Kaikkihan me tehdään sitä! ;)
Nimittäin ruokaa jauhelihasta! Kerätäänpäs tähän, mitä kaikkea siitä voikaan tehdä. Kirjoitelkaa myös reseptejä!
Kommentit (46)
- 0,5 kg jauhelihaa
- 5 sipulia
- valkosipulinkynsiä maun mukaan
- 1 purkki anjovista
- 1 tölkki tomaattimurskaa
- purkki tomaattisosetta(semmonen pieni)
- valko- ja mustapippuria
- 2 dl kermaa
Ruskista jauheliha padassa, lisää sipulisilppu ja murskatut anjovispalat liemineen, tomaattimurskaa ja tomaattisose. Mausta pippurilla. Laita seos vuokaan ja kaada kerma päälle. Paista uunissa 175 asteessa noin tunti. Tosin saa olla pitempäänkin, tulee vaan parempaa.
Tarjoa perunamuusin/uuniperunoiden ja salaatin kanssa.
peruna muussia jonne sekaan paistettua jauhelihaa...
jauheliha kastike:
1.ruskista jauheliha ja sipulia..
lisää suolakurkkua ja kermaa...nam;)
2.ruskista jauheliha ja sipuli...kaada tomaattisosepurkki sekaan mausta.. nam:)
Jauheliha-kasvispannu (4 annosta)
· 400 g naudan paistijauhelihaa
· 1 sipuli kuutioina
· 4 valkosipulin kynttä murskattuna
· 2 rkl ruokaöljyä
· suolaa, cajunmaustesekoitusta,mustapippuria, oreganoa
· 500 g kasvissuikaleita, pakaste
· 1 prk (400 g) tomaattimurskaa
· 1 rkl hunajaa
· 100 g maustettua tuorejuustoa
· tuoretta basilikaa
Ruskista jauheliha, sipulikuutiot ja valkosipulimurska. Mausta hyvin. Lisää jäiset kasvissuikaleet, tomaattimurska ja hunaja. Hauduta 30 minuuttia. Lisää tuorejuusto ja silputtua basilikaa. Kuumenna kiehuvaksi. Tarjoa riisin, wrappien tai nachojen kanssa.
Jauheliha-perunavuoka (2-3 annosta)
· 200-250 g jauhelihaa
· 1/2 tl suolaa
· 1/2 tl mustapippurirouhetta
· 1 tl paprikajauhetta
· 1/2 kg kuorittuja perunoita
· 1/2 kesäkurpitsa
· 1 sipuli (varsineen)
Liemi:
· 1/2 prk ( 200 g) tomaattimurskaa
· 0,5 dl vettä
· 1/2 tl suolaa
· 1-2 tl valkosipulista yrttimaustetta
· 1 tl timjamia
Pinnalle:
· n. 100 g pekonisiivuja
Kuumenna uuni 200 °C. Paahda jauheliha ruskeaksi ja murumaiseksi teflonpannussa. Mausta. Viipaloi kuoritut perunat, halkaise kesäkurpitsa, poista pehmeä sisus ja viipaloi puolikkaat. Viipaloi sipuli. Kokoa ainekset kerroksittain uunivuokaan. Sekoita liemen ainekset ja kaada vuokaan. Peitä pinta pekonisiivuilla. Paista noin 2 tuntia. Jos pinta ruskistuu liikaa paistamisen aikana alenna uunin lämpötilaa. Tarjoa raikkaan raastesalaatin kanssa. Valmistusaika 2 tuntia 30 minuuttia.
Jauheliharisotto
· 1 rkl kasviöljyä
· n. 400 g jauhelihaa
· 1 silputtu sipuli
· 250 g herne-maissi-porkkanasekoitusta
· 3 dl basmatiriisiä
· kanelitanko
· 1-2 lihaliemikuutiota
· vettä (n. 5 dl)
· 2 tl valkosipulista yrttimaustesekoitusta
Kuumenna kasviöljy paistokasarissa ja ruskista siinä jauheliha ja silputtu sipuli. Lisää herne-maissi-porkkanasekoitus, basmatiriisi, vesi, kanelitanko, lihaliemikuutio ja valkosipulinen yrttimausteseos. Laita kansi päälle ja anna kypsyä hiljaa muhien.
Kaalipata
1 iso kaali
500 g jauhelihaa
1-2 kuulastettua sipulia
100 g pekonia
1 omena
2-3 viipaloitua porkkanaa
Padan pohjalle öljyä, johon voi murskata valkosipulia.
2 dl riisiä, joka keitetään erikseen,
n. 1/2 l vettä, johon voi liuottaa kasvis- tai lihaliemikuution.
Annetaan kiehua kunnes kaali ja porkkanat ovat riittävästi pehmenneet.
Jauhelihakastike á la Rogers
800 g jauhelihaa
1 sipuli
¿ ruskistetaan.
