Keliaakikko vastailee, mikäli on kysyttävää gluteenittomasta ruoasta tai keliakiasta.
Kommentit (5)
Oletko käyttänyt ksantaania gluteenittomiin leivonnaisiin tai leipiin? Mun lapsella on nyt menossa gluteeniton dieetti, ja oon yrittänyt löytää ohjeita leipien ja muiden leivonnaisten tekemiseen. Kaikki tahtoo vain murentua niin helposti... olisko ksantaanista apua? Vai miten leivot itse jos leivot?
Useimmat oluet eivät käy. Väkevistä tietoni ovat vähän hatarammat, selvinnee Alkon tai Keliakialiiton sivuilta.
ap
mutta mielestäni niistä ei ole hirveästi apua.
Murenemiseen voi auttaa ainakin se, että vähentää jauhojen määrää. Taikina saa jäädä hivenen löysäksi. Sämpylöissä esim. porkkaraasteen käyttö tuntuu tekevän hyvää rakenteelle. Joskus olen laittanut sekaan myös hivenen juustoraastetta.
Leivonnaiset kannattaa myös säilyttää pakastimessa ja sulattaa sieltä yksi kerrallaan. Huoneenlämmössä ne kuivuvat ja murenevat nopeasti.
ap
Keliaakikolle käy kaikki viinit ja kirkkaat sekä konjakit ja viskit yms. Oluissa on olemassa gluteenittomia, esim. Alkossa myynnissä oleva Kukko olut on suosittu (0,33 tölkki). Likööreistä käy lähes kaikki, mutta erilaisten salmareiden ja pastillishottien yms. kans kannattaa olla vähän tarkempi sillä joihinki on saatettu käyttää esim. oikeaa lakua joka ei ole gluteenitonta.
t: Alkon täti ;) ja keliaakikon äiti
illanistujaiset tulossa ja yks vieraista on keliaakikko. normaaliruoat onnistuu kyllä, mutta mitenkäs juomapuoli, alkoholilliset lähinnä. olut ei käsittääkseni käy, viinit kyllä, olenko ymmärtänyt ihan oikein? entä siiderit, mistä nekin tehdään? drinksujen väkevät?