyydestä ja/tai sen puuttumisesta ohutsuolessa
Maitoallergia:
Maitoallergiassa lehmänmaidon proteiini eli valkuaisaine aiheuttaa ihmiselle allergisen reaktion.
perheenjäsen on kolme tuntia tajuttomana jossakin toipumassa laktoosishokista.
En ole koskaan kuullutkaan.
Jostain ihmeellisestä syystä kestän hiukan tavallista maitoa ruuassa, jos se ei ole keitetty. Hylaa (tai intoa) en siedä yhtään ja laktoositon käy keitettynäkin.
Siinä sitä on selittämistä ruokatarjoilun järjestäjälle, kun harvalle menee jakeluun.
HYLA tuotteissa se laktoosi on pilkottu valmiiksi. Sitä syövän ne ihmiset, jotka sietävät laktoosia, mutta joiden elimistö ei pilko sitä.
Laktoositon on sitten taas sellaista, missä sitä laktoosia ei ole ollenkaan. Sitä syövät ne, joille ei käy edes se pilkottu laktoosi.
Koulussa oppii kaikenlaista jännää..... ;)
Itselläni ei ole todettu laktoosi-intoleranssia eikä muutakaan maidon sietämättömyyttä, vaan ihan omista huomioista osaan välttää tiettyjä juttuja.
Mikäli maito kuumennetaan/kypsennetään, voin sitä käyttää. Vähälaktoosista tai laktoositonta jugurttia/jäätelöä voin syödä satunnaisesti. Kovat juustot (esim. Edam) sopii ihan hyvin. Suklaa ei aiheuta mitään. Mutta, kermaa sisältävät tuotteet, olivat sitten vähälaktoosisia tai laktoosittomia en kestä yhtään. Siivu Oltermannia saa vatsan raikumaan useaksi tunniksi. Tuorejuustojen avulla yritän aina välillä itseäni siedättää, tosin huonoin tuloksin.
Ruokajärjestelijöille ilmoitan aina, että ruokavalioni on maidoton, silloin ei tarvitse arpoa sitä onko maitotuote maitoa vai kermaa. Jos erityisruokavaliota kysytään, niin ilmoitan, mutta jos ei kysytä tai ei ole mahdollista toteuttaa, niin sitten omalla vastuulla syön tai olen syömättä :)
Sattuuko muuten olemaan ketään kohtalotoveria, jolla olisi selvitetty mikä tuon maito/kerma -sietokyvyttömyyden voi aiheuttaa. Maitorasvaan liittyää keskustelua olen joskus terveydenhoitajan kanssa käynyt, mutta sekin jäi silloin aika avoimeksi se lopputulos.
laktoositon on täysin laktoositon :)