Mitä ei-niin-perinteistä teillä tarjoillaan joulupöydässä?
Kommentit (58)
- makaroonilaatikko, joka on tehty makaroonivellistä
- herkkusieniä ja sipuli paistetaan pannulla, lisätään ranskankermaa ja juustoraastetta sitten koko kasa uuniin hautumaan. Nam.
- meillä jälkiruokana puolukkajäädyke
- julmust on ehdoton lapsuuden joulujuoma (silloin kävimme joka toinen vuosi tädillä ja tuota juomaa tuotiin sieltä myös Suomi-joulujen iloksi)
Muuten löytyy kyllä kaikki mahdolliset perinteiset ...mäti, maksaloora, lihapullat ja karjalanpaisti on minusta perinteisiä siinä missä laatikotkin (että kyllä ruokaa riittää juu)
Jälkiruokaa en laita koskaan. Meillä syödään joulupuuro aamupalaksi tai sitten joulurauhan jälkeen lounaaksi. Jouluaterian jälkeen on niin ähkytys, että kukaan ei haluu mitään luumukreemiä. Juustotarjotin, viiniä ja parit liköörit + lahjanamuja nautitaan sit yöpalaksi kun on saatu muksut nukkumaan.
Pidetääns yltäällä. Kohta on taas joulumenyyn suunnittelu ajankohtainen
Sacherkakku. En tiedä onko perinteistä vai ei, mutta ihanaa :)
En laita mitään luumujuttuja jälkiruoaksi ikinä. Viime vuonna taisi olla dajm-jäädykettä. Vai oliko sittenkin jotain valkosuklaamoussea tms.
Ei kans tule joulua jos ei ole hedelmäsalaattia. Tehdään sankollinen ja syödään siten useampi päivä. Oli jo lapsuudenkodissa aina pöydässä. Täällä etelässä säilyy hyvin parvekkeella.
Kinkkua ei ole vaan tilalla on mausteinen (itse marinoitu) naudanpaisti, jossa ehdottomasti upotettuna valkosipulinkynsiä.
Erikoisin pöydästä löytyvä on varmaan hummustahna.
Lapsuusmuistona täytyy olla myös purkkiparsaa :D
meillä on tuota ensimmäistä. Tosin siinä on kyllä niin minimaalisen vähän alkoa joten ei haittaa. :)
[
i]Hyvää oli. kasvoin aikuiseksi ja tajusin, että siinä alkoholia! =-)
[/quote]
En tykkää perinteisistä porkkana- ja lanttulaatikoista, mutta perinteiden vuoksi teen näistä vähän parannellun (ja kaloripitoisemman) version, jossa on mm. emmentalraastetta, oliko peräti (kevyt)kermaakin. En muista ohjetta tarkkaan, kun teen vain kerran vuodessa, mutta molemmat juurekset samaan laatikkoon, lisäksi muistaakseni palsternakkaa.
Olettekos ikinä kuulleet moisista? Lanttu pihvejä, johon laitetaan sialihakuutioita, lanttukuutioita ja sideaineena korppujauhoja, kananmunaa, kermaa ja mausteita keskelle, paistetaan uunis pelillä. Todella erikoisia, mutta hyviä!
ja meillä suurin herkku on ihan ensimmäiseksi syötävä lihapiirakka ja lihaliemi. Ostamme paistin, jauhamme sen ja leivomme piirakat. Uppopaisto rasvassa ja ai että on hyvää, mummon reseptillä. Ja lihaliemi paistista.
Sen jälkeen vasta kalat, mädit sun muut lipeät...
mummo valmisti aina hernemuusia, missään muualla en ole sitä syönyt.
bataattilaatikkoa. Lisäksi arvelisin että tänä jouluna pöytä notkuu myös parmesanjuustosta ja parmankinkusta kun saan molempia töistä tässä ennen joulua pari kiloa:-)
Ja meillä myös mätiä smetanan kanssa.
Oma herkkuni on perinteinen imellettyperunalaatikko ja kunnon kinkku.
- ja ne tekevät usein parhaiten kauppansa... ;)
Meillä siis kalapöydän tilalla blinejä lisukkeineen (smetana, mäti, sienisalaatti, sipulisilppu, suolakurkku, hunaja...), sen jälkeen perinteinen kinkku-laatikot-rosolli-linja.
Taitaa olla ainut meidän joulupöydän ei niin perinteinen tarjottava. Ja jälkiruuaksi on suklaa-kermakakku.
Hirvenlihapullia ja keitettyjä herneitä.... Ja sit kaikki muut perinteiset... Sit itse halusin täksi jouluksi kalkkunaa....
venäläisillä lihapiirakoilla ja buljongilla. Piirakoihin keitetään raavaanlihaa (mielellään luun kanssa) ja kaikenlaisia keittojuureksia. Keitetty liha ja juurekset jauhetaan ja sekoitetaan keitetyn puuroriisin kanssa. Keitetyistä, jäähdytetyistä perunoista, voista ja vehnäjauhoista tehdään taikina (liraus kirkasta viinaa sekaan niin se nousee paremmin paistettaessa). Taikinasta kaulitaan tai taputellaan pieniä ympyröitä joihin laitetaan täytettä sisälle ja reunat rypytetään kiinni. Piirakat paistetaan 225 asteessa ja syödään lämpimän persiljalla maustetun lihaliemen kera. Ehkä jouluaterian paras kohta lohen ja sillien lisäksi. En tiedä onko Waldorffin salaatti niin erikoista mutta se on kuulunut viimevuosina joulupöytään.