Halleluujaa! Tein ekaa kertaa elämässäni taikataikinaa
niin monesti kun olen siitäkin aiheesta palstalta lukenut. Nyt on eka satsi uunissa, saa nähdä miten onnistuvat. Taikina ainakin oli hyvä muotoilla.
Kommentit (5)
joka on helppo mitata sillä;
esim. 2dl vehnäjauhoja
2dl suolaa
1dl vettä
Käsiin loraus öljyä kun alkaa
taikinan vaivaaminen, kuten pullataikinaa.
Ohje on siitä hyvä, että aina saman verran jauhoja ja suolaa, sitten vettä puolet edellisistä, eli jos 3 kahvikupillista molempia niin vettä 1½ kahvikupilista.
Jos on liian märkää, niin jauhoja hieman,
jos on liian kuivaa, niin vettä hieman esim. lusikoittain ettei taas jauhoja...
Taikinaan voi laittaa karamelliväriaineita, jaettu osiin ja eri värit tai yhtä samaa.
Nuhaisille taikinan sekaan minttuöljyä, niin nenut aukeaa muovaillessa.
Uunissa voi kuivattaa 100astessa n. pari tuntia, riioppuen onko ohuita töitä, paksumpaa jne. Voi kääntää välillä...
Työt kuivuvat myös ilmassa, kääntää voi ettei alapuoli "homehdu" mutta kuivuminen kestää kauemmin kuin uunissa.
Valkoisen taikinan voi maalata kun on kuivanut esim. vesiväreillä.
Taikinapyörällä voi liikkua taikinaa pitkin, valkosipulipuristimella saa spagettia tai hiukset päähän ja siilin piikit...
Kun työ on saanut rauhassa kuivua, on se erittäin vahvaa. Kuitenkin kosteassa alkaa murenemaan aikaa myöden.
Apteekista saa viinikiveä taikinan valmistukseen, pysyy muovailtavana useamman päivän. Vähän kallista.
Alunaa, on halvempi kuin viinikivi, saa jauhena jota laitetaan taikinavaiheessa. Kädet ovat ihanan pehmeät alunataikinalla muovaillessa. Ennen miehet laittoivat alunakiveä haavaan parranajon jälkeen. Ei saa syödä.
Nostan taikataikinan ylös, niin löydän jatkossa ;-=
Itse tein eilen viimeksi. Jauhoja kaksi desiä, suolaa ja kylmää vettä desi! Joku sanoi että suolaakin 2dl?! Oliko muistivirhe?
voi laittaa esim. 2dl molempia, mutta voi tehdä myös niin että laittaa jauhoja enemmän eli 1dl suolaa ja 2dl vehnäjauhoka.
Tein ennen tuolla vähällä suolalla mutta eräässä päiväkodissa oli tuo "yhtä paljon suolaa ja jauhoja" ja aloin tekemään kotonakin siten. olemmilla onistuu.
Toki siihen vähäisempään suolataikinaa laitoin kiehuvaa vettä enkä kylmää, joka sopii 2dl molempia...
joka oli aika huono, jouduin lisäämään siihen paljon enemmän vettä kuin ohje sanoi. Joten ei mulla ole tarkkaa ohjetta antaa. PErhekerhon sivuilla oli aika vastaava ohje kun äsken googlasin parempaa ohjetta.