Lisätään purkki murskattuja tomaatteja ja puolitoista purkillista vettä.
1 pieni purkki tomaatti pyreetä
2 prk herkkusieniä
1 prk mustia kivettömiä oliiveja
1-2 rkl pizzamaustetta
pippuria tai sitruunapippuria maun mukaan
Päälle voi ripotella Parmesan jauhoa. Nam!
6-8 perunaa
300 g jauhelihaa
1 purkki raejuustoa
1 kananmuna
maitoa/ruokakermaa/vettä
mausteita
Viipaloi perunat ohuen ohuiksi siivuiksi. Paista jauheliha ja mausta se. Lado perunat, jauheliha ja raejuusto vuokaan. Kaada päälle maustettu munamaito. Nestettä saa olla lähes perunoiden pintaan saakka. Päälle voi laittaa juustoraastetta. Paista 175¿200 asteisessa uunissa reilu tunti. Kokeile, että perunat ovat pehmeitä. Tarjoa porkkanaraasteen, punajuurten ja puolukkahillon kanssa.
Helppo jauhelihamurekeyllätys 4-6:lle
500 g jauhelihaa
1 pussi Ranskalaista sipulikeittoa
1 kpl kananmuna
1½ dl kermaa/vettä/maitoa
3 rkl korppujauhoja
(valkopippuria tai muita mausteita maun mukaan)
Pinnalle: ketsupin ja sinapin sekoitusta
Täytteeksi: kaikki mitä mieleen juolahtaa käy, esim. keitetyt kananmunat ja pekoni, luumut, sienet, sekavihannekset ym.
Sekoita sipulikeitto, korppujauho, mausteet, muna ja neste keskenään. Anna imeytyä hetken (jos käytät vettä, taikinasta tulee suolaisemman makuista, kuin kermalla tai maidolla). Lisää jauhelila ja sekoita tasaiseksi massaksi. Laita puolet taikinasta vuuan pohjalla veneen muotoon ja lisää täyteaineet keskelle. Peitä täytteet lopulla taikinalla ja muotoile esim. ranskanleivän malliseksi. Sivele pinta ketsupin ja sinapin sekoituksella (esim. Felix ja Turunsinappi) kauttaaltaan. Paista uunissa 175 asteessa n. 1-1½ h.
Lasagnen makuinen perunalaatikko n. 5-6:lle
n.1,5 kg jauhoisia perunoita (esim. rosamunda)
Jauhelihakastike:
n.800g (paisti)jauhelihaa
1-2 sipulia hienoksi hakattuna
1 tölkki tomaattimurskaa
2-3 murskatölkillistä vettä
1 pieni purkki tomaattipyrettä
½ lihaliemikuutio tai soijakastiketta maun mukaan
1-2 valkosipulinkynttä
mustapippuria, sipulijauhetta
oreganoa (pizzamaustetta) maun mukaan
Päälle:
2 pussillista Arlan Magre 17% juustoraastetta
Kuori ja viipaloi perunat. Laita isoon lasagnevuokaan. Valmista jauhelihakastike isossa kannellisessa pinnoitetussa kasarissa. Ruskista jauheliha ilman rasvaa ja lisää sipulit freesaantumaan lihan joukkoon. Lisää tomaattimurska, -pyre, vesi, lihaliemi ja mausteet. Anna kiehua kannen alla hiljalleen n.10 min. Maista. Kastike saa olla aika löysää sekä mausteista, sillä perunoihin ei tule muita mausteita. Sekoita kastike perunoihin vuoassa niin, että joka viipale maustuu. Lisää päälle juustoraasteet. Paista 200-asteisessa uunissa n. 1-1½ h kunnes perunat ovat kypsiä. TÄMÄ ON MEIDÄN LASTEN HERKKURUOKAA JA TERVEELLISEMPÄÄ JA RASVATTOMAMPAA KUIN NORM. LASAGNE.
600g jauhelihaa
1prk kermaviiliä
1 ranskalainen sipulikeitto pussi
1 kananmuna
1 rkl öljyä
korppujauhoja lisäksi jos taikina on liian löysää
Laita uuni päälle 220 astetta. Sotke kaikki ainekset keskenään (paitsi ei öljyä). Jos taikina on löysän tuntuista lisää pari rkl korppujauhoja. hiero 1 rkl öljyä käsiisi ja pyöritä taikinasta lihapullia uunipellille. Paista uunissa noin 20min.Tarjoa perunamuusin kanssa.
Chili con Carne
Ruoka onnistuu aina ja valmistuu äkkiä. Meidän perheessä isäntä on nimennyt tämän yhdeksi suosikikseen. Keitä riisi ja lisää keitinveteen yksi lihaliemikuutio. Ruskista jauhelihaa ja kaada mukaan purkillinen chilipapuja. Mausta makusi mukaan, mutta chilipavuista tulee jo aika paljon makua, mausteita ei siis tarvita paljon lisätä. Itse käytän laakerinlehtiä, ainakin 3-4, pikkuisen paprikajauhoa, tomaattipyrettä tai ketsuppikin käy. Mukaan sopivat myös esim hillosipulit. Ja lopuksi loraus kermaa ja anna kiehua kokoon hiljaisella lämmöllä.Tarjoa riisin ja salaatin kanssa.
Tomaattijauhelihakeitto n. 4:lle
400 g jauhelihaa
1 pss peruna-sipulisekoitusta
1 pss kasvissuikaleita
1 prk tomaattimurskaa
1 prk tomaattipuretta
1 l vettä
1 lihaliemikuutio/ vasikan fondia
mustapippuriatimjamia, basilikaaprovencen yrttejä
Paista jauheliha, mausta (reilusti yrttejä!). Keitä vesi, lisää pakasteet ja kuutio/fondi. Lisää tomaattipurkit ja kiehauta hetken. Lisää jauheliha ja keitä vartti.
1 pss/pkt spagettia
lihakastike:
1 porkkana & 1 sipuli
400g jauhelihaa
1 prk tomaattipuretta
1 dl vettä, öljyä
suolaa, mustapippuria, basilikaa
juustokastike:
25 g margariinia/öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
1 prk sulatejuustoa
suolaa, ihan hiven muskottipähkinää
Keitä pätkitty pasta. Valmista jauhelihakastike. Valmista juustokastike: sulata rasva ja lisää jauhot, kiehauta. Lisää maito vähitellen ja sulatejuusto. Mausta. Kaikki edellä mainitut uunivuokaan ja 225 c /n. 30 min.
400g jauhelihaa
500g peruna-sipulisekoitusta
150g kasvissuikaleita tai yms
1prk tomaattipyrettä
1prk kermaa
1/2prk creme bonjour, valkosipuli
mausteita, sipulia
1. Ruskistetaan jauheliha ja sipuli. Maustetaan ja lisätään tomaattipyre.
2. Lisätään peruna ja kasvikset. Kypsennetään pannulla jonkin aikaa.
3. Laitetaan kermaa ja tuorejuustoa sekaan. ( maun mukaan, mulla menee purkki kermaa ja puolikas juusto)
Annetaan hautua kypsäksi kannen alla.
Sipulia ei ole kyllä pakko laittaa, kun sitä on jo perunan seassa..
Jauheliha-kesäkurpitsapannu
[Tulostusversio]
1 punainen paprika
1 pieni kesäkurpitsa
1 pieni sipuli
1 rkl öljyä
250-300 g naudan paistijauhelihaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl makeaa chilikastiketta (sambal oelek)
0,5 tl suolaa
Pilko paprika ja kesäkurpitsa suikaleiksi.
Kuori ja pilko sipuli.
Kuumanna paistinpannu ja lisää öljy.
Kypsennä kasviksia pannulla miedolla lämmöllä hetki.
Lisää lämpöä ja lisää jauheliha pannulle kasvisten joukkoon. Kypsennä jauheliha.
Sekoita joukkoon tomaattipyree, chilikastike ja suola.
Tarjoa jauheliha-kesäkurpitsapannun kanssa perunaa tai pastaa ja tomaattisalaattia.
Jauheliha-kasvis-pastapaistos
n. l 1itra kypsäksi keitettyä kokojyväpastaa
400 g jauhelihaa
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
suolaa ja pippuria
3 tl yrttisekoitusta
2 porkkanaa
1 parsakaali
1 paprika
1 pss pakastemaissia
Nesteeksi:
200 g kevytsulatejuustoa
4 dl kasvislientä
Paahda jauheliha pannussa. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulit, lisää ne pannuun ja kuullota muutama minuutti. Mausta jauheliha-sipuliseos suolalla, pippurilla ja yrttisekoituksella. Kuori ja leikkaa porkkanat suikaleiksi. Pilko parsakaali ja paprika. Voitele uunivuoka. Levitä vuoan pohjalle kypsä pasta, jauheliha-sipuliseos, maissit, pilkotut porkkanat, parsakaali ja paprikat. Kuumenna kattilassa kasvisliemi ja sekoita siihen sulatejuusto. Sekoittele, kunnes juusto on liuennut liemeen. Kaada seos vuokaan. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.
Perunaviipalelaatikko
vajaa vuuallinen kuorittuja perunoita viipaloituna
raakaa jauhelihaa sormilla nypittyinä mötteinä sekaan
lisää 0,5 litraa lihalientä (minä teen kuutiosta)
Uuniin 225 astetta ainakin tunti
sitten voi jo laskea n. 175 asteeseen.
Sekoita välillä, lopuksi maista ja lisää suolaa jos tarvis.
Nam